porcja camembert, około 300 g 100 g prosciutto 50 g włoskich orzechów 300 g owoców, np. winogrona 10 rzodkiewek 10 cm ogórka 100 g mieszanej sałaty, rukola i sałata rzymska 2 łyżki miodu Wyjmij camembert z opakowania i włóż do żaroodpornego naczynia. Nastaw piekarnik na 200ºC i piecz ser przez 10 minut. Środek sera powinien się lekko uginać(...)środku pod naciskiem. Przygotuj półmisek z sałatą. Pokrój ogórka i rzodkiewki w plasterki i ułóż między sałatą. Podziel winogrona i obłóż nimi półmisek. Połóż na środku zapieczony ser, posyp orzechami i polej miodem. Następnie zwiń prosciutto w róże i zaaranżuj na półmisku. Do sałatki można podać suche pieczywo lub krakersy. Spara Spara The post Sałatka z zapiekanym camembert i prosciutto
codojedzeniaZapraszam na pyszną i kolorową surówkę. Zrobiona ze świeżych warzyw z dodatkiem kukurydzy konserwowej smakuje wyśmienicie. Idealna jako dodatek do obiadu. Polecam Składniki: 1 mała sałata rzymska 1/2 zielonego średniego ogórka 1/3 pęczka rzodkiewek 8 pomidorków koktajlowych 3 łyżki kukurydzy z puszki sos: 3 łyżki oleju bazyliowego 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Warzywa(...)myjemy i osuszamy. Sałatę rwiemy na mniejsze części i przekładamy do miski. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki, dokładamy do sałaty. Rzodkiewki również kroimy w półplasterki a pomidorki na połówki, dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy i dodajemy kukurydzę. Ponownie mieszamy. Sos: składniki na sos mieszamy razem i polewamy nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Smacznego Przepis na 3 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarneprzepis na moją ulubioną sałatkę jesienną z tradycyjną oryginalną polewą.Myślę , że Wam bardzo taka sałatka posmakuje. 1 brzoskwinia 1 nektarynka 1 cukinia ze skórką Sałata rzymska Pomidorki koktajlowe Kilka śliwek Ogórek świeży Sos cebulowy : ************************ 375 ml.oliwy 60 ml.soku z cytryny 60 ml.octu 1 łyżka startej cebuli 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego(...)Warzywa i owoce umyć ,pokroić w pół plasterki,sałatę opłukać i porwać na kawałki ,pomidorki umyć i przekroić na pół ,natkę opłukać i posiekać drobno .Na talerzu ułożyć sałatę ,owoce ,warzywa i posypać natką,polać sosem z cebuli. Przygotować sos cebulowy : wszystkie składniki ze sobą dokładnie wymieszać. Sosu wychodzi sporo bo aż 500 ml.dlatego doradzam go zrobi
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitrzeba będzie zbierać się do pracy :( SKŁADNIKI: na 1 porcję 2 kromki chleba tostowego 1 jajko 1 łyżeczka śmietany sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej olej 3 liście sałaty rzymskiej 2 jajka przepiórcze ugotowane na twardo 3 pomidorki koktajlowe kilka kostek czerwonej papryki kilka kostek gorgonzoli kiełki rzodkiewki szczypiorek pieprz kolorowy sól morska kilka kropel oliwy z oliwek
Kuchnia w opałachskładniki* sałata rzymska* 4 pomidory lub 250 g pomidorków koktajlowych* 4 młodziutkie cebulki ze szczypiorkiem lub 2 czerwone cebulki* 3-4 ogórki małosolne* 3-4 łyżeczki sosu sambal oelek* 2 łyżeczki oliwy z oliwek* sól, pieprzSposób wykonaniaSałatę, pomidory i cebulkę ze szczypiorkiem umyć, osuszyć. Z sałaty wyciąć twarde części liści i pokroić na mniejsze kawałki, pomidory pokroić w grubszą
Mix smakuKuchnia grecka. Składniki: 1 słoik białych szparagów konserwowych 1 pomarańcza 10 sztuk pomidorków koktajlowych sałata rzymska Dressing: 2 łyżki oliwy sok z 1/2 pomarańczy 1/2 łyżeczki octu winnego sól, pieprz Przygotowanie: Sos : wymieszałem oliwę z octem i sokiem pomarańczowym, dodałem skórkę z pomarańczy, doprawiłem solą i pieprzem. Szparagi pokroiłem na 3 części. Sałatę porwałem na kawałki. Pomarańczę obrałem
R'n'G KitchenSkładniki/ 2 porcje: – 1 mozzarella – 2 słodkie małe papryczki – kilka pomidorków koktajlowych – 1 mała sałata rzymska – 1 garść kiełków brokułowych i z rzodkiewki sos – 1 łyżeczka cukru – 2 łyżki octu balsamicznego – 1 łyżeczka musztardy – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka musztardy – opcjonalnie sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Wszystkie warzywa myjemy. Sałatę osuszyć i pokroić na mniejsze części. Wyłożyć na głębokie talerze. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz pokrojoną paprykę. Na koniec dodać kiełki. Przygotowujemy sos . Mieszamy wszystkie składniki. Opcjonalnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Polewamy sosem przygotowaną sałatkę. Artykuł Sałatka z mozzarellą i kiełkami pochodzi z serwisu
I LOVE LIFEsmaku. Składniki 4 filety bez skóry z udka kurczaka 1 jajko 4 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej 250 g sera typu feta 1/2 główki sałaty lodowej 1 sałata rzymska 15 szt czarnych oliwek 2 pomidory 1 ogórek 1 ugotowane na twardo jajko 100 ml oleju słonecznikowego Sos: 75 ml oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 2 łyżki ostu(...)cydrowego 1 łyżka majonezu sól, pieprz Przygotowanie Sałaty szatkujemy. Ugotowane jajko kroimy. Pomidora kroimy na cząstki. Ogórka kroimy w pół plasterki. Oliwki kroimy na plasterki. Oliwę, miód, ocet i majonez mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy z sosem. Podajemy ze smażonym kurczakiem
R'n'G Kitchenprzeglądu lodówki powstała taka sałata z dodatkami Składniki sałata rzymska kilka pomidorów cherry kilka serc karczochów w zalewie ziołowej 200 g sera feta 135 g kiełbasy gospodarza z gęsiną kiełki rzodkiewki Sos :zalewa z karczochów 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego Przygotowanie Sałatę podzieliłem na liście, opłukałem, osuszyłem. Serca karczochów pokroiłem
R'n'G KitchenWyszła pyszna;D Mój Mąż stwierdził: "smaczna to za mało powiedziane". Jak zwykle ma rację;D Polecam na drugie śniadanie, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Składniki: 120 g sałaty rzymskiej 10 listków świeżej bazylii 60 g sera pleśniowego błękitnego Lazur 8 daktyli przekrojonych na pół 1,5 łyżki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych świeżo zmielony pieprz oliwa
Zasmakuj Kuchnidaniem w jesienne dni, ponieważ właśnie teraz w sklepach możemy znaleźć świeże figi Sałatka z wątróbką i figą Składniki: 400 g wątróbki drobiowej 1 łyżka oleju 1 duża sałata rzymska garść pomidorków koktajlowych 3 świeże figi świeżo mielony pieprz sól Dressing: 3 łyżki konfitury z żurawiny 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy/oleju 1 łyżka octu z czerwonego(...)wina 1 łyżeczka miodu Zaczynamy od oczyszczenia wątróbki. Następnie smażymy ją na łyżce oleju, pod koniec solimy. Gotową odstawiamy do przestudzenia. Warzywa myjemy. Następnie kroimy sałatę i wrzucamy ją do miski. Dodajemy przecięte na pół pomidorki koktajlowe i wystudzoną wątróbkę. Na końcu układamy pokrojone figi. Wszystkie składniki na dressing łączymy ze sobą w misce. Polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem
PatiGotujeoknem zmienna pogoda, raz słońce, raz deszcz... A u nas na talerzu lato ! Mix sałat z pomidorkami i fetą Składniki: 5 listków sałaty rzymskiej 2 garści endywii 2 garści rukoli 10 oliwek 5 różyczek zblanszownego brokuła 1/2 cebuli pokrojonej w piórka 1 ogórek gruntowy 10 dag fety 6 pomidorków koktajlowych sól, świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek EV ocet
Kulinarne przygody GatityWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: mini sałata rzymska, opakowanie mini mozzarelli, 2 małe pomidory, ząbek czosnku, 1/2 niedużej cukinii, większa garść ziaren słonecznika, łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, łyżka oleju z dodatkiem czosnku i bazylii, szczypta soli, szczypta pieprzu chili cayenne, szczypta czosnku niedźwiedziego. Przygotowanie: Sałatę
JejKuchniaZapraszam na super surówkę z dodatkiem truskawek oraz słodko-kwaśnym sosem miodowym. Do zrobienia sosiku do surówki wykorzystałam pyszny miód pomarańczowy od Huzar . Polecam Składniki: 1 mała sałata rzymska pół małego ogórka 5 rzodkiewek 5 truskawek 1/4 małej żółtej papryki 8 pomidorków koktajlowych szczypiorek sos: 1 łyżeczka miodu pomarańczowego Huzar 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju(...)sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa i truskawki myjemy i osuszamy. Sałatę rwiemy dłońmi wprost do miski. Ogórek kroimy w półplasterki a rzodkiewki kroimy w plasterki i dodajemy do sałaty. Paprykę kroimy w paseczki a pomidorki na połówki i dodajemy do pozostałych składników. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy je w ćwiartki a odrobinę szczypiorku drobno siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. Sos:składniki
słodkie i nie tylko historie kulinarnekalorie oraz dla tych, którzy nie muszą tego robić:) Polecam Składniki: po 2 jajka na 1 osobę woda 1 łyżka octu sól Sałatka: 2 mini sałaty rzymskie 4 pomidory 1 ogórek 1 cebula sól cukier sok z cytryny 1 pęczek natki pietruszki Dodatkowo: ziemniaki z wody 1 pęczek koperku Wykonanie: Wodę wlewam do garnuszka
Bea(u)ty kitchen