sałata rzymska - 1037 przepisów (strona:32/70)

Sałatka z serem halloumi, kalmarami i granatem 153

theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z serem halloumi, kalmarami i granatem Składniki: Sałata rzymska – 2 główki Papryka czerwona – 2 sztuki Pomidor – 2 sztuki Granat – ½ sztuki Ser halloumi – 200g Kalmary baby – 10 sztuk Sezam czarny i biały Składniki – sos: Miód – 1 łyżka(...)kostkę i piec przez 30 minut w 180 stopniach. Ser halloumi pokroić w plastry i ugrillować. Kalmary oczyścić, pokroić i grillować przez 1 minutę. W naczyniu układać warstwami liście sałaty, plastry pomidora, pieczoną paprykę, ser i kalmary. Całość posypać granatem i sezamem. Polać sosem przygotowanym z miodu, soku z cytryny i oliwy.  Sałatkę podawać z grzankami

Kuchnia Bon Appetit
Łosoś na parze z warzywami 144

dlatego, że ryba potrzebuje czasu by się ugotować. Jest bardzo łatwy także z pewnością każdy jest w stanie go przyrządzić. Czego potrzebujemy? łosoś norweski - filet, mała sałata rzymska (kupuję w Biedronce pakowane po 2 szt.), mozarella sałatkowa - kulki (6-8 kulek), garść pomidorków papryczkowych (u mnie żółte), przyprawa "suszone pomidory z oliwkami", oliwa z oliwek(...)jego gotowania na parze spokojnie zdążę przygotować resztę składników. Rybę solę, pieprzę oraz skrapiam sokiem z cytryny. Wkładam do parowaru, który ustawiam na 20 min. W tym czasie siekam sałatę. Do sałaty dodaję kulki mozarelli - każdą kroję na 2 lub 4 części. Pomidorki (możecie dodać inne - koktajlowe, daktylowe - jednak te uważam za najlepsze i perfekcyjnie komponujące się z sałatką) kroję

Przepis na Dzień Dobry
Sałatka z wężymordem (skorzonerą) i czarną quinoą 142

smaczna, to wydaje mi się niezwykle estetyczna, wręcz użyłabym określenia „elegancka”, a to wszystko chyba dzięki jej minimalistycznej prostocie ;)  Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 mini sałata rzymska  garść lub dwie rukoli ;) 3 – 4 korzenie wężymordu szczypiorek 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości sok z połówki cytryny kolorowy pieprz sól Wykonanie:  Wężymord obieramy(...)naczynia z wodą i octem (żeby nie ściemniał). Następnie płuczemy go i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Gdy zmięknie, odcedzamy, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski, dodajemy rukolę, pokrojoną skorzonerę, polewamy sosem wykonanym z oliwy, soku z cytryny, soli i świeżo mielonego kolorowego pieprzu. Mieszamy, posypujemy ugotowaną czarną

Quinoa Raz!
Sałatka ala Cezar czyli Marty 173

trafiła idealnie w moje kubki smakowe. Lekka, ale pożywna. Idealnie nadaje się jako obiad za sprawą kurczaka. Nie pozostaje Wam nic innego jak ją przygotować. Składniki :* liście z połowy sałaty rzymskiej* filet z kurczaka* ulubiona przyprawa do kurczaka* kulka mozzarelli* garść nachosów* 3 łyżki oleju sezamowego* jajko* sok z 1/4 cytryny* sól, świeżo mielony czarny pieprz  Przygotowanie:Jajko sparzyć(...)solą i pieprzem. Sos można przygotować w małym zakręcanym słoiczku. Pierś z kurczaka przyprawić i usmażyć na teflonowej patelni, odłożyć do przestygnięcia, pokroić w plastry, tak jak i mozzarellę. Sałatę opłukać, układać w salaterce listki. Na to odrobinę sosu, plastry kurczaka i sera oraz pokruszone nachosy. Całość delikatnie polać sosem.   Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Gotujmy.pl

Magiczne Życie Marty
Hamburger wieprzowy z ajvarem 117

czarnego pieprzu olej roślinny do smażenia   Dodatki:   8 plastrów surowego wędzonego boczku 4 bułki hamburgerowe 1 czerwona cebula 1 duży pomidor 2 ogórki kiszone 1 sałata rzymska lub ½ lodowej   Przygotowanie: Mięso wieprzowe wymieszaj z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, 2 łyżkami Ajvaru łagodnego Podravka. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób(...)Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju, około 3-4 minuty z każdej strony. Przygotuj inne dodatki: Cebulę pokrój w krążki, pomidora i ogórka w plastry. Sałatę drobno posiekaj.   Na niewielkiej ilości oleju podsmaż z obu stron boczek, aż będzie złocisty i chrupiący. Następnie ułóż na kratce, aby przestygł i osączył

kuron.com.pl
Sałatka z grillowaną cukinią i sosem tzatziki 139

proponuję lekką sałatkę z grillowaną i chrupiącą cukinią. Możecie zrobić ją wieczorem a rano wykorzystać na śniadanie. Wystarczy zapakować do pudełka a sos dodać dopiero przed jedzeniem. Składniki: ½ mini sałaty rzymskiej ½ młodej cukinii Kilka kolorowych pomidorków koktajlowych Łyżka pokrojonej fety Vegeta Jogurt naturalny + sos tzatziki ( w proszku ) Bazylia suszona Sól Pieprz Odrobina oleju Wykonanie: Cukinię kroimy w plastry ( około(...)jogurtu naturalnego ( małego ) dodajemy przyprawę tzatziki ( ilość uzależniamy od naszych upodobań ) mieszamy i odstawiamy.  Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i grillujemy cukinię z obu stron. Pozostawiamy do wystygnięcia. Sałatę kroimy na kawałki, umieszczamy w pojemniku. W dalszej kolejności grillowaną cukinię. Posypujemy bazylią i pieprzem. Wykładamy pomidorki przekrojone na połowę wraz z fetą. Dodatkowo przyprawiamy lekko solą i pomidorki bazylią

Smaki Ewy
Sałatka cezar 135

prosta sałatka - choć jest bardzo znana, zrobiłam ją pierwszy raz. Żałuję, że tak późno:). Sukces tkwi w prostocie, tak jest i tym razem. Składniki na dwie porcje. 1 główka sałaty rzymskiej  2 małe filety z kurczaka 3 kromki chleba  100g sera cheddar  sos: 4 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżeczki(...)suchej patelni z dwóch stron, do zarumienienia. Chleb podpiekamy kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos. 2. Na talerze rwiemy sałatę. Układamy na nią pokrojony w plastry filet z kurczaka, pokrojony w kostkę chleb. Polewamy sosem, posypujemy serem

Szefowa kuchni
Sałata rzymska smażona z sosem bazyliowym 137

piersią z kurczaka i sosem bazyliowym. Prosty obiad a możemy nim zaskoczyć rodzinę .                               2 sałaty rzymskie 1 pierś z kurczaka sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki bazylii suszonej natka pietruszki kawałek papryki czerwonej i żółtej 4 łyżki oliwy 1 łyżka masła klarowanego(...)prowansalskie 3 łyżki jogurtu greckiego Pierś z kurczaka kroję na mniejsze paski, przekładam do miseczki, dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną, bazylię suszoną, oliwę i odstawiam na godzinę do lodówki. Sałatę myję , osuszam, kroję wzdłuż na cztery części Układam na rozgrzanym maśle na patelni i przesmażam z dwóch stron aż będzie miękka. Posypuję solą, pieprzem. Sałatę wyjmuję na talerz

wesoła kuchnia
Meksykańska sałatka z kurczakiem podana w łodeczkach z sałaty 229

oleju rzepakowego 50 gram surowego ryżu 1/2 ogórka zielonego (+ kilka cienkich plastrów pokrojonych za pomocą obieraczki do jarzyn, do dekoracji) 1/2 cebuli 1/2 puszki mieszanki Meksykańskiej marki Bonduelle liście sałaty rzymskiej sos słodko- pikantny: 1 łyżka sambal oelek, 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka sosu hoisin, szczypta soli i pieprzu  Kurczaka kroję w kostkę i marynuję w przyprawach przez(...)Ogórka i cebulę kroję w drobną kostkę. Smażonego kurczaka, ugotowany ryż, pokrojone warzywa i mieszankę warzyw Bonduelle dokładnie mieszam. Składniki sosu mieszam dokładnie i dodaję do pozostałych składników. Liście sałaty dokładnie myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Na każdy liść nakładam po 2 łyżki sałatki. Podaję od razu lub schładzam sałatkę przed nałożeniem jej na liście sałaty. Przed podaniem dekoruję plastrami

Mango Papaja
Śródziemnomorska sałatka makaronowa 329

Będzie jak znalazł podczas długiego, czasem zbyt długiego dnia. Składniki na 2 porcje: 100 g makaronu kokardki kolorowego lub lepiej pełnoziarnistego (mogą być też świderki, rurki itp.) 1 sałata rzymska mini 8 pomidorków koktajlowych 8 kulek mini mozzarelli 10 czarnych oliwek 6 jabłuszek kaparowych 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżeczka soku z cytryny(...)ugotować al dente, odcedzić, zahartować zimną wodą. Przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w małym słoiczku, zakręcić i energicznie wstrząsnąć, żeby się dobrze połączyły. Sos doprawić solą i pieprzem, odstawić. Sałatę opłukać, osączyć z wody, porwać na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski. Umyte pomidorki i kulki mozzarelli pokroić na połówki. Oliwki pokroić w plasterki. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski wymieszać

Pełny talerz
Sałatka z sosem musztardowym 352

Składniki : mała sałata rzymska, może być lodowa 1 czerwona papryka 20 dag ugotowanego groszku mrożonego małe opakowanie oliwek zielonych, ale lepsze byłyby czarne 5 ugotowanych jaj mały por 1 duży pomidor świeża bazylia, jeśli taką mamy Składniki na sos: 1 kopiasta łyżka musztardy typu Dijon 1-2 ząbki czosnku- przeciskamy przez praskę sok z połowy dużej cytryny(...)oleju SŁONECZNIKOWEGO (klik) i oliwy z oliwek  świeży mielony pieprz , sól Przygotowanie: Paprykę kroimy w drobne "piórka" Sałatę rozdrabniamy, jajka i pomidory kroimy w dość spore kawałki Oliwki kroimy na połówki, umyty por kroimy w pół krążki Bazylię siekamy, dosypujemy i wszystkie składniki razem mieszamy Przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki, mój sos miał smak słodko-kwaśny Polewamy sałatkę

Proste Potrawy
Pstrąg na parze z batatami 213

Zdrowy, smaczny i kolorowy obiad. Niedoceniane przez wielu ryby i gotowanie na parze połączone w jednym przepisie. Pstrąg łososiowy Bataty Czosnek Mięta Rozmaryn Sałata rzymska Rzodkiewka Kiełki rzodkiewki Oliwa Sól Pieprz Bataty obieramy i kroimy w grube plastry. Gotujemy je w wodzie lub na parze tak jak zwyczajne ziemniaki. Ja ugotowałem je na parze przykryte listkami świeżej mięty(...)grillowej patelni. Czekamy, aż bataty zyskają chrupiącą skórkę. Umytego i osuszonego pstrąga kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Gotujemy na parze przez 15 minut. Podajemy z sałatą ze świeżą rzodkiewką i kiełkami, skropione oliwą i sokiem z cytryny. W taki sposób można przygotować każdą rybę

MarcinChef
Sałatka z botwiną i pieczonymi warzywami oraz grzankami i serem 115

Składniki: 1 pomidor 1/2 pomarańczowej papryki 5-6 rzodkiewek 6-7 liści botwiny 3-4 liście sałaty rzymskiej dwie kromki chleba żytniego na zakwasie 2 plastry żółtego sera np. gouda, choć osobiście polecam parmezan chili, sól, pieprz sok z 1/2 limonki Pomidora kroimy na pół, paprykę zostawiamy w kawałku. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni i wkładamy kromki pieczywa. Tuż po wyciągnięciu z piekarnika paprykę kroimy na mniejsze kawałki a pieczywo w kostkę. Botwinę, sałatę i rzodkiewki myjemy. Rzodkiewki kroimy w pół bądź w ćwiartki. Całość skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy solą. Marynujemy 10 minut. Marynowane warzywa układamy na talerzu, następnie układamy pieczone warzywa. Całość

Mango Papaja
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, FETĄ I POMARAŃCZĄ 162

lekka sałatka z kurczakiem, warzywami, przełamana orzeźwiającą pomarańczą  SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka, 1 główka sałaty rzymskiej, 1/2 puszki kukurydzy, 1 pomidor, 1 mała zielona papryka, 1/2 czerwonej cebuli, 1/2 pomarańczy, 200 g sera typu feta, 1 łyżka przyprawy do kurczaka, 2 łyżki oliwy z oliwek Sos: 1/2 szkl. jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz papryka słodka(...)kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka, mieszamy, dodajemy oliwę, odstawiamy na 15 min do lodówki. Następnie smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni na złoty kolor. 2. Sałatę myjemy, suszymy, rwiemy na kawałki. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy na cząstki. Pomarańczę obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki. Z papryki usuwamy nasiona, kroimy w paseczki. Cebulę

słodki bratek
Co zrobić z dużą ilością sałaty? Przepis na sałatkę Cezar z grillowanym kurczakiem. 173

piersi z kurczaka marynata : łyżka oleju, szczypta ostrej papryki w proszku, płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku, dwie szczypty soli, płaska łyżeczka kurkumy -> łączymy wszystko ze sobą, główka sałaty rzymskiej, kruchej lub lodowej, sos : łyżka musztardy stołowej, dwie łyżki jogurtu naturalnego, łyżka ketchupu pikantnego, łyżeczka z czubkiem czosnku granulowanego, szczypta pieprzu -> mieszamy ze sobą, tak by powstała jednolita(...)patelnię do grillowania, lub na blaszkę grillową i zapiekamy/podsmażamy przez 15 minut, by mięso nie było surowe, a jednocześnie nadal soczyste. Gdy przestygnie, siekamy na mniejsze kawałki.  Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki.  Ja zawsze układam tę sałatkę w dwóch warstwach i polecam Wam ten sposób.  Na spód naczynia wykładamy pół sałaty, pół porcji kurczaka

Poezja Smaków - blog kulinarny