sałata rzymska - 1037 przepisów (strona:36/70)

Najlepsza sałatka à la Cezar 112

tymi, którzy sałatkę znają, a jeszcze nie przygotowywali jej sami w domu. Do dzieła! Składniki na 4-5 porcji: – 400g piersi z kurczaka – 2-3 małe główki sałaty rzymskiej – 50g tartego parmezanu – 1 ogórek szklarniowy – 4 kromki razowego chleba (lub bezglutenowego) – 2 łyżeczki oliwy – 1 mały ząbek czosnku – 1/4 łyżeczki chili(...)przygotowujemy SOS: W miseczce mieszamy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, musztardę i sos worcestershire. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Ogórka myjemy i kroimy w półplasterki. Sałatę płuczemy, osuszamy, siekamy i przekładamy do dużej miski, gdzie mieszamy ją z połową sosu i pokrojonym ogórkiem. Tak przygotowaną sałatę wykładamy na talerze. Dodajemy pokrojonego w plastry kurczaka i skrapiamy

Be Fit Be Strong
Wtorek: Sałatka fattoush 100

połączenie wyszło super. Przepisów na Fattoush jest mnóstwo, my bazowaliśmy na recepturze z bloga gimmesomeoven.com Składniki: 250 g surowych krewetek 2 łyżki masła Ząbek czosnku drobno posiekany Główka sałaty rzymskiej (z grubsza posiekanej) Ogórek świeży pokrojony w plastry Garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki Pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki 4 pitty (np. według tego prostego przepisu) lub 4 kromki chleba(...)minutę. Dodaj obrane krewetki. Smaż 1-2 minuty, aż zrobią się różowe. Posól i popierz. Krok 4 Przygotuj dresing. Przełóż składnik słoiczka i energicznie potrząśnij. Krok 5 Wymieszaj składniki sałaty. Podawaj z krewetkami i dresingiem. Smacznego! Artykuł Wtorek: Sałatka fattoush pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Sałatka Mad dog z pieczonym awokado 111

była bardziej sycąca. Możecie spokojnie je pominąć lub dodać do jej np. pieczone mięso. Składniki: 2 dojrzałe awokado 3 placki tortilli (najlepiej domowych) 200 g krewetek surowych 2 główki sałaty rzymskie Garść rukoli Duża garść pestek dyni Duża garść nasion słonecznika 1/2 szklanki tartego parmezanu Papryczka chili (według uznania) 1/2 łyżeczki nasion kuminu Garść kiełków 2 ząbki czosnku(...)rozgniecione ząbki czosnku. Smaż przez krótką chwilę, następnie dodaj krewetki obrane z pancerzyków. Smaż po 2 minuty z każdej strony. Posól i popieprz. Krok 4 Rozłóż sałaty na talerzach, wyłóż na nie chipsy z tortilli, pestki i nasiona. Na wierzch połóż awokado i posiekane chili oraz kiełki. Skrop cytryną i oliwą. Artykuł Poniedziałek: Sałatka Mad dog z pieczonym awokado pochodzi

Niedzielny kucharz
Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami 125

połączenie wyszło super. Przepisów na Fattoush jest mnóstwo, my bazowaliśmy na recepturze z bloga gimmesomeoven.com Składniki: 250 g surowych krewetek 2 łyżki masła Ząbek czosnku drobno posiekany Główka sałaty rzymskiej (z grubsza posiekanej) Ogórek świeży pokrojony w plastry Garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki Pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki 4 pitty (np. według tego prostego przepisu) lub 4 kromki chleba(...)minutę. Dodaj obrane krewetki. Smaż 1-2 minuty, aż zrobią się różowe. Posól i popierz. Krok 4 Przygotuj desing. Przełóż składnik słoiczka i energicznie potrząśnij. Krok 5 Wymieszaj składniki sałaty. Podawaj z krewetkami i dresingiem. Smacznego! Artykuł Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Sałatka Cezar z boczkiem 175

więcej nie potrzeba. Nie jest to najlżejsza sałatka – ale za to szybka i przepyszna. Składniki na cztery porcje (ewentualnie dwie obiadowe). Sałatka Cezar z boczkiem: 2 mini sałaty rzymskie 8 cienkich plastrów wędzonego boczku 8 kromek bagietki (mogą być opieczone) 4 jajka ugotowane na miękko syrop klonowy (ok. 1/4 szklanki) parmezan (ok. 1/4 szklanki) świeżo mielony pieprz Dressing(...)majonez). Jeśli sos będzie za gęsty, można rozrzedzić go wodą (ja zużyłam połowę – dodałam też wody, aby był bardziej lejący). Próbujemy czy dressing jest odpowiednio słony (od filecików). Sałaty pozbawiamy zewnętrznych liści i kroimy wzdłuż na pół. Na każdym talerzu rozkładamy połówkę sałaty, bekon, bagietkę oraz obrane i przecięte na pół jajko na miękko. Delikatnie polewamy całość dressingiem. Posypujemy

Poezja smaku
Naleśniki z mąki razowej z sałatą i kurczakiem 130

Ciasto na naleśniki:1 jajko1/2 szklanki jogurtu naturalnego1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki otrąb pszennych Kupiec1,5 szklanki mleka2 łyżki olejuszczypta soliFarsz:główka sałaty rzymskiejpuszka kukurydzy2 mango

Świat Domowej Kuchni
Gyros w chlebku Pita z domowym sosem Tzatziki 79

wykorzystaniem sklepowych chlebków Pita. Przepis na 5 porcji. Do dzieła! Składniki: – 5 chlebków Pita – 400g sznycli wieprzowych – 120g sera Feta – 2 pomidory – 1 główka sałaty rzymskiej – 1 ogórek szklarniowy – 1 czerwona cebula – 1 łyżka oleju – 15g przyprawy gyros Składniki na sos Tzatziki: – 400g jogurtu greckiego (lub 200g zwykłego jogurtu + 200g(...)stopni i podpiekamy 4-6 minut. Fetę kroimy w kostkę, pomidory i ogórka kroimy w plastry. Gorące chlebki nacinamy, wewnątrz na ściankach rozsmarowujemy sos Tzatziki, układamy liście sałaty, kostki sera Feta, plastry ogórka, pomidora, gorące mięso i ponownie polewamy sosem Tzatziki. Podajemy póki gorące! Smacznego! Artykuł Gyros w chlebku Pita z domowym sosem Tzatziki pochodzi z serwisu Just

Be Fit Be Strong
Kotlety z pieczonych buraków z quinoa, żurawiną i dipem sezamowym 127

obiadu 2 łyżki pestek słonecznika sól i pieprz do smaku czerwona cebula ząbek czosnku bułka tarta lub mielony len ok 2-3 łyżki 2 łyżki posiekanej natki sałata rzymska 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżką tahiny sok z połówki cytryny 150 ml jogurtu naturalnego jajko sól 2 łyżeczki przyprawy zatar łyżeczka sezamu olej do smażenia Buraki owinięte folią ( możesz(...)mielonym lnie. Rozgrzej olej, włóż kotlety i lekko spłaszcz dociskając palcami. Smaż kilka minut na średnim ogniu. Następnie przewróć i dalej smaż kilka minut. Odsącz na papierowym ręczniku. Sałatę posiekaj. Wlej jogurt, dopraw solą gommasio i pieprzem. Dip sezamowy wykonaj dodając do jogurtu łyżkę tahiny i sok z połówki cytryny. Dopraw odrobiną soli

AZgotuj!
Co jeść na diecie dr Dąbrowskiej? Część 2 239

diety-postu dr Dąbrowskiej? KORZENIOWE : marchew, seler, pietruszka, pasternak, burak, rzodkiewka, rzodkiew, rzepa KAPUSTNE : kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka, jarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałatrzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula, por, szczypiorek DYNIOWATE : dynia, ogórki, cukinia, kabaczek PSIANKOWATE : papryka, pomidory, sporadycznie bakłażan ZIOŁA(...)jabłka, grejpfruty, sporadycznie jagody, porzeczki PRZYPRAWY : sól, pieprz, papryka w proszku, kurkuma, imbir świeży i w proszku, chrzan, oregano, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, kminek, kumin rzymski Obróbka warzyw i owoców: – najlepiej surowe: surówka, sok, koktajl – gotowane: zupa, warzywa al dente, warzywa na parze – duszone: gulasz, leczo – pieczone: warzywa, jabłko, frytki

To co kocham
Domowe FIT burgery z indyka 173

woda do namoczenia – 1 cebula – 1 jajko – sól, pieprz Dodatkowo: – 4 bułki (u mnie maślane) – jajko sadzone usmażone w plastrze papryki – 4 liście sałaty rzymskiej – 8 plasterków ogórka kiszonego – 4 plastry szynki parmeńskiej – 4 plastry sera – kiełki lucerny – sos czosnkowy (jogurt + majonez + ząbek czosnku + sól, pieprz) lub ketchup Ogórki(...)białko się zetnie, a żółtko nadal będzie płynne. Szynkę parmeńską możemy podsmażyć na suchej patelni lub pozostawić surową. Bułkę smarujemy od środka sosem, i od dołu układamy po kolei: sałatę, mięso z serem, szynkę, paprykę z jajkiem, 2 plasterki ogórka, łyżeczkę sosu i kiełki. Przykrywamy górną częścią bułki, lekko dociskamy i wbijamy wykałaczkę z oliwką. Smacznego! Artykuł Domowe FIT burgery

Be Fit Be Strong
Wegetariańskie curry a'la Sri Lanka z ananasem i warzywami. 126

łyżkę jogurtu. Jeszcze tylko skrapiamy sosem sojowym do smaku. Chwileczkę jeszcze dusimy, aby curry zgęstniało dzięki płatkom owsianym i podajemy z ryżem basmati oraz surówką. Nasza surówka to: sałata rzymska, pomidory, kukurydza, szczypiorek, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek i tajski sos słodko-kwaśny. Danie jest przepyszne i zwolennikom takiej słodko-ostro-kwaśnej kuchni na pewno przypadnie

vegetanie
Tortille po grecku 154

olej do smażenia 1 jajko bułka tarta do panierowania Dodatki: 4 placki pełnoziarnistej tortilli 2 średniej wielkości pomidory garść czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula 1 mała główka sałaty rzymskiej Sos tzatziki: 1 średni ogórek szklarniowy 1 duży ząbek czosnku mały kubek jogurtu greckiego sól i pieprz do smaku   Zaczynamy od przygotowania mięsa, które przed obróbką termiczną powinno się(...)jeśli ktoś lubi czosnek, może go dodać według uznania. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki do chwili podania.   Na chwilę przed przygotowaniem mięsa przygotowujemy resztę składników tortilli – sałatę, pomidory myjemy i dokładnie osuszamy. Duże liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, małe zostawiamy w całości. Pomidory kroimy w ćwiartki. Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy w krążki. Cebulę obieramy, przekrawamy

Smaczna Strona
Cheesburgery wołowe z grillowanymi warzywami i dwoma serami 121

młoda mała cukinia, 1 biała cebula, 1 czerwona cebula, 1 czerwona papryka, 4 plastry sera scamorza (o grubości ok. 2 cm), 4 płaskie łyżki startego parmezanu, 1 mała sałata rzymska mini oraz: płatki chili świeżo mielone, pieprz czarny świeżo mielony, olej rzepakowy, sól, szczypiorek, listki świeżej mięty, sos majonezowy: ziołowy i curry. Przygotowanie: Przygotowujemy wszystkie warzywa: myjemy, suszymy papierowym(...)dodatkowo posypujemy parmezanem. Następnie dodajemy grillowane warzywa (rozdzielone krążki cebuli białej i czerwonej, krążek papryki, plaster pomidora), całość doprawiamy chili, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, dodajemy listki mięty, sos ziołowy, liście sałaty i przykrywamy górną częścią bułki. Cheeseburgery możemy od góry przebić wykałaczką. Smacznego

Moniki Smakołyki
Wiosenna sałata z sakiewkami z jajek i podsuszonymi pomidorkami 144

kontrastują. Jest smacznie i zdrowo, radośnie i kolorowo, a gdy sos do niej dodamy,  idealny smak uzyskamy. Składniki  na 3 porcje: 150 g mix sałat (rukola, sałata rzymska, cykoria,endywia), 150 -200 g jogurtu naturalnego gęstego, sól smaku, pieprz cytrynowy, pęczek świeżego koperku, 3 jajka, kilka rzodkiewek, 3 duże kapary z ogonkiem, ok. 10 pomidorków cherry(...)przygotowane jajka wkładamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 5 min na miękko, 8 na twardo. Rozwiązujemy, odklejamy folię od jajek i gotowe. Na dużym talerzu układamy mix sałat (mogą być takie jakie lubicie), dodajemy podsuszone pomidorki, sakiewki z jajek, rzodkiewkę drobno ponacinaną lub w plasterkach, kapary i świeży koperek. Do sałatki przygotowujemy sos na bazie jogurtu gęstego. Jogurt mieszamy

Moniki Smakołyki
Chlebki Pita 209

wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy Przykładowe dodatki: ok. 500 g piersi kurczaka przyprawa kebab-gyros 1 czerwona cebula 1-2 pomidory lub pomidorki koktajlowe 1 mini sałata rzymska Sos: 3-4 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego Sok z połowy cytryny sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku ALBO(...)około 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni 1-2 łyżki oleju i wrzucamy mięso. Smażmy. Warzywa myjemy. Pomidorki kroimy na plasterki lub ćwiartki, cebulę kroimy w piórka, sałatę drobno kroimy. Składniki na sos mieszamy ze sobą (wykonując sos II należy zetrzeć na małych oczkach tarki korniszona i dodać go do sosu). Ciepłe bułeczki ostrożnie nacinamy nożem tworząc

Smaki Na Talerzu