ryż - 22970 przepisów (strona:55/1532)

RYŻ NA MLEKU Z CYNAMONEM 182

Przepyszna przekąska nie tylko dla dzieci, ja sama uwielbiam ryż gotowany na mleku z cukrem waniliowym, posypany cynamonem.  Ryż można również podać z ulubionymi owocami, konfiturą czy polany śmietaną. Idealny na śniadanie czy podwieczorek. Nadaje się również jako przekąska, zapakowany w pudełko do szkoły czy do pracy. Składniki: * 1,5 szklanki mleka * 100 g ryżu  (użyłam(...)prawdziwą wanilią Skworcu) * cynamon do posypania  (użyłam cynamon cejloński Skworcu) Wykonanie: Mleko zagotować. Wsypać oba cukry, wymieszać, wsypać ryż. Gotować na małym ogniu do czasu aż ryż wchłonie całe mleko od czasu do czasu mieszając (jeśli ryż wchłonie mleko a nadal nie będzie miękki dolać odrobinę mleka i gotować dalej).  Ugotowany ryż przełożyć

Zrób to smacznie
Pilaw z brukselką, żurawiną i orzechami pekan 108

doskonałą i z pewnością posmakuje nawet tym, co nie przepadają za tymi mini kapustkami. Zachęcam do wypróbowania. * SKŁADNIKI na pilaw dla 6-8 osób 500 g brukselki 1 szklanka ryżu basmati ½ szkalnki czarnego ryżu (można zastąpić basmati) ½ szklanki suszonej żurawiny ½ szklanki orzechów pekan (lub włoskich) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki(...)dokładnie z przyprawami i kolejno przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz około 30 minut. W tym czasie przygotuj ryż. Ryż basmati oraz czarny ryż wsyp do garna. Zalej dużą ilością wody i posól. Gotuj przez 10 minut od momentu zagotowania, a następnie odcedź i odstaw. Na patelni rozgrzej łyżkę

Food Square
PLACKI Z FASOLI MUNG I CZARNEGO RYŻU Z KURCZAKIEM 137

sycące - można je podać na obiad lub kolację. Świetnie smakują z surówkami lub sałatkami.  Zarówno zielona fasola mung, jak i czarny ryż posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Czarny ryż jaśminowy zawiera błonnik, witaminę E oraz z grupy B, karoteny, antocyjany, a także wapń, żelazo, cynk, magnez. Bogaty jest aż w 18 aminokwasów, dzięki temu jest dobrym źródłem białka(...)fosfor, żelazo, miedź, potas, cynk, selen, wapń oraz witaminy B1, B2, B5, B6, K, E, C i A. Składniki: 1 szklanka zielonej fasoli mung Radix-Bis 1 szklanka czarnego ryżu jaśminowego Radix-Bis 1 flet z kurczaka 2 jajka 1 cebula 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Fasolę

Kuchnia MagdaLeny
Paella Valenciana dawniej i dziś 197

Spożywa się ją wspólnie całą rodziną. Powinna ona zawierać tylko świeże oraz oryginalne składniki. Jak twierdzą Hiszpanie ,,la paella no es arroz con cosas” (paella to nie jest ryż z innymi rzeczami) dlatego też muszą znaleźć się następujące składniki: duża, biała fasola podobna do pięknego jasia, pomidory,zielona płaska fasola, mięso z kurczaka oraz królika, sól, oliwa, ryż(...)Walencjii. Wówczas przywieziono do Nowego Jorku: 4143 l wody 247 l oliwy 270 kg przecieru pomidorowego 240 kg białej fasoli 1000 kg zielonej płaskiej fasoli przyprawy 1520 kg ryżu. jedynym składnikiem, którego nie udało się przewieźć było surowe mięso   Prezentacja potrawy w holu restauracji   Ciekawostki Cytryna Do paelli dodawane są cząstki cytryny. Zasada głosi, że przed wyciśnięciem cytryny

Gotuj po hiszpańsku
RYŻ Z PIERSIĄ Z KURCZAKA Z WARZYWAMI 150

Dziś zapraszam Was po przepis na szybki obiad, ryż z kurczakiem i warzywami. Jest to świetny pomysł na wykorzystanie ryżu, który pozostał z obiadu. Pyszny i sycący obiad ze składników, które zazwyczaj mamy pod ręką.  Tak przygotowany obiad można zapakować w pudełko i zabrać ze sobą do pracy. Składniki: * 100 g ryżu  (użyłam ryżu basmati Skworcu(...)rozgrzaną patelnię dać mięso i podsmażyć. Do garnka wlać wodę, dodać sól i przyprawę do ryżu. Gdy woda zacznie się gotować wsypać ryż, gotować na małym ogniu. Gdy ryż będzie na pół miękki dodać warzywa, wszystko zagotować do miękkości. Z garnka z ryżem i warzywami zlać wodę, dodać podsmażone mięso i wszystko wymieszać. Prosty, szybki i smaczny obiad

Zrób to smacznie
Wegańskie pulpety z ryżu i fasoli w pomidorach 169

węglowodanów – wiedzą o tym osoby dbające o sylwetkę i prowadzące aktywny tryb życia. Rzadko się wspomina, że jest też bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia roślinnego. Białko występujące w ryżu jednak nie jest pełnowartościowe – nie występują w nim wszystkie aminokwasy. Ryż jest bogaty w metioninę, ale nie zawiera lizyny. Pełnowartościowe białko możemy uzyskać łącząc go z produktami strączkowymi(...)które z kolei odwrotnie niż ryż – zawierają lizynę, a są ubogie w metioninę). Z racji tego, że Tomek ostatnio zaczął się fascynować wegańską kuchnią, na blogu będą pojawiać się także wegańskie dania. Moją dzisiejszą propozycją są kotlety fasolowo-ryżowe w pomidorowym sosie – prawdziwe wegańskie pulpety. Składniki na 4 porcje : 100g ryżu parboiled 400g fasoli pinto 2 łyżki

Dietolog
Risotto z chorizo, oliwkami i suszonymi pomidorami 226

Dodajemy wysmażone chorizo i suszone pomidory, wlewamy dwie wazowe łyżki bulionu.   Na małym ogniu, powoli, gotujemy całość co jakiś czas mieszając. Nie dolewamy więcej płynu do chwili, gdy ryż zaabsorbuje prawie wszystko co wlaliśmy wcześniej. Czy tak się stało, sprawdzimy rozgarniając ryż na środku garnka – jeśli szybko podchodzi płynem, mieszamy dalej. Jeśli płynu nie ma – dolewamy nową(...)porcję wrzącego bulionu. Stale mieszamy, żeby nie doprowadzić do przypalenia.   Nie można wlać od razu całego płynu – ryż powinien się rozklejać i puchnąć pod wpływem płynu powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki, ale jeszcze odrobinę jędrny w środku i stawiający naprawdę delikatny opór zębom — zupełnie jak makaron al dente. Możliwe, że zostanie Wam szklanka

Karo in the Kitchen
Risotto z łososiem 126

zwykłego masła) -sól i pieprz  -łyżka oleju do smażenia Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego drobno pora. Gdy ten się zeszkli dodajemy suchy ryż. Smażymy aż ryż zrobi się lekko przezroczysty, czyli ok. 3 minuty.  Następnie dodajemy masełko ziołowe. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy.  Zalewamy całość winem i mieszając doprowadzamy do odparowania alkoholu. Wyspujemy groszek(...)ponownie mieszamy.  Następnie zmniejszamy ognień. Bulion musi być ciagle gorący, dlatego trzymamy go na minimalnym ogniu. Następnie dodajemy jedną chochlę wywaru do ryżu z warzywami i delikatnie mieszamy. Czekamy, aż ryż wchłonie płyn. Powtarzamy czynność aż ryż zacznie robić  się miękki. Na ostatnie dziesięć minut wkładamy całego łososia do bulionu.  I wciąż dodajemy bulion

Smakuj życie!
Rozmarynowe risotto z gruszką w solonym karmelu! 158

wermutu, uwierz mi jesteś w raju!  Danie z pozoru może wydawać się skomplikowane, ale nic bardziej mylnego, risotto może przygotować każdy amator kuchenny, polecam każdemu! SKŁADNIKI: - 350 g ryżu arborio - 2 chlusty białego wina - 4 gałązki rozmarynu - 2 łyżki masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1/3 buteleczki bulionu drobiowego Krakus - plaster delikatnego podpuszczkowego sera francuskiego - sól, odrobina gałki muszkatołowej(...)zredukuje a sos skarmelizuje.  Na dużej patelni umieść łyżkę masła, resztę oliwy z oliwek, gałązki rozmarynu, dodaj ryż, całość przesmażaj przez 3 minuty, dodaj białe wino, jak ryż je wchłonie, dodaj bulion, co chwilę mieszaj ryż, dodawaj następnie porcjami wodę po 100ml, i mieszaj ryż, co jakiś czas. Czynność powtarzaj do momentu, aż ryż

SMYKWKUCHNI
Risotto z pieczoną dynią, parmezanem i orzechami pekan 137

dynię, chipsy i prażone pestki. Ryż gotuje się a raczej praży na patelni, podlewając wywarem warzywnym. Użyłam do tego celu rosołu z wczorajszego obiadu. Doprawiłam go mocniej, aby ryż stał się dzięki mocnemu wywarowi bardziej aromatyczny.  Będziecie potrzebowali 1 Małą dynie piżmową obraną ze skórki i pokrojoną w sporą kostkę. 1 szalotkę posiekaną w drobną kosteczkę(...)szklankę ryżu do risotto Około 1/2 litra wywaru warzywnego lub rosołu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 szklanki białego wina 2 łyżki zimnego masła 1/2 łyżeczki (lub mniej do smaku) suszonych płatków chilli 1 łyżka pokruszonych orzechów pekan parmezan do smaku  Małą dynie piżmową obrałam ze skórki- skórkę odłożyłam, aby zrobić z niej chrupiące chipsy.  Pestki wypłukałam

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
KREMOWE RISOTTO Z PIECZONYM KALAFIOREM 148

opieki ;-) Po 2 minutach dodaj mleko i pieprz. Risotto mieszamy co chwilę, po 2 minutach dodaj 200 ml wody, przykryj pokrywką i co 4-5 minut mieszaj łyżką, jak ryż wchłonie wodę dodaj kolejne 150 ml wody. Czynność powtarzamy aż ryż będzie miękki i gotowy, a risotto będzie miało kremową konsystencję. Dodajemy parmezan i połowę skórki z cytryny(...)całość mieszamy. Tutaj muszę napisać Wam uwagę, podczas warsztatów kulinarnych jadłam risotto przygotowane przez znanego szefa kuchni, który dość szybko ściąga go z ognia, wtedy kiedy ryż jest jeszcze lekko twardy, tzw. na ząb. Dla mnie niestety takie risotto nie jest do jedzenia, ryż jest twardy po prostu i przykleja się do zębów. Więc stopień miękkości ryżu dopasuj

SMYKWKUCHNI
DESER Z CZARNEGO RYŻU Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I OWOCAMI 134

czarnego ryżu intrygował mnie już od pewnego czasu. Czarny ryż w starożytnych Chinach nazywany był „zakazanym”, gdyż mógł go spożywać jedynie Cesarz. Jest to pełnoziarnisty, niełuskany ryż, który po ugotowaniu nabiera głębokiego fioletowego koloru. Pięknie pachnie i smakuje orzechowo. Wybrałam go na głównego bohatera tego deseru, gdyż od początku mnie intrygował. W połączeniu z mleczkiem kokosowym(...)owocami kulka kleistego czarnego ryżu wpasowała się idealnie. DESER Z CZARNEGO RYŻU Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I OWOCAMI 1 szklanka czarnego ryżu 1/5 szklanki wody 2 łyżki cukru kokosowego 1 puszka mleczka kokosowego 3/4 szklanki wody 2 łyżki cukru owoce ( u mnie mango, kiwi, ananas i maliny ) Do garnka wsypać 1 szkl. przepłukanego ryżu, dodać 1,5 szkl. wody i ugotować

Pieguskowa Kuchnia
Risotto z bobem, cukinią i boczkiem 114

musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 200 g bobu 1 mała cukinia do 300 g 4 plasterki boczku oliwa z oliwek, masło 2 – 3 łyżki świeżo wyciśniętego(...)smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Dopraw pieprzem i tymiankiem. Pod koniec gotowania dodaj boczek, bób

Moja pasja smaku
Pudding ryżowy z kardamonem i grillowanymi brzoskwiniami 94

wegański, ale również jeszcze lepszy w smaku. W sezonie proponuję podać go z grillowanymi brzoskwiniami lub morelami. Wypróbujcie koniecznie! * SKŁADNIKI na 6 porcji 3 dojrzałe brzoskwinie 250 g ryżu krótkoziarnistego, np. arborio 300 ml mleka kokosowego 250 ml wody 2-3 łyżeczki cukru brązowego ¼ łyżeczki kardamonu ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu szczypta soli * PRZYGOTOWANIE Ryż przepłucz, a następnie(...)zalej zimną wodą i odstaw na 15-20 minut (dzięki temu będzie się szybciej gotował). Wodę odlej, ryż przesyp do garnka z grubym dnem, a następnie wlej szklankę mleka kokosowego i szklankę wody. Wsyp sól, cukier oraz kardamon i wrzuć i przekrojoną na pół laskę wanilii lub dodaj ekstrakt. Garnek wstaw na średni ogień. Często mieszając, czekaj, aż płyn

Food Square
Kurczak pieczony na ryżu 594

danie z kurczaka lub pomysłu na obiad to spójrzcie na przepis poniżej. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Składniki 6 ćwiartek z kurczaka 2 szklanki ryżu 2 średnie cebule 1 mała czerwona papryka 2 łyżki przyprawy do kurczaka Zalewa 5 szklanek wody 2 łyżki przecieru pomidorowego 80 g masła sól pieprz Suchy ryż wymieszać z drobno(...)pokrojoną cebulą i papryką. Wsypać do naczynia do zapiekania. Na ryżu ułożyć mięso oprószone przyprawą do kurczaka. Wszystkie składniki zalewy umieścić w rondlu i zagotować. Wlać połowę zalewy na ryż i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W momencie, kiedy ryż wchłonie całość wody wlać pozostałą część zalewy i zapiekać ponownie. Piec około 1 godziny. kurczak

O kuchni z uczuciem
Risotto z pomidorami, prosciutto i tymiankiem 131

minut. Po tym czasie dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Gdy ryż będzie blisko uzyskania pożądanej miękkości – dodaj pomidory wraz(...)zalewą, dopraw tymiankiem. Gotuj mieszając do momentu aż ryż będzie idealny. Rondel zdejmij z ognia. Dodaj sok z cytryny, parmezan i schłodzone masło, wymieszaj. Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj kolendrę lub natkę pietruszki, posyp tartym parmezanem. Smacznego ! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu

Moja pasja smaku
Gołąbki z ryżem, indykiem i paloną papryką 143

gołąbkach to za mało i coś do złączenia rozsypanych ziarenek by się przydało.  Mięso z indyka 🍗, chude, delikatne, świeżo mielone, zostało po to dołożone, by podczas gorąca ryż skleiło i ziarenka połączyło. Delikatność farszu trzeba jeszcze przełamać oryginalnością i fajną ostrością. Papryka czerwona ❤ pierwsze przypalona, obrana, drobno pokrojona, do ryżu dodana, będzie się nie tylko kontrastowała i smaku(...)dużej patelni roztapiamy 2 łyżki masła i podsmażamy cebulę  pokrojoną w kostkę z szczyptą cukru i solą. Do smażenia cebuli dodajemy papryczkę chili, którą po usmażeniu wyciągamy. Do ryżu dodajemy mięso, cebulę z masłem, lubczyk, paloną paprykę, mieloną paprykę wędzoną i słodką. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz ma być wyrazisty. Rada: w farszu jest

Moniki Smakołyki
Arancini z pieczarkami 182

jajka - sezam - mąka - bułka tarta (może być panko) - olej do głębokiego smażenia Ryż i farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze się schłodziły. Ponieważ ja wykorzystałam pozostałość ryżu po temari sushi (bardzo dobrze się sprawdził), uzupełniłam tylko składniki – starty parmezan, rozkłócone jajko, sól i pieprz (pominęłam cebulę). Jeżeli szykujemy od podstaw – podsmażamy na oleju/oliwie drobno pokrojoną cebulę. Gdy będzie(...)szklista wsypujemy ryż. Całość mieszamy i smażymy przez chwilę. Cały czas mieszając porcjami wlewamy (po ½ szklanki) gorący bulion. Jak zostanie wchłonięty przez ryż – wlewamy kolejną porcję. I tak postępujemy, aż do wyczerpania bulionu (cały proces potrwa ok. 20 minut). Następnie dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pokrojone w kostkę cebule oraz starte

mojewypiekiinietylko
Orientalne risotto z kurczakiem i chrupiącą czerwoną kapustą 127

Kapustę czerwoną szatkujemy na cienkie paski i sparzamy gorącą wodą. Do cebuli dodajemy mrożone orientalne warzywa, ryż i całość podgrzewamy na wysokim ogniu ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu dokładnie zostało obtoczone w oleju. Następnie  wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, często  mieszając, stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący(...)wywar. Kiedy ryż będzie al dente dodajemy mięso z marynatą, podgrzewamy do momentu, aż ryż i kurczak będą idealne. Nie zapominamy o mieszaniu. Na samym końcu dodajemy kapustę czerwoną, masło, doprawiamy na ostro pieprzem, do smaku przyprawą orientalną i solą (z solą uważamy, bo bulion i kurczak z marynaty jest słony), mieszamy. Rada: bulion dodajemy po chochelce stopniowo

Moniki Smakołyki
ryż smażony w 5 krokach 114

zwłaszcza, że nie korzystam z gotowych mrożonek. Jest świeżo przygotowany. A przy okazji jest to metoda na oczyszczenie lodówki. sprawy podstawowe: - najlepiej wybrać ryż średnio lub długoziarnisty, - jeśli ryż się zbrylił pokruszysz go bez problemu mokrymi rękoma, - używaj suchych składników bez sosu, inaczej wszystko będzie wyglądać jak błoto pośniegowe, - jeśli nie masz woka używaj największej z możliwych patelni(...)żeby składniki nie miały ścisku smażony ryż  1,5 szkl. ugotowanego ryżu, 2 łyżki oleju, pęczek szczypioru z cebulkami, 1-2 ząbki czosnku, 1 szkl. kimchi lub mieszanych warzyw (marchew, brokuł, groszek, papryka) kilka grzybów (pieczarki, boczniaki), 1 szkl. mięsa (usmażonej piersi kurczaka, smażonej wieprzowiny, gotowanej szynki, ryb, owoców morza), 2 jajka, sos sojowy/rybny/śliwkowy/ostrygowy/chili krok

Eksperyment sobotni
Ryż z jabłkami i sosem truskawkowym 119

Ryż z jabłkami pewnie dla większości to smak dzieciństwa. Pamiętam, gdy babcia robiła ryż z jabłkami lub innymi owocami, a makaron z jagodami ;). Takie proste dania zawsze są najlepsze. Ja sama również dla mojego synka robię ryż jabłkami i za każdym razem słyszę mniam;). Czasami dodaje jeszcze jogurt naturalny. Składniki: - 1 szklanka ryżu jaśminowego(...)Dusimy w garnku pod przykryciem 5 minut,ale musimy pilnować żeby się nie przypaliły. Dodajemy cukier i podsmażamy chwilę do z karmelizowania się już bez przykrycia. Jabłka układamy na ryżu i skrapiamy przepysznym musem truskawkowym.                                 ‪#‎ Zaryżykuj‬   ‪#‎ UncleBens‬   ‪#‎ wyzwanie‬   ‪#‎ ryż ‬ ‪#‎ konkurs‬

Życie zaczyna się w kuchni
Sushi z wędzonym łososiem 163

bambusowa do zawijania sushi marynowany imbir sos sojowy pasta wasabi Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  U mnie był w proporcji 2:1 (woda do ryżu) Przyrządzamy zaprawę do ryżu: składniki podgrzewamy, po rozpuszczeniu cukru wlewamy  do gorącego ryżu, mieszamy łyżką. Ryż studzimy. Nori układamy przy dolnej krawędzi maty bambusowej. Układamy warstwę ryżu, pozostawiając(...)warstwę wasabi i ułożyć kawałki łososia, ogórka i papryki.  U mnie bez wasabi, dla mojego synka jest jeszcze za ostra. Zawijamy w taki sposób aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku rulonu,  pozostawiając matę bambusową na zewnątrz.  Zwinięte sushi kroimy na równe części. Serwujemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem  i/lub wasabi. Sushi

Życie zaczyna się w kuchni
Risotto z gruszką i tymiankiem 156

cynamonu 1 garść świeżego tymianku 1 gruszka 1 jabłko sok z 1/2 cytryny 1 łyżka masła Przygotowanie: Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy na nie ryż i smażymy, aż ryż się zeszkli.   Sok jabłkowo-gruszkowy lub jabłkowy mieszamy z wodą i część wlewamy na patelnię,aby ryż wchłonął płyny.  Ryż cały czas mieszamy(...)się nie przypalił i się nie sklejał. Resztę soku dolewamy na patelnię w miarę wchłaniania go przez ryż. Pod koniec smażenia, na patelnię wrzucamy garść świeżego tymianku (same listki bez gałązek) i mieszamy z ryżem. Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cynamon i całość dodajemy do ryżu kiedy ten będzie już usmażony

Bon appetit mon amie
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 205

dwóch postaciach, utartej na proszek i całej. W drugiej postaci cynamon ma rdzawy kolor i słodkawo-korzenny, lekko piekący smak. Cynamon ma zastosowanie jako przyprawa do słodkich potraw z ryżu, pieczonych owoców i grzanego wina. W niewielkich ilościach przyczynia się do aromatyzowania mięs: gulaszu, szynki, baraniny i ryb. Cynamon stosowany jest w przepisach kuchni orientalnej. CZOSNEK- Tajski czosnek jest znacznie(...)curry. Liście kaffiru dostępne są w sklepach azjatyckich jako świeże, suszone lub mrożone. LIŚCIE PANDANA- Liście pandanu są stosowane najczęściej w kuchni indonezyjskiej, malezyjskiej i tajskiej. Nadają potrawom (głównie ryżom jaśminowemu i basmati i potrawom curry) specyficzny, wyraźnie orzechowy aromat. Liść pandanu używany jest także jako dodatek do deserów. Używa się ich zazwyczaj w formie świeżych podartych na paski

ClauditteMissCooking
Dyniowe risotto z boczkiem i szałwią 112

musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła 1 czubata łyżka mascarpone 2 – 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny(...)momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Dodaj dynię, następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj liście szałwii. Gdy ryż

Moja pasja smaku
Burrito 130

część bulionu, przyprawiamy oregano, kminem rzymskim i czerwoną papryką. Patelnię przykrywamy, przestawiamy na raczej mały ogień i dusimy składniki przez 45 minut, czasami mieszając. Dodajemy z powrotem podsmażony ryż oraz pozostały bulion. Dusimy dalej, czasami mieszając, tak długo, aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się miękki (w razie potrzeby można dodać nieco gorącej wody lub więcej bulionu(...)10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-212 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-212 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Rozdrobione mięso i warzywa Zaczynamy od podsmażenia ryżu... ...a następnie cebuli, czosnku i chili Dodajemy mięso i je również smażymy Dodajemy pomidory i całość dusimy Bliżej końca dodajemy ryż i fasolę Burrito Post Burrito pojawił się poraz

Kulinarna Pokusa
Multicooker REDMOND RMC-151E - recenzja i przepisy 139

kawy i poczytajcie ulubioną książkę! Poza tym w jednym momencie istnieje możliwość przygotowania kilku potraw jednocześnie ! W jaki sposób? W czasie, gdy w multicookerze gotujemy obiad - chociażby kurczaka z ryżem i warzywami, możemy przy okazji zająć się ciastem. Po wyjęciu potrawy, wkładamy nasze ciacho i ustawiamy funkcję pieczenia. To duża oszczędność czasu, prawda? I dodam jeszcze, że znika problem(...)Następnie należy zamknąć misę urządzenia i ustawić program YOGURT z 8-godzinnym czasem przygotowania. Gotowy jogurt schłodzić w lodówce - przez minimum 3 h. 3. Ryż Dla mnie ugotowanie ryżu to nic trudnego, ale wiem, że niektórym zdarza się przypalić garnek lub nieapetycznie rozgotować ziarenka. Multicooker radzi sobie z nim doskonale, a z ugotowanego ryżu można przygotować wiele smacznych dań

Di gotuje
Dyniowe Risotto 160

pieprz Zaczynamy od obrania cebuli pokrojenia w drobną kostkę i zeszklenia na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do cebuli dodajemy ryż i chwilkę razem przesmażamy aż ryż zrobi się "szklisty" bardziej przezroczysty. Dodaję dynię i przyprawy. Wlewam szklankę białego wina i mieszam aż ryż wchłonie płyn. Dolewam jedną łyżkę wazową wywaru warzywnego  i mieszam(...)wchłonięcia płynu. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż będzie miękki (a w zasadzie na wpół miękki bo ten ryż nie może się rozgotować) . Ryż jest dobry gdy puści charakterystyczny kleik co sprawia że risotto jest kremowe.  Na koniec dla wzbogacenia smaku można dodać łyżkę masła. Co prawda mało dietetyczne ale jakże pyszny uzyskamy efekt

W kuchennej krainie
Arancini z pesto bazyliowym 86

Jajka – 4 sztuk Mozarella – 100g Pesto bazyliowe – 4-5 łyżek Białe wino wytrawne – 120 ml Parmezan – 50g Masło – 50g Bułka tarta lub polenta – 50g Oliwa z oliwek Sól Wykonanie: Ryż ugotuj w osolonej wodzie (w proporcjach 1 szklanka ryżu – 1,5 szklanki wody) z dodatkiem masła, a pod koniec gotowania podlej białym winem. Ryż powinien wchłonąć całą wodę(...)wino. Następnie ryż wymieszaj z potartym parmezanem i pesto bazyliowym. Dopraw do smaku solą i odstaw do przestygnięcia. Gdy ryż będzie już chłodny wymieszaj go z 2 jajkami i pokrój w drobną kostkę mozarellę. Na dłoni układaj ryż tak, a na jego środku kostkę mozarelli. Całość zawiń w kólkę i panieruj w jajkach i bułce tartej. Arancini

Kuchnia Bon Appetit
Kolacja rodem z Bliskiego Wschodu 181

czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz w nim mięso (najlepiej z funkcją grilla) przez 40-50 minut ( w zależności od wielkości kawałków mięsa). Mięso podawaj z ryżem lub kaszą kuskus i warzywami. Kebab jagnięcy  Składniki: Jagnięcina mielona – 500g Cebula – 1 sztuka Papryczka chili – 1 sztuka Czosnek – 4 sztuki Sumak – 1 łyżeczka Natka pietruszki – 2 łyżki posiekanej Sól(...)nadziej je na patyczki do szaszłyków (opcjonalnie). Rozgrzej patelnię do grillowania i grilluj mięso z obu stron. Podawaj z chlebkiem pita i sosem jogurtowym. Szafranowy ryż Składniki: Ryż długoziarnisty – 400g Szafran – szczypta Kumin mielony – 1 łyżeczka Cynamon – 1 laska Oliwa z oliwek – 1 łyżka Sól Wykonanie: Odmierz wodę do ugotowania ryżu w proporcjach 1,5 szklanki wody

Kuchnia Bon Appetit
KOFTA CURRY 128

łyżeczka miodu 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry ( w zależności jak ostry sos chcemy otrzymać) 100 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka posiekanych listków kolendry sól DO PODANIA : ¹⁄₂ szklanki suchego ryżu, 1 łyżeczka oleju kokosowego lub 15 g masła, 1 szklanka wrzątku WYKONANIE RYŻ wsypujemy do garnka, dodajemy olej kokosowy lub masło i podsmażamy na średnim ogniu często mieszając, przez(...)około 2 minuty. Ostrożnie wlewamy 1 szklankę wrzątku, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy przez około 10 minut. Wyłączamy ogień, zostawiamy ryż pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy ryż w garnku, aż lekko odparuje (ok 3 minuty). Dodajemy szczyptę soli, delikatnie spulchniamy ryż widelcem. KOFTY : Do miski wkładamy mieloną wołowinę, startą

cool and minty
Czarny ryż z kurkami, boczniakami i przegrzebkami z pora 103

przepłucz pod bieżącą wodą, wrzuć do garnka, zalej 2 szklankami wody, przykryj i ugotuj do miękkości (może to zająć od 45 minut do 1,5 godziny). Po ugotowaniu ryż przepłucz pod zimną wodą i wymieszaj z 1 łyżką syropu klonowego oraz 1 łyżką sosu sojowego. W tym czasie oskrob kurki, oczyść je z piasku pod dużym strumieniem wody(...)klarowanego i wrzuć pora. Smaż z obu stron przez 1 minutę. Następnie w 50 ml wrzątku rozrób bulion z warzyw i zalej nim pora. Duś aż cały płyn wyparuje. Ryż wyłóż na talerz, ułóż nań usmażone kurki, boczniaki oraz pora. Posyp wszystko świeżo posiekanym szczypiorkiem. * * K ochani, korzystając z okazji chciałbym Was serdecznie zaprosić do uczestnictwa w warsztatach kulinarnych

Food Square
Risotto z boczkiem i zielonym groszkiem 182

boczkiem. Do zeszklonej dodajemy posiekany drobniutko czosnek i suszony tymianek, smażymy do czasu aż czosnek straci surowy zapach. Do rondla wrzucamy ryż i tak jak cebulę – szklimy go. Ryż powinien stać się przeźroczysty. Zalewamy zawartość rondla 2 łyżkami wazowymi bulionu. Mieszamy, gotując całość na małym ogniu. Nie dolewamy więcej płynu do chwili, gdy ryż zaabsorbuje wszystko(...)wlaliśmy wcześniej. Czy tak się stało, sprawdzimy rozgarniając ryż na środku garnka – jeśli szybko podchodzi płynem, mieszamy dalej. Jeśli płynu nie ma – dolewamy nową porcję wrzącego bulionu. Stale mieszamy, żeby nie doprowadzić do przypalenia. Nie można wlać od razu całego płynu — ryż musi się rozklejać powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki, ale jeszcze odrobinę jędrny

Karo in the Kitchen
Ryż z koktajlem truskawkowym + film 147

smaczną kolację. Danie błyskawicznie znika z talerzy jest bardzo łatwe w przygotowaniu a przy tym niesamowicie smaczne, idealne dla najmłodszych.     Składniki na 3 porcje : 300 g ryżu 300 g truskawek 400 g jogurtu naturalnego 4 szklanki mleka ( około 1 litra ) 3-4 łyżki cukru Przepis : Truskawki myjemy i szypułkujemy a następnie wrzucamy do miski, dodajemy cukier oraz jogurt(...)wstawiamy do lodówki na około 30 minut aby się schłodził. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy ryż i gotujemy go na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż ryż wchłonie całe mleko i będzie miękki (około 20- 25 minut ). Tak przygotowany ryż nakładamy na talerze, polewamy schłodzonym koktajlem i od razu podajemy.   Artykuł Ryż

Smakowite Dania
Ziołowe risotto z golonką i jajkami przepiórczymi 102

kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim czosnek, cebulę z dodatkiem cukru, smażymy ok 2 min. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu odkładnie zostało obtoczone w oleju.  Następnie wlewamy część gorącego bulionu. Tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając. Stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący bulion. Kiedy(...)ryż będzie idealny (miękki ale nie rozgotowany) dodajemy golonkę pokrojoną w mniejsze kawałki razem z galaretą, posiekane zioła, podgrzewamy i mieszamy. Na sam koniec dodajemy pieprz zielony, oliwki, kapary i dopiero doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Ryż wyrównujemy na całej patelni, w kilku miejscach robimy małe wgłębienia do których wbijamy jajka przepiórcze. Podgrzewamy tylko tyle, żeby białka

Moniki Smakołyki
Risotto z zielonymi szparagami 94

mnie wok, bo jest równie świetny do zrobienia risotto), roztapiamy 30 g masła i dodajemy drobno posiekaną cebulę. Podsmażamy, aż uzyska lekko złocisty kolor. Do podsmażonej cebuli dodajemy ryż i cały czas mieszając podgrzewamy 2 minuty. Dodajemy wino i czekamy aż wyparuje i zostanie wchłonięte przez ryż. Dodajemy 2 małe chochelki bulionu i mieszamy aż ryż wchłonie(...)cały bulion. Czynność powtarzamy ilekroć ryż wchłonie cały płyn i skończy nam się bulion. Trwa to mniej więcej 15, max. 20 minut. Ryż powinien być ugotowany al dente a całość mieć kremową konsystencję. W momencie dodania ostatniej chochelki bulionu, całość przyprawić solą, pieprzem czarnym, pieprzem pomarańczowym. Zamieszać. Dodać szparagi wraz z roztopionym w nich masłem, garść startego sera

gutfut
Jak ugotować smaczny i sypki ryż? 133

Niby każdy kiedyś gotował ryż, ale ile razy naprawdę dobrze to wyszło, czyli ryż był sypki i nie kleił się? Przyznam się, że mi nie wychodziło najlepiej. Nieraz się rozgotował albo przywarł do dna. Z torebki też nie zawsze wyszedł idealnie, ale do ideału było mu wtedy bliżej. Postanowiłam sprawdzić, o co tu chodzi. Robiąc risotto miałam pyszny sypki ryż(...)więc ugotować na sypko też chciałam. Poszukałam informacji w sieci. Porad, jak ugotować ryż na sypko jest mnóstwo. Sposobów chyba z tysiące. Inspirując się wieloma, przygotowałam swój ryż. Za pierwszym razem jeszcze nie był idealny. Za drugim już lepiej, mąż uznał, że trochę się kleił, ale dało się go łatwo rozsypać. Ale wydaje mi się, że jeszcze muszę

Anioszek w kuchni
Pomysł na prosty deser, czyli ryż na mleku. 83

Tweetnij Niedawno zastrzegałam się, że nie będę pić mleka .  A tymczasem taki kwiatek? No cóż, uwielbiam ryż. Ryż jest dobry dla zdrowia. No i to chyba wystarczający powód, by od czasu do czasu skusić się na taki prosty deser mleczno-ryżowy. Nie  próbowałam stosować tutaj zamienników mleka. Niemniej dla przeciwwagi staram się nie dorzucać cukru. Wystarczy(...)przed podaniem polac odrobiną syropu z agawy (ma bardzo niski indeks glikemiczny), albo absolutnie niczego nie dorzucać. To tradycyjny przepis irański według mojej perskiej teściowej. Porcja na gar ryżu, czyli co najmniej dla 6 – osób. Potrzebne nam będzie: 1 i 1/4 l mleka (czyli 5 szklanek mleka), 1 i 1/2 szklanki ryżu, woda z kranu. Przygotowanie: Do dużego gara

MODA NA BIO
Kurczak w sezamie i ryż jaśminowym z marchewką i groszkiem 181

delikatny smak, dlatego idealnie łączy się z mięsem drobiowym. (3 porcje) Kurczak: 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka (użyłam z czosnkiem) 2 łyżki sezamu (z Lidla ) Ryż: 120-130g ryżu jaśminowego (z Lidla )  1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem (*) Dodatkowo: masło do smażenia  sól Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.  Mięso obtoczyć(...)ponownie chwilkę podsmażyć. (Uważać, aby nie przypalić sezamu.) W międzyczasie ugotować ryż oraz marchewkę z groszkiem.     Marchewkę i groszek gotować (10-15 minut) w osolonej wodzie. Ryż dokładnie opłukać zimną wodą (aż będzie czysta) i przełożyć do garnuszka. Ziarna zalać chłodną wodą (1 szklankę ryżu - 1,5 szklanki wody) i doprowadzić do wrzenia (bez przykrycia). (Wody

Di gotuje
Limonkowo-miętowa sałatka ryżowa 160

limonka wrzątek awokado (warto kupić dzień wcześniej, by zmiękło) 1/3 - 1/2 doniczki mięty kolorowy pieprz Ryż opłukać w kilku wodach, a potem ugotować w 400 ml wody. Gdy ryż wchłonie wodę, a reszta wyparuje, przykryć garnek pokrywką i odstawić na ok. 10 minut, by ryż doszedł. Potem odstawić ryż na ok. pół godziny, by nieco ostygł(...)musi być zimny). Na suchej patelni uprażyć słonecznik i przerzucić go do ryżu. Patelnię nieco schłodzić.  Patelnię z powrotem ustawić na palniki i wlać na nią 2-3 łyżki oliwy i od razu dodać rodzynki. Poruszać patelnią w różne strony, by rodzynki pokryły się oliwą. Gdy rodzynki zwiększą swoją objętość (nie wolno dopuścić, by się przysmażyły), przełożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Risotto z grzybami leśnymi 78

się przyrządzić w pół godziny i nie potrzeba do tego szczególnych umiejętności kulinarnych.  Aby przygotować idealne risotto, należy w odpowiedni sposób ugotować ryż, bardzo ważne jest sam ryż musimy pamiętać aby był to ryż Arborio.  Potrzebne składniki:   180 gr ryżu  Arborio 40 gr grzybów leśnych 3 łyżki oleju kokosowego 1/2 szklanki białego(...)oscypka 1/2 pęczka pietruszki pieprz, sól Przygotowanie: Olej kokosowy rozpuszczamy i dodajemy ryż, gdy się upraży zalewamy białym winem a po ok. 5 min dodajemy wywar warzywny. Ryż gotujemy pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż wchłonie cały płyn.   Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę, jak się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę

Łycha smaków
Ryż na mleku kokosowym z pomarańczami. 82

Ryż lubiany raczej przez wszystkich, karmieni jesteśmy nim właściwie od małego. Kaszki, zupki, papki.... Przy różnego rodzaju zaburzeniach żołądkowych i td. ;-) Czyli najogólniej mówiąc ryż nam towarzyszy ciągle... Dziś w formie szybkiego deseru. Kto chętny?! Składniki na 2-3 porcje; pół szklanki ryżu szklanką mleczka kokosowego pół szklanki mleka 1 łyżka cukru (można zastąpić cukrem waniliowym) Dodatkowo(...)łyżka posiekanych orzechów laskowych Ryż wypłukać, wsypać do garnka o grubym dnie i zalać mlekiem kokosowym. Gotować od czasu do czasu mieszać. Kiedy mleczko kokosowe nam wsiąknie w ryż ,wtedy po troszku dolewamy mleko krowie. (jeśli mamy więcej mleka kokosowego możemy w całości używać tylko mleczka kokosowego pomijając mleko krowie, lub odwrotnie) Ryż ma być gęsty

Radość kipiąca uśmiechem.
Bezglutenowe ciasteczka ryżowo-kokosowe z ananasem 156

ryż. Mi też bardzo zasmakowały i na pewno jeszcze raz je upiekę. Jestem zadowolona z siebie, bo udało mi się w całkiem zdrowy sposób zaspokoić apetyt na słodkie. ^^ Ryż basmati - uważany za najszlachetniejszy na świecie. Podobno nosi miano ,,księcia ryżu". Charakteryzuje go przyjemny, orzechowy aromat i śnieżnobiałe smukłe ziarna. Jak każda odmiana ryżu, nie zawiera glutenu. Jest(...)łyżki wiórków kokosowych 1/2 puszki krążków ananasa garść rodzynek (opcjonalnie) Przygotowanie: Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Ostudzony ryż połączyć w misce z roztopionym masłem, a następnie dokładnie zblendować. Dodać budyń, cukier, wiórki kokosowe i jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.  Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia Ellie
Duszony ryż z mięsem i marchewką 133

kolejne danie jednogarnkowe, które może przygotować raz dwa po powrocie z pracy. Duszony ryż z mięsem ma wspaniałą zaletę - jest daniem bardzo sycącym. Tak, że szklanką surowego ryżu można obdzielić trzyosobową rodzinę. Marchewka dodaje słodyczy daniu zaś natka, którą jest posypane wspaniale odświeża kubki smakowe. To ciepłe dnie polecam wszystkim zabieganym. - 35 dag mięsa mielonego ( u mnie z łopatki(...)pietruszki Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. Rozgrzać olej, zeszklić marchewkę, następnie dodać cebulę - podsmażyć. Do warzyw dołożyć mięso - ściąć je jednocześnie rozbijając grudki widelcem. Delikatnie posolić. Dodać surowy ryż, delikatnie go zeszklić pilnując aby każde ziarenko było obtoczone smakiem warzyw i mięsa. Zalać do równości ryżu wodą. Przykryć. Dusić na średnim ogniu do momentu wchłonięcia wody przez ryż

kawawszklance
Mole Poblano z czerwonym ryżem 145

zabki czosnku 1 papryczka chili 0,5 szklanki koncentratu pomidorowego 0,5l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 szklanka mieszanki warzywnej (groszek z marchwka) mrożonej 50ml oleju do smazenia Ryz oplukac i namoczyć przez 15 minut, dobrze odsaczyc. W międzyczasie zmiksować cebule, czosnek, papryczke chili i koncentrat pomidorowy na gladka mase. W garnku rozgrzać olej i przesmazyc(...)ryz, nieustannie mieszac, aby ryz się nie zlepial i nie przywieral do dna. Smazyc az ryz będzie zlocistobrazowy. Dodac zmiksowane pure cebulowo – pomidorowe, dokładnie wymieszać. Wlac bulion i warzywa, dokładnie wymieszać z ryzem, przykryc i gotowac około 20 minut lub az ryz będzie miekki od czasu do czasu mieszac. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Szybka ale zdrowa chińszczyzna. 130

Składniki na 3-4 porcje mięso z piersi kurczaka (a jeszcze lepiej odłączone od kości mięso z udźca kurczaka) - 0,6 kg ryż paraboliczny 200 g - 2 woreczki (ryż ten nigdy się nie skleja, jest sypki; ma też więcej właściwości odżywczych niż zwykły biały ryż) 1 duża czerwona papryka 200 g groszku zielonego (może być mrożony(...)ostra papryka pieprz ziołowy kmin rzymski (tego daję kilka szczypt) imbir sól Można skorzystać z gotowej mieszanki do kuchni chińskiej, pilnować tylko by nie zawierała konserwantów itp. Wykonanie: Ugotować ryż według opisu na opakowaniu z dodatkiem soli. Mięso pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski, przeciąć na pół lub na 3 części jeżeli papryka jest bardzo

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ryż z jabłkami 119

słodkiego nie ma . To ja się pytam czy to jest skompstwo czy gospodarność . Juz nie wspomnę o przyjemności , za oknem  plucha a przy kominku kawka i na słodko ryż z jabłkiem oraz bardzo miłe towarzystwo . Składniki  2 szklanki ryżu  1i 1/2 jabłek ( słodkich ) 3 jajka szczypta soli 4 łyżki cukru ( jeśli ma być bardzo słodki(...)więcej) cukier waniljowy. 200g śmietanki 30% Wykonanie  Ryż płuczę i gotuję na półtwardo (jeśli wykorzystuję ryż wcześniej ugotowany i miękki to potrzebna będzie bułka tarta 2 łyżki ) jabłka obieram ze skórki i ścieram na tarce o dużych oczkach . Jajka rozbijam i żółtka dodaję do ryżu a białka ubijam na sztywną pianę . do ryzu dodaje cukier ,szczyptę soli

Eli Gotowanie
Ryż na mleku z karmelizowaną śliwką. Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego. 80

móc go przyrządzić. Okazja nastała wraz z pewnym pochmurnym, zimnym i deszczowym porankiem i wiedziałam, że na nic innego nie mam tak wielkiej ochoty jak właśnie na pyszny, kremowy ryż. Takie ciepłe i rozgrzewające śniadanie postawi na nogi każdego i sprawi, iż dzień stanie się piękniejszy mimo beznadziejnej pogody. Sezon na śliwki trwa a ja lubię korzystać z tego(...)znajdujące się w mleku i przetworach mlecznych mają znaczący wpływ na kształtowanie się układu kostnego, jak i rozwój fizyczny oraz umysłowy.   Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki ryżu (użyłam Arborio) 1 i 1/2 szklanki mleka 1 laska wanilii 4 łyżki miodu (użyłam wielokwiatowego) 300 gram śliwek węgierek sok z 1 pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy

Mango Papaja
Paella mixta – mój słoneczny hiszpański freestyle 326

najważniejsze sytej kuchni. Bazą do paelli jest przesmażona i podduszona mieszanka warzyw, przypraw i mięsa zwana ‘sofrito’ , do której następnie dodaje się szafranowy bulion i uzupełnia całość ryżem. Nazwa dania wzięła się od naczynia, w którym przygotowuje się paellę – dużej, płaskiej metalowej patelni z dwoma uchwytami, zwanej ‘paellera’ . Ja paelle szykuję jednocześnie na dwóch dużych, głębokich patelniach, co zdecydowanie ułatwia(...)dodajemy paluszki krabowe i krewetki. Mieszamy całość, zmniejszamy płomień pod patelnią i wsypujemy ryż. Starajcie się to zrobić jedną równą warstwą, tak żeby w patelni była równa warstwa ryżu i żeby przykrywał ją bulion. Gotujemy paellę na malutkim ogniu tak długo, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Paelli nie powinno się mieszać, ale jeśli robicie

Karo in the Kitchen
Risotto z kurkami i karmelizowaną cebulką 102

Wsypujemy ryż. Mieszamy całość dokładnie, wlewamy szklankę cydru lub wina i porcję rosołu (ok. ½ szklanki). Mieszamy, gotując całość na małym ogniu. Nie dolewamy więcej płynu do chwili, gdy ryż zaabsorbuje wszystko, co wlaliśmy wcześniej. Czy tak się stało, sprawdzimy rozgarniając ryż na środku garnka – jeśli szybko podchodzi płynem, mieszamy dalej. Jeśli płynu nie ma – dolewamy nową porcję(...)wrzącego bulionu. Stale mieszamy, żeby nie doprowadzić do przypalenia. Nie można wlać od razu całego płynu – ryż musi się rozklejać powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki ale jeszcze trochę jędrny w środku – zupełnie jak makaron al dente. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Możliwe, że zostanie Wam szklanka a nawet dwie niezużytego bulionu, ale zawsze lepiej

Karo in the Kitchen
Brązowy ryż ze szpinakiem, oliwkami i cukinią 103

naprawdę smaczne. Trzeba jedynie zadbać o jakość warzyw- nie używać tych z marketu, a z ryneczku. Wtedy warzywa mają tak pyszny smak, że nie trzeba ich przyprawiać. Wystarczy ugotować ryż, poddusić warzywa i kolacja gotowa J Składniki: - 100g ryżu naturalnego(...)sól himalajska - kilka czarnych oliwek Wykonanie: - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli, kurkumy i kardamonu - Następnie ryż zdjąć z palnika i zostawić pod pokrywką na 5 minut - Szpinak dokładnie umyć i przebrać - Cukinię pokroić w plastry i umieścić w naczyniu do gotowania na parze - Po 5 minutach dodać szpinak, gotować na parze przez kolejne 5 minut

Wegańska kuchnia orientalna
Risotto ze szparagami 201

pokrojoną w drobną kostkę. Lekko solimy. Gdy będzie szklista dodajemy ryż. Podsmażamy, często mieszając, aż wszystkie ziarenka oblepią się oliwą i podgrzeją. Wlewamy wino i energicznie mieszamy. Gdy ryż wchłonie całe wino, wlewamy 1-2 chochle gorącego bulionu. Dalej procedura jest podobna. Gdy ryż wchłonie niemal cały płyn dodajemy kolejną porcję bulionu, często mieszamy. Ryż będzie(...)gotowy po 18-20 minutach. Pod koniec (gdy ryż będzie al dente) dodajemy ugotowane szparagi i groszek, parmezan oraz porządnie solimy i pieprzymy. Próbujemy czy ilość przypraw jest odpowiednia. Risotto jest dobre, gdy ryż jest miękki (ale nie rozgotowany! – Włosi wręcz uwielbiają jak jest lekko twardy) oraz gdy risotto nie jest zbyt gęste (na wielu blogach widzę

Poezja smaku
Arancini alla siciliana 179

mięso się usmaży dodać pokrojone suszone pomidorki, groszek i pokrojony w kostkę  pomidor. Dusić wszystko aż woda z pomidorów odparuje, a farsz stanie się gęsty. Dosolić do smaku. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja użyłam ryżu do sushi, zalałam szklankę ryżu szklanką wody. Gotowałam przez 15 minut. Wyłączyłam gaz i zostawiłam jeszcze 10 min pod przykryciem(...)żeby ryż wchłonął calą wodę. Kiedy ryż lekko przestygnie dodać do niego parmezan i dobrze wymieszać. Sprawdzić w dłoniach czy dobrze się lepi. Jeśli nie, można dodać odrobinę roztrzepanego jajka. Na dłoni rozklepać czubatą łyżkę ryżu, położyć na to trochę nadzienia i zawijać w kulki o średnicy ok 5 cm. Gotowym kulkom trzeba dać odpocząć 5-10 minut

Kulinarne Inspiracje
RISOTTO Z BOROWIKAMI na białym winie 95

Arborido risotto, chwilę przesmażamy cały czas mieszając aż ziarna zrobią się na wpół przezroczyste. W żadnym razie nie mogą się zrumienić Następnie dodajemy szklankę wytrawnego wina cały czas mieszając ryż aż wchłonie płyn. W dalszej kolejności ryż będziemy podlewać po chochelce wywarem z -suszonych grzybów, oraz wywarem z warzyw. Gdzie dajemy dwie porcje wywaru z grzybów po sobie(...)trzecią z warzyw i tak dalej. Zawsze dodajemy po jednej porcji płynu, cały czas mieszając ryż aż wchłonie płyn. Czynność powtarzamy aż ryż stanie się miękki i nabierze lekko klejącej konsystencji.Na koniec ryż doprawiamy pieprzem i dodajemy starty parmezan. Dodajemy na początku przesmażone na maśle grzyby i podajemy dekorując natką pietruszki

W kuchennej krainie
Kremowe risotto z fasolką szparagową 180

delikatna, lekko kremowa w smaku. Po prostu pyszna! Potrawa wolna od glutenu.   Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1,5 szklanki bulionu drobiowego 2/3 szklanki ryżu 3 parówki Garść zielonej fasolki szparagowej* Garść żółtej fasoli szparagowej* Cebula Łyżka oleju rzepakowego *Może być mrożona, wówczas przed przygotowaniem potrawy ją rozmrażamy. Nasza fasolka była jeszcze z zapasów letnich (niestety(...)czasu kontrolujemy, czy nie brakuje na patelni bulionu, jeśli tak to dolewamy odrobinę). Fasolki przecinamy poprzecznie na 3 części. Po kwadransie dorzucamy strąki, całość delikatnie mieszamy i kosztujemy*.Jeśli ryż już jest miękki, bulion odparowany, a całość ma kremową konsystencje to danie jest gotowe. W przypadku gdy ryż jest jeszcze twardy to sprawdzamy ilość bulionu**, dolewamy w razie

Kolizje Smaków
Risotto z groszkiem cukrowym i szynką parmeńską 127

takie same - najlepiej użyć ryżu arborio o zaokrąglonych ziarnach, ale nadadzą się też carnaroli, originario i vialone nano. Ryż długoziarnisty nie nadaje się - nie będzie się sklejał. Ryżu na risotto nie płuczemy przed gotowaniem, aby nie zmyć z jego powierzchni skrobii, która jest potrzebna do zagęszczenia sosu. Risotto trzeba co chwilę mieszać i stopniowo dolewać wino, a potem bulion(...)Kolejną porcję płynu dodajemy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka ryżu (użyłem arborio) 1 łyżka klarowanego masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 opakowanie groszku cukrowego 5 plastrów szynki parmeńskiej 2 kieliszki białego wytrawnego wina ok. 0,75 l gorącego bulionu 0,5 szklanki tartego parmezanu szczypta mielonego

W SMAK
Pilaw z kurczakiem i warzywami 167

wody niż jego objętość w postaci suchej. Z tego powodu należy gotować go w dokładnie odmierzonej ilości wody - na małym ogniu, w przykrytym garnku (nie ma potrzeby mieszania) . Wcześniej ryż należy umyć w zimnej wodzie - wymienia się ją tak długo, aż będzie przezroczysta. Następnie ryż moczy się przez 3 godziny w zimnej wodzie. W Europie pilaw przyrządzany jest(...)zasadzie fantazja kucharza. Mój pilaw przygotowałem z  warzywami, papają i  kurczakiem, ale w wersji bez mięsa byłby równie dobry. Składniki (dla 2-3 osób): 250 g ryżu basmati 1 podwójna pierś kurczaka 1 por 1 czerwona papryka 1/2 cebuli 1/2 papai 2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki imbiru szczypta kuminu sól

W SMAK
Ryż na mleku z truskawkami 191

mleku i polać słodkimi truskawkami. Pyszne jedzonko, i na obiad i na deser. Zamiast truskawek można użyć prażonych jabłek z dodatkiem cynamonu lub wanilii. składniki: 1 szklanka białego ryżu ok 2,5 szklanki mleka truskawki z kompotu Mleko wlać do garnka i zagotować. Gdy mleko się zagotuje wsypać ryż. Nie trzeba słodzić ryż nabierze słodzkiego posmaku od mleka(...)Gotować na wolnym ogniu aż ryż będzie miękki często mieszając aby się nie przypalił. Ugotowany ryż powinien mieć konsystencję takiego gęstego budyniu, nie powinien być zbyt suchy. Następnie ugotowany ryż wyłożyć na talerze. Polać truskawkami i zajadać

Monia miesza i gotuje
Mięsne kulki z ryżem 174

dusić pod przykryciem jeszcze około 30 minut. Sprawdzić czy jest gotowe, ewentualnie całość doprawić solą i pieprzem. Mięso ma być pikantne, zaś warzywa raczej nie. W zależności od posiadanego ryżu, sposób podania może się różnić, gdy mamy zwykły ryż, to mięso wykładać na górę, jeśli zaś ryż paraboliczny to po ugotowaniu proponuję wsypać go do mięsa i chwilę(...)pogotować bez przykrycia. Ryż zabierze cały wygotowany smak mięsa i warzyw. Ryż w torebkach gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie

Kuchcik gotuje
Ryż z warzywami i schab w cieście 141

Dzisiaj na obiad poleca się pyszny ryż z jarzynami i schab w cieście.  Bardzo lubię ryż więc postanowiłam go połączyć z ulubionymi warzywami. Jak dla mnie sam ryż i warzywa wystarczyłyby na obiad jednak męska część moim konsumentów bez mięsa nie wyobraża sobie żadnego obiadu;) Dlatego też aby nie przejadł się im klasyczny schabowy w panierce(...)bułki tartej postanowiłam zrobić im schabowego w pysznym, pulchnym cieście. Całość skomponowała się idealnie;) Polecam;)  Składniki: 3 woreczki ryżu około 700 ml bulionu warzywnego sól pieprz majeranek  oliwa z oliwek do smażenia około 750 gramów pokrojonych na mniejsze kawałki jarzyn (u mnie fasolka szparagowa, kukurydza, brokuł, marchewka, zielony groszek) 5 plastrów schabu 3 jajka 3-4 łyżki mąki

Krakowskie smaki Ani
Prosty, naładowany witaminami kurczak pieczony z ananasem 361

AWOKADO Składniki: KURCZAK: 4 piersi z kurczaka, pozbawione chrząstek, żyłek i tłuszczu sól, pieprz, czosnek w proszku, pieprz Cayenne (CHILI) 2 cebule pół świeżego ananasa ziarna sezamu oliwa czosnkowa RYŻ Z AWOKADO: ryż biały, ok. 2 szklanek 1 awokado 3 łyżki soku z cytryny sól kmin rzymski, 1 łyżeczka 1 łyżka kurkumy Przygotowanie: KURCZAK: Piersi pokrój na mniejsze(...)Kurczaka nasmaruj oliwą czosnkową i posyp sezamem.  Włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj plastrami ananasa. Podkręć temperaturę do 200 stopni i piecz ok.1 godzinę.  JEDZ Z ANANASEM I RYŻEM Z AWOKADO. RYŻ Z AWOKADO: Ugotuj ryż, pod koniec posól i dodaj kurkumę. W misce rozgnieć awokado, dodaj cytrynę, kmin, wymieszaj. Połącz dokładnie z ryżem. Podawaj od razu

Gotowanie to kochanie
Ryba z pieca. Pstrąg łososiowy zapiekany z czerwonym ryżem i pieczarkami 171

świątecznym stole na pewno jak zwykle będzie tradycyjny smażony karp , ale myślę, że tak przygotowany pstrąg też by pasował do świątecznego menu i dlatego polecam Wam ten przepis. Zamiast ryżu czerwonego możecie użyć brązowego. Zobacz także przepis na Zielonego łososia ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
737. Sütlaç...a co to takiego? 141

polecam wam ten serial. "Orange is the new black". Został mi polecony przez koleżanki, wczoraj zaczęłam...i już go polubiłam, już dawno mnie żaden tak nie wciągnął ;) Przepis: 60g ryżu szklanka wody + ok.1/3-1/2 3/4 szklanki mleka 10g mąki ziemniaczanej + trochę wody/mleka do rozmieszania łyżeczka cukru + ew. więcej do smaku małe żółtko lub 1/2 dużego szczypta soli skórka(...)Wodę zagotowujemy, wrzucamy ryż, solimy, przykrywamy, gotując do wchłonięcia się płynu, gdy woda prawie cała się wchłonie wlewamy mleko, wrzucamy startą skórkę, przykrywamy co chwilę mieszając gotujemy, aż ryż stanie się miękki i wchłonie płyn. Dolewamy wody, zagotowujemy, w między czasie w kubeczku mieszamy mąkę z odrobiną płynu. Wlewamy do ryżu, energicznie mieszając. Dodajemy cukier i gotujemy

More food, love and dreams
roladki schabowe mielonym z ryżem i grill barbecue nadziane... 173

farsz, 1 szklanka olej rzepakowy, 2 sztuki jajka, 3 łyżki mąka pszenna umyte i osuszone kotlety schabowe dość cienko rozbić FARSZ: 10 dag mielonego mięsa drobiowego, 1/2 szklanki ugotowanego ryżu, posiekany pomidor, cebulka, 1 łyżeczka grill barbecue Royal Brand, natka pietruszki, żółtko, jarzynka kucharka = wszystko dobrze wymieszać nałożyć łyżkę farszu na schab i zwinąć roladki, spiąć wykałaczkami 2 jajka

W Mojej Kuchni Lubię
Jeśli Twój facet szuka obrączek, nie oznacza to ślubu – rzecz o utuleniu żalu 116

końca życia jecie podłe klopsiki w towarzystwie zakochanego kundla. Otóż nie! Wystarczy odrobina cierpliwości, trochę organizacji i brak strachu, a wyjdzie. Mnie wyszło za pierwszym razem. Potrzebujemy: ryż arborio – żaden inny. Na jedną osobę liczymy pół szklanki ryżu lub jak ktoś głodny to całą szklankę bulion – nie cudo z kostki czy kartonu. Gotujemy porządny bulion drobiowy bądź warzywny mała(...)Wrzucamy ryż i chwilę go smażymy, dokładnie mieszając, tak, aby każde ziarenko było obtoczone w tłuszczu. Ziarenka mają się robić szkliste po bokach. Jak już osiągniemy taki stan ryżu zaczynamy dolewać bulion. I tu zaczyna się cała zabawa. Bulion dodajemy stopniowo. Po jednej chochelce. Wlewamy i mieszamy do momentu aż płyn się wchłonie. Mnie to zajęło jakieś

ladykitchen
Risotto z grzybami i pieczoną dynią 155

koper włoski, suszone grzyby, twardolistne zioła. Kroimy je drobno i dusimy na rozgrzanym maśle z oliwą (taki północno-południowy włoski kompromis).    Dodajemy ryż.  Używamy ryżu do risotto (np. Arborio), który charakteryzuje się okrągłymi ziarnami oddającymi skrobię w czasie gotowania - to zapewnia kremową konsystencję dania. Nigdy nie płuczemy ryżu przed gotowaniem! Na patelnię wsypujemy ryż(...)było nam wygodnie go wlewać na patelnię. Specjaliści twierdzą, że tajemnicą udanego risotto jest dodawanie bulionu w małych porcjach - dodajemy kolejną porcję dopiero jak poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż ( to trochę jak przy kręceniu majonezu ). Ja na początku daję po 1 chochli bulionu (2 lub 3 razy), a potem po 2 chochle. Cały czas mieszamy. Owszem wymaga to stania

Chilli Czosnek i Oliwa
Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami 253

smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawiam do ostygnięcia. 9 Kleisty ryż mielę w młynku na drobną mąkę lub pomijam ten krok jeśli używam gotowej mąki z kleistego ryżu. 10 W szklanej misce bardzo dokładnie mieszam trzepaczką wszystkie mąki i sól. 11 Mleko roślinne podgrzewam aż do zagotowania i odstawiam na 2 minuty. 12 Mieszankę mąk dzielę(...)części. 3 części zawijam w folię a następnie w ściereczkę i odkładam. 19 Na stolnicy albo bezpośrednio na blacie kładę folię lub papier i oprószam mąką z kleistego ryżu. 20 1/4 ciasta formuję w kulkę, spłaszczam i kładę na folii/papierze i przykrywam dodatkowym kawałkiem folii lub papieru. 21 Ciasto rozwałkowuję do grubości ok. 2mm. 22 Szklanką wycinam z ciasta kółka

Book of spells
Szybki koperkowy smażony ryż z jajkiem i pieczarkami 249

patelni. Szybki koperkowy smażony ryż z jajkiem i pieczarkami. Pyszny, prosty w przygotowaniu, sycący posiłek z minimalnej ilości składników. Spróbujcie, polecam. Do dania możecie użyć dowolnego (ulubionego) ryżu. Ja dziś wykorzystałam ryż 3 kolory Risana. W ofercie producenta znajdziecie naprawdę duży wybór ryżu. Składniki: 1 woreczek ryżu 3 kolory Risana 1 mała czerwona cebula około(...)gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na maśle Ghee (klarowane mało) podsmażamy posiekaną cebulkę i pokrojone (wcześniej obrane) pieczarki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy ugotowany (jeszcze ciepły ryż), mieszamy. W miseczce mieszamy widelcem dwa całe jajka z łyżką posiekanego koperku, doprawiając całość solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię z ryżem, cały czas mieszając smażmy na małym ogniu

Słodkie okruszki
Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami 259

smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawiam do ostygnięcia. 9 Kleisty ryż mielę w młynku na drobną mąkę lub pomijam ten krok jeśli używam gotowej mąki z kleistego ryżu. 10 W szklanej misce bardzo dokładnie mieszam trzepaczką wszystkie mąki i sól. 11 Mleko roślinne podgrzewam aż do zagotowania i odstawiam na 2 minuty. 12 Mieszankę mąk dzielę(...)części. 3 części zawijam w folię a następnie w ściereczkę i odkładam. 19 Na stolnicy albo bezpośrednio na blacie kładę folię lub papier i oprószam mąką z kleistego ryżu. 20 1/4 ciasta formuję w kulkę, spłaszczam i kładę na folii/papierze i przykrywam dodatkowym kawałkiem folii lub papieru. 21 Ciasto rozwałkowuję do grubości ok. 2mm. 22 Szklanką wycinam z ciasta kółka

Book of spells
Aromatyczny kokosowy ryż z cynamonowym jabłuszkiem 137

kuchni i kuszę się na proste rozwiązania, które później okazują się tak smaczne że wracam do nich niejednokrotnie. Tak też było i w tym przypadku. Woreczek wcześniej ugotowanego ryżu, resztka jabłek do szarlotki… I tak właśnie powstał ten pyszny, prosty deser który spokojnie możecie również zjeść w ramach kolacji czy innego dania Składniki: (na 2 porcje) 1 woreczek wcześniej(...)Ugotowany wcześniej już przestudzony ryż przekładamy na patelnię (mały ognień), a następnie zalewamy mlekiem. Mieszamy, po chwili dodajemy przyprawę. Zostawiamy na patelni co jakiś czas mieszając aż nasz ryż ładnie wchłonie kokosowe mleko. Jeśli wolicie słodsze desery ryż można dosłodzić np. płynnym miodem i szybko wymieszać (ja miałam słodkie jabłka więc pominęłam ten etap). Gorący ryż

Słodkie okruszki
Smażony halibut z warzywną salsą i buraczanym ryżem 135

tymianku lub rozmarynu do dekoracji Warzywna salsa: 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 250 g pomidorków cherry 1/2 cytryny oliwa sól, świeżo mielony pieprz Ryż buraczany: 2 opakowania ryżu (2x100 g) 140 ml soku z kiszonych buraków WYKONANIE Ryba: Halibuta umyć, odciąć ostrym nożem płetwy i skórę, przełożyć do miski lub głębokiego talerza, skropić cytryną i przyprawić(...)również przełożyć do miski. Warzywa skropić delikatnie cytryną, oliwą, przyprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Ryż: W wysokim garnku zagotować wodę, lekko osolić i wrzucić opakowania z ryżem. Ugotować do miękkości według instrukcji na opakowaniu, następnie wyciągnąć, odsączyć dobrze z wody, wsypać do garnka i mieszając wlać sok buraczany. Jeżeli ryż będzie mało różowy, to można dodać więcej

Passions hobbies life
Sałatka z ryżem i serem żółtym 193

świetnie sprawdzi się na każdej imprezie. Do jej przygotowania użyjcie Waszej ulubionej szynki, a szczypta curry doda jej oryginalnego smaku. Spróbujcie koniecznie… przepis znajdziecie poniżej. Sałatka z ryżem i serem żółtym – składniki: 100g ryżu – najlepiej będzie pasował ryż paraboloid 200g szynki – takiej, jaką lubicie 15o g sera żółtego puszka kukurydzy czerwona papryka 4 łyżki majonezu(...)ogórki konserwowe 1/2 łyżeczki curry sól pieprz Sałatka z ryżem i serem żółtym – przepis: Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Szynkę, paprykę i ogórki konserwowe kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach na tarce. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Majonez mieszamy z solą, pieprzem, curry

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Włoskie risotto z czarną truflą 201

dodajemy część masła i oliwę z oliwek. Szynkę broimy w słupki i umieszczamy na papierze do pieczenia w piekarniku na 180 stopni na termoobiegu. 2/ Wrzucamy cebulkę wraz z ryżem i na małym ogniu trzymamy aż się wszystko lekko zarumieni 3/ Teraz sukcesywnie dolewamy po 2-3 chochelki bulionu oraz masła dusząc ryż na małym ogniu. Musimy pilnować(...)dolewać bulion jak odparowuje. Bulion dodajemy aż ryż będzie miękki. 4/ Gdy ryż będzie już półtwardy dodajemy pokrojoną truflę i oliwę truflową. Dobrze mieszamy. 5/ Gdy ryż już jest miękki posypujemy wszystko serem, mieszamy i ściągamy z kuchenki. Z pieca wyjmujemy chipsy ze słupków szynki parmeńskiej 6/ Układamy na talerzu mix sałat z oliwą, risotto oraz chipsy

Kuchnia PROzdrowotna
Aromatyczny kurczak w carry z ryżem. Zdrowy i pożywny obiad. 164

gości na naszym stole coraz częściej i co najważniejsze (ku mojej radości) cała rodzina zaczyna go cenić i lubić tak jak ja. Aż miło patrzeć jak dzieci zajadają się ryżem Najważniejsze dla mnie, aby każdy posiłek który podam mojej rodzinie wywołał na ich twarzy uśmiech zadowolenia i … żeby później zostały po nim już tylko puste talerze ;0 Tak też(...)całym daniem i pięknie wygląda na talerzu – polecam Wam go do wielu dań – zdrowie, smak i ciekawy wygląd. Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 200 g ryżu długoziarnistego z dzikim sól świeżo mielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 3/4 łyżeczki curry 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego 1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody (jeśli wolicie gęstsze sosy należy

Słodkie okruszki
Kurczak imbirowy z miodem 128

dodać kukurydzę, gotować jeszcze z 5 minut bez przykrycia. Nie wydłużać czasu gotowania, gdyż kurczak zrobi się zbyt suchy. Podawać z ugotowanym ryżem (u mnie ryż basmati). Ryż opłukać na sitku zimną wodą, zalać  go zimną wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i jeszcze raz przepłukać. Zalać 1,5 szklanki lekko osolonej wody(...)zasada gotowania ryżu basmati: na 1 porcję ryżu wlać 1,5 porcji wody). Od momentu zagotowania się, gotować 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem (nie mieszać). Po ugotowaniu ryż bez mieszania odstawić na 5 - 10 minut pod przykryciem, po tym czasie wymieszać. Gotować w niezbyt szerokim garnku, wtedy woda tak szybko się nie wygotowuje. Czas gotowania ryżu zależy

Kuchcik gotuje
Buraczane risotto z kozim serem i z chipsami z jarmużu 168

świeżo mielony pieprz sól W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy, by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tę powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Dodajemy buraczki starte na tarce. Gotujemy przez 5 min cały czas mieszając. Następnie dodajemy tarty parmezan i mieszamy by się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Ryż musi być kremowy, lekko kleisty ale nie rozgotowany i musi wchłonąć bulion.  Doprawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Domowe mleko ryżowe 201

Szczypta soli - u mnie bez; 1 laska cynamonu - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Ryż ugotować z dodatkiem laski cynamonu (opcjonalnie), zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Nie trzeba czekać, aż ryż wystygnie. Ciepły ryż zalać 500 ml gorącej, przegotowanej wody i zblendować. Następnie dodać kolejne 500 ml gorącej, przegotowanej wody i ponownie zblendować. Tak przygotowane mleko przelać przez sito(...)lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi nieco ponad 1 litr mleka ryżowego. Mleko można przechowywać w lodówce do 3 dni. Do przygotowania mleka można użyć zarówno ryżu białego, jak i brązowego. Ryż można ugotować ze szczyptą soli (ja nie dawałam) i/lub laską cynamonu, laską wanilii albo z cukrem lub syropem klonowym, aby było słodkie. Jeśli mleko

Gospodyni Miejska
Risotto z zielonymi szparagami i łososiem 137

minut główki szparagów. Wyjmujemy je i odkładamy na bok. Do rondelka wrzucamy cebulę, delikatnie solimy i podsmażamy aż zmięknie. Dodajemy pokrojone łodyżki i ryż, podsmażamy aż cały ryż pokryje się tłuszczem. Jeśli tłuszczu jest za mało można dolać odrobinę oliwy. Zmniejszamy ogień, dolewamy wino i delikatnie mieszając czekamy aż odparuje. Kiedy tak się stanie, dolewamy chochlę bulionu(...)dalej mieszamy. Kiedy ryż zaabsorbuje bulion, wlewamy kolejną chochlę i mieszamy dalej. Czynność powtarzamy do czasu aż ryż będzie al dente, czyli miękki i jedwabisty na zewnątrz, ale leciutko twardawy w środku. Powinno to zająć 18-20 minut. Pod koniec mieszania (3 minuty przed końcem) dodajemy do ryżu odłożone wcześniej główki szparagów i łososia. Po zdjęciu z ognia

W kuchni wieczorem
Kuchenne ABC - jak ugotować ryż basmati 159

zrobić, żeby ugotować idealnie ryż? Po pierwsze wybrać ryż basmati . Po drugie, zapamiętać proporcje, które są banalnie proste. Zawsze gotujemy zadaną porcję ryżu w dwukrotnie większej ilości wody . Jeśli gotujemy kubek ryżu (to porcja dla 3 osób) to w dwóch kubkach wody. Po trzecie, zapamiętać czas gotowania, czyli 9-11 minut. Teraz od początku. Gotujemy wodę w czajniku(...)żeby zalać ryż od razu gorącą wodą. Będzie szybciej. Odmierzamy ryż, np. kubek i przesypujemy do rondelka. Solimy i zalewamy dwukrotną ilością wody (w naszym przykładzie 2 kubki). Przykrywamy rondelek pokrywką - to ważne. Na małym ogniu gotujemy 10 minut. Ryż wchłonie prawie całą wodę. Będzie ugotowany i sypki. Banalnie proste i działa za każdym razem. Uwielbiam takie

W kuchni wieczorem
Niemcy wygrali a ja zrobiłam risotto ze szparagami :) 159

parmezanu  W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy, by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tę powtarzamy aż ryż zacznie być(...)miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Dodajemy groszek oraz szparagi wcześniej podgotowane i pokrojone w kawałki 2 cm. Gotujemy przez 5 min cały czas mieszając. Następnie dodajemy gorgonzolę i mieszamy by się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Ryż musi być kremowy, lekko kleisty ale nie rozgotowany i musi wchłonąć bulion

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania