ryż - 22970 przepisów (strona:60/1532)

Gołąbki z kapustą włoską bez zawijania 158

Obrane i umyte cebule kroimy w kosteczkę i smażymy z dodatkiem sporej ilości majeranku. Podsmażoną cebulkę odkładamy na bok. 3. W międzyczasie gotujemy ryż w proporcji: 1 szklanka ryżu + 2 szklanki wody. Ryż wrzucamy na wrzątek posolony dwoma łyżeczkami soli wraz z łyżką masła. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem., aż ryż zmięknie i wchłonie wodę(...)trzeba mieszać. Ugotowany ryż przekładamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia. 4. Umytą kapustę włoską drobno siekamy i wrzucamy do miski, w której jest już mięso z przestudzonym ryżem. 5. Następnie wbijamy jajko, dodajemy starty ser twardy, sypiemy sporo przypraw: 2 łyżeczki soli, sporo pieprzu, jeszcze więcej majeranku, niemało kminu rzymskiego i do tego dodajemy usmażoną cebulkę. Mieszamy

Kawa z mlekiem
Risotto z pieczonymi warzywami 166

musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 2/3 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 1 czerwona cebula 2-3 ząbki czosnku garść liści bazylii około(...)minut. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Pod koniec gotowania dodaj pieczone warzywa do ryżu (około 5 minut przed końcem

Moja pasja smaku
Zapiekanka z ryżem i papryczką chili 143

posklejało. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekaną papryczkę chili oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i podsmażyć jeszcze ok 1 minuty. Następnie dodajemy pomidory z sosem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wsypać ryż a na ryżu rozłożyć równomiernie sos. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarelle i nitki wędzonego sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać(...)minut aż się ser zapiecze. Zapiekanka z ryżem i papryczką chili, jest smaczna na ciepło jak i na zimno. Artykuł Zapiekanka z ryżem i papryczką chili pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Sałatka z ryżem 254

kroimy w kostkę *** *** Szynkę, ogórka i paprykę również kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy posiekany szczypiorek i odsączoną z zalewy kukurydzę *** *** Do miski dodajemy też jajka i ryż. Wszystko razem mieszamy *** *** W osobnej miseczce mieszamy majonez z jogurtem, musztardą i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, mieszamy *** *** Powstały sos przekładamy do sałatki i wszystko razem łączymy(...)Sałatkę przed podaniem przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Sałatka z ryżem pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Wtorek – Kurczak z ryżem a la pilaf 126

przepisie kluczowy jest ryż, jędrny i sypki, zrobiony według receptury, która nie wymaga żadnego zachodu. Czas : 40 minut Koszt dla dwóch osób: 7-8 zł Poziom trudności: Łatwy Ryż nie jest ulubionym składnikiem w naszej kuchni. Nie używamy go zbyt często (bo ja kocham ziemniaki, a Agnieszka makaron, więc o ryż nikt nie walczy ;-). Poza tym wolimy od niego różnego(...)rodzaju kasze. W tym daniu jednak naprawdę daje radę. Na jego przygotowanie potrzeba jedynie 17 minut – wychodzi sypki, jędrny i pachnący ziołami. Przepis na ryż pochodzi z serwisu Cooking.nyt.com, New York Timesa. My całe danie zrobiliśmy już w niedzielę:) bo idealnie wpisuje się ono w nasz sposób gotowania, czyli wykorzystywania podobnych składników i pieczenia wszystkiego za jednym zamachem. Filety

Niedzielny kucharz
Gołąbki z kapustą włoską bez zawijania 165

Obrane i umyte cebule kroimy w kosteczkę i smażymy z dodatkiem sporej ilości majeranku. Podsmażoną cebulkę odkładamy na bok. 3. W międzyczasie gotujemy ryż w proporcji: 1 szklanka ryżu + 2 szklanki wody. Ryż wrzucamy na wrzątek posolony dwoma łyżeczkami soli wraz z łyżką masła. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem., aż ryż zmięknie i wchłonie wodę(...)trzeba mieszać. Ugotowany ryż przekładamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia. 4. Umytą kapustę włoską drobno siekamy i wrzucamy do miski, w której jest już mięso z przestudzonym ryżem. 5. Następnie wbijamy jajko, dodajemy starty ser twardy, sypiemy sporo przypraw: 2 łyżeczki soli, sporo pieprzu, jeszcze więcej majeranku, niemało kminu rzymskiego i do tego dodajemy usmażoną cebulkę. Mieszamy

Kawa z mlekiem
Deser ryżowy 120

smakuje jak Belriso, przełożony dżemem truskawkowym,  zwieńczony musem jabłkowym z cynamonem i przepyszną kruszonką, całość przypomina nieco szarlotkę, jednak w smaku jest  na prawdę wyjątkowe. Składniki: Na ryż na mleku: 200 g ryżu 600 ml mleka 2 łyżki masła 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2-3 łyżki miodu Mus jabłkowy(...)potrzeby cukier lub miód Na kruszonkę: 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki Dodatkowo: 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Ryż na mleku: Ryż dokładnie wypłukać 2-3 razy. Mleko zagotować z cukrami. Wsypać ryż, dodać sól i gotować pod przykryciem 15-20 min. Pod koniec gotowania, należy masę często mieszać

My sweet a life
Ryż po marokańsku 1436

danie zaskarbi sobie serca wszystkich miłośników roślinnej kuchni oraz tych z Was, którzy uwielbiają potrawy pełne smaków i aromatów przypraw. Składniki na 2 – 4 porcje: 1/2 szklanki brązowego, długoziarnistego ryżu, np. typu basmati około 130 g różyczek kalafiora 1 nieduża czerwona cebula 1 nieduża czerwona papryka 2 ząbki czosnku 6 suszonych moreli (niesiarkowanych) /lub 2 – 3 łyżki rodzynek około(...)wypłukać pod zimną, bieżącą wodą. W niedużym garnku zagotować 3/4 szklanki wody, posolić. Różyczki kalafiora porwać na mniejsze cząstki, morele pokroić na nieduże kawałki. Do gotującej się wody wrzucić ryż, ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować, nie mieszając, przez 12 minut. Po tym czasie do garnka wrzucić kalafior, a następnie suszone owoce (nadal

Even Better Food
Zapiekanka z ryżu i soczewicy 187

ryż basmati 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 ml wody 60 g koncentratu pomidorowego 100 g zielonej soczewicy zioła prowansalskie, sól, pieprz, chili,  Wykonanie : 1. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.  2. Soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.  3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor, dodajemy przeciśnięte ząbki(...)całość podsmażamy jeszcze przez 1 minutę. Zalewamy wodą i dodajemy ugotowaną soczewicę , doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i szczyptą chili.  4. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek wykładamy ryż, ryż zalewamy sosem.  5. Całość zapiekamy przez 30 minut w 180 stopniach.  10 minut przed końcem pieczemy bez przykrycia

Mój pomysł na
Risotto z dynią 181

przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać ryż i dokładnie wymieszać, aby pokrył się tłuszczem i wymieszał z cebulą.  Wlać wino i gotować aż wyparuje/zostanie wchłonięte przez ryżRyż podlewać gorącym bulionem, po około pół szklanki na raz. Po wlaniu płynu, risotto delikatnie mieszać drewnianą łyżką, smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż płyn się(...)wchłonie, podlać po raz kolejny i tak do czasu gdy ryż będzie al dente (miękki, ale jędrny).  Gdy ryż będzie al dente dodać przesmażoną dynię, wymieszać, podlać niewielką ilością bulionu i sokiem z cytryny. Zdjąć z ognia, dodać starty na drobnej tarce parmezan i łyżkę masła, energicznie wymieszać i natychmiast podawać.  Przybrać parmezanem i listkami szałwii

Codzienne Gotowanie
Kremowe risotto z kurczakiem i pieczarkami 274

pieprz do smaku 0,5 łyżki soli olej Pokrojoną w kostkę pierś kurczaka smażymy na oleju. Gdy mięso się usmaży dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i ryż arborio. Ryżu do risotto nie płuczemy przed dodaniem, by nie pozbawić go cennej skrobi, która nada naszemu risotto doskonałą kremową konsystencję. Gdy ryż i cebula się zeszklą wrzucamy na patelnię pieczarki(...)pokrojone w kostkę, solimy i podduszamy je chwilę. Następnie dolewamy stopniowo wywar warzywny i czekamy aż ryż wchłonie kolejne porcje. Nie należy wlewać całego płynu na raz, żeby nasze risotto nie zmieniło się w zupę. Dodajemy zioła prowansalskie oraz pieprz do smaku. Na koniec możemy zabielić i zagęścić risotto dodając mleko owsiane. Gotowe

Dieta bez mleka
Gołąbki z mięsem z indyka i brązowym ryżem 187

robiłam. Bardzo nam smakowały i polecam tym, za którymi też „chodzą gołąbki”... Składniki: 800 g mięsa z udźca indyka główka kapusty włoskiej (ok. 1,5 kg) 300 g brązowego ryżu 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka vegety domowej 0,5 l bulionu warzywnego kilka listków świeżej mięty 1 łyżeczka tymianku sól i pieprz(...)łyżeczka mielonej słodkiej papryki sos pomidorowy   Wykonanie: Najpierw ugotowałam ryż. Do dużego rondla wlałam wodę. 1 l wody na każde 100 g ryżu. Posoliłam i dodałam 1 łyżkę oliwy. Ryż opłukałam w zimnej wodzie i włożyłam do wrzątku. Przykryłam i zostawiłam do gotowania. Gotowałam 10 minut krócej niż podane było na opakowaniu. Czyli 25 minut. Brązowy ryż

Kuchnia u Krysi
Ryż z warzywami, kiełkami i świeżą miętą 169

głównego dania, a drugie danie: Ryż z miętą idealnie nadaję się do mięs z grilla lub z patelni. Z połączenia obu powstało bezmięsne lekkie danie dla miłośników ryżu. zdrowe i oryginalne. SKŁADNIKI NA 4 porcje: 1 duża kapusta chińska Pak-choy (Paksoi) garść strąków groszku cukrowego (im młodszy tym lepszy) garść kiełków soi (taugè) 3-4 rzodkiewki(...)minuty. Groszek pozostanie chrupiący a kapusta chińska również nie potrzebuje długiego podduszania. Wyłączyć ogień, dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki i kiełki. Wszystko wymieszać i posypać ziarnem sezamowym. Ugotować ryż według wskazań na opakowaniu z dodatkiem soli Gdy ryż jest ugotowany wymieszać go jeszcze gorący z pociętą w paseczki miętą. Połączyć warzywa z ryżem i podawać na ciepło

Sztuka gotowania w/g Samiry
Risotto z borowikami i ziołami! 144

będą co raz bardziej "ciapowate" i rozwodnione. A chcemy jak najwięcej smaku zachować w plasterku grzyba.  Grzyby po usmażeniu zdejmujemy na talerz. Na pozostałą na patelni oliwę dodajemy ryż, sól i 150 ml wody, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Co jakiś czas mieszamy, aby nie przypalić. Dodajemy mleko i gotujemy dalej, co chwilę mieszając.  Jak ryż wchłonie(...)całą wodę dodajemy kolejną partię, aż ryż osiągnie pożądaną przez nas miękkość. Ja nie lubię ryżu al dente, takiego, jaki jedzą Włosi, jest dla mnie zbyt twardy.  Dla mnie ryż musi być gładki i aksamitny. Pod koniec dodajemy plaster sera, aby zagęścił risotto, świeże listki cząbru, i plastry podsmażonych borowików, całość mieszamy na ogniu przez

SMYKWKUCHNI
Risotto z truskawkami i białą czekoladą 169

wykonanie tego dania jest banalne a efekt końcowy zwala z nóg. Od zawsze uwielbiałem ryż z truskawkami i śmietaną ale to zawsze było za mało. Więc połączyłem ryż arborio (do risotto) z laską wanilii, masłem, mlekiem bez laktozy i białą czekoladą, na domiar tego wszystkiego z pierwszymi truskawkami tego sezonu, lepiej się chyba nie da odświeżyć przepisu(...)dzieciństwa[...] Do przygotowania risotto potrzeba nam: 200 g ryżu arborio 300 ml mleka bez laktozy 1 laska wanilii  pół tabliczki białej czekolady  1 łyżka masła woda, sól 10-15 dużych słodkich truskawek Samo przygotowanie to prostota, ryż wsypcie na patelnie i podlejcie odrobina wody tak aby go przykryć, gotujcie go w ten sposób aż woda nie odparuje

Kuba Gotuje