ryż - 22970 przepisów (strona:54/1532)

Paella mixta – mój słoneczny hiszpański freestyle 326

najważniejsze sytej kuchni. Bazą do paelli jest przesmażona i podduszona mieszanka warzyw, przypraw i mięsa zwana ‘sofrito’ , do której następnie dodaje się szafranowy bulion i uzupełnia całość ryżem. Nazwa dania wzięła się od naczynia, w którym przygotowuje się paellę – dużej, płaskiej metalowej patelni z dwoma uchwytami, zwanej ‘paellera’ . Ja paelle szykuję jednocześnie na dwóch dużych, głębokich patelniach, co zdecydowanie ułatwia(...)dodajemy paluszki krabowe i krewetki. Mieszamy całość, zmniejszamy płomień pod patelnią i wsypujemy ryż. Starajcie się to zrobić jedną równą warstwą, tak żeby w patelni była równa warstwa ryżu i żeby przykrywał ją bulion. Gotujemy paellę na malutkim ogniu tak długo, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Paelli nie powinno się mieszać, ale jeśli robicie

Karo in the Kitchen
Risotto z kurkami i karmelizowaną cebulką 102

Wsypujemy ryż. Mieszamy całość dokładnie, wlewamy szklankę cydru lub wina i porcję rosołu (ok. ½ szklanki). Mieszamy, gotując całość na małym ogniu. Nie dolewamy więcej płynu do chwili, gdy ryż zaabsorbuje wszystko, co wlaliśmy wcześniej. Czy tak się stało, sprawdzimy rozgarniając ryż na środku garnka – jeśli szybko podchodzi płynem, mieszamy dalej. Jeśli płynu nie ma – dolewamy nową porcję(...)wrzącego bulionu. Stale mieszamy, żeby nie doprowadzić do przypalenia. Nie można wlać od razu całego płynu – ryż musi się rozklejać powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki ale jeszcze trochę jędrny w środku – zupełnie jak makaron al dente. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Możliwe, że zostanie Wam szklanka a nawet dwie niezużytego bulionu, ale zawsze lepiej

Karo in the Kitchen
Brązowy ryż ze szpinakiem, oliwkami i cukinią 103

naprawdę smaczne. Trzeba jedynie zadbać o jakość warzyw- nie używać tych z marketu, a z ryneczku. Wtedy warzywa mają tak pyszny smak, że nie trzeba ich przyprawiać. Wystarczy ugotować ryż, poddusić warzywa i kolacja gotowa J Składniki: - 100g ryżu naturalnego(...)sól himalajska - kilka czarnych oliwek Wykonanie: - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli, kurkumy i kardamonu - Następnie ryż zdjąć z palnika i zostawić pod pokrywką na 5 minut - Szpinak dokładnie umyć i przebrać - Cukinię pokroić w plastry i umieścić w naczyniu do gotowania na parze - Po 5 minutach dodać szpinak, gotować na parze przez kolejne 5 minut

Wegańska kuchnia orientalna
Risotto ze szparagami 201

pokrojoną w drobną kostkę. Lekko solimy. Gdy będzie szklista dodajemy ryż. Podsmażamy, często mieszając, aż wszystkie ziarenka oblepią się oliwą i podgrzeją. Wlewamy wino i energicznie mieszamy. Gdy ryż wchłonie całe wino, wlewamy 1-2 chochle gorącego bulionu. Dalej procedura jest podobna. Gdy ryż wchłonie niemal cały płyn dodajemy kolejną porcję bulionu, często mieszamy. Ryż będzie(...)gotowy po 18-20 minutach. Pod koniec (gdy ryż będzie al dente) dodajemy ugotowane szparagi i groszek, parmezan oraz porządnie solimy i pieprzymy. Próbujemy czy ilość przypraw jest odpowiednia. Risotto jest dobre, gdy ryż jest miękki (ale nie rozgotowany! – Włosi wręcz uwielbiają jak jest lekko twardy) oraz gdy risotto nie jest zbyt gęste (na wielu blogach widzę

Poezja smaku
Arancini alla siciliana 179

mięso się usmaży dodać pokrojone suszone pomidorki, groszek i pokrojony w kostkę  pomidor. Dusić wszystko aż woda z pomidorów odparuje, a farsz stanie się gęsty. Dosolić do smaku. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja użyłam ryżu do sushi, zalałam szklankę ryżu szklanką wody. Gotowałam przez 15 minut. Wyłączyłam gaz i zostawiłam jeszcze 10 min pod przykryciem(...)żeby ryż wchłonął calą wodę. Kiedy ryż lekko przestygnie dodać do niego parmezan i dobrze wymieszać. Sprawdzić w dłoniach czy dobrze się lepi. Jeśli nie, można dodać odrobinę roztrzepanego jajka. Na dłoni rozklepać czubatą łyżkę ryżu, położyć na to trochę nadzienia i zawijać w kulki o średnicy ok 5 cm. Gotowym kulkom trzeba dać odpocząć 5-10 minut

Kulinarne Inspiracje
RISOTTO Z BOROWIKAMI na białym winie 95

Arborido risotto, chwilę przesmażamy cały czas mieszając aż ziarna zrobią się na wpół przezroczyste. W żadnym razie nie mogą się zrumienić Następnie dodajemy szklankę wytrawnego wina cały czas mieszając ryż aż wchłonie płyn. W dalszej kolejności ryż będziemy podlewać po chochelce wywarem z -suszonych grzybów, oraz wywarem z warzyw. Gdzie dajemy dwie porcje wywaru z grzybów po sobie(...)trzecią z warzyw i tak dalej. Zawsze dodajemy po jednej porcji płynu, cały czas mieszając ryż aż wchłonie płyn. Czynność powtarzamy aż ryż stanie się miękki i nabierze lekko klejącej konsystencji.Na koniec ryż doprawiamy pieprzem i dodajemy starty parmezan. Dodajemy na początku przesmażone na maśle grzyby i podajemy dekorując natką pietruszki

W kuchennej krainie
Kremowe risotto z fasolką szparagową 180

delikatna, lekko kremowa w smaku. Po prostu pyszna! Potrawa wolna od glutenu.   Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1,5 szklanki bulionu drobiowego 2/3 szklanki ryżu 3 parówki Garść zielonej fasolki szparagowej* Garść żółtej fasoli szparagowej* Cebula Łyżka oleju rzepakowego *Może być mrożona, wówczas przed przygotowaniem potrawy ją rozmrażamy. Nasza fasolka była jeszcze z zapasów letnich (niestety(...)czasu kontrolujemy, czy nie brakuje na patelni bulionu, jeśli tak to dolewamy odrobinę). Fasolki przecinamy poprzecznie na 3 części. Po kwadransie dorzucamy strąki, całość delikatnie mieszamy i kosztujemy*.Jeśli ryż już jest miękki, bulion odparowany, a całość ma kremową konsystencje to danie jest gotowe. W przypadku gdy ryż jest jeszcze twardy to sprawdzamy ilość bulionu**, dolewamy w razie

Kolizje Smaków
Risotto z groszkiem cukrowym i szynką parmeńską 127

takie same - najlepiej użyć ryżu arborio o zaokrąglonych ziarnach, ale nadadzą się też carnaroli, originario i vialone nano. Ryż długoziarnisty nie nadaje się - nie będzie się sklejał. Ryżu na risotto nie płuczemy przed gotowaniem, aby nie zmyć z jego powierzchni skrobii, która jest potrzebna do zagęszczenia sosu. Risotto trzeba co chwilę mieszać i stopniowo dolewać wino, a potem bulion(...)Kolejną porcję płynu dodajemy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka ryżu (użyłem arborio) 1 łyżka klarowanego masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 opakowanie groszku cukrowego 5 plastrów szynki parmeńskiej 2 kieliszki białego wytrawnego wina ok. 0,75 l gorącego bulionu 0,5 szklanki tartego parmezanu szczypta mielonego

W SMAK
Pilaw z kurczakiem i warzywami 167

wody niż jego objętość w postaci suchej. Z tego powodu należy gotować go w dokładnie odmierzonej ilości wody - na małym ogniu, w przykrytym garnku (nie ma potrzeby mieszania) . Wcześniej ryż należy umyć w zimnej wodzie - wymienia się ją tak długo, aż będzie przezroczysta. Następnie ryż moczy się przez 3 godziny w zimnej wodzie. W Europie pilaw przyrządzany jest(...)zasadzie fantazja kucharza. Mój pilaw przygotowałem z  warzywami, papają i  kurczakiem, ale w wersji bez mięsa byłby równie dobry. Składniki (dla 2-3 osób): 250 g ryżu basmati 1 podwójna pierś kurczaka 1 por 1 czerwona papryka 1/2 cebuli 1/2 papai 2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki imbiru szczypta kuminu sól

W SMAK
Ryż na mleku z truskawkami 191

mleku i polać słodkimi truskawkami. Pyszne jedzonko, i na obiad i na deser. Zamiast truskawek można użyć prażonych jabłek z dodatkiem cynamonu lub wanilii. składniki: 1 szklanka białego ryżu ok 2,5 szklanki mleka truskawki z kompotu Mleko wlać do garnka i zagotować. Gdy mleko się zagotuje wsypać ryż. Nie trzeba słodzić ryż nabierze słodzkiego posmaku od mleka(...)Gotować na wolnym ogniu aż ryż będzie miękki często mieszając aby się nie przypalił. Ugotowany ryż powinien mieć konsystencję takiego gęstego budyniu, nie powinien być zbyt suchy. Następnie ugotowany ryż wyłożyć na talerze. Polać truskawkami i zajadać

Monia miesza i gotuje
Mięsne kulki z ryżem 174

dusić pod przykryciem jeszcze około 30 minut. Sprawdzić czy jest gotowe, ewentualnie całość doprawić solą i pieprzem. Mięso ma być pikantne, zaś warzywa raczej nie. W zależności od posiadanego ryżu, sposób podania może się różnić, gdy mamy zwykły ryż, to mięso wykładać na górę, jeśli zaś ryż paraboliczny to po ugotowaniu proponuję wsypać go do mięsa i chwilę(...)pogotować bez przykrycia. Ryż zabierze cały wygotowany smak mięsa i warzyw. Ryż w torebkach gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie

Kuchcik gotuje
Ryż z warzywami i schab w cieście 141

Dzisiaj na obiad poleca się pyszny ryż z jarzynami i schab w cieście.  Bardzo lubię ryż więc postanowiłam go połączyć z ulubionymi warzywami. Jak dla mnie sam ryż i warzywa wystarczyłyby na obiad jednak męska część moim konsumentów bez mięsa nie wyobraża sobie żadnego obiadu;) Dlatego też aby nie przejadł się im klasyczny schabowy w panierce(...)bułki tartej postanowiłam zrobić im schabowego w pysznym, pulchnym cieście. Całość skomponowała się idealnie;) Polecam;)  Składniki: 3 woreczki ryżu około 700 ml bulionu warzywnego sól pieprz majeranek  oliwa z oliwek do smażenia około 750 gramów pokrojonych na mniejsze kawałki jarzyn (u mnie fasolka szparagowa, kukurydza, brokuł, marchewka, zielony groszek) 5 plastrów schabu 3 jajka 3-4 łyżki mąki

Krakowskie smaki Ani
Prosty, naładowany witaminami kurczak pieczony z ananasem 361

AWOKADO Składniki: KURCZAK: 4 piersi z kurczaka, pozbawione chrząstek, żyłek i tłuszczu sól, pieprz, czosnek w proszku, pieprz Cayenne (CHILI) 2 cebule pół świeżego ananasa ziarna sezamu oliwa czosnkowa RYŻ Z AWOKADO: ryż biały, ok. 2 szklanek 1 awokado 3 łyżki soku z cytryny sól kmin rzymski, 1 łyżeczka 1 łyżka kurkumy Przygotowanie: KURCZAK: Piersi pokrój na mniejsze(...)Kurczaka nasmaruj oliwą czosnkową i posyp sezamem.  Włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj plastrami ananasa. Podkręć temperaturę do 200 stopni i piecz ok.1 godzinę.  JEDZ Z ANANASEM I RYŻEM Z AWOKADO. RYŻ Z AWOKADO: Ugotuj ryż, pod koniec posól i dodaj kurkumę. W misce rozgnieć awokado, dodaj cytrynę, kmin, wymieszaj. Połącz dokładnie z ryżem. Podawaj od razu

Gotowanie to kochanie
Ryba z pieca. Pstrąg łososiowy zapiekany z czerwonym ryżem i pieczarkami 171

świątecznym stole na pewno jak zwykle będzie tradycyjny smażony karp , ale myślę, że tak przygotowany pstrąg też by pasował do świątecznego menu i dlatego polecam Wam ten przepis. Zamiast ryżu czerwonego możecie użyć brązowego. Zobacz także przepis na Zielonego łososia ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
737. Sütlaç...a co to takiego? 141

polecam wam ten serial. "Orange is the new black". Został mi polecony przez koleżanki, wczoraj zaczęłam...i już go polubiłam, już dawno mnie żaden tak nie wciągnął ;) Przepis: 60g ryżu szklanka wody + ok.1/3-1/2 3/4 szklanki mleka 10g mąki ziemniaczanej + trochę wody/mleka do rozmieszania łyżeczka cukru + ew. więcej do smaku małe żółtko lub 1/2 dużego szczypta soli skórka(...)Wodę zagotowujemy, wrzucamy ryż, solimy, przykrywamy, gotując do wchłonięcia się płynu, gdy woda prawie cała się wchłonie wlewamy mleko, wrzucamy startą skórkę, przykrywamy co chwilę mieszając gotujemy, aż ryż stanie się miękki i wchłonie płyn. Dolewamy wody, zagotowujemy, w między czasie w kubeczku mieszamy mąkę z odrobiną płynu. Wlewamy do ryżu, energicznie mieszając. Dodajemy cukier i gotujemy

More food, love and dreams

Proponowane wyszukiwania