ryż - 22970 przepisów (strona:63/1532)

Ryżowa zapiekanka z truskawkami 352

zajadajcie do kawy. Pamiętajcie, gotując następnym razem ryż na mleku ( a takowy również smakuje wybornie ze świeżymi truskawkami ), ugotujcie go nieco więcej. Będzie do zapiekanki. Składniki: 1 szklanka ryżu 1,5 szklanki mleka 2% 0,5 szklanki wody 3 jajka 3-4 łyżki cukru 1 łyżka oleju kokosowego ( lub masła ) cukier waniliowy otarta skórka z 1 cytryny truskawki Wykonanie(...)Mleko i wodę wlać do garnka. Wsypać ryż, zamieszać. Gotować na wolnym ogniu, aż ryż zmięknie, niemalże będzie się rozpadał. Ugotowany ryż pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem, dodając olej kokosowy/masło. Do utartych żółtek dodać wystudzony ryż i skórkę z cytryny. Całość dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno. Pianę

kolorowotorcikowo
Diabelskie żeberka inaczej 243

płaska łyżeczka soli 3 łyżki miodu 5 łyżek syropu klonowego 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oliwy 3 łyżki soku z limonki lub cytryny Smażony ryż 125g ryżu 200ml bulionu warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy 3-4 łyżki oliwy Sałatka 200 pomidorów koktajlowych duża garść mieszanki kolorowych sałat 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny(...)dodatkową marynatą i dopiekamy bez przykrycia przez 10-15 minut, w połowie tego czasu odwracając mięso na drugą stronę. Ryż przygotowujemy zgodnie z naszym przepisem na smażony żółty ryż . Pomidory do sałatki kroimy na 2-4 mniejsze części. Mieszamy z sałatą. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny oraz posiekanym koperkiem. Gotowe żeberka podajemy na ciepło z ryżem oraz

Kulinarna Pokusa
Ryż z truskawkami 128

Ryż z truskawkami to deser idealny, niemal tak samo jak ryż z jabłkami. Swoim smakiem przypomina nieco sklepowy deser Belriso. Składniki na deser: pół szklanki ryżu 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru+2 łyżeczki na wierzch pół szklanki truskawek Przygotowanie deseru: Ryż gotujemy na mleku, posłodzonym 2 łyżkami cukru, a truskawki kroimy w kostkę i zasypujemy łyżką(...)cukru, by puściły sok. Ugotowany ryż zostawiamy pod przykryciem, by napęczniał i ” wypił ” całe mleko, w którym się gotował. Studzimy. Truskawki razem z sokiem, które puściły, przekładamy do połowy szklanki, lub innego naczynia, w którym będziemy podawali deser, dopełniamy ryżem. Wierzch posypujemy 2 łyżeczkami cukru i opalamy palnikiem kuchennym. Artykuł Ryż z truskawkami pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
Ryż jednogarnkowy z kurczakiem 135

zmieniać, komponować według własnego uznania, a i tak - kierując się głównymi założeniami - wyjdzie smacznie i szybko :-) To może na dzisiejszy obiad ktoś jeszcze nie ma pomysłu? SKŁADNIKI 1 torebka ryżu (100 - 125 g) 2 szklanki wody 1 filet z kurczaka 3 łyżki oleju 1 cebula 1 duża łodyga selera naciowego 2 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18% kiełki rzodkiewki(...)granulowanego czosnku, suszonego majeranku sól, pieprz Cebulę i selera kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy warzywa, chwilę smażymy, a następnie wsypujemy ryż; całość mieszamy. Gdy ryż zacznie lekko bieleć dolewamy wodę oraz dodajemy paprykę i czosnek; dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Kurczaka kroimy w kostkę o gotujemy w lekko posolonej wodzie (jeśli

Czary - gary w kuchni
Szafranowe risotto z dorszem 190

seler, pietruszkę, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i kulki czarnego pieprzu. Zalewamy zimną wodą i gotujemy około 2 h na wolnym ogniu. Pamiętajmy, że bulion do zalewania ryżu musi być ciepły. W przeciwnym razie ziarenka ryżu się zahartują i nie będą chłonąć płynu. Do risotto dobrze jest dodać białe wino, jednak ja gotowałam dla „bezalkoholików”, więc o winie(...)przygotowywać risotto, rozgrzewamy dwie łyżki oleju, wrzucamy szalotkę i czosnek, chwile smażymy. Wsypujemy ryż i bardzo dokładnie podsmażamy. Jak już każde ziarenko będzie obtoczone olejem, zaczynamy zabawę. Do ryżu dolewamy po chochelce gorącego bulionu i mieszamy dotąd, aż ryż wchłonie cały płyn. To zajmuje chwilę, mnie około 45 minut. Smażyłam, mieszałam i dolewałam, trzymając garnek na średnim ogniu

ladykitchen
Sushi- jak zrobić? Przepis krok po kroku dla początkujących 143

woda będzie klarowna. Ryż odsączam, a następnie gotujemy wg opisu na opakowaniu (zazwyczaj około 20-30 minut) 2. W między czasie przygotowujemy awase-zu czyli zaprawę/ sos do ryżu- zagotowujemy wszystkie składniki i dodajemy do gorącego, ugotowanego i odsączonego ryżu 3. Ryż przeprawiony awase-zu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia ! (absolutnie nie dodajemy ciepłego na nori, ponieważ spowoduje(...)Wszystkie składniki kroimy w paski- jeżeli tylko się da. 6. Rozkładamy na blacie matę bambusową, a na niej arkusz nori (błyszczącą stroną do dołu). Przekładamy zwilżonymi dłońmi na glony ryż (ugotowaną 1/4 całości) zostawiając na końcach krótszych boków pusty pasek.   7. Na około 1/3 długości ryżu ułożonego na nori smarujemy pasek majonezu lub serka śmietankowego i układamy dowolne

Tradycyjna Kuchnia
Domowy paprykarz szczeciński 171

papryki ostrej 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz oliwa 2 łyżeczki masła do gotowania ryżu Wykonanie: Ryż ugotować na sypko: Ryż przesypać do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie go wypłukać i odcedzić. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać ryż i smażyć(...)przez kilka minut aż zacznie się robić przezroczysty. Dodać 1 szklankę wody i posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 10 minut aż ryż wchłonie całą wodę. Następnie garnek ściągnąć z ognia, owinąć ścierką i włożyć pod koc, poduszki lub kołdrę na około 30 minut. Makrelę obrać i podzielić na małe części. Cebule obrać i pokroić

Mama Gotuje
Porady kulinarne: Przegląd składników do sushi 155

wedle gustu i uznania. Najlepszym pomysłem będzie znalezienie hurtowni, w której możemy dostać świeżą, niemrożoną rybę i w domu samodzielnie ją oczyścić i przygotować. Kolejnym składnikiem jest ryż. Ryż do sushi musi być krótko ziarnisty. Ten charakteryzuje się specyficzną lepkością, która w przygotowywaniu sushi jest niezbędna. Sprawa jest bardzo prosta – musi to być japoński ryż do sushi(...)Natomiast tutaj zaskoczeniem będzie, że zazwyczaj japoński ryż do sushi pochodzi z … Włoch. Sam smak ryżu charakterystyczny dla sushi uzyskany dzięki zaprawie octowej. No właśnie – zaprawa octowa . Tutaj do przygotowania sosu dodawanego do ryżu potrzebować będziemy ocet ryżowy, cukier i sól . Wszystko wymieszane i rozpuszczone w rondelku (nie może dojść do zagotowania) dodajemy do ryżu. To właśnie ta zaprawa

WojnaNaSmaki.pl
Hosomaki z łososiem 136

ości ćwierć ogórka cebula dymka 4 łyżki serka Philadelphia szczypta czarnego sezamu 2 płaty wodorostów nori Ryż kilka razy płuczemy, aż do czystej wody. Następnie gotujemy ryż w podanej ilości wody. Należy zagotować ryż, następnie gotować go na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem a potem odstawić na 15-20 minut, by wchłonął resztę wody(...)Doprawiamy ryż trzema łyżkami octu ryżowego, solą, cukrem i odstawiamy do wystygnięcia na kilkanaście minut. Ogórka kroimy w słupki, łososia w plastry, dymkę myjemy. Na bambusowej macie rozkładamy płat nori, na połowie wodorostu układamy ryż (nie za grubo, zostawiamy po 1 cm miejsca od każdej krawędzi płatu). Dłuższą krawędź smarujemy połową serka, posypujemy

Mango Papaja
Gołąbki wołowe z boczkiem parzonym z szybkowaru 160

surowych oraz  obgotowanych liści na później do gotowania gołąbków wypłucz ryż w zimnej wodzie - rób to tak długo, aż woda zrobi się z mlecznej przezroczysta przełóż ryż do zwykłego garnka i zalej zimną wodą, wstaw na maksymalną moc palnika zagotuj wodę z ryżem i gotuj cały czas na maksymalnej mocy palnika do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę (trwa to parę minut) ostudź ryż wszystkie składniki: wołowinę, boczek, warzywa, przyprawy i zimny ryż połącz w dużej misce i wymieszaj z gotowego farszu mięsnego zrób maleńkiego i cienkiego kotlecika, podsmaż go na patelni, skosztuj i w razie konieczności dopraw cały farsz farsz podziel na 12 równych części na każdy liść kapusty

Szybko Szybkowar
Nóżki nabite farszem na niecodziennym ryżu Andrzeja Polana 490

koperku Suszone śliwki 100 gr Cytryna 1 szt Olej Kolendra, kmin rzymski, sól, pieprz czarny Składniki na niecodzienny ryż: Bulion warzywno-drobiowy 1 szkl Mleko kokosowe 1 szkl Ryż 1 szkl Cebula 1 szt Makaron rosołowy 80 gr Rodzynki 100 gr Olej do smażenia Sól, pieprz, cynamon mielony CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Z nóżek(...)układaniu na blaszce. Przed włożeniem do piekarnika wrzucamy jeszcze na blaszkę cząstki cytryny i cebuli. Pieczemy w temp.150'C przez ok pół godziny. 2. W między czasie przygotowujemy ryż. Mleko zagotowujemy razem z bulionem, cebulę drobno siekamy, przesmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy drobno połamany surowy makaron, wsypujemy ryż i całość przesmażamy na patelni. Przyprawiamy

My Culinary Art
Bananowy ryż na mleku 151

Ciekawa alternatywa dla wszelkich płatków śniadaniowych, a przy tym lekkostrawna i pyszna. Dojrzały banan sprawia, że ryż nabiera bardzo kremowej konsystencji i nie potrzebuje już dodatku cukru. Ryż możecie ugotować dzień wcześniej, a rano zagotować z mlekiem dodając ulubione owoce i dodatki. To nie tylko świetny pomysł na bezglutenowe i pożywne śniadanie - ba, pozostałości świetnie nadadzą się(...)zdrowy deser. Składniki : na 2 porcje śniadaniowe  i 4 deserowe torebka ulubionego ryżu (u mnie basmati) szklanka wody 1,5 szklanki mleka  2 dojrzałe banany 2 łyżeczki budyniu w proszku (u mnie śmietankowy) dodatki: kiwi plastry ananasa z puszki płatki kukurydziane orzechy  Przygotowanie: Ryż wsypać do garnuszka z grubym dnem, zalać szklanką wody i zagotować. Trzymać

Kuchnia Ellie
Czekoladowy pudding ryżowy 164

zniknął w mgnieniu oka, takim tempem, że ledwo zrobiłam zdjęcie heheh.  Porcja dla 4 osób Składniki:  2,5 szklanki mleka  2 płaskie łyżki masła 1 woreczek ryżu/ 0,5 szklanki 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki brązowego cukru Dodatkowo jakiś owoc jeżeli oczywiście chcecie. Ja użyłam gruszki w syropie. Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie:   Mleko(...)podgrzewamy w rondelku do zagotowania, w osobnym rondlu roztapiamy masło i dosypujemy ryż, smażymy ok 2-3 minut, aż ryż stanie się przezroczysty. Dodajemy stopniowo mleko, cały czas mieszając, jak ryż wchłonie mleko dodajemy pozostałe i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut co jakiś czas mieszając. Jak ryż zacznie uzyskiwać konsystencję puddingu dodajemy cukier

Niezły Młynek
Ratatouille na ryżu naturalnym 179

pozbyć się goryczki. Odstawiamy go na 10-15 minut, a następnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręczniczkiem. W czasie kiedy bakłażan leży sobie cały w soli, a ryż nam się już paruje, przygotowujemy resztę składników. Papryki kroimy na małe kawałki i posypujemy pieprzem czarnym. Cukinie tniemy na plastry, a następnie każdy plasterek na pół. Na 13 minut(...)przed końcem parowania ryżu, na folii aluminiowej na 2 poziom parowaru układamy bakłażana i cukinie. A na 3 poziom papryki.  Pomidora parzymy wrzątkiem i zdejmujemy skórkę. Kroimy na ćwiartki, wyjmujemy nasiona, a miąższ kroimy na małe kawałki. Cebulę białą siekamy w drobną kostkę i również parzymy wrzątkiem. Czosnku drobno kroimy.  Wszystkie składniki razem mieszamy i przyprawiamy pieprzem. Świeże

Parowar Faceta