Spontaniczny wyjazd do Chaty? czemu nie! w piątkowy wieczór by od rana ruszyć z pracami po zimie... Obawy, bezpodstawne na szczęście, o stan domu, o to
Dzieje kuchennej WiewióryGolabki z miesem i ryzem to klasyk polskiej kuchni.Owszem ,danie troche pracochlonne,ale jednorazowo przygotujemy ilosc wystarczajaca na kilka dni,lub nawet uda sie cos zamrozic.Lubie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Papryka nie tylko swietnie prezentuje sie na talerzu .Nalezy rowniez do dan o wysokiej wartosci odzywczej,zawiera bowiem okolo 5 razy wiecej witaminy C niz owoce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kochani zachęcam Was do wzięcia udziału w tegorocznej Świątecznej Zbiórce Żywności, „Każdy z nas może być Superbohaterem. Wystarczy w dniach od 29 listopada do 1 grudnia
Ewa w kuchniprzecieram przez sitko, aby pozbyć się włókien, które mogą pozostać - na patelni rozgrzewam łyżkę masła, szklę na tym szalotkę dodaję ryż wymieszam i smażę ok 1 minuty aż ryż stanie się przezroczysty - do ryżu dodaję wino mieszam do momentu aż wchłonie się (PAMIĘTAJMY aby wino nie było chłodne musi być lekko podgrzane) - gdy wino wyparowało dolewam chochlę wody(...)szparagów mieszam,gdy wchłonie dolewam kolejną chochlę po czym ponownie mieszam przykrywam czynność tą powtarzam do momentu aż ryż zmięknie (PAMIĘTAJMY, aby wywar był ciepły inaczej ryż nam stwardnieje) trwa to ok 15 minut - po tym czasie dodaję dodaję łyżkę masła i nasze puree ze szparagów, czubki szparagów doprawiam solą oraz pieprzem (z pieprzem uważajmy, aby nie przesadzić
Basia w kuchniosuszyć za pomocą papierowego ręcznika. 2. Na dużej patelni na maśle szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do cebuli dodajemy kurki, odrobinę soli i pieprzu, chwilę smażymy. 3. Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy, aby wszystkie ziarenka pokryły się tłuszczem. Następnie podlewamy zawartość patelni(...)winem i dodajemy niteczki szafranu (opcjonalnie). 4. W osobnym rondelku podgrzewamy bulion i cały czas trzymamy go na małym ogniu, aby nie wystygł. 5. Gdy wino zostanie wchłonięte przez ryż dolewamy do niego około pół szklanki bulionu. Gdy ryż wchłonie porcję bulionu czynność powtarzamy. I tak do czasu aż ryż będzie miękki, a konsystencja risotto lekko płynna
W kuchni Katiebiała rzodkiew jest często wielkości bardzo dużego pora, wczoraj byłem w innym hipermarkecie i udało mi się zdobyć normalnej wielkości :) Składniki : 300g mięsa mielonego 1/2 woreczka (50g) ryżu jaśminowego 1 jajko 1 łyżka lnu mielonego złotego odtłuszczonego 1 biała rzodkiew 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Przyprawy : kmin rzymski mielony oregano bazylia(...)oraz pieprz ziołowy. Wszystko jeszcze raz mieszamy i formujemy kuleczki. Klopsiki układamy, na tacce z folii aluminiowej, na dolnej półce parowaru. Ryż wsypujemy do pojemnika na ryż, stawiamy na 2 poziomie parowaru i zalewamy wrzątkiem na ok 2 cm. powyżej powierzchni ryżu. Włączamy parowar na 20 minut. W między czasie jak klopsy z ryżem się parują
Parowar Facetakaszę jęczmienną, gryczaną, jaglaną czy kuskus) stanowi pyszny, kolorowy dodatek do obiadu - szczególnie mięsnego. Fajnie smakuje np. z pieczonym kurczakiem. Jeśli natomiast nie jesteśmy mięsożercami, wystarczy do ryżu dorzucić więcej warzyw np. brokuła, pora, paprykę i mamy gotowy zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Składniki: 1 szklanka białego ryżu 2 szklanki bulionu drobiowego dowolne warzywa ( u mnie(...)ugotowane marchewki, 1/2 puszki groszku , 1/2 puszki kukurydzy) 4 łyżki oleju sól Wykonanie: Wypłukać i osuszyć lekko ryż . W garnku rozgrzać olej , dodać ryż , podsmażyć ciagle mieszając, aż ziarenka zmienią kolor i dokładnie "obkleją" się tłuszczem. Po tym czasie podlewamy ryż bulionem i dusimy go na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut. Ugotowana
Walijskie Pichceniezamiast garnka używam teflonowej patelni :) Składniki: brokuł bakłażan cukinia papryka czerwona papryka pomarańczowa ryż olej przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, oregano Na oleju podsmażamy poszatkowaną cebulkę. Ryż płuczemy, wrzucamy na patelnię do cebulki. Dolewamy trochę wody i zakrywamy pokrywkę na jakieś 10 minut by ryż spęczniał. Pilnujemy by się nie zaczął przypalać. Czas gotowania zależy(...)rodzaju ryżu. W sklepach dostępne są specjalne okrągłe ziarna do risotto (arborio). Polecam też ryż basmati, który choć nie klei się ale gotuje się kwadrans i jest super pyszny. Zanim ryż będzie gotowy kroimy pozostałe warzywa w sporą kostkę a brokuła dzielimy na różyczki. Paprykę warto włożyć do piekarnika na 10 minut by usunąć z niej skórkę
prawdziwe jedzenieŁososia w bardzo cienkie plastry, następnie w paski. Ryż należy dokładnie wypłukać, następnie ostawiamy na sitku. Czekamy aby odciekł, następnie przekładamy go do garnka do gotowania ryżu wlewamy szklankę (250 ml) wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem ok 15 min. Mieszamy go, kiedy ryż wchłonie wodę wyłączamy palnik i zostawiamy garnek(...)ryżem na około 20 minut by doszedł. Kiedy jest gotowy dolewamy ocet ryżowy i dokładnie mieszamy. Kolejną ważna sprawą jest, aby nie doprowadzić do szybkiego ostygnięcia ryżu. Dlatego też najlepiej jest przełożyć go do termosu. Maki z serkiem i łososiem Arkusz nori błyszczącą stroną w dół kładziemy na matę bambusową. Na niego układamy porcję ryżu zostawiając ok 2 cm wolnego
Malinowe Pocałunkisurową :) Składniki: ugotowany i doprawiony ryż do sushi nori łosoś wędzony awokado szparagi marchewka sól pieprz sos sojowy jasny pasta wasabi imbir marynowany Nigiri sushi przygotowujemy lepiąc z ryżu niewielkie "jajeczka" :) Kładziemy je na talerzu, możemy posmarować delikatnie pastą wasabi i przykrywamy kawałkami wędzonego łososia. Maki sushi z łososiem i awokado: na macie bambusowej kładziemy nori, matową stroną(...)góry i dociskając lekko rozkładamy na nim ryż, zostawiając u góry ok. 1 cm nori bez ryżu. Podczas zwijania ryż i tak się przesunie i zajmie wolne miejsce. Awokado i łososia kroimy w cienkie paseczki i układamy na ryżu w odległości mniej więcej 3 cm od brzegu (wcześniej ryż w tym miejscu można delikatnie posmarować
chwile dla mnie