komponowała się rewelacyjnie, dodatek kurczaka, cukinii i papryki czerwonej był strzałem w dziesiątkę. Risotto z kurczakiem cukinią i papryką na zielonej herbacie SKŁADNIKI : 3/4 szklanki ryżu risotto 2 torebki zielonej herbaty z trawą cytrynową Astra ROOIBOS 200 g filetu z kurczaka 100 g cukinii 100/150 g papryki czerwonej sól pieprz natka pietruszki 1 łyżka(...)oleju PRZYGOTOWANIE : Herbatę parzymy w 600 ml wrzącej wody. Do rondla wsypujemy ryż, zalewamy herbatą, solimy i gotujemy ryż do miękkości, na koniec przykrywamy ryż pokrywką i wyłączamy grzanie. Odstawiamy ryż. Cukinię, paprykę i kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy, następnie dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipłatki zbożowe z bananami, szejki bananowe na mleku roślinnym , no i same banany , jak nie chce się nic robić ;) - 6 sztuk i lokomotywa rusza! A na jeszcze jeden przykład - ryż z jabłkiem i cynamonem. Ale nie taki, jak pamiętamy z przedszkola, tylko nieco "podrasowany" :) Po pierwsze - wstawiamy wodę na herbatkę, kawkę czy co tam jeszcze ale trochę więcej(...)zaraz się przyda. Równocześnie wstawiamy drugą wodę, w garnku - na ryż. Kiedy pierwsza woda się zagotuje, zalewamy wrzątkiem garść rodzynek w jednej miseczce i garść migdałów w drugiej. Zostawiamy. Szykujemy herbatkę, kawkę czy co tam jeszcze ;) Do drugiej gotującej się wody - osolonej - wrzucamy szklankę ryżu - NATURALNEGO zwanego brązowym - i gotujemy około pół godzinki, na sypko. W tym czasie wyłupujemy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpatelni rozpuścić masło, dodać cebule pokrojone w kostkę i pieczarki. Smażyć 7 minut mieszając co jakiś czas. Ryż gotować we wrzątku 8 minut, następnie wylać wodę, ryż wysypać z torebek do pustego garnka. W małym garnuszku rozpuścić kostkę rosołową i wlać do ryżu. Wody powinno nie być za wiele. Tyle żeby ryż zmiękł i wchłonął cały rosół(...)Należy zmniejszyć temperaturę i dynamicznie mieszać żeby ryż się nie przypalił. Piersi z kurczaka wsypać na patelnię teflonową lub do brytfanny i smażyć jakiś czas. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną kukurydzę i smażyć jeszcze około 10 minut. Na koniec do kurczaka wsypać gotowe już pieczarki z cebulą oraz ryż. Wszystko wymieszać i doprawić. W moim wydaniu potrawa
Passions hobbies lifeparmezan Grzyby zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 15 minut, odcedzamy i nie wylewamy wywaru. Drobno posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy posiekane grzyby. Smażymy kilka minut. Wrzucamy na patelnię ryż, zostawiamy na średnim ogniu, aż stanie się transparentny. Solimy i pieprzymy. Dolewamy szklankę wina, przykrywamy pokrywką, czekamy, aż w ryż wniknie płyn. Mieszamy, wlewamy wywar z grzybów(...)czynność powtarzamy do czasu, aż ryż będzie na ząb. Możemy wspomóc się bulionem-ja zawsze mam zamrożony, wcześniej przygotowany bulion. I tak samo jak z winem i wywarem czekamy, aż ryż zmięknie. Gotowy ryż odstawiamy dodajemy solidną porcję masła i sera - energicznie mieszamy. Posypujemy szafranem. Mieszamy. Rybę nacieramy oliwą, solą, tymiankiem, oregano i miętą. Smażymy na patelni
BaRepasmango - truskawki - orzeszki pistacjowe niesolone (zmielone) - mata bambusowa Ryż wsypujemy do dużej miski i 4 krotnie płuczemy w zimnej wodzie (aż woda przestanie być mętna). Przepłukany, odsączony ryż przekładamy do garnka z dobrze dopasowaną pokrywką, zalewamy 200ml mleka kokosowego i 600 ml wody. Zagotowujemy na dużym ogniu (maksymalna temperatura na kuchence elektrycznej), potem zmniejszamy ogień do minimum(...)gotujemy 10 minut. Następnie wyłączamy kuchenkę i pozostawiamy ryż na 10 minut, przykryty pokrywką. Do rondelka wlewamy pozostałe 200ml mleka kokosowego, wsypujemy 80g cukru pudru i 1 łyżeczkę soli. Gotujemy, mieszając do zgęstnienia. Ugotowany ryż przekładamy do dużej miski, wlewamy gorące, zgęstniałe mleko kokosowe i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Na macie bambusowej kładziemy
mojewypiekiinietylkoZanim upiekłam "chleb w ciemno" wspaniała blogerka, Amber, przysłała mi maila z propozycją wspólnego blogowego pieczenia chleba i z przepisem oczywiście. Ucieszyłam się bardzo choć przyznam
Dzieje kuchennej WiewióryMamy ostatnio trochę kulinarnych przygód a wszystko dzięki Córciowym problemom z brzuchem. Tak się porobiło, że zarówno jej jak i Synciowi powróciły różne alergiczne przypadłości. Faktem
Dzieje kuchennej WiewiórySpontaniczny wyjazd do Chaty? czemu nie! w piątkowy wieczór by od rana ruszyć z pracami po zimie... Obawy, bezpodstawne na szczęście, o stan domu, o to
Dzieje kuchennej WiewióryGolabki z miesem i ryzem to klasyk polskiej kuchni.Owszem ,danie troche pracochlonne,ale jednorazowo przygotujemy ilosc wystarczajaca na kilka dni,lub nawet uda sie cos zamrozic.Lubie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Papryka nie tylko swietnie prezentuje sie na talerzu .Nalezy rowniez do dan o wysokiej wartosci odzywczej,zawiera bowiem okolo 5 razy wiecej witaminy C niz owoce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kochani zachęcam Was do wzięcia udziału w tegorocznej Świątecznej Zbiórce Żywności, „Każdy z nas może być Superbohaterem. Wystarczy w dniach od 29 listopada do 1 grudnia
Ewa w kuchni