ryż - 22970 przepisów (strona:67/1532)

Kotlety mielone z ryżem 95

Rozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni
Risotto ze szparagami 134

przecieram przez sitko, aby pozbyć się włókien, które mogą pozostać - na patelni rozgrzewam łyżkę masła, szklę na tym szalotkę dodaję ryż wymieszam i smażę ok 1 minuty aż ryż stanie się przezroczysty - do ryżu dodaję wino mieszam do momentu aż wchłonie się (PAMIĘTAJMY aby wino nie było chłodne musi być lekko podgrzane) - gdy wino wyparowało dolewam chochlę wody(...)szparagów mieszam,gdy wchłonie dolewam kolejną chochlę po czym ponownie mieszam przykrywam czynność tą powtarzam do momentu aż ryż zmięknie (PAMIĘTAJMY, aby wywar był ciepły inaczej ryż nam stwardnieje) trwa to ok 15 minut - po tym czasie dodaję dodaję łyżkę masła i nasze puree ze szparagów, czubki szparagów doprawiam solą oraz pieprzem (z pieprzem uważajmy, aby nie przesadzić

Basia w kuchni
Risotto z kurkami 196

osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. 2. Na dużej patelni na maśle szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do cebuli dodajemy kurki, odrobinę soli i pieprzu, chwilę smażymy. 3. Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy, aby wszystkie ziarenka pokryły się tłuszczem. Następnie podlewamy zawartość patelni(...)winem i dodajemy niteczki szafranu (opcjonalnie). 4. W osobnym rondelku podgrzewamy bulion i cały czas trzymamy go na małym ogniu, aby nie wystygł. 5. Gdy wino zostanie wchłonięte przez ryż dolewamy do niego około pół szklanki bulionu. Gdy ryż wchłonie porcję bulionu czynność powtarzamy. I tak do czasu aż ryż będzie miękki, a konsystencja risotto lekko płynna

W kuchni Katie
Klopsiki ziołowe z ryżem z parowaru 172

biała rzodkiew jest często wielkości bardzo dużego pora, wczoraj byłem w innym hipermarkecie i udało mi się zdobyć normalnej wielkości :)  Składniki : 300g mięsa mielonego  1/2 woreczka (50g) ryżu jaśminowego  1 jajko  1 łyżka lnu mielonego złotego odtłuszczonego  1 biała rzodkiew 1 łyżka majonezu  1 łyżka jogurtu naturalnego  Przyprawy : kmin rzymski mielony oregano bazylia(...)oraz pieprz ziołowy. Wszystko jeszcze raz mieszamy i formujemy kuleczki.  Klopsiki  układamy, na tacce z folii aluminiowej, na dolnej półce parowaru. Ryż wsypujemy do pojemnika na ryż, stawiamy na 2 poziomie parowaru i zalewamy wrzątkiem na ok 2 cm. powyżej powierzchni ryżu. Włączamy parowar na 20 minut. W między czasie jak klopsy z ryżem się parują

Parowar Faceta
RYŻ Z WARZYWAMI 235

kaszę jęczmienną, gryczaną, jaglaną czy kuskus) stanowi pyszny, kolorowy dodatek do obiadu - szczególnie mięsnego.  Fajnie smakuje np. z pieczonym kurczakiem.  Jeśli natomiast nie jesteśmy mięsożercami, wystarczy do ryżu dorzucić więcej warzyw np. brokuła, pora, paprykę i mamy gotowy zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Składniki: 1   szklanka białego ryżu 2   szklanki bulionu drobiowego dowolne warzywa ( u mnie(...)ugotowane marchewki, 1/2 puszki groszku , 1/2 puszki kukurydzy) 4 łyżki oleju   sól Wykonanie:   Wypłukać i osuszyć lekko ryż . W garnku rozgrzać olej , dodać ryż ,  podsmażyć ciagle mieszając, aż ziarenka zmienią kolor i dokładnie "obkleją" się tłuszczem. Po tym czasie podlewamy ryż bulionem i dusimy go na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut. Ugotowana

Walijskie Pichcenie
Brokułowe risotto 203

zamiast garnka używam teflonowej patelni :) Składniki: brokuł bakłażan cukinia papryka czerwona papryka pomarańczowa ryż  olej przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, oregano   Na oleju podsmażamy poszatkowaną cebulkę. Ryż płuczemy, wrzucamy na patelnię do cebulki. Dolewamy trochę wody i zakrywamy pokrywkę na jakieś 10 minut by ryż spęczniał. Pilnujemy by się nie zaczął przypalać. Czas gotowania zależy(...)rodzaju ryżu.  W sklepach dostępne są specjalne okrągłe ziarna do risotto (arborio). Polecam też ryż basmati, który choć nie klei się ale gotuje się kwadrans i jest super pyszny. Zanim ryż będzie gotowy kroimy pozostałe warzywa w sporą kostkę a brokuła dzielimy na różyczki. Paprykę warto włożyć do piekarnika na 10 minut by usunąć z niej skórkę

prawdziwe jedzenie
Suhi. Maki z sekiem kremowym i uramaki z łososiem 188

Łososia w bardzo cienkie plastry, następnie w paski.   Ryż należy dokładnie wypłukać, następnie ostawiamy na sitku.   Czekamy aby odciekł, następnie przekładamy go do garnka do gotowania ryżu wlewamy szklankę (250 ml) wody.   Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem ok 15 min. Mieszamy go, kiedy ryż wchłonie wodę wyłączamy palnik i zostawiamy garnek(...)ryżem na około 20 minut by doszedł. Kiedy jest gotowy dolewamy ocet ryżowy i dokładnie mieszamy. Kolejną ważna sprawą jest, aby nie doprowadzić do szybkiego ostygnięcia ryżu. Dlatego też najlepiej jest przełożyć go do termosu. Maki z serkiem i łososiem Arkusz nori błyszczącą stroną w dół kładziemy na matę bambusową. Na niego układamy porcję ryżu zostawiając ok 2 cm wolnego

Malinowe Pocałunki
Maki sushi w dwóch smakach i nigiri sushi - najprostsze 269

surową :) Składniki: ugotowany i doprawiony ryż do sushi nori łosoś wędzony awokado szparagi marchewka sól pieprz sos sojowy jasny pasta wasabi imbir marynowany Nigiri sushi przygotowujemy lepiąc z ryżu niewielkie "jajeczka" :) Kładziemy je na talerzu, możemy posmarować delikatnie pastą wasabi i przykrywamy kawałkami wędzonego łososia. Maki sushi z łososiem i awokado: na macie bambusowej kładziemy nori, matową stroną(...)góry i  dociskając lekko  rozkładamy na nim ryż, zostawiając u góry ok. 1 cm nori bez ryżu. Podczas zwijania ryż i tak się przesunie i zajmie wolne miejsce. Awokado i łososia kroimy w cienkie paseczki i układamy na ryżu w odległości mniej więcej 3 cm od brzegu (wcześniej ryż w tym miejscu można delikatnie posmarować

chwile dla mnie
Maki-Sushi 206

łososia  2 łyżki octu ryżowy 10 listów nori sól Przygotowanie: Ryż do sushi przemywamy pięć razy w zimnej wodzie i pozostawiamy na sicie na 30 minut. Następnie ryż gotujemy w osolonej wodzie (1 kubek ryżu na 1,5 kubka wody) w garnku z grubym dnem prze ok. 20 minut na małym ogniu. W między czasie należy pokroić(...)Nori układamy na macie do sushi, błyszczącą stroną w dół i wykładamy ryżem (aby ryż się nie lepił do dłoni, dłonie należy namoczyć).  2. Na ryż układamy łososia. 3. Zawijamy. 4. Formujemy kwadrat. Po uformowaniu sushi kroimy namoczonym nożem na 6 równych części i serwujemy z sosem sojowym

Kuchnia Łukasza
Kotleciki z mielonego z ryżem + sos grzybowy 288

Z reguły robię je przy okazji przygotowywania jakichś faszerowanych warzyw ( papryka, cukinia, gołąbki), gdy zostanie mi nadmiar farszu. Można je jednak zrobić specjalnie i podać z

Buniabaje w kuchni
Ryż na słodko i pysznie:) 245

Teraz sobie o tym przypomniałam i skomponowałam takie ryżowe danie wg Pięciu Przemian na śniadanie.  I było warto sobie przypomnieć:) Składniki na 2 porcje: *  ok. 100 g ryżu brązowego *  2 jabłka kwaśne *  2-3 daktyle, łyżka rodzynek - najlepiej niesiarkowane *  przyprawy: sól morska, kurkuma, imbir świeży *  łyżeczka miodu dobrego 1. Na wrzątek wsypałam szczyptę kurkumy(...)dodałam łyżeczkę masła (sł), ryż i kawałeczek pokrojonego imbiru (o), a na koniec szczyptę soli (sn) Gotowałam ok. 30 min. 2. W międzyczasie uprażyłam jabłka 3. Z ugotowanego ryżu odlałam nadmiar wody 4. Dodałam jabłka (k) 5. Odrobinę kurkumy (o) - dla zachowania przemiany 6. Dorzuciłam pokrojone bakalie (sł), przełożyłam na talerz  i polałam miodem gryczanym (sł) I czuję

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sushi 302

serek śmietankowy (np. philadelphia lub serek homogenizowany naturalny) - czarny sezam Zaczynamy od przygotowania ryżu. Ryż należy dokładnie wypłukać w wodzie, do momentu aż woda będzie przejrzysta. Następnie wsypać ryż do garnka, zalać wodą (w proporcji 1:1,2) i odstawić na około 30 minut. W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem dodatków. Oczywiście wybór dodatków jest kwestią gustu(...)skórką!) przekroić wzdłuż na pół, a później jeszcze raz na pół i wydrążyć nasiona. Awokado obrać i pokroić w paseczki. Surimi i łososia również pokroić w długie paski. Ryż gotować przez około 12-15 minut. Powinien być całkowicie miękki. Po ugotowaniu dodać 7 łyżek zaprawy ryżowej. Jeżeli nie macie gotowej zaprawy można przyrządzić ją samemu. Należy połączyć ze sobą

Zgrabne Gotowanie
Budyń z ryżu z pieczarkami – zapiekanka z ryżu z pieczarkami 47

Budyń z ryżu z pieczarkami jeżeli ugotujemy, lub zapiekanka z ryżu z pieczarkami , jeżeli upieczemy w piekarniku. W Polsce na przełomie XIX i XX wieku budynie były bardzo popularne. Nie były to jednak kisiele mleczne, z czym obecnie nam się kojarzy budyń , lecz rodzaj leguminy, potrawa (wytrawna lub słodka), przyrządzona na bazie utartych żółtek z masłem lub cukrem, oraz(...)garnka lub formy żaroodpornej, którą należy przykryć pokrywką i obciążyć. Budyń można również zapiec w piekarniku. Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni i piec około 30 minut. 250 g ryżu, 350 g pieczarek, 4 jajka, 70 g masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, do zapieczenia : sól, pieprz

królestwo garów