ryż - 22970 przepisów (strona:67/1532)

Maki-Sushi 228

łososia  2 łyżki octu ryżowy 10 listów nori sól Przygotowanie: Ryż do sushi przemywamy pięć razy w zimnej wodzie i pozostawiamy na sicie na 30 minut. Następnie ryż gotujemy w osolonej wodzie (1 kubek ryżu na 1,5 kubka wody) w garnku z grubym dnem prze ok. 20 minut na małym ogniu. W między czasie należy pokroić(...)Nori układamy na macie do sushi, błyszczącą stroną w dół i wykładamy ryżem (aby ryż się nie lepił do dłoni, dłonie należy namoczyć).  2. Na ryż układamy łososia. 3. Zawijamy. 4. Formujemy kwadrat. Po uformowaniu sushi kroimy namoczonym nożem na 6 równych części i serwujemy z sosem sojowym

Kuchnia Łukasza
Kotleciki z mielonego z ryżem + sos grzybowy 316

Z reguły robię je przy okazji przygotowywania jakichś faszerowanych warzyw ( papryka, cukinia, gołąbki), gdy zostanie mi nadmiar farszu. Można je jednak zrobić specjalnie i podać z

Buniabaje w kuchni
Ryż na słodko i pysznie:) 275

Teraz sobie o tym przypomniałam i skomponowałam takie ryżowe danie wg Pięciu Przemian na śniadanie.  I było warto sobie przypomnieć:) Składniki na 2 porcje: *  ok. 100 g ryżu brązowego *  2 jabłka kwaśne *  2-3 daktyle, łyżka rodzynek - najlepiej niesiarkowane *  przyprawy: sól morska, kurkuma, imbir świeży *  łyżeczka miodu dobrego 1. Na wrzątek wsypałam szczyptę kurkumy(...)dodałam łyżeczkę masła (sł), ryż i kawałeczek pokrojonego imbiru (o), a na koniec szczyptę soli (sn) Gotowałam ok. 30 min. 2. W międzyczasie uprażyłam jabłka 3. Z ugotowanego ryżu odlałam nadmiar wody 4. Dodałam jabłka (k) 5. Odrobinę kurkumy (o) - dla zachowania przemiany 6. Dorzuciłam pokrojone bakalie (sł), przełożyłam na talerz  i polałam miodem gryczanym (sł) I czuję

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sushi 326

serek śmietankowy (np. philadelphia lub serek homogenizowany naturalny) - czarny sezam Zaczynamy od przygotowania ryżu. Ryż należy dokładnie wypłukać w wodzie, do momentu aż woda będzie przejrzysta. Następnie wsypać ryż do garnka, zalać wodą (w proporcji 1:1,2) i odstawić na około 30 minut. W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem dodatków. Oczywiście wybór dodatków jest kwestią gustu(...)skórką!) przekroić wzdłuż na pół, a później jeszcze raz na pół i wydrążyć nasiona. Awokado obrać i pokroić w paseczki. Surimi i łososia również pokroić w długie paski. Ryż gotować przez około 12-15 minut. Powinien być całkowicie miękki. Po ugotowaniu dodać 7 łyżek zaprawy ryżowej. Jeżeli nie macie gotowej zaprawy można przyrządzić ją samemu. Należy połączyć ze sobą

Zgrabne Gotowanie
Budyń z ryżu z pieczarkami – zapiekanka z ryżu z pieczarkami 69

Budyń z ryżu z pieczarkami jeżeli ugotujemy, lub zapiekanka z ryżu z pieczarkami , jeżeli upieczemy w piekarniku. W Polsce na przełomie XIX i XX wieku budynie były bardzo popularne. Nie były to jednak kisiele mleczne, z czym obecnie nam się kojarzy budyń , lecz rodzaj leguminy, potrawa (wytrawna lub słodka), przyrządzona na bazie utartych żółtek z masłem lub cukrem, oraz(...)garnka lub formy żaroodpornej, którą należy przykryć pokrywką i obciążyć. Budyń można również zapiec w piekarniku. Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni i piec około 30 minut. 250 g ryżu, 350 g pieczarek, 4 jajka, 70 g masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, do zapieczenia : sól, pieprz

królestwo garów
Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem 127

Prosta zapiekanka, którą można zrobić z resztek jedzenia: wczorajszego ryżu, kawałka upieczonego kurczaka, albo ze świeżych składników. Jeśli dodatkowo zapieczecie casserole w słoiku będziecie mieli gotowe danie na wynos. Czas przygotowania : 20 minut Czas pieczenia : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Z casserole jest trochę jak z pierogami – nazwa odnosi się tylko do sposobu przygotowania potrawy. Pierogi(...)casserole – to tylko ogólna nazwa, która wywodzi się od starofrancuskiego słowa “cassa” i oznacza „rondel”, albo patelnię. Casserole jest daniem jednogarnkowym, duszonym, lu zapiekanym, najczęściej na bazie gotowanego ryżu, warzyw, sera. Tak jest w kontynentalnej Europie i USA. W Wielkiej Brytanii i krajach korony brytyjskiej caserole to duszona potrawka. Kryzysowe danie Generalnie przeważa jednak opcja europejsko-amerykańska, przy czym

Niedzielny kucharz
Gołąbki pieczone w piekarniku 115

wody, a jak się zacznie gotować dodajemy 2 płaskie łyżeczki kucharka, mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na bardzo małym płomieniu 10 minut co jakiś czas mieszając. Wyłączamy płomień, zostawiamy przykryty ryż, aż do wystudzenia. Ryż nie musi być rozgotowany. Cebulę kroimy drobno, smażymy do zeszklenia na 4 łyżkach oleju doprawiając 1 pełną łyżeczką pieprzu i 1 pełną łyżeczką kucharka(...)gotujemy 10 minut od chwili zagotowania się wody. Odwracamy kapustę za pomocą dwóch widelców, gotujemy 3 minuty. Odcedzamy wodę, kapustę zostawiamy do wystudzenia. Do dużej miski przekładamy wystudzony ryż, zimną cebulę i mięso mielone, dokładnie mieszamy, dodajemy 1/2 łyżeczki pieprzu, mieszamy, sprawdzamy, czy farsz jest dostatecznie doprawiony. W razie konieczności dodajemy jeszcze trochę kucharka. Z wystudzonej kapusty

Bułka z Chlebem
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 466

własnym torebka ryżu puszka kukurydzy cała czerwona cebula 100g sera żółtego szczypiorek 3 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu sól pieprz 5 jajek Sałatka z tuńczykiem i ryżem – przepis Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Zostawiamy do ostygnięcia. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy(...)twardo, studzimy, kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce razem z majonezem, ketchupem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe… Smacznego! Artykuł Sałatka z tuńczykiem i ryżem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka Ananas z kurczakiem 213

czubate łyżki majonezu 1 słoik pieczarek marynowanych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka Ananas – Wykonanie: Ryż przepłukać pod zimną wodą. W garnku zagotować wrzątek, posolić go, a następnie wrzucić ryż i ugotować go do miękkości wg zaleceń na opakowaniu (z reguły jest to 20 minut). Ugotowany ryż wrzucić na cedzak, przelać zimną wodą i pozostawić do ostudzenia(...)międzyczasie, gdy ryż się gotuje, oczyścić filety z piersi kurczaka i pokroić je w kostkę. Dodać olej lub oliwę oraz przyprawy: paprykę słodką, czosnek, curry oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać całość dokładnie, a następnie usmażyć na patelni (ewentualnie można zamarynować mięso wcześniej i przechowywać je przez kilka godzin w lodówce – dzięki czemu mięso ładnie przejdzie przyprawami

Kulinarne Przeboje
Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem 118

łyżka oleju Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz ryż i kaszę pod zimną woda. Zagotuj w garnku 2,5 szklanki wody. Wsyp do wrzątku ryż i kaszę. Zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 18 minut lub aż zaiarna będą miękkie. Odcedź. Krok 2 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Polędwiczki posiekaj w kostkę(...)podziel na różyczki. Zagotuj w garnku litr wody, wrzuć do niej brokuła i blanszuj przez 3 minuty. Odcedź. Krok 4 Nastaw piekaranik na 180 stopni. Wymieszaj w głębokiej misie ryż kaszą, indykiem, brokułem i drobno pokrojoną cebulą. Dodaj jogurt i porwaną na kawalki mozzarellę. Wlej dodatkowo pół szklanki wody. Wymieszaj całość Przełóż masę do zaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem naczynia. Posyp

Niedzielny kucharz
Kurczak zapiekany z ryżem i warzywami 3216

którym naje się cała rodzina. Polecam użyć ryżu basmati, ponieważ zwykły ryż może nam się rozgotować. Wówczas danie już nie będzie tak apetycznie wyglądało. W ciągu godziny pieczenia, ryż spokojnie zmięknie i wchłonie bulion, warzywa idealnie dojdą a mięsko skruszeje i zrumieni się.     Składniki: 5 podudzi kurczaka 250g ryżu basmati 1 opakowanie (ok 500g) mrożonej mieszanki(...)czasie kurczaka obsmażamy przez chwilę z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju, do zrumienienia *** *** Na wysmarowane masłem żaroodporne naczynie wysypujemy suchy ryż ( surowy, nie ugotowany! ) *** *** Na ryż wykładamy warzywa i delikatnie mieszamy *** *** Całość zalewamy gorącym bulionem *** *** Na wierzchu układamy podsmażone pałki z kurczaka *** *** Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 60 minut *** *** Przed podaniem

Blog z Apetytem
Risotto z grzybami 131

niczego nie wykorzystywałam. Może będzie wreszcie jakiś pomysł na ich zużycie. Risotto wyszło doskonałe a jego przygotowanie jest wręcz banalnie proste. Całym sekretem udanego risotto jest odpowiedni ryż i dodatek białego wytrawnego wina, które nadaje charakterystycznego smaku. Coś czuję że moja puszka z suszonymi grzybami już niedługo będzie pusta :) Składniki potrzebne do przygotowania risotto(...)suszonymi grzybami (2 porcje): 200g ryżu arborio, pół garści suszonych grzybów, 0,5 litra bulionu, 1/3 szklanki wytrawnego białego wina, pół średniej wielkości cebuli, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i świeżo zmielony pierz do smaku, łyżka posiekanej natki pietruszki do posypania. Sposób przygotowania risotto z suszonymi grzybami: Suszone grzyby zalewam gorącą wodą tak żeby

Gotuj Się Kto Może
Risotto z dynią i kurczakiem 152

prosto i szybko to cały sekret tkwi w odpowiednim ugotowaniu ryżu. Warto zatem wybrać ryż dobry jakościowo i przeznaczony do risotto. Jeśli nie musicie to nie polecam używania ryżu w torebkach – on zazwyczaj bardzo się rozgotowuje. Najlepsze risotto to takie, w którym używanie minimalną liczbę składników, jednak tym razem postanowiłem przygotować risotto dla Polaków wykorzystując jeden ze specjałów(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ryż i cały czas mieszając smażymy wszystko przez 1-2 minuty. Dodajemy mleko i 1/3 bulionu. Całość dusimy, dość często mieszając. Jak ryż wchłonie cały płyn, dolewamy kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy aż ryż będzie al dente. W międzyczasie dodajemy do risotto kurkumę i curry. Do risotto dodajemy łyżkę masła (sprawi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybki ryż z tuńczykiem i pieczarkami 266

ryżu, dla każdego. Pyszny i szybki ryż z tuńczykiem i pieczarkami . Proste danie, które syci i smakuje. Polecam spróbować. Czasem w prostocie tkwi siła Składniki: około 1/2 opakowania ryżu – u mnie ryż amerykański Risana 2-3 pieczarki 1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym (185 g) około 1 czubatej łyżeczki masła sól himalajska i czarny mielony pieprz(...)smaku zielona pietruszka do podania Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja wykorzystałam ciut więcej niż 1/2 opakowania ryżu, resztę podałam z owocami). Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na maśle doprawiając solą i pieprzem. Do podsmażonych pieczarek dodajemy ugotowany ryż, szybko mieszamy (zmniejszamy ogień na minimalny). Następnie dodajemy tuńczyka z olejem, szybko

Słodkie okruszki
Udka z ryżem i warzywami (jednogarnkowe) 206

warzywami, jest mięciutki i niebywale aromatyczny , bo dodatkowo spływa na niego tłuszcz wytapiający się z mięsa - dzięki niemu głębia smaku jest doskonała. Ja to nawet mogę jeść sam ryż, mięsa mi już potem nie trzeba :D Co do samego bulionu - można oczywiście przygotować go z kostek rosołowych (2 kostki na 5 szklanek gorącej wody), ugotować specjalnie do dania, przygotować(...)domowej bulionetki mięsnej, ale można też wykorzystać... rosół :) u nas takie udka z ryżem i warzywami zazwyczaj serwowane są w niedzielę lub święta, dlatego od razu rosołu w garnku więcej, żeby potem odlać trochę do drugiego dania - dzięki temu obiad z dwóch dań łatwo i prosto się robi, bez gotowych kostek (ale z nimi też daniem nie pogardzę, używam

Kolorowy Przepisownik