ryż - 22970 przepisów (strona:76/1532)

Szybka sałatka ryżowa z tuńczykiem 201

ryżowej z tuńczykiem . Taka sałatka ryżowa z tuńczykiem sprawdzi się równie dobrze na przyjęciu, do zabrania do pracy, a nawet w formie kolacji.  Jeśli będziecie mieć wcześniej ugotowany ryż jej wykonanie zajmie Wam dosłownie kilka chwil. A resztę zaoszczędzonego czasu możecie spokojnie spędzić np. na przeglądaniu książek z nowymi pysznymi inspiracjami. Ja ostatnio dosłownie zasiedziałam się przy pakiecie(...)Niedługo na blogu pojawi się przepis na risotto z zielonym groszkiem i łososiem (inspirowany wspomnianą książką). Ale póki co zapraszam na moją sałatkę ryżową z tuńczykiem Składniki: 1 szklanka ryżu brązowego długiego BIO (u mnie z eSłoneczko ) puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju 185 g 1 czubata łyżka posikanej zielonej pietruszki 3 łyżki kukurydzy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ryż

Słodkie okruszki
Ryż z duszonymi jabłkami z cynamonem i goździkami (danie w 10-15 minut) 192

przyznał ;) Stwierdziłam, że zrobię w takim razie szybki obiad na słodko (oczywiście bez dodatku białego cukru). Rzuciłam szybkim okiem po kuchni, zajrzałam do lodówki i tak powstał właśnie „Ryż z duszonymi jabłkami z cynamonem i goździkami” . Jeśli należycie do tych, którzy za goździkami nie przepadają, to nie martwicie się, nie będą Wam przeszkadzać. Jabłka pokrojone w kostkę(...)duszę na maśle z miodem, słodycz równoważę sokiem z cytryny, a całość aromatyzuję cynamonem i dwoma goździkami. Po 10 minutach mam mięciutkie, pyszne, aromatyczne jabłka, którymi przykrywam cynamonowy ryż z odrobiną słodkiej śmietanki. „Ryż z duszonymi jabłkami z cynamonem i goździkami” to szybkie danie, które można podać na obiad, a także na śniadanie lub kolację. Sprawdzi

Moja Delicja
Ryż z karmelizowanymi jabłkami 119

może wydawać się bardzo skomplikowane, jednak smak wynagrodzi Wam starania :).   Dla kogo: dla lubiących domowe desery dla mających ochotę na jabłuszka skąpane w delikatnym karmelowym sosie dla kochających ryż Składniki na ryż: 70g białego ryżu 250ml mleka łyżeczka masła łyżka cukru waniliowego  szczypta soli Składniki na sos karmelowy: 45g cukru (najlepiej drobnego) 70ml śmietanki(...)średnim ogniu). Jabłka obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Dodajemy do rondelka i dosypujemy cynamon. Gotujemy, aż jabłka będą miękkie, ale nie mogą się rozpaść.  Do ugotowanego ryżu dodajemy masło i mieszamy. Nakładamy go do miseczek i polewamy karmelem z jabłkami. Posypujemy płatkami migdałów. Przepis znalazłąm na www.prettybaked.pl i lekko go zmodyfikowałam. Zapraszam Was na cynamonowe pyszności do zaprzyjaźnionych

Mania Wypiekania
Dyniowe risotto z papryką i kurczakiem 284

jesiennych kolorach i smakach. Dodatek puree z dyni sprawia, że risotto jest kremowe, lekko słodkawe i w pięknym pomarańczowym kolorze. Smaczne danie dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 1 szklanka ryżu 1 filet z kurczaka 1 cebula 1 papryka czerwona 200 ml wina białego wytrawnego ok 3 szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka puree z dyni szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka przyprawy curry(...)czerwoną paprykę. Chwilę podsmażyć i wsypać surowe ziarna ryżu. Mieszając smażyć, aż ryż stanie się szklisty. Wlać wino, a kiedy odparuje można rozpocząć proces dolewania gorącego bulionu. Do ryżu wlewamy po jednej chochli gorącego bulionu i gotujemy do całkowitego wchłonięcia się płynu. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie miękki. Na końcu dodać puree z dyni i obsmażone kawałki kurczaka

https:KKuchniaMniam
Jambalaya z jałowcową 176

ryżu 1 łyżka pokrojonego świeżego tymianku 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki 200 g krewetek, obranych Ugotuj ryż na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem laurowych liści . Gotowy ryż odparuj zdejmując pokrywkę z garnka. Ryż musi koniecznie odparować, bo inaczej z dania będzie paćka. Pokrój szynkę w kostkę, jałowcową w plasterki, chili, seler i szalotki w krążki. Pokrój(...)olej i zrumień kiełbasę i szynkę. Dodaj wszystkie warzywa i przyprawy. Smaż przez 10 minut. Dodaj teraz pomidory, sól do smaku i wymieszaj. Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj ryż, krewetki i wymieszaj lekko podgrzewając, aby danie było gorące. Nie gotuj długo, bo krewetki będą suche. The post Jambalaya z jałowcową appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Gołąbki w sosie dyniowym 191

kapusty; 1 liść = 1 gołąbek; z pozostałej części możecie przygotować, np. kapustę po bawarsku Przygotowywanie farszu Do garnka wsypać ryż, wlać 1 szklankę wody i całość posolić. Ugotować ryż. Najlepiej lekko twardy ryż zdjąć z ognia i garnek przykryć pokrywkę. Pod wpływem ciepła ryż zmięknie. Suchą bułkę zalać wrzącą wodą. Cebulę obrać i drobno posiekać(...)patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę. Ostudzić. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać podsmażoną cebulkę, miękką bułkę i ugotowany ryż. Całość bardzo dokładnie wymieszać.  Zaparzanie kapusty W międzyczasie do dużego garnka wlać wodę, zagotować i włożyć główkę kapusty. Gotować kilka minut do lekkiej miękkości liści. Wyjąć kapustę i delikatnie odciąć liście. Pierwsze dwa liście przełożyć

Ugotować
Wegańska żywność od Vegamarket :) 190

SOJOWEJ :  woda, olej słonecznikowy, ryż (5,3%), stabilizator (guma akacjowa), emulgator (lecytyna słonecznikowa), syrop z agawy, sól morska, naturalne aromaty Składniki SOSU BECHAMEL : woda, olej słonecznikowy, ryż (5%), stabilizator (guma akacjowa), cebula, emulgator (lecytyna słonecznikowa), sól morska, naturalne aromaty NAPOJE OWSIANE  Amandin oferuje pokaźną liczbę przeróżnych napoi owsianych. Począwszy od tych standardowych, zwykłych, a kończąc(...)KAKAO:  woda, owies (10%), syrop z agawy (4,5%), kakao (1%), olej słonecznikowy, sól morska NAPOJE RYŻOWE  Kolejną ciekawą i obszerną grupą są napoje na bazie ryżu. Ponownie dostępne są te naturalne jak i bardziej wyszukane jak to z baobabem.  Składniki NAPOJU RYŻOWEGO : woda, ryż (17%), olej słonecznikowy, sól morska Składniki NAPOJU RYŻOWEGO Z KAKA

Zdrowie na języku :P
Orientalny pilaw z pełnoziarnistego ryżu 174

rodzynek 3 łyżki podpieczonych orzeszków pinii Przygotowanie: Szafran zalewamy 2 łyżkami wrzątku. Ryż płuczemy. Na rozgrzaną patelnię dajemy masło, oliwę i szklimy szalotkę, dodajemy przyprawy. Po chwili dodajemy ryż, smażymy i mieszamy. Po chwili dodajemy szafran i wlewamy gorący bulion, mieszamy, przykrywamy, gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Na powierzchni ryżu powinny powstać małe dziurki. Próbujemy(...)ryż jest ugotowany i wystarczająco słony. Zdejmujemy z ognia,spulchniamy widelcem, dodajemy rodzynki. Nakrywamy garnek ręcznikiem a następnie przykrywką. Po 5 minutach pilaw jest gotowy do podania. Posypujemy go jeszcze uprażonymi orzeszkami pinii

Smakowity Blog Kulinarny
Kiczeri-wegetariańskie 179

często, polecam na lekki zdrowy obiad lub ciepłą kolację. Odkąd je poznałam jest moim ulubionym. Ma specyficzny smak i jest podobne do risotto. Warte wypróbowania. Składniki: 3/4 szklanki ryżu basmati 3/4 szklanki czerwonej soczewicy około 4 szklanki gorącej wody 1 marchewka 1/2 młodej cukinii 2 łyżki masła klarowanego ghee 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta mielonego imbiru sól(...) razem z soczewicą płuczemy pod bieżącą zimną wodą, osączamy na sicie. Masło ghee rozgrzewamy w garnku, wsypujemy kurkumę, mielony kmin rzymski oraz szczyptę imbiru, podsmażamy przyprawy. Dodajemy osączony ryż z soczewicą, smażymy razem przez minutę mieszając od czasu do czasu. Zalewamy gorącą wodą,  dodajemy startą na tarce jarzynowej   marchewkę oraz cukinię  gotujemy pod przykryciem

Wanilia i Kardamon
Czekoladowy budyń ryżowy z owocami 222

waniliowy budyń jaglany to kolejny pomysł na przygotowanie domowego budyniu. Dzisiaj propozycja wykorzystania mąki ryżowej, którą przygotowałam mieląc ryż Basmati. Mój robot w ciągu kilku minut zmielił ryż na mąkę. Oczywiście mąkę ryżową można kupić w sklepie, albo ugotować ryż i zmiksować go po ugotowaniu. Ryżowy budyń czekoladowy z dodatkiem owoców na bazie mąki ryżowej jest pyszny(...)iść na łatwiznę i kupić budyń w torebce, ale taki domowy budyń jest zdrowszy. Jak przygotować czekoladowy budyń ryżowy z mąki ryżowej? Składniki 2-3 łyżki mąki ryżowej z ryżu Basmati Lestello lub każdej innej marki 1 szklanka mleka 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru lub więcej owoce mrożone Przygotowanie: ¾ szklanki mleka zagotowujemy z kakao i cukrem. Do ¼ szklanki wsypujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Smażony ryż z jabłkiem i cynamonem 270

cynamonem. Idealny na jesienną szarugę. Ciepły, szybki, a za sprawą cynamonu i dodatku miodu wspaniale rozgrzewa. Spróbujcie. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie 10-15 minut (w zależności od użytego ryżu). Do przygotowania dania użyłam oleju rafinowanego. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także ma zdrowotne właściwości. Choć(...)ścieramy dwa obrane jabłka, chwile smażymy mieszając łyżką. Po czym całość posypujemy cynamonem (ilość wg uznania). Znów smażymy 2-3 minuty. Następnie do naszych cynamonowych jabłek dodajemy gorący, ugotowany ryż i miód do smaku (ilość miodu dostosujemy do własnych upodobań smakowych i słodkości jabłek). Całość smażymy jeszcze z 2-3 minuty mieszając. Wyłączamy ogień i dodajemy do naszego ryżu

Słodkie okruszki
Jesienne risotto z dynią 188

dodajemy posiekaną cebulę i szklimy razem, mieszając. Dodajemy pozostałe masło i oliwę, wrzucamy do rondla ryż i czosnek. Szklimy je razem z boczkiem i cebulą, do czasu jak ryż otoczy się dokładnie tłuszczem i stanie się lekko przeźroczysty. Dodajemy do rondla rozgniecioną dynię i wlewamy dwie wazowe łyżki rosołu. Na małym ogniu, powoli, gotujemy całość co jakiś czas(...)mieszając. Nie dolewamy więcej płynu do chwili, gdy ryż zaabsorbuje wszystko, co wlaliśmy wcześniej. Czy tak się stało, sprawdzimy rozgarniając ryż na środku garnka – jeśli szybko podchodzi płynem, mieszamy dalej. Jeśli płynu nie ma – dolewamy nową porcję wrzącego bulionu. Stale mieszamy, żeby nie doprowadzić do przypalenia. Gdy ryż jest już odpowiednio miękki, przy ostatniej porcji rosołu dodajemy

Karo in the Kitchen
Gołąbki w sosie pomidorowym 205

kapusty; 1 liść = 1 gołąbek; z pozostałej części możecie przygotować, np. kapustę po bawarsku Przygotowywanie farszu Do garnka wsypać ryż, wlać 1 szklankę wody i całość posolić. Ugotować ryż. Najlepiej lekko twardy ryż zdjąć z ognia i garnek przykryć pokrywkę. Pod wpływem ciepła ryż zmięknie. Suchą bułkę zalać wrzącą wody. Cebulę obrać i drobno posiekać(...)patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę. Ostudzić. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać podsmażoną cebulkę, miękką bułkę i ugotowany ryż. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Ewentualnie posmakować i mocniej doprawić. Najlepiej, aby mięso przez co najmniej 1 godzinę wstawić do lodówki - musi "przejść" przyprawami.  Zaparzanie kapusty W międzyczasie do dużego garnka wlać wodę, zagotować i włożyć główkę

Ugotować
Risotto z botwinką i kozim serem 134

między czasie drobno siekamy 1/3 marchewki, 1/3 cebuli i ½ łodygi selera. Składniki podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek z czosnkiem, uważając aby czosnek się nie przypalił. Następnie dodajemy ryż prażymy, aż stanie się delikatnie przezroczysty. Ryż   rozkładamy równomiernie na patelni i zalewamy wywarem warzywnym. Sprawdzamy czy wywar dokładnie zakrywa ryż. NIE MIESZAMY!!! Przykrywamy ryż i pozostawiamy na wolnym ogniu, aby wchłonął całą wodę. W połowie gotowania dodajemy drobno posiekaną botwinkę i startego na tarce buraka. Pod koniec gotowania dolewamy do ryżu białe wino. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu. Kiedy tak się stanie, dodajemy masło, posiekane orzechy włoskie, połowę koziego sera i starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą i świeżo

Kuchnia Bon Appetit
Risotto ze szparagami i krewetkami 183

między czasie drobno siekamy ½ marchewki, ćwiartkę cebuli i ½ łodygi selera naciowego. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej nasze sufrito. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy do nich ryż i podsmażamy go przez 2-3 minuty, aż zrobi się szklisty. Po tym czasie zalewamy ryż ugotowanym bulionem, sprawdzamy czy cały ryż jest dobrze przykryty wywarem i gotujemy(...)wolnym ogniu, nie mieszając! Po 10-15 minutach dolewamy do ryżu wino, ale nadal nie mieszamy. Kiedy ryż wchłonie prawie całe wino i bulion, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i zblanszowane szparagi. Patelnię przykrywamy i całość dusimy przez 5 minut na bardzo wolnym ogniu. Po tym czasie, kiedy risotto wchłonęło całą wodę, dodajemy cienkie paski szybki parmeńskiej, usmażone

Kuchnia Bon Appetit