ryż - 22970 przepisów (strona:79/1532)

Aromatyczne risotto dyniowe z pieczonej i surowej dyni 188

zeszkli (ale by nie była zarumieniona). Dodajemy ryż i chwilę tostujemy (podsmażamy), aż pokryje się olejem. Wlewamy wino i odparowujemy. Po odparowaniu wina, zaczynamy stopniowo dolewać bulionu do ryżu, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszając. Najlepiej po dokładnym wymieszaniu przykrywać pokrywką, by bulion za szybko nie odparował, a ryż na spokojnie absorbował jego porcje. W międzyczasie(...)oleju podsmażamy surową dynię pokrojoną w kostkę. Po całkowitej absorpcji dodać kolejną porcję bulionu. (U mnie wyszły 3 i pół łyżki wazowej, ale na to nie ma zasady, każdy ryż jest inny) Na koniec przygotowywania risotta, ryż powinien być miękki na zewnątrz i twardawy w środku = al dente, nie powinien być wodnisty (nie jest powiedziane, że wykorzystamy cały

Be Fit Be Strong
Gołąbki we włoskiej kapuście (z piekarnika) 169

ryżu 1 i 1/4 szklanki wody 2 małe cebule 1 jajko sól, pieprz olej Do garnka wsypać ryż, wlać 1 i 1/4 szklanki wody i całość posolić. Ugotować ryż. Najlepiej lekko twardy ryż zdjąć z ognia i garnek przykryć pokrywkę. Pod wpływem ciepła ryż zmięknie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć(...)cebulę. Ostudzić. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać podsmażoną cebulkę i ugotowany ryż. Całość wymieszać. Ewentualnie posmakować i mocniej doprawić. Najlepiej, aby mięso przez co najmniej 1 godzinę wstawić do lodówki - aby przeszło przyprawami. Z kapusty wyciąć ładne liście (oczywiście obcinając twarde części). Do garnka wlać wodę i gdy zacznie wrzeć to partiami zaparzać liście kapusty

Ugotować
Ryż z warzywami na parze 178

kalafiorem, na szczęście mi przeszło :) Warzywa zostały mi, po wykorzystaniu ich połówek w szaszłykach warzywnych , więc są wykorzystane w sumie takie same, inaczej tylko przyprawione :)   Składniki :  100g ryżu jaśminowego  1/2 papryki czerwonej  1/2 papryki zielonej kilka różyczek romanesco  kilka różyczek fioletowego kalafiora  marchewka żółta  marchewka fioletowa  1/2 cukinii żółtej  1/2 cukinii(...)zielonej  płatki kwiatów jadalnych   natka pietruszki  Przyprawy :  pieprz cayenne  pieprz ziołowy  pieprz cytrynowy  Ryż układamy w pojemniku do ryżu, układamy na pierwszym poziomie parowaru, zalewamy pojemnik na wodę, oraz pojemnik z ryżem wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut.  Wszystkie warzywa myjemy. Papryki oczyszczamy i kroimy w paski. Marchewki obieramy

Parowar Faceta
Risotto z bakłażanem 171

risotto. Może i nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale zapewniam,że jest pyszne! A ,że jest teraz sezon na bakłażany to naprawdę polecam. Składniki: (dla 2-3 osób) 1 szklanka ryżu arborio do risotta   0,8-1 litr bulionu warzywnego  200 ml białego wina 1 bakłażan 1 cebula 3-4  łodygi selera naciowego 50 g masła(...)miękkości cebuli. Kolej na ryż. Wsypałam go do warzyw i mieszałam przez około 2-3 minuty. Wlałam wino, a gdy wyparowało po około 3 minutach połowę bulionu warzywnego. Ryż gotowałam na małym ogniu cały czas mieszając. Bulion stopniowo wyparowywał a  ryż nabierał miękkości.  Wlałam ponownie resztę bulionu aż ryż nabrał kleistej konsystencji. Nie powinien

potrawyregionalne
Risotto z grzybami leśnymi 142

przy przygotowaniu jest taka, że ryż od momentu wrzucenia go do gara powinien z niego wyjść nie później niż po 18- 20 minutach. Druga zasada to taka,że ryż powinien być krótki i owalny, idealny do risotto. DLA 4 osób   - 400 g ryżu - 1 lub 1,5 kg grzybów leśnych - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - garść(...)laurowe. Grzyby umyte i pokrojone w niewielkie kawałki dorzuć do cebuli, podduś jakieś 5 minut. Teraz dodaj ryż i spójrz na zegarek, za 20 minut będzie risotto gotowe. Ryż dokładnie wymieszaj z farszem grzybowym, dodaj łyżeczkę pieprzu i trochę mniej soli. Po około 3 minutach wlej do riso pół szklanki wody lub wywaru, gdy płyn odparuje ponownie dolej

Pasje Jolki
ryżowy placek z żurawiną, kefirem i jabłkiem 143

jest to już zapiekany ryż, bowiem dodałem do niego jaj i proszku do pieczenia. Lecz nie jest to jeszcze typowy placek, bowiem zamiast ryżowej mąki użyłem ugotowanego ziarna ryżu. Spytać można skąd wziąłem takie cudactwo. Otóż odpowiedz jest trywialnie prosta, danie narodziło się, ładnych kilka lat temu z mej pomyłki ( by nie rzec dosadniej z całkowitej i permanentnej ignorancji(...)łyżki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia sposób przygotowania  Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy dwiema szklankami wody, dodajemy łyżkę cukru  i gotujemy aż będzie miękki. Ugotowany ryż studzimy a następnie przesypujemy go do sporej miski. W tym czasie z owoce żurawiny wsypujemy do garnka w którym wcześniej  rozgrzaliśmy łyżkę masła. Całość smażymy przez trzy minuty

Miód i pieprz
Ryż na mleku 135

wszystkim, czego nie zrobiłam wczoraj. Obiecuję, że w przyszłym tygodniu już w piątek wezmę się za wszystko i będę miała (prawie) wolną sobotę i niedzielę.  Z ryżem na słodko spotkałam się dopiero na stołówce w szkole podstawowej i szczerze mówiąc, nie posmakował mi, a teraz wyrósł na miano 'comfort food'.   Ryż na mleku z wanilią; podany(...)malinami i borówkami Przepis: / 1 porcja / składniki: 60 g ryżu (najlepiej arborio, do risotto) 300 ml mleka opcjonalnie: ziarenka około z jednego centymetra laski wanilii coś do posłodzenia (np. łyżeczka cukru, miodu itp.)    jak zrobić? Mleko przelać do garnuszka wraz z ryżem, zagotować, zmniejszyć ogień na średni i gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, by ryż

tost z dżemem
Polędwiczki wieprzowe z ryżem jaśminowym z parowaru 181

stron pieprzem czarnym i cayenne, papryką słodką, kminem rzymskim, cząbrem . Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Marchewki myjemy i obieramy. Ryż jaśminowy wkładamy do pojemnika na ryż. Po wyjęciu polędwiczek z lodówki układamy je na 1 poziom parowaru na folii aluminiowej. Ryż na 2 poziomie, a marchewki również na folii na 3. Włączamy urządzenie na 25 minut(...)wyłączeniu parowaru, przekładamy wszystko na talerz, na ryż układamy kiełki buraka. Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam

Parowar Faceta
Łosoś na maślanym ryżu 204

oliwek garstka rukoli garstka solirodka kawałek sera feta 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: W dużym rondlu w którym będzie gotował się ryż, rozgrzać delikatnie masło. Na masło wrzucić suchy ryż, zamieszać i podprażyć go nieco, aż nabierze złocisto-bursztynowego koloru. Kilkakrotnie w tym czasie przemieszać. Do podprażonego ryżu dodać wodę i osolić do smaku Ilość dodanej wody jest zależna(...)rodzaju ryżu. Zawsze lepiej jednak nalać ciut za mało wody i uzupełnić wrzątkiem, niż nalać za dużo. Takiej wpadki już nie da się uratować. No ale idźmy dalej. Doprowadzić ryż do zagotowania się, a wtedy zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i tak gotować do miękkości na najmniejszym ogniu. Łososia bez skóry pokroić w kawałki ok. 2x2 cm. Kawałki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Wegańskie pomidory faszerowane ryżem 150

ryżu parboiled gałązka szałwii lekarskiej dymka pół chili (dla dzieci z niej rezygnujemy) Ryż dobrze opłukać w kilku wodach, aż ostatnia woda będzie przezroczysta. Nastawić ryż do gotowania w podwójnej ilości wody. Wrzucić gałązkę szałwii lekarskiej. Nie solić i nie mieszać. Gdy usłyszymy, że woda zaczyna wrzeć, uchylić pokrywkę. Trzymać na ogniu, aż usłyszymy charakterystyczny dźwięk towarzyszący potrawom(...)których wyparowała woda. Przykryć ryż pokrywką i odstawić w chłodniejsze miejsce. W czasie chłodzenia ryżu rozłożyć papier do pieczenia na blasze, na której zamierzamy zapiec pomidory. Przygotować pomidory: umyć je i odkroić "kapelusze" od strony piętki. Łyżeczką wydrążyć miąższ z pestkami. Można go użyć do zupy lub do sosu pomidorowego. Szczypiorek pokroić na drobno. Rozdrobnić też chili. Usunąć

Weekendy w domu i ogrodzie
Ryżowa pokusa z kokosowo-owocowym zwieńczeniem 147

łyżka wiórek kokosowych 3 łyżki śmietanki 30% 1 łyżeczka płynnego miodu, np. lipowego 1 łyżeczka kakao Przygotowanie: Uwaga - ryż powinien być wcześniej ugotowany i schłodzony w lodówce. Do ryżu dodajemy śmietankę, mieszamy dokładnie łyżką. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę miodu, mieszamy. Ryż dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy łyżeczkę kakao, mieszamy aż składniki się dokładnie połączą. Kakaowy ryż układamy w pucharku, na wierzch nakładamy ryż śmietankowy. Do misy blendera wkładamy obraną ze skórki nektarynkę (lub brzoskwinię), pociętego banana i łyżkę wiórków kokosowych. Wszystko razem miksujemy. Tak przygotowany mus kokosowo-owocowy układamy na białej warstwie ryżowej. Podajemy od razu. Smacznego

Słodkie okruszki
SUSHI MAKI Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I AWOKADO 271

zamacza się kawałki wspomnianego sushi maki.  SUSHI MAKI Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I AWOKADO /przepis na sushi tradycyjny, dodatki własne;/ na 6 porcji 4-5 płatów sushi nori 250g ryżu do sushi 5 łyżek octu ryżowego 2 płaskie łyżeczki cukru 3 łyżki sosu sojowego 1/2 awokado hass (to przypominające żarówkę) 125g wędzonego łososia w plastrach chrzan wasabi 1/2 pęczka natki(...)podania: młody imbir marynowany sos sojowy Ryż do sushi płuczę na sicie, dopóki woda od płukania będzie czysta. Zalewam świeżą porcją wody i zostawiam na 20 minut, odcedzam. Ryż gotuję w wodzie w stosunku 1,5:1 (1,5 objętości wody : 1 objętość ryżu)przez 20 minut, wyłączam. Dodaję ocet ryżowy, sos sojowy i cukier, pozostawiam do całkowitego

W kuchni Karmel-itki
Ryż na maśle 188

Dziś przedstawiam przepis na alternatywną wersję ryżu gotowanego w wodzie. Przepis dostałam od mojej teściowej i dodany jest do ulubionych. Polecam! Ryż na maśle Składniki: 2 szklanki ryżu, 2 łyżki masła, woda, sól. Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy masło i wsypujemy ryż. Ryż podsmażamy do momentu aż będzie lśniący. Następnie dolewamy wodę- 2 razy więcej niż jest ryżu(...)Wodę solimy. Ryż gotujemy na małym ogniu (często mieszając) do momentu aż woda się wchłonie. Smacznego

paapilotkaa
Bakłażan z ryżem i owocami 133

przygotowania: 45 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Bakłażana należy przekroić wzdłuż, a następnie wydrążyć z niego środek tak, aby pozostały łódeczki. Tak przygotowanego bakłażana solimy i odstawiamy na chwilę. Ryż zalewamy szklanką wody i gotujemy. Teraz mamy czas żeby obrać i pokroić owoce. Połowę owoców zużywamy do sosu. Czyli pół banana, pół jabłka, 2 plastry ananasa zalewamy sokiem(...)ananasa i przy pomocy blendera zamieniamy w sos. Resztę owoców dodajemy do ryżu kiedy będzie prawie twardy. Ważne żeby ryż nie wchłonął całej wody podczas gotowania. Jeżeli tak się stanie dolewamy jeszcze trochę. Prawie miękkim ryżem z owocami napełniamy łódeczki z bakłażana. Nakładamy z kopką, tak żeby zużyć cały ryż, jeśli to tylko możliwe. Następnie łódeczki wkładamy

Weganka gotuje