tarta do obtoczenia olej lub inny tłuszcz do obsmażenia Sos: 400 g zblendowanych pomidorów 1 łyżeczka papryki mielonej 1/2 łyżeczki soli przygotowanie Ryż ugotuj – na 100 g ryżu potrzebujesz 200 ml wody (możesz też użyć wcześniej ugotowanego ryżu, np. który został Ci od obiadu ). Zmielone siemię lniane wymieszaj z 3 łyżkami gorącej wody i odstaw na 10 minut(...)powstał kleik. Ugotowany ryż lekko zblenduj i dodaj do niego drobno posiekaną cebulę, startą na małych oczkach tarki marchewkę, kleik z siemienia lnianego, sól, przyprawę, chrzan oraz mąkę z ciecierzycy. Wszystkie składniki wymieszaj i uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i obsmaż z obydwu stron. Obsmażone kotlety włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, piecz 25 minut
Via Gustocukru czyli ryż z jabłkami. Banalny deser, ale za to, jaki pyszny. Z racji tego, że postanowiłam ograniczyć cukier stawiam teraz na owocowe desery. Słodkie jabłko z dodatkiem ryżu idealnie zaspokaja moją potrzebę na coś słodkiego. Przedstawiam Wam inspirację na bardzo szybką owocową przekąskę dla dużych i małych smakoszy słodyczy. Składniki: 100g ryżu basmati lub jaśminowego 3 słodkie(...)jabłka opcjonalnie cynamon Ryż płuczemy w zimnej wodzie. Jeśli wybieramy ryż w torebce to gotujemy go w 1 litrze wrzątku. Gotujemy przez 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie ryż osączyć. W międzyczasie myjemy i obieramy jabłka. Kroimy na mniejsze nieregularne kawałki. Całość wrzucamy do niewielkiego garnka i gotujemy na małym ogniu do ich rozgotowania
Słodki Zakątekzalać bulionem, ułożyć mięso i piec. W ten o to prosty i szybki sposób uzyskamy pyszny i bardzo efektownie wyglądający obiad. Polecam! Składniki: 3 nogi kurczaka 200g ryżu (użyłam ryżu brązowego) 1 opakowanie (ok 400g) mrożonej mieszanki ulubionych warzyw (użyłam mieszanki z marchewką, groszkiem,brokułem, kalafiorem, papryką), można też użyć świeżych warzyw 0,5 litra gorącego bulionu warzywnego(...)myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Dobrze jest odłożyć mięso do lodówki na kilka godzin aby przeszło przyprawami *** *** Do wysmarowanego masłem żaroodporne naczynie wysypujemy suchy ryż ( nie ugotowany! ) *** *** Na ryż wykładamy warzywa *** *** Całość zalewamy gorącym bulionem *** *** Na wierzchu układamy przyprawione wcześniej nogi z kurczaka *** *** Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy (bez przykrycia) przez
Blog z Apetytemdowolne jabłka, starte czy w kawałkach, które wcześniej zostały lekko zasmażone np. w rondelku z odrobiną cukru i cynamonu. Wystarczy je przygotować lub podgrzać w czasie gdy gotuje się ryż. Danie może służyć jako danie główne na "słodki obiad" lub deser. Liczba porcji: 6 Naczynie żaroodporne 27x18cm 3/4 szklanki ryżu 50 gram masła 700 gram jabłek zasmażonych Piekarnik(...)ryż, zmniejszyć ogień i ugotować, powinien wchłonąć całą wodę. W tym czasie w rondelku podgrzać mus jabłkowy/jabłka/zasmażyć jabłka z cukrem. Formę wysmarować masłem. Ugotowany ryż odcedzić i podzielić na dwie części. Wyłożyć formę ryżem, na to położyć jabłka. Przykryć pozostałą częścią ryżu. Na wierzchu ułożyć cienkie plasterki masła. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać
Czerwony Gupiknutą orzeźwiającej limonki. Pełnowartościowe danie, które dzięki swoim smakom pozwoli pobudzić Wasze zmysły i przenieść się w kulinarną podróż po świecie przypraw. Składniki: Ryż na słodko: 250g ryżu basmati 2 cebule 100g rodzynek 120g zielonego groszku 2 łyżeczki nasion kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki curry 1l bulionu warzywnego 3 łyżki oleju 3 łyżki masła pieprz(...)solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut. 2. Ryż na słodko: Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem. Dodać ryż, utartą w moździerzu kolendrę, kurkumę, cynamon, curry i smażyć kilka minut aż ziarenka staną się szkliste. Następnie dodać rodzynki i cały czas podlewać bulionem aż do momentu gdy ryż
Szalona Kuchnia Ewelinyoliwy 2,5 szklanki bulionu lub wody sól, pieprz W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać czosnek, kumin i cynamon- chwilę smażyć. Dodać ryż, przemieszać wszystko aby ryż pokrył się oliwą. Smażyć ok 2-3 minuty. Ryż zalać bulionem, dodać sól i pieprz. Zagotować, po czym zmiejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 15 minut(...)ryż zmięknie i wchłonie cały płyn. Zdjąć garnek z ognia i zostawić ryż pod przykryciem jeszcze przez kilka minut. Spulchnić go widelcem, usunąć cynamon i podawać. Artykuł Konfitowane kacze udka w azjatyckim sosie pomarańczowym pochodzi z serwisu Olalacooking.com
olalacookingoblepi mięso. Na blogu znajdziecie także inny przepis na kokosowy ryż, ale to jego przyspieszona wersja. Wstawcie go, gdy będziecie smażyć kurczaka i będzie gotowy zanim skończycie. Kokosowy ryż: 400ml mleka koksowego 1 puszka po mleku kokosowym wody 300g ryżu np. jaśminowego sok z 0,5 limonki sól do smaku Do garnka wlewamy mleko kokosowe, a następnie(...)mleku wlewamy wodę i dolewamy ją do mleczka. Płyn zagotowujemy, a gdy zawrze dodajemy sól oraz sok z limonki i wsypujemy ryż. Całość gotujemy często mieszając aż ryż wchłonie cały płyn. Gotowe! Do dania przygotowałam tak zwaną sałatkę "na winie", czyli wrzucacie do niej to, co się nawinie! 😁 Składniki są nieistotne, bo najważniejszy jest boski dressing o azjatyckim
Cooking Monsterbył biedny i w surowym klimacie północy trudno było coś wyhodować poza reniferami. I kapustą. Finowie uwielbiają dania z kapusty, a kaalilaatikko, czyli zapiekanka z kapustą, mięsem i ryżem, jest tym czym dla Włocha spaghetti. Włączyliśmy je do menu na ten tydzień, bo zapiekanka jest prosta i nadzwyczaj smaczna. Turnee św. Mikołaja Po przejrzeniu przepisów ze Skandynawii ostatecznie uznaliśmy(...)mięsem i ryżem – kaalilaatikko Danie podobne do naszych łazanek, tyle że zamiast makaronu jest ryż. Poza tym kapustę najpierw trzeba ugotować, a potem zapiec z mielonym mięsem ryżem. Nie jest to może kulinarna miss świata jeśli chodzi o wygląd, ale smakuje pysznie! Wtorek: Tarta na ziemniaczanym spodzie z brokułami i wędzoną szynką Spód tej tarty właściwie załatwia wszystko
Niedzielny kucharzRyż zapiekany ze śliwkami juz zawsze będzie mi się kojarzył z prodiżem, choć nigdy sama prodiża nie używałam. Jednak w moim rodzinnym domu w sezonie na węgierkę, ryż ze śliwkami zapiekany był bardzo często. Dla odmiany od klasyki proponuję dodatek puszystej ricotty. 200 g ryżu 300-400 g śliwek 250 g sera ricotta 1 jajko pół łyżeczki esencji(...)waniliowej 4-5 łyżek słodziwa Ryż gotujemy na sypko (1 część ryżu na 1,5 części wody). Śliwki drylujemy, dzielimy na połówki. Białko jaja ubijamy na sztywną masę. Żółtko mieszamy z połową słodziwa i ricottą. Ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego. Masę serową mieszamy delikatnie z ubitą pianą, wykładamy na ryż. Śliwki układamy na wierzch skórką do góry
Kucharzycacukinią, tak przygotowany ryż możemy podać jako samodzielne danie na obiad lub kolację. Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ryżu będziemy potrzebowali: 2 cukinie (około 600 g) 300 g ryżu 1 puszka tuńczyka duże kawałki (po odsączeniu około 150 g) 1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej 2-3 łyżki oliwy(...)smaku: sól, pieprz bazylia suszona olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Ryż z cukinią i tuńczykiem Przygotowanie: Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i przekładam do miski. Cukinię kroję w drobną kostkę i smażę na rozgrzanym oleju na patelni, przez około 10 minut, tak aby cukinia była lekko chrupka, cukinię podczas
Uwaga Babcia Gotujeryż połączony z zielonym brokułem i podsmażonym filetem z kurczaka to danie, które przygotujemy w bardzo łatwy sposób, w niecałe pół godziny. Polecam! Składniki: 1 szklanka ryżu 2 łyżki masła 1 łyżeczka kurkumy Po pół łyżeczki soli i pieprzy 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 filet pojedynczy z kurczaka + przyprawa do kurczaka 1 brokuł 1 łyżka oleju(...)smażenia *** W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy kurkumę, sól, pieprz oraz zioła i mieszamy *** *** Następnie wsypujemy ryż. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 10 minut aby ryż przeszedł masłem i przyprawami *** *** Całość zalewamy dwiema szklankami wrzątku. Ryż gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut aż wchłonie całą wodę
Blog z Apetytemsoczewicą i kurczakiem pochodzi z kuchni libańskiej. Widziałam pomysł na to danie już wiele razy, ale jakoś nie mogłam się przełamać, aby go przygotować - jakoś nie pasowało mi połączenie ryżu z soczewicą. Jednak ostatnio przed kolejnym wyjazdem, nie było nic lodówce, wiec trzeba było sięgnąć po zapasy i tak postanowiłam dać tej potrawie szansę. O dziwo okazała się niezwykle smaczna(...)łatwe w przygotowaniu, a poza tym niezwykle smaczne ;) Ryż z zieloną soczewicą i kurczakiem Składniki: 1 cebula 0,5 szklanki zielonej soczewicy 0,5 szklanki ryżu 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy libańskiej 7 smaków 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego sól, pieprz masło/oliwa do smażenia Jak zrobić ryż z zieloną soczewicą i kurczakiem
Codzienne Gotowanieprzepis Na odrobinie oleju szklimy cebulę. Jak cebula będzie już szklista dodajemy mięso z indyka i podsmażamy. W międzyczasie dodajemy drobno posiekany czosnek . Kiedy mięso będzie już usmażone dodajemy ryż i całość chwilę smażymy (2-3 minuty(...)Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną z zalewy fasolę, bulion i pomidory z puszki. Danie doprawiamy oregano, dwoma rodzajami papryki, solą i pieprzem. Dusimy ok. 20 minut, aż ryż stanie się miękki. Smacznego! Artykuł Indyk z warzywami i ryżem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zabierać do teatru czy na pikniki. Z kolei w okresie Meiji pojawiła się kolejna ciekawostka o pięknej nazwie ekiben. Są to bento sprzedawane na stacjach kolejowych składające się z ryżu oraz pikli moreli japońskiej ( umeboshi ), bardzo popularne i lubiane w podróży. Faktycznie są przepyszne i bardzo sycące. Ja mam dziś dla Was przepis na fantastyczne hambagu w postaci małych kuleczek(...)przygotowań do olimpiady. Dodatki: Grillowana młoda kapusta: Nieduża główka młodej kapusty 2-3 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki oleju z prażonego sezamu Ryż do sushi + sos do ryżu, czarny sezam, sos sojowy jasny Kiszona młoda kapusta „Warzywa na patelnię” – w tym przypadku użyłam tych z „przyprawą orientalną” Przygotowanie: Zaczniemy od ryżu do sushi, gdyż jego przygotowanie zajmie
Kate's Kitchenzmiażdżonym ząbkiem czosnku , kiedy zmiękną , dodajemy surowy ryż , podsmażamy jeszcze chwilę ,żeby nabrał lekko orzechowego posmaku , a następnie zalewamy całość winem . Gotujemy na małym ogniu , często mieszając , jak ryż ,zacznie całkowicie wciągać winko ( pijaczyna ) , dolewamy bulion , małymi racjami , po około pół szklanki i czekamy aż ryż ,spije bulion ( spił wino , kaca ma trzeba ratować, ryż bulionem(...)postępujemy do momentu , aż ryż zrobi się miękki ale nie rozgotowany . Ostatnie dolanie musi być takie , żeby risotto nie było suche , a aksamitne . Na koniec doprawiamy solą i pieprzem ,przekładamy na talerz , a na wierzchu układamy udko pocięte w plastry , serwujemy na gorąco . Można jak ktoś lubi , posypać całość tartym parmezanem Smacznego ! Artykuł Rolowane , glazurowane
Ogrodnik w podróży