ryż - 22970 przepisów (strona:64/1532)

Domowy paprykarz szczeciński 150

papryki ostrej 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz oliwa 2 łyżeczki masła do gotowania ryżu Wykonanie: Ryż ugotować na sypko: Ryż przesypać do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie go wypłukać i odcedzić. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać ryż i smażyć(...)przez kilka minut aż zacznie się robić przezroczysty. Dodać 1 szklankę wody i posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 10 minut aż ryż wchłonie całą wodę. Następnie garnek ściągnąć z ognia, owinąć ścierką i włożyć pod koc, poduszki lub kołdrę na około 30 minut. Makrelę obrać i podzielić na małe części. Cebule obrać i pokroić

Mama Gotuje
Porady kulinarne: Przegląd składników do sushi 122

wedle gustu i uznania. Najlepszym pomysłem będzie znalezienie hurtowni, w której możemy dostać świeżą, niemrożoną rybę i w domu samodzielnie ją oczyścić i przygotować. Kolejnym składnikiem jest ryż. Ryż do sushi musi być krótko ziarnisty. Ten charakteryzuje się specyficzną lepkością, która w przygotowywaniu sushi jest niezbędna. Sprawa jest bardzo prosta – musi to być japoński ryż do sushi(...)Natomiast tutaj zaskoczeniem będzie, że zazwyczaj japoński ryż do sushi pochodzi z … Włoch. Sam smak ryżu charakterystyczny dla sushi uzyskany dzięki zaprawie octowej. No właśnie – zaprawa octowa . Tutaj do przygotowania sosu dodawanego do ryżu potrzebować będziemy ocet ryżowy, cukier i sól . Wszystko wymieszane i rozpuszczone w rondelku (nie może dojść do zagotowania) dodajemy do ryżu. To właśnie ta zaprawa

WojnaNaSmaki.pl
Hosomaki z łososiem 112

ości ćwierć ogórka cebula dymka 4 łyżki serka Philadelphia szczypta czarnego sezamu 2 płaty wodorostów nori Ryż kilka razy płuczemy, aż do czystej wody. Następnie gotujemy ryż w podanej ilości wody. Należy zagotować ryż, następnie gotować go na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem a potem odstawić na 15-20 minut, by wchłonął resztę wody(...)Doprawiamy ryż trzema łyżkami octu ryżowego, solą, cukrem i odstawiamy do wystygnięcia na kilkanaście minut. Ogórka kroimy w słupki, łososia w plastry, dymkę myjemy. Na bambusowej macie rozkładamy płat nori, na połowie wodorostu układamy ryż (nie za grubo, zostawiamy po 1 cm miejsca od każdej krawędzi płatu). Dłuższą krawędź smarujemy połową serka, posypujemy

Mango Papaja
Gołąbki wołowe z boczkiem parzonym z szybkowaru 129

surowych oraz  obgotowanych liści na później do gotowania gołąbków wypłucz ryż w zimnej wodzie - rób to tak długo, aż woda zrobi się z mlecznej przezroczysta przełóż ryż do zwykłego garnka i zalej zimną wodą, wstaw na maksymalną moc palnika zagotuj wodę z ryżem i gotuj cały czas na maksymalnej mocy palnika do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę (trwa to parę minut) ostudź ryż wszystkie składniki: wołowinę, boczek, warzywa, przyprawy i zimny ryż połącz w dużej misce i wymieszaj z gotowego farszu mięsnego zrób maleńkiego i cienkiego kotlecika, podsmaż go na patelni, skosztuj i w razie konieczności dopraw cały farsz farsz podziel na 12 równych części na każdy liść kapusty

Szybko Szybkowar
Nóżki nabite farszem na niecodziennym ryżu Andrzeja Polana 456

koperku Suszone śliwki 100 gr Cytryna 1 szt Olej Kolendra, kmin rzymski, sól, pieprz czarny Składniki na niecodzienny ryż: Bulion warzywno-drobiowy 1 szkl Mleko kokosowe 1 szkl Ryż 1 szkl Cebula 1 szt Makaron rosołowy 80 gr Rodzynki 100 gr Olej do smażenia Sól, pieprz, cynamon mielony CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Z nóżek(...)układaniu na blaszce. Przed włożeniem do piekarnika wrzucamy jeszcze na blaszkę cząstki cytryny i cebuli. Pieczemy w temp.150'C przez ok pół godziny. 2. W między czasie przygotowujemy ryż. Mleko zagotowujemy razem z bulionem, cebulę drobno siekamy, przesmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy drobno połamany surowy makaron, wsypujemy ryż i całość przesmażamy na patelni. Przyprawiamy

My Culinary Art
Bananowy ryż na mleku 125

Ciekawa alternatywa dla wszelkich płatków śniadaniowych, a przy tym lekkostrawna i pyszna. Dojrzały banan sprawia, że ryż nabiera bardzo kremowej konsystencji i nie potrzebuje już dodatku cukru. Ryż możecie ugotować dzień wcześniej, a rano zagotować z mlekiem dodając ulubione owoce i dodatki. To nie tylko świetny pomysł na bezglutenowe i pożywne śniadanie - ba, pozostałości świetnie nadadzą się(...)zdrowy deser. Składniki : na 2 porcje śniadaniowe  i 4 deserowe torebka ulubionego ryżu (u mnie basmati) szklanka wody 1,5 szklanki mleka  2 dojrzałe banany 2 łyżeczki budyniu w proszku (u mnie śmietankowy) dodatki: kiwi plastry ananasa z puszki płatki kukurydziane orzechy  Przygotowanie: Ryż wsypać do garnuszka z grubym dnem, zalać szklanką wody i zagotować. Trzymać

Kuchnia Ellie
Czekoladowy pudding ryżowy 132

zniknął w mgnieniu oka, takim tempem, że ledwo zrobiłam zdjęcie heheh.  Porcja dla 4 osób Składniki:  2,5 szklanki mleka  2 płaskie łyżki masła 1 woreczek ryżu/ 0,5 szklanki 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki brązowego cukru Dodatkowo jakiś owoc jeżeli oczywiście chcecie. Ja użyłam gruszki w syropie. Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie:   Mleko(...)podgrzewamy w rondelku do zagotowania, w osobnym rondlu roztapiamy masło i dosypujemy ryż, smażymy ok 2-3 minut, aż ryż stanie się przezroczysty. Dodajemy stopniowo mleko, cały czas mieszając, jak ryż wchłonie mleko dodajemy pozostałe i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut co jakiś czas mieszając. Jak ryż zacznie uzyskiwać konsystencję puddingu dodajemy cukier

Niezły Młynek
Ratatouille na ryżu naturalnym 153

pozbyć się goryczki. Odstawiamy go na 10-15 minut, a następnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręczniczkiem. W czasie kiedy bakłażan leży sobie cały w soli, a ryż nam się już paruje, przygotowujemy resztę składników. Papryki kroimy na małe kawałki i posypujemy pieprzem czarnym. Cukinie tniemy na plastry, a następnie każdy plasterek na pół. Na 13 minut(...)przed końcem parowania ryżu, na folii aluminiowej na 2 poziom parowaru układamy bakłażana i cukinie. A na 3 poziom papryki.  Pomidora parzymy wrzątkiem i zdejmujemy skórkę. Kroimy na ćwiartki, wyjmujemy nasiona, a miąższ kroimy na małe kawałki. Cebulę białą siekamy w drobną kostkę i również parzymy wrzątkiem. Czosnku drobno kroimy.  Wszystkie składniki razem mieszamy i przyprawiamy pieprzem. Świeże

Parowar Faceta
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 133

chorujemy bowiem na alergie układu pokarmowego, a winne temu są najczęściej nabiał, orzechy czy nawet ryż. Tanie mąki mogą za sobą ukrywać żywność genetycznie modyfikowaną (niecertyfikowane uprawy kukurydzy, ryżu czy soi). Bezpieczniej (i zdecydowanie drożej) kupować je z upraw typu BIO. Mąka ziemniaczana – powstaje w procesie pozyskiwania z ziemniaków skrobi, która stanowi aż 85% tego produktu. Wykorzystywana najczęściej(...)przepisie)– nadaje potrawom lekko orzechowy smak. Przydatna do panierowania. Popping z amarantusa (amarantus ekspandowany, jak popcorn, pod wpływem gorącego powietrza) można wykorzystać do ciasteczek podobnych do szyszek z preparowanego ryżu i do panierowania, a także jako wypełniacz mas mięsnych i warzywnych przy nadziewaniu makaronu czy zapiekanych warzyw. Kilka z tych mąk bez problemu znajdziecie w pobliskim sklepie – to z pewnością

Karo in the Kitchen
Pikantne risotto z dynią i rodzynkami 147

różnych konfiguracjach smakowych. Nie wszystko jednak da się pokazywać na blogu, przede wszystkim z racji ograniczeń czasowych :) Dzisiaj zapraszam na kremowe risotto z dynią i rodzynkami. Składniki: 1 szklanka ryżu (użyłam brązowego, choć do risotto najlepszy jest arborio) ok. 2 szklanki dyni (użyłam piżmowej) obranej i pokrojonej w kostkę (ok. 1-1,5 cm) 2 niewielkie cebule 1 ostra papryczka(...)odstawić. Wodę zagotować. Głęboką patelnie lub garnek rozgrzać, wlać resztę oliwy i 1 łyżkę masła. Wsypać suchy ryż i mieszając podsmażyć go, aż zrobi się szklisty. Do ryżu wlewać po chochelce wrzącą wodę. Mieszać i dusić ryż na niewielkim ogniu. Kiedy wchłonie płyn, dolewać kolejną porcję, mieszać aż ryż zacznie mięknąć. Trwa to dłuższą chwilę, ale dzięki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Risotto z dynią 156

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę podsmażyć a następnie dodać ryż i smażyć go aż zrobi się szklisty i przezroczysty. Do ryżu dodać dynię i po jednej hohelce bulionu. Ryż gotować co chwilę mieszając, gdy ryż wchłonie bulion, dodać jego kolejną porcję. Ryż doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową(...)ryż będzie miękki i kremowy dodać masło i dokładnie wymieszać. Risotto podawać od razu posypane pietruszką, szczypiorkiem i parmezanem. *bulion warzywny Warzywa (np. marchew, pietruszka, seler, por) zalać wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, doprawić solą, pieprzem, lubczykiem, szczyptą imbiru i kurkumy a następnie zagotować. Gotować co najmniej 30 minut aż warzywa będą miękkie. Bulion odcedzić

Mama Gotuje
Rolki Dolmaski z ryżem i grzybami w liściach winorośli 140

cebula jest zeszklona dodać do niej drobno posiekane grzyby i podsmażać razem przez chwilę. Po chwili dodać opłukany ryż, zamieszać, dolać gorący bulion (ok. 1/2 szklanki) tak by ryż był nieco w niej zanurzony i gotować wszystko pod przykryciem ok. 15 minut w razie potrzeby dolewając gorącego bulionu. Ryż powinien wchłonąć tyle bulionu by ugotował się tylko(...)pół twardo. Zdjąć wtedy z ognia. Do przestudzonego ryżu dodać orzeszki, posiekaną drobno miętę i koperek, syrop z granatu lub drobno posiekane rodzynki, sumak oraz sól i pieprz do smaku. Układać liście na blacie gładką stroną liścia do dołu a uwypuklonymi nerwami do góry. Na liściu od strony ogonka ułożyć ok. małej łyżeczki farszy tworząc z niego poprzeczny wałeczek. Zawinąć

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini 242

każdej z tych ekstremalnych sytuacji, ale obiecuję, że przetestuję wszechstronnie jego siłe i moc :-) Tymczasem zapraszam na pierwszy test, prostą i szybką potrawę, ryż po kantońsku.  Ryż smażony to idealna propozycja na ciepły posiłek, szybka i pyszna alternatywa zamiast kanapkowej kolacji... Zamiast gotowanej szynki można dodać krewetki lub kawałki kurczaka. Natomiast w wersji bez mięsa i warzyw(...)świetnie pasuje do ryb i mięsa z grilla. Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini Składniki na 4 osoby 200 g ryżu ( u mnie basmati) 3 jajka 1 łyżka jasnego, łagodnego sosu sojowego ¾ szklanki łuskanego , słodkiego groszku( u mnie mrożony) 1/2 pora 100 gr szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku( niestety nie miałam, zastąpiłam koperkiem

Mia Cucina Sofieta
Ryż na słonecznym smoothy z jabłkiem i bakaliami - sycący i zdrowy lunch do pracy 112

lunch, który z powodzeniem możecie zabrać ze sobą do pracy lub szkoły w waszym ulubionym pojemniczku. Spróbujcie. Składniki: (na 2 mniejsze porcje lub jedną dużą) 7 łyżek białego ryżu długoziarnistego 2/3 szklanki wody + 1/3 szklanki mleka 7 łyżek smoothy "OWOCUDO Sunny" Marwit * 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub 1/2 laski wanilii (ziarenka) 2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 łyżki płatków migdałowych(...)zjeść go w domu przekładamy do miseczek i podajemy, gdy przestygnie (, choć można zjeść również go w ciepłej wersji). Przed podaniem posypujemy po wierzchu szczyptą cynamonu. Jeśli natomiast nasz ryż ma służyć nam za lunch w pracy lub szkole, czekamy aż całkowicie przestygnie, a następnie przekładamy do ulubionego pojemniczka z zamknięciem, posypujemy po wierzchu cynamonem i zamykamy pudełko

Słodkie okruszki