ryż - 22970 przepisów (strona:65/1532)

Paella 167

sekundach paprykę. Smażymy wszystko razem przez 2 minuty.  Nastepnie do warzyw wsypujemy surowy ryż i smażymy cały czas mieszając przez kolejne 2 minuty, aż ryż zrobi się szklisty. Dodajemy pomidory, wrzący, przecedzony bulion, przecier pomidorowy i przyprawy. Chwilkę mieszamy, aby składniki się połączyły, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy mocniej. Nie zmniejszając ognia (zależy od mocy kuchenki(...)pietruszki i cząstkami cytryny. Uwaga: O ile dobór dodatków do tego dania zależy od naszej fantazji, o tyle są pewne składniki, bez których paella nie będzie paellą. Przede wszystkim ryż-koniecznie średnioziarnisty. Ryże dugoziarniste nie wchałniają tak dobrze soków i aromatu dodatków. Poza tym mają inna konsystencję. Najlepiej sprawdzi się tu ryż  calasparr

Zawsze głodna!
ryż z jablkami 78

Ryż ze smażonymi jabłkami Składniki dla trzech osób 1 szklanka ryżu 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 łyzki cukru 2 jabłka 2 łyżki masła 2 łyzki cukru brązowego cynamom Sposób przygotowania Do garnka wsypujemy ryż zalewamy go szklanką wody i zostawiamy na co najmniej dwie godziny ( najlepiej zostawić tak ryż na noc). ryż z wodą(...)zagotowujemy, dodajemy szklankę mleka, oraz cukier i gotujemy ryż aż będzie miękki. W tym czasie z jabłek wydrążamy gniazda nasienne ,kroimy je w kostkę i przesmażamy na patelni na rozgrzanym wcześniej maśle. Pod koniec smażenia ( jabłka nie powinny się rozpaść a jedynie zrumienić) wsypujemy na patelnie brązowy cukier. Całość smażymy jeszcze przez minutę a następnie, mieszamy z ugotowanym ryżem

Miód i pieprz
Risotto z zielonym groszkiem i miętą 182

zadowoli każde podniebienie :) Przepis na risotto z groszkiem i miętą stanowi bardzo prostą podstawę. Minimum składników pozwoli jednak cieszyć się smakiem i aromatem pysznego dania.  Składniki: 100 gram ryżu arborio bulion np. rosołowy 1/3 szklanki wina pół cebuli pół szklanki zielonego groszku garść mięty łyżka masła parmezan Przygotowanie: 1./ Na odrobinie oliwy, smażymy pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy(...)surowy ryż i czekamy do momentu aż zmieni kolor na lekko przezroczysty.  2./ Następnie dodajemy wino i czekamy aż odparuje. Przystępujemy do "pojenia" ryżu bulionem. Wlewamy po jednej chochli i czekamy aż ryż całkowicie wchłonie płyn. Tak postępujemy do momentu aż ryż będzie al dente.  3./ Gdy ryż jest gotowy dodajemy groszek i posiekaną

Mój Smak na Życie
Dal z zielonej soczewicy z marchewką i pietruszką + basmati 159

Wykonanie: - Soczewicę namoczyć w wodzie przez 15 minut - Ryż wrzucić na wrzątek (w ilości 1:2 ryż:woda), posolić, gotować pod przykryciem 15 minut - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek, chili, imbir i kurkumę; smażyć pół minuty - Dodać pomidory, trochę wody, plasterki marchewki i pietruszki, pozostałe przyprawy oraz odsączoną soczewicę; zagotować, dusić przez 15 minut - Ryż po ugotowaniu odstawić na bok bez przykrywki, a dal najlepiej wystawić na parapet za okno, odczekać 3 minuty - Awokado pokroić w kostkę dołożyć do ryżu, dodać trochę oliwy, wymieszać i  przełożyć  na talerz - Dal skropić sokiem z cytryny, wymieszać, przełożyć obok ryżu. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Ryż naturalny z zieloną soczewicą w curry 99

domu, powgniatana z każdej możliwej strony xD Często też podsuwam znajomym pojemniczek i widelec (czyli w moim przypadku pałeczki;) i proponuję, by spróbowali. By zobaczyli, że to nie tylko ryż i jakieś warzywo spakowane do plastyku na zimno. Że odpowiednio przyprawione warzywa czy dobry gatunek ryżu smakują naprawdę wyśmienicie, nawet na zimno. Nie raz opornie, ale próbowali. Niedługo później(...)kurkumę do gotowania - Soczewicę odsączyć, wrzucić na wrzątek z plasterkami pietruszki, gotować ok. 15 minut (do miękkości) - Do soczewicy dodać curry, imbir, kolendrę i sól; wymieszać i ostudzić - Ryż ostudzić, dodać oliwę, wymieszać - W pojemniczku umieścić ryż, posypać go chili i zamknąć pojemnik - Soczewicę przełożyć np. do foliowego woreczka (wg mnie danie smakuje lepiej, gdy soczewica w curry

Wegańska kuchnia orientalna
Bakłażany w pomidorach z maślanym ryżem basmati 106

zrobienia w domu :)   Składniki: 2 nieduże bakłażany lub jeden większy 4 spore pomidory (zimą wystarczy puszka pomidorów) papryczka chili - ilość według upodobań 1 średnia czerwona cebula szklanka ryżu basmati łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól, suszona bazylia   Przygotowanie: Cebulę pokroić w piórka albo półplasterki, bakłażany przekroić w dwucentymetrowe półplasterki, lub drobniej jeśli warzywo jest duże(...)wody. Teraz można doprawić (jeśli trzeba) solą i szczyptą suszonego oregano.     Ryż opłukać na sicie pod zimną wodą, odstawić do osuszenia. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić ryż i zeszklić go. Zalać dwoma szklankami wody, dodać szczyptę soli, przykryć i gotować na wolnym ogniu ok 15 minut, aż ryż wchłonie całą wodę. W trakcie można lekko

Kulinarne Inspiracje
Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu 240

ma lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie łączy się z rukolą. Jest znany ze swoich właściwości antyrakowych, dlatego warto go stosować zamiast tego białego. Do sałatki można użyć także ryżu dzikiego czy brązowego, które są równie zdrowe, a jednak wciąż mało popularne. Dzięki kurczakowi sałatka jest bardzo treściwa, można najeść się nią do syta. Cukinia odświeża całość. Sałatka z kurczaka(...)patelnię na której smażyliśmy kurczaka. Podsmażamy szalotki do zeszklenia, dodajemy cukinię oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Lekko solimy. Podsmażamy ok. 5 minut często mieszając. Zdejmujemy. Do dużej miski wrzucamy ugotowany ryż, kurczaka oraz cukinię z szalotkami. Dodajemy pomidory pokrojone na mniejsze części oraz rukolę. Przygotowujemy winegret: mieszamy musztardę z octem, aż do połączenia. Odmierzamy sobie ok. 4-5 łyżek oliwy

Poezja smaku
Zapiekanka z brązowego ryżu i cukinii 110

jajek 2 całe jajka 0,5 litra buliony drobiowego sól, pieprz do smaku Przesmażamy na maśle drobno posiekaną cebulkę, dodajemy ryż, chwilę podgrzewamy i zalewamy bulionem. Gotujemy ryż aż wchłonie cały bulion i na koniec dodajemy natkę pietruszki. Cukinię kroimy w plastry. Ryż mieszamy z białkami i układamy ściśle w wysmarowanej masłem blaszce. Na ryżu układamy doprawione(...)solą i pieprzem plastry cukinii. Jajka mieszamy z jogurtem, dodajemy tarty ser i musztardę. Zalewamy tym ryż i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40-45 minut. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis

Marder&Marder Manufacture
Ryż na mleku z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami (domowe Belriso z pieczonym jabłkiem). 144

Pyszny, kremowy, aksamitny ryż gotowany na gęsto z jabłuszkiem i rodzynkami, delikatnie doprawiony wanilią i cynamonem. Pycha! W sam raz na jesienne i zimowe podwieczorki. Polecam! Składniki na ryż na mleku z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami (domowe Berliso z pieczonym jabłkiem) : 1 szklanka ryżu 2-3 szklanki mleka ziarenka z połowy wanilii 200 ml śmietany kremówki (słodkiej(...)garnka o grubym dnie (to ważne, bo inaczej mleko się przypali) wlewamy 2 szklanki mleka, śmietanę, dodajemy ziarenka wanilii, przepłukany ryż i zagotowujemy. Gotujemy ryż często mieszając do miękkości (w zależności od producenta od 12 do 20 minut), gdyby mleko nadmiernie od parowało stopniowo dolewamy ostatnią szklankę mleka. Gdy ryż się gotuje obieramy jabłka i ścieramy

Rozpustne gotowanie
Ryż po chłopsku z kiełbasą i pieczarkami 131

mamy ochotę na takowe danie.  W moim rodzinnym domu ryż był podawany na rozmaite sposoby dlatego u mnie gości również często. Ryż po chłopsku z kiełbasą i pieczarkami   SKŁADNIKI : 250 g ryżu białego 300 g kiełbasy śląskiej 300 g pieczarek olej sól i pieprz 3 gałązki koperku PRZYGOTOWANIE : Ryż(...)olej, wrzucamy kiełbasę i smażymy ją do zarumienienia.  Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do kiełbasy i całość podsmażamy do zmięknięcia pieczarek. Do smażonej kiełbasy z pieczarkami dodajemy ryż, doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy 2 - 3 minuty.  Ryż podajemy posypując obficie posiekanym koperkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ryż z warzywami i klopsikami 184

Kielecka delikatesowa stołowa 0,5 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej Ale -raj 0,5 cebuli (średniej wielkości) sól, pieprz do smaku mąka do obtoczenia Ryż z warzywami 2 woreczki ryżu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 por (większy) 1 pomidory w puszce 1 kukurydza w puszce 2 łyżki Sos Kielecki cygański sól, pieprz do smaku 2 łyżki pokrojonej natki(...)patelni po zdjęciu klopsików lekko podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać pokrojony w półplasterki por i całość podsmażać aż por będzie miękki. Wlać zmiksowane pomidory, dodać sos cygański, ugotowany ryż i  odsączoną z zalewy kukurydzę. Wymieszać i mieszając smażyć około 10 min. Doprawić do smaku. Nałożyć na talerz ryż z warzywami na środku ułożyć klopsiki i posypać

Ala piecze i gotuje
Kabsa (kepsa) - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej 165

trochę się zarumieni, dodać pomidory. Podsmażać do całkowitego "uduszenia" Ryż opłukać na sitku Kostki maggie drobno pokroić, a najlepiej zetrzeć na tarce do sera Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Opłukany ryż, maggie, sól, rodzynki, przyprawę do kepsy i paprykę - wrzucić do szybkowara i wymieszać z cebulą i pomidorami Zalać całość wodą o opuszek palca powyżej poziomu ryżu. Zamknąć szybkowar(...)się wygwizdać i, gdy to już bezpieczne (mieliśmy tu przypadki poparzenia - szybkowar otwierany, gdy się jeszcze nie odpowietrzył dosłownie wybuchł zawartością w otwierającego - dlatego o tym piszę) - otwieramy pokrywę. Ryż przekładamy np. na dużą tacę czy półmisek, wykładamy nań począstkowanego kurczaka i posypujemy sowicie migdałami. Z kepsą świetnie komponuje się jogurt naturalny i sałatka z pomidorów i ogórków skropiona

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krewetki ze smażonym ryżem 99

cytryny sól, pieprz sos sojowy curry do dekoracji: posiekany szczypiorek, pomidorki koktajlowe i świeża bazylia 1. Ryż opłukać. Do rondelka wlać szklanki wody, posolić ją i dodać ryż. Gotować na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. 2.Warzywa obrać i umyć. Marchewkę pokroić w dosyć cienkie słupki, zieloną paprykę w drobną kostkę a papryczkę chili bardzo mocno posiekać(...)cytryny. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron około 8-10 minut. 5. Na patelnię wbić roztrzepane jajko i poczekać, aż lekko się zetnie. Następnie dodać ugotowany ryż i odrobinę curry. Wszystko ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać sos sojowy (nie żałować;)) i usmażone warzywa. Wymieszać. 6. Na talerz wyłożyć usmażony ryż z warzywami i krewetki

Ugotować
Gołąbki z mięsem, pieczarkami i kaszą gryczaną lub ryżem 120

Uwielbiam gołąbki. Na zmianę z pierogami mogłabym je jeść co drugi dzień :) Szkoda tylko, że ich przygotowanie jest dosyć pracochłonne i bałaganotwórcze ;) ! - Po co tyle tych

Kraina Tysiąca Smaków

Proponowane wyszukiwania