ryż - 22970 przepisów (strona:49/1532)

Aromatyczne risotto paprykowe FIT 101

była zarumieniona). Dodajemy ryż i chwilę tostujemy (podsmażamy), aż pokryje się masłem i sokiem z papryki. Wlewamy wino i odparowujemy. Po odparowaniu wina, zaczynamy stopniowo dolewać bulionu do ryżu, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszając. Najlepiej po dokładnym wymieszaniu przykrywać pokrywką, by bulion za szybko nie odparował, a ryż na spokojnie absorbował jego porcje. Po całkowitej(...)absorpcji dodać kolejną porcję bulionu. Na koniec przygotowywania risotto, ryż powinien być miękki na zewnątrz i twardawy w środku (al dente), nie powinien być wodnisty (nie jest powiedziane, że wykorzystamy cały bulion). Tak naprawdę konsystencja zależy od naszych upodobań. Gotowe risotto zdejmujemy z ognia i odstawiamy jeszcze na minutę. Następnie dodajemy 10g masła i 20g parmezanu, mieszamy. W razie

Be Fit Be Strong
Prosty ryż z dynią i kurczakiem 107

kurczaka. Jak również dodatek białego wina, masła, sera oraz gorącego bulionu. Na koniec odrobinę siekanej natki, porcja tartego sera i jest pysznie! Najlepszy do tego typu potraw jest ryż typu risotto, jeżeli jednak nie macie go w zanadrzu, to spokojnie ryż innej odmiany tez będzie ok- ja akurat wykorzystałam ryż jaśminowy. 2-3 porcje: 2 szklanki wrzącego(...)rosołu/bulionu 1 szklanka ryżu- najlepiej risotto 1 duża pierś z kurczaka 200 g surowej dyni (waga bez skórki) 100 ml białego, wytrawnego wina 50 g masła 30 g sera parmezan 1 mała cebula 2 łyżki oliwy z oliwek po 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, curry, ostrej papryki oraz odrobina pieprzu i soli do mięsa szczypta soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej

Kraina Miodem Płynąca
Risotto z parówkami 66

tego przykładem. Tak mniej więcej odbyła się wczorajsza rozmowa: Ja: Dzieci robię na obiad risotto. Dziecko 1: Nieeee! Dziecko 2: Nieeee! Ja: Przecież to ryż z dodatkami a ryż lubicie! D1: Z jakimi dodatkami? D2: Ja lubię tylko czysty ryż, bez niczego! Ja: To wybierzmy wspólnie dodatki, musi być warzywo i mięsko. Może z groszkiem? brokułami(...)dodać natkę pietruszki? D1 i D2: Nieee, już nic więcej nie dodawaj. PRZEPIS NA RISOTTO Z PARÓWKAMI Składniki na risotto z parówkami: por – 5cm 1 cebula 1 szkl ryżu do risotto np arborio 5 parówek 2 marchewki sól himalajska szczypta pieprzu 3 łyżki masła 3 łyżki oliwy 3,5 szkl wywaru warzywnego, bulionu z kurczaka lub wody Jak zrobić

Dorota Smakuje
Pieczone papryki z nadzieniem ryżowym 78

soli około 50 ml oleju (5 łyżek) Przygotowanie: W średnim garnku rozgrzej dwie łyżki oleju i wrzuć suchy ryż. Wymieszaj i smaż dwie minuty cały czas mieszając, aż ryż się zeszkli. Dodaj około pół litra wody i nasiona kardamonu. Mieszaj od czasu do czasu, gdy ryż wchłonie wodę dodaj kolejną porcję wody i tak aż do miękkości(...)ryżu. Średnio na 1 porcję ryżu 2,5 porcji wody (warto odmierzyć sobie kubkiem dla orientacyjnej miary). W międzyczasie obierz i pokrój marchew oraz por w półplasterki. W drugim garnku rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj przyprawy i przez 30 sekund podsmażaj cały czas mieszając. Następnie dodaj pokrojone warzywa, wymieszaj i duś aż będą miękkie (około 10 minut). Dodaj ugotowany ryż

greenscarf
Risotto z kurczakiem i pomidorkami 50

chińską Przepis na risotto z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania: 30 minut Składniki cebula 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek do smażenia szklanka ryżu do risotto 600 ml bulionu łyżka masła garść parmezanu pierś z kurczaka łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku 10 pomidorków koktajlowych liście świeżej bazylii szczypta chili do podania(...)czosnek siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Następnie dosypujemy na patelnię ryż i smażymy kilka minut, również do momentu, aż się zeszkli. 2 Następnie do ryżu dodajemy chochlę bulionu - mieszamy. Jak bulion się wchłonie w ryż, dolewamy kolejną chochlę. Powtarzamy czynność do momentu, aż wykorzystamy cały bulion. Po czym dodajemy do ryżu masło oraz parmezan

Kuchnia Bazylii
Ryż po meksykańsku z tuńczykiem i marchewką 128

botwinką ozdobiłam. Myślę, że tak jak na zdjęciu podane, będzie to smaczne i dla oczu atrakcyjne danie. Składniki na ok 2 osoby: 1 opakowanie  gotowego dania z ryżemRyż w stylu meksykańskim MEXICAN STYLE   RICE 250 g Uncle Ben's tuńczyk w kawałkach   w sosie własnym   puszka 150 g, 3   łyżki wody(...)mrożonych lub świeżych marchewek należy je pierwsze ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem ½ płaskiej łyżeczki cukru. Zioła siekamy, tuńczyka odlewamy z zalewy. Na dużej patelni   jednocześnie podgrzewamy ryż z dodatkiem wody, tuńczyka i marchewki. Zajmuje to ok. 4 mim. Dodajemy kapary, zioła i całość delikatnie mieszamy. Podajemy z botwinką. Opis produktu - Ryż w stylu meksykańskim MEXICAN

Moniki Smakołyki
Gołąbki z ryżem 143

laurowe 5 ziaren ziela angielskiego  Jak zrobić gołąbki z ryżem? Odmierzyć dwa razy tyle wody ile zajmuje w naczyniu ryż. Wodę lekko posolić,  gotować w niej ryż przez około 7 minut i odstawić pod przykryciem do wystudzenia. Ryż wchłonie wodę i napęcznieje.  Kapustę oparzać w dużym garnku z gotującą się wodą. Zdejmować z główki(...)pokroić, a następnie lekko podsmażyć, wystudzić i dodać do mięsa. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mięso najpierw wymieszać z przyprawami, cebulą i czosnkiem, a następnie połączyć z wystudzonym ryżem. Na liście kapusty układać mięso i zawijać, nadając im kształt gołąbków. Gołąbki włożyć do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, zalać 250 ml bulionu lub lekko osolonej wody i dodać liście laurowe

Gotuj w domu
Menu dla początkujących: Gotowanie na trzy dni 100

pulpeciki mięsno-serowe. Zajmuje to około 10 minut (pulpecików było 26) 6. Pulpety razem z polędwiczkami wstawiamy do piekarnika. Czas pieczenia – 15 minut 7. W międzyczasie ugotował się ryż. Mamy więc bazy do dwóch dań: kurczaka teriyaki i pulpetów z makaronem orzo 8. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej paprykę zieloną i czerwoną. Podsmażone przekładamy na talerz(...)patelnię wysypujemy mrożone warzywa, chwilę smażymy. Połowę warzyw przekładamy do makaronu orzo. Do drugiej połowy dodajemy ryż i usmażone papryki. 9. Wyciągamy z piekarnika pulpety i kurczaka w sosie teriyaki. Pulpety przekładamy do makaronu orzo, dodajemy sos pomidorowy, doprawiamy do smaku. Danie gotowe. 10. Upieczonego kurczaka dzielimy dwoma widelcami na mniejsze kawałki, dodajemy do ryżu i warzyw, doprawiamy

Niedzielny kucharz
Ryż na mleku zapiekany z musem jabłkowym 152

musem jabłkowym (z papierówek). Prosto i smacznie 😊 Poniższe danie jest dosyć szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące.  Składniki na porcję dla 2-3 osób: 1 szklanka surowego ryżu (210 g) 2 szklanki mleka 3 łyżki margaryny lub masła 3 łyżki zwykłego cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią cynamon do smaku dodatkowo 1,5 szklanki musu jabłkowego (przepis(...)wodą. Przesypać do garnka. Zalać mlekiem, dodać cukier (zwykły oraz z wanilią) i margarynę (2 łyżki!) . Całość zagotować, wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości ryżu. Ryż co jakiś czas należy przemieszać, aby się nie przypalił. Ewentualnie pod koniec gotowania, garnek zdjąć z ognia i pozostawić od przykryciem, aż do momentu, gdy ryż wchłonie

Ugotować
Risotto ze szparagami i papryką 100

szklanki wrzątku     *** W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy kurkumę, sól, pieprz oraz zioła i wsypujemy ryż. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut aby ryż przeszedł masłem i przyprawami. *** *** Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy twarde końcówki. Łodygi szparagów kroimy w małe kawałki a główki zostawiamy w całości *** *** Paprykę kroimy w kostkę *** *** Następnie ryż(...)małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut *** *** Po tym czasie dodajemy główki szparagów oraz paprykę, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut – aż ryż i warzywa zmiękną *** *** Na końcu potrawę możemy w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY

Blog z Apetytem
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 90

skórek, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Całość doprawiamy ostrą i słodką papryką. Dusimy pod przykryciem około 20 minut, aż pomidory zmiękną. 4 Do składników dodajemy ugotowany ryż i doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie papryką - według uznania. 5 Połówki papryk nadziewamy farszem i układamy na blaszce. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, do zrumienienia. Podajemy(...)kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.   Artykuł Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
sałatka z ryżem 110

pęczek szczypiorku, 1 szklanka ryżu, 15g żółtego sera, sól, pieprz Sos: 1 łyżezka musztardy, 200g jogurtu naturalnego, Ryż musi mieć odpowiednią konsystencję, czyli ani zbyt miękki ani twardy. Ryż płuczemy pod bieżącą zimną wodą. 1,5 szklanki wody zagotować ze szczyptą soli i odrobiną oleju. Do gotującej wody dodajemy wypłukany, pozbawiony skrobi ryż. Należy pilnować garnuszka(...)czasu do czasu mieszając jego zawartość. Gdy ryż zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy 12-15 minut. Po tym czasie ryż zdejmujemy z ognia i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wystygnięcia. Przed dodaniem pozostałych składników spulchniamy go poprzez mieszanie widelcem.   Paprykę i szynkę pokropić w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach

Słodki Zakątek
Jambalaya z jumbo krewetkami 88

pieprz do smaku ½ płatków chili ¼ kajeńskiego pieprzu 2 łyżki pokrojonego szczypiorku Opłukaj ryż w zimnej wodzie. Przełóż do garnka, wlej 1 litr wody i dodaj kostkę bulionową. Gotuj ryż aż będzie prawie miękki ale wciąż al dente. Odcedź ryż i przełóż do garnka, przykryj pokrywką i gotuj w niskiej temperaturze (u mnie kuchnia indukcyjna poziom 3) jeszcze(...)przez około 10 minut. Ugotowany ryż odstaw na bok, zdejmij pokrywkę i odparuj. Pokrój szalotki w drobną kostkę i zeszklij na oliwie. Groszek, fasolkę i kłosy szparagów ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Dodaj do cebuli wraz z krewetkami, tymiankiem, oregano i przyprawami. Smaż przez minutę w wysokiej temperaturze, po czym dodaj gorące składniki

codojedzenia
Sałatka ryżowa z tuńczykiem + filmik 204

odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej . Do tej sałatki użyłam tuńczyka w sosie własnym . Szczególnie polecam ryż parboiled , jest on sypki, a taki najlepszy jest do sałatki. Zwykły ryż długoziarnisty zbyt się klei i wtedy z sałatki robi się klucha, dlatego właśnie ryż parboiled najlepiej się do tego nadaje. Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu(...)posta. Serdecznie zapraszam :-) * * * Składniki (proporcje na jedną miskę): 3 torebki ryżu parboiled (po 100 g każda) 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 papryka (np. czerwona) 1 por kilka łyżek majonezu sól, pieprz Wykonanie: 1. Zaczynamy od ugotowania ryżu. Na wrzątek sypiemy półtorej łyżeczki soli, wkładamy woreczki z ryżem na wrzątek i gotujemy

Kawa z mlekiem
Szyszki z ryżu preparowanego 112

Ryż preparowany powstaje w wyniku działania pary wodnej w środowisku o wysokiej temperaturze. Inna nazwa to ryż dmuchany. Stanowi przekąskę w postaci dodatku do jogurtów, produktów mlecznych, deserów, gdzie może również pełnić formę dekoracyjną. Dziś częściej spotykany w postaci wafli ryżowych, jako zamiennik pieczywa. Kolejny przepis z serii smaki dzieciństwa. Może i nie najzdrowszy, na pewno słodki(...)kaloryczny, ale wart przypomnienia. Szyszki z ryżu preparowanego.   Składniki: - 660g cukierków krówek * - 180 g ryżu preparowanego - 125 g masła * Dałam kruche krówki, nie „ciągutki”.     Masło i pokrojone na kawałki krówki przekładamy do rondla z grubym dnem i często mieszając rozpuszczamy na małym gazie. Zestawiamy garnek z kuchenki, wsypujemy ryż preparowany – mieszamy do połączenia składników. Z powstałej

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania