ryż - 22970 przepisów (strona:49/1532)

Risotto z parówkami 87

tego przykładem. Tak mniej więcej odbyła się wczorajsza rozmowa: Ja: Dzieci robię na obiad risotto. Dziecko 1: Nieeee! Dziecko 2: Nieeee! Ja: Przecież to ryż z dodatkami a ryż lubicie! D1: Z jakimi dodatkami? D2: Ja lubię tylko czysty ryż, bez niczego! Ja: To wybierzmy wspólnie dodatki, musi być warzywo i mięsko. Może z groszkiem? brokułami(...)dodać natkę pietruszki? D1 i D2: Nieee, już nic więcej nie dodawaj. PRZEPIS NA RISOTTO Z PARÓWKAMI Składniki na risotto z parówkami: por – 5cm 1 cebula 1 szkl ryżu do risotto np arborio 5 parówek 2 marchewki sól himalajska szczypta pieprzu 3 łyżki masła 3 łyżki oliwy 3,5 szkl wywaru warzywnego, bulionu z kurczaka lub wody Jak zrobić

Dorota Smakuje
Pieczone papryki z nadzieniem ryżowym 98

soli około 50 ml oleju (5 łyżek) Przygotowanie: W średnim garnku rozgrzej dwie łyżki oleju i wrzuć suchy ryż. Wymieszaj i smaż dwie minuty cały czas mieszając, aż ryż się zeszkli. Dodaj około pół litra wody i nasiona kardamonu. Mieszaj od czasu do czasu, gdy ryż wchłonie wodę dodaj kolejną porcję wody i tak aż do miękkości(...)ryżu. Średnio na 1 porcję ryżu 2,5 porcji wody (warto odmierzyć sobie kubkiem dla orientacyjnej miary). W międzyczasie obierz i pokrój marchew oraz por w półplasterki. W drugim garnku rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj przyprawy i przez 30 sekund podsmażaj cały czas mieszając. Następnie dodaj pokrojone warzywa, wymieszaj i duś aż będą miękkie (około 10 minut). Dodaj ugotowany ryż

greenscarf
Risotto z kurczakiem i pomidorkami 62

chińską Przepis na risotto z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania: 30 minut Składniki cebula 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek do smażenia szklanka ryżu do risotto 600 ml bulionu łyżka masła garść parmezanu pierś z kurczaka łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku 10 pomidorków koktajlowych liście świeżej bazylii szczypta chili do podania(...)czosnek siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Następnie dosypujemy na patelnię ryż i smażymy kilka minut, również do momentu, aż się zeszkli. 2 Następnie do ryżu dodajemy chochlę bulionu - mieszamy. Jak bulion się wchłonie w ryż, dolewamy kolejną chochlę. Powtarzamy czynność do momentu, aż wykorzystamy cały bulion. Po czym dodajemy do ryżu masło oraz parmezan

Kuchnia Bazylii
Ryż po meksykańsku z tuńczykiem i marchewką 146

botwinką ozdobiłam. Myślę, że tak jak na zdjęciu podane, będzie to smaczne i dla oczu atrakcyjne danie. Składniki na ok 2 osoby: 1 opakowanie  gotowego dania z ryżemRyż w stylu meksykańskim MEXICAN STYLE   RICE 250 g Uncle Ben's tuńczyk w kawałkach   w sosie własnym   puszka 150 g, 3   łyżki wody(...)mrożonych lub świeżych marchewek należy je pierwsze ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem ½ płaskiej łyżeczki cukru. Zioła siekamy, tuńczyka odlewamy z zalewy. Na dużej patelni   jednocześnie podgrzewamy ryż z dodatkiem wody, tuńczyka i marchewki. Zajmuje to ok. 4 mim. Dodajemy kapary, zioła i całość delikatnie mieszamy. Podajemy z botwinką. Opis produktu - Ryż w stylu meksykańskim MEXICAN

Moniki Smakołyki
Gołąbki z ryżem 160

laurowe 5 ziaren ziela angielskiego  Jak zrobić gołąbki z ryżem? Odmierzyć dwa razy tyle wody ile zajmuje w naczyniu ryż. Wodę lekko posolić,  gotować w niej ryż przez około 7 minut i odstawić pod przykryciem do wystudzenia. Ryż wchłonie wodę i napęcznieje.  Kapustę oparzać w dużym garnku z gotującą się wodą. Zdejmować z główki(...)pokroić, a następnie lekko podsmażyć, wystudzić i dodać do mięsa. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mięso najpierw wymieszać z przyprawami, cebulą i czosnkiem, a następnie połączyć z wystudzonym ryżem. Na liście kapusty układać mięso i zawijać, nadając im kształt gołąbków. Gołąbki włożyć do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, zalać 250 ml bulionu lub lekko osolonej wody i dodać liście laurowe

Gotuj w domu
Menu dla początkujących: Gotowanie na trzy dni 118

pulpeciki mięsno-serowe. Zajmuje to około 10 minut (pulpecików było 26) 6. Pulpety razem z polędwiczkami wstawiamy do piekarnika. Czas pieczenia – 15 minut 7. W międzyczasie ugotował się ryż. Mamy więc bazy do dwóch dań: kurczaka teriyaki i pulpetów z makaronem orzo 8. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej paprykę zieloną i czerwoną. Podsmażone przekładamy na talerz(...)patelnię wysypujemy mrożone warzywa, chwilę smażymy. Połowę warzyw przekładamy do makaronu orzo. Do drugiej połowy dodajemy ryż i usmażone papryki. 9. Wyciągamy z piekarnika pulpety i kurczaka w sosie teriyaki. Pulpety przekładamy do makaronu orzo, dodajemy sos pomidorowy, doprawiamy do smaku. Danie gotowe. 10. Upieczonego kurczaka dzielimy dwoma widelcami na mniejsze kawałki, dodajemy do ryżu i warzyw, doprawiamy

Niedzielny kucharz
Ryż na mleku zapiekany z musem jabłkowym 172

musem jabłkowym (z papierówek). Prosto i smacznie 😊 Poniższe danie jest dosyć szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące.  Składniki na porcję dla 2-3 osób: 1 szklanka surowego ryżu (210 g) 2 szklanki mleka 3 łyżki margaryny lub masła 3 łyżki zwykłego cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią cynamon do smaku dodatkowo 1,5 szklanki musu jabłkowego (przepis(...)wodą. Przesypać do garnka. Zalać mlekiem, dodać cukier (zwykły oraz z wanilią) i margarynę (2 łyżki!) . Całość zagotować, wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości ryżu. Ryż co jakiś czas należy przemieszać, aby się nie przypalił. Ewentualnie pod koniec gotowania, garnek zdjąć z ognia i pozostawić od przykryciem, aż do momentu, gdy ryż wchłonie

Ugotować
Risotto ze szparagami i papryką 120

szklanki wrzątku     *** W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy kurkumę, sól, pieprz oraz zioła i wsypujemy ryż. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut aby ryż przeszedł masłem i przyprawami. *** *** Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy twarde końcówki. Łodygi szparagów kroimy w małe kawałki a główki zostawiamy w całości *** *** Paprykę kroimy w kostkę *** *** Następnie ryż(...)małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut *** *** Po tym czasie dodajemy główki szparagów oraz paprykę, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut – aż ryż i warzywa zmiękną *** *** Na końcu potrawę możemy w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY

Blog z Apetytem
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 109

skórek, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Całość doprawiamy ostrą i słodką papryką. Dusimy pod przykryciem około 20 minut, aż pomidory zmiękną. 4 Do składników dodajemy ugotowany ryż i doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie papryką - według uznania. 5 Połówki papryk nadziewamy farszem i układamy na blaszce. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, do zrumienienia. Podajemy(...)kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.   Artykuł Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
sałatka z ryżem 125

pęczek szczypiorku, 1 szklanka ryżu, 15g żółtego sera, sól, pieprz Sos: 1 łyżezka musztardy, 200g jogurtu naturalnego, Ryż musi mieć odpowiednią konsystencję, czyli ani zbyt miękki ani twardy. Ryż płuczemy pod bieżącą zimną wodą. 1,5 szklanki wody zagotować ze szczyptą soli i odrobiną oleju. Do gotującej wody dodajemy wypłukany, pozbawiony skrobi ryż. Należy pilnować garnuszka(...)czasu do czasu mieszając jego zawartość. Gdy ryż zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy 12-15 minut. Po tym czasie ryż zdejmujemy z ognia i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wystygnięcia. Przed dodaniem pozostałych składników spulchniamy go poprzez mieszanie widelcem.   Paprykę i szynkę pokropić w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach

Słodki Zakątek
Jambalaya z jumbo krewetkami 116

pieprz do smaku ½ płatków chili ¼ kajeńskiego pieprzu 2 łyżki pokrojonego szczypiorku Opłukaj ryż w zimnej wodzie. Przełóż do garnka, wlej 1 litr wody i dodaj kostkę bulionową. Gotuj ryż aż będzie prawie miękki ale wciąż al dente. Odcedź ryż i przełóż do garnka, przykryj pokrywką i gotuj w niskiej temperaturze (u mnie kuchnia indukcyjna poziom 3) jeszcze(...)przez około 10 minut. Ugotowany ryż odstaw na bok, zdejmij pokrywkę i odparuj. Pokrój szalotki w drobną kostkę i zeszklij na oliwie. Groszek, fasolkę i kłosy szparagów ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Dodaj do cebuli wraz z krewetkami, tymiankiem, oregano i przyprawami. Smaż przez minutę w wysokiej temperaturze, po czym dodaj gorące składniki

codojedzenia
Sałatka ryżowa z tuńczykiem + filmik 222

odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej . Do tej sałatki użyłam tuńczyka w sosie własnym . Szczególnie polecam ryż parboiled , jest on sypki, a taki najlepszy jest do sałatki. Zwykły ryż długoziarnisty zbyt się klei i wtedy z sałatki robi się klucha, dlatego właśnie ryż parboiled najlepiej się do tego nadaje. Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu(...)posta. Serdecznie zapraszam :-) * * * Składniki (proporcje na jedną miskę): 3 torebki ryżu parboiled (po 100 g każda) 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 papryka (np. czerwona) 1 por kilka łyżek majonezu sól, pieprz Wykonanie: 1. Zaczynamy od ugotowania ryżu. Na wrzątek sypiemy półtorej łyżeczki soli, wkładamy woreczki z ryżem na wrzątek i gotujemy

Kawa z mlekiem
Szyszki z ryżu preparowanego 134

Ryż preparowany powstaje w wyniku działania pary wodnej w środowisku o wysokiej temperaturze. Inna nazwa to ryż dmuchany. Stanowi przekąskę w postaci dodatku do jogurtów, produktów mlecznych, deserów, gdzie może również pełnić formę dekoracyjną. Dziś częściej spotykany w postaci wafli ryżowych, jako zamiennik pieczywa. Kolejny przepis z serii smaki dzieciństwa. Może i nie najzdrowszy, na pewno słodki(...)kaloryczny, ale wart przypomnienia. Szyszki z ryżu preparowanego.   Składniki: - 660g cukierków krówek * - 180 g ryżu preparowanego - 125 g masła * Dałam kruche krówki, nie „ciągutki”.     Masło i pokrojone na kawałki krówki przekładamy do rondla z grubym dnem i często mieszając rozpuszczamy na małym gazie. Zestawiamy garnek z kuchenki, wsypujemy ryż preparowany – mieszamy do połączenia składników. Z powstałej

mojewypiekiinietylko
TOMTEGRÖT – SZWEDZKI ŚWIĄTECZNY RYŻ NA MLEKU 88

laski cynamonu w sporym garnku o grubym dnie rozpuść masło ryż przepłucz pod bieżącą wodą – woda z „mlecznej” ma zmienić się na przejrzystą odciśnij ryż i dodaj do garnka podgrzewaj cały czas mieszając, aż będzie równo pokryty masłem i zacznie się robić lekko przeźroczysty dodaj sól, cynamon i wodę i gotuj często mieszając, aż zostanie(...)wchłonięta przez ryż następnie, po pół szklanki, dodawaj mleko, za każdym razem mieszając do momentu wchłonięcia mleka przez ryż gdy skończy Ci się mleko, gotuj grot dalej, cały czas mieszając, aż będzie gęsty. Koniecznie sprawdź, czy ryż jest ugotowany. Jeśli nie – dodaj więcej mleka i gotuj dalej odstaw z gazu na kilka minut, żeby nieco przestygł

SandraFrej.com

Proponowane wyszukiwania