patroszony 1 łyżeczka masła gałązka tymianku parę gałązek kolendry plasterek cytryny sól pieprz młotkowany z kolendrą przygotowanie piekarnik nagrzać do 200 st Rybę umyć osuszyć. Posypać solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz. Skórę ryby lekko ukośnie naciąć po 3x z każdej strony. Do kieszonki po wypatroszeniu włożyć masło, zioła i cząstkę cytryny. Tak przygotowaną rybę położyć
Stare GaryRyba z piekarnika faszerowana pomidorami, pod przyjemnie chrupiącymi migdałami. Polecam :) Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 2 Składniki: 2 dorady (ok. 400 g), 4 pomidorki koktajlowe, 5 suszonych pomidorów w oleju, 2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami, 2 łyżki masła, 2 fileciki anchois , 1/2 łodygi selera naciowego, skórka(...)połowy cytryny, 100 g migdałów w płatkach, łyżka posiekanego tymianku lub oregano, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Ryby umyć i osuszyć. Pomidory i anchois pokroić w małe kawałki, selera w bardzo cienkie plasterki, podsmażyć na łyżce oleju z przyprawami. Do pomidorów dodać tymianek, sok i skórkę otartą
SzczyptaSmaQprzykryciem na godzinę do lodówki. Do miseczki wbić jajka i dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę. Rybę panierować najpierw w mące, potem jajku i na koniec jeszcze raz w mące. Na patelni dobrze rozgrzać olej, wrzucić gałązkę rozmarynu i ułożyć kawałki ryby. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 10 min , przewracając z jednej strony na drugą(...)międzyczasie obrać. pokroić i podsmażyć pieczarki. Rybę wyjąć z patelni i przełożyć do grzybów. Chwilkę razem poddusić. Podawać gorącą, u mnie tradycyjnie z kiszoną kapustą. Smacznego
Gosia gotujeostrej papryki -łyżeczka kwaśnej śmietany 18% -sól, pieprz, maggi do smaku - 3-4 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Przygotowanie potrawy zaczynamy od ugotowania ryżu zgodnie z przepisem z opakowania. Rybę jeśli była mrożona rozmrażamy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem a następnie kładziemy ją na rozgrzany olej. Smażymy około 20 minut, do momentu gdy rybka będzie zarumieniona i będziemy czuli(...)chińskiego. Bardzo dobrze komponuje się także z kaszą jęczmienną. Gdy sos jest gotowy wykładamy na talerz ryż, rybkę i polewamy szczodrze sosem. Koszt: 8 zł (można oczywiście spróbować innej ryby, choćby mintaja, wtedy danie staję się może trochę gorsze ale na pewno będzie wtedy tanie). PS. Można zmiksować dwa moje przepisy ten i na rybę po industrialno-skandynawsku
Tanie przepisy studenckieOkoń to drapieżna ryba słodkowodna. Polecić można ją każdemu, kto nie lubi ryb tłustych i "pachnących mułem". Ma delikatne, białe mięso, którego smak można w pełni docenić, jeśli nie zepsuje się go nadmiarem soli i przypraw. Moje okonie obsmażyłem i udusiłem w śmietanie z brązowymi pieczarkami. Jeśli nie znajdziecie brązowych, dodajcie białe pieczarki. Jeśli nie lubicie patroszyć(...)ryb, gotowe tuszki bez głów i łusek możecie kupić w dobrym sklepie rybnym. Ja znalazłem je w w Zajeździe pod Złotym Okoniem w Serocku. Kosztowały niecałe 40 zł za kilogram. Składniki (dla 2 osób): 3-4 tuszki okonia 1 duża cebula 2 ząbki czosnku brązowe pieczarki (250 g) mleko śmietana 18% (200 ml) mąka sól pieprz Przygotowanie: Tuszki okonia
W SMAKTilapia to pochodząca z Afryki ryba z rodziny pielęgnicowatych - tej samej, do której należą akwariowe pielęgnice i pyszczaki. Jest drugim pod względem wielkości produkcji hodowlanym gatunkiem ryb na świecie. Kupiona przeze mnie tilapia pochodziła z polskiej hodowli. Moje filety z tilapii upiekłem przykryte szynką parmeńską. Pod koniec dodałem mozzarellę - ten ser rozpuszcza się zbyt szybko, by wstawić(...)piekarnika na dłużej niż kilka minut. Gotową rybę podałem z brokułem upieczonym pod imbirowym beszamelem. Do piekarnika trzeba wstawić go wcześniej - musi zapiekać się ok. 30 minut. Składniki (dla 2 osób): 2 świeże filety z tilapii 125 g mozzarelli (1 duża kulka) 2 plastry szynki parmeńskiej sól pieprz cytrynowy zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Filety umyć, natrzeć solą i wyłożyć
W SMAKOdkąd spróbowałam tego sposobu na smażenie ryby, bardzo rzadko robię ją zwyczajnie w jajku i bułce tartej. Tak jest wygodniej i o wiele smaczniej. Rybka dzięki zamknięciu w cieście wychodzi soczysta, a samo ciasto dodaje niesamowitego smaku. Kto nie próbował koniecznie musi nadrobić! SKŁADNIKI: (na 3 porcje) 0,5 kg płatów rybnych mrożonych (u mnie tilapia) sól, pieprz(...)soli po 1/3 łyżeczki: czosnku granulowanego, papryki słodkiej, oregano po odrobinie: pieprzu, papryki ostrej 1. Rybę rozmrozić, osuszyć, posolić i oprószyć pieprzem. 2. Składniki ciasta wymieszać na gładko (ja robię to trzepaczką ręczną). Ciasto musi być na prawdę gęste aby dobrze trzymało się ryby. 3. Rybę maczać w cieście tak aby dobrze się nim pokryła. Smażyć na rumiano
Kto ugości moich gości?Bardzo lubimy ryby, dlatego też przynajmniej raz w tygodniu staram się je przygotowywać. Ryba po grecku nie jest trudna do przygotowania ale bardzo smaczna i efektywna. Nadaje się nie tylko na rodzinny obiad ale także na domowe uroczystości. Jeżeli nie macie pomysłu na jutrzejszy postny obiad, możecie wykorzystać ten;) Serdecznie polecam ;) Składniki: 4 marchewki 1 duża(...)pietruszka bądź dwie małe 2 cebule ćwiartka selera woda 150 g przecieru pomidorowego 5 filetów z mintaja sól pieprz cukier mąka masło Wykonanie: Rybę dokładnie osuszyć i oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Następnie każdą z części obtoczyć w mące i smażyć na oleju. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cebulę pokroić
Krakowskie smaki Aniumyć,sparzyć wrzątkiem,pokroić na cienkie plasterki. Zagotować w garnku wodę z plasterkami cytryny ( 2-3 plasterki zostawić do dekoracji ) ,listkami laurowymi,solą oraz ziarenkami pieprzu. Do wrzątku włożyć ryby ,gotować na bardzo małym ogniu 25-30 minut,nie dopuszczając już do silnego wrzenia wody. Ziemniaki obrać,umyć. Włożyć do lekko osolonego wrzątku,gotować 20 minut. Pory oczyścić ,umyć(...)dana naczynia. W razie potrzeby podlać odrobiną zimnej wody. Śmietanę ubić na pół sztywno ,wymieszać ze startym chrzanem. Natkę pietruszki wypłukać ,osuszyć i drobno pokroić. Ziemniaki odcedzić,posypać zieleniną. Ryby wyjąć ostrożnie z wywaru,osączyć,przełożyć z jarzynką i ziemniakami na podgrzany półmisek. Śmietanę przelać do miseczki i podawać osobno
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: 6 filetów ryby Sola 400g krewetek tygrysich w pancerzach 3 plasterki świeżego ananasa 1 cytryna 3 ząbki czosnku przyprawa do ryb oliwa z oliwek 1 łyżka masła klarowanego 3 gałązki natki pietruszki 4 łyżeczki musztardy Dijon 3 łyżeczki miodu 2 łyżki octu winnego czerwonego bazylia - ususzona garść oliwek Przygotowanie: Solę obsypujemy z każdej strony(...)przyprawą do ryb i układamy obok siebie na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. I smażymy z każdej strony po ok 2 minuty. Na rozgrzaną patelnię z łyżką masła klarowanego wsypujemy krewetki uprzednio skropione sokiem z cytryny i obtoczone w czosnku. Gdy krewetki się smażą dodajemy pokrojone w kostkę plasterki ananasa, plasterki cytryny, posiekaną zieloną pietruszkę
ClauditteMissCookingRyba po grecku Składniki 1,5 kg ryby-dorsza 3 duże marchewki 2 pietruszki 1 por 1 seler 3 cebule 1/2 szklanki oleju 3ajvaru 1 -2 lyżeczki musztardy(...)Ryba po grecku - nieskomplikowana, a smakuje wyśmienicie ! Jarzyny zetrzec na tarce o grubych oczkach. Włożyc do dużego rondla z mocno rozgrzanym olejem.Podsmażyć. Podlac 1/2 szklanki wody. Dodac przyprawy i dusic na malym ogniu około 15 minut. Nastepnie dodac ajvar ,musztarde i dusic kolejne 10 minut. Filety rybne smażyc opanierowane na malym ogniu Układac na półmisku warstwami: warzywa - ryby
w mojej kuchniNikomu z pewnością nie muszę tłumaczyć, jak ważnym składnikiem diety każdego z nas, są ryby. Często słyszę opinię, że ryby mają kiepski zapach, że dużo przy nich pracy. Pokaże Wam jak prosto i przyjemnie przygotować fantastyczne, pełnowartościowe śniadanie w wersji ekspresowej. JEDZMY RYBY - a organizm Ci się odwdzięczy. Co więcej za takie śniadanie, które z pewnością starczy
Mój Smak na ŻycieAtlantyckiego. Dzięki tym akwenom ryb i owoców morza jest w Hiszpanii pod dostatkiem. Morskie bogactwo jest wykorzystywane w tutejszej kuchni, która zna setki przepisów na m.in. dania z ryb, ośmiornic i wodorostów. Hiszpania ma także ciepły klimat. Latem utrzymuje się tu temperatura od 25 do 30 stopni Celsjusza, co sprzyja uprawie południowych warzyw i owoców, takich(...)owoce moża prosto od producentów, hodowców, rybaków. Najsławniejszą halę targową La Boqueria znajdziemy w Barcelonie. Znaleźć tu można wszelkie możliwe kulinarne składniki. Są tu warzywa, owoce, tysiące gatunków ryb, małże, przegrzebki, langusty, ośmiornice, krewetki wszelkich rozmiarów i gatunków, a także wędliny, z których Hiszpania jest szczególnie dumna, jak chociażby słynna szynka jamon iberico. Serwowane są tu także specjały kuchni
Pyry na Gazpiątek to ryba.. ... ta jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu a smakuje i wygląda bardzo wykwintnie. Dlatego też jest świetna na przyjęcia dla gości lub też jako danie wigilijne. Słodkawy smak pora świetnie współgra z delikatnym smakiem łososia a nuta cytrusowa świetnie przełamuje smak dania. SKŁADNIKI: 400-500g łososia (w jednym kawałku) 2 łyżki masła klarowanego duży(...)końca, dokładnie płuczemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy por z pietruszką aż zmiękną. Przekładamy do miseczki i przestudzamy. Na tej samej patelni smażymy rybę doprawioną z obu stron solą, czarnym pieprzem oraz grubo suszona natką pietruszki. Rybę przesmażamy chwilkę na mocno rozgrzanej patelni aż się zarumieni. Nie powinna być usmażona „na gotowo”. Rozwijamy płat ciasta francuskiego
Pyry na GazJedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań czyli ryba po grecku. Składniki: ½ kg ryby (najlepiej w mrożonych płatach, ja robię z mintajem lub morszczukiem) ½ kg marchwi 1 pietruszka kawałek selera 3 cebule 1 koncentrat pomidorowy sól, pieprz do smaku, kostka rosołowa Sposób wykonania. Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Włożyć do garnka i zalać wodą(...)Dodać kostkę rosołową i przyprawy. Gotować pod przykryciem ok. 30 – 40 minut. Rybę rozmrozić i lekko posolić. Usmażyć na patelni na oleju. Cebule pokroić w kostkę i również usmażyć aż do zeszklenia się. Do ugotowanych warzyw dodać usmażoną rybę, cebulę i koncentrat pomidorowy. Wszystko pogotować jeszcze ok. 10 minut. Podawać gorące. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie