ryby - 22088 przepisów (strona:281/1473)

Gravlax w burakach czyli łosoś po szwedzku 195

oczyścić łososia ze wszystkich dodatków. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę ułożyć na desce, skórą w dół i za pomocą ostrego, długiego noża, zaczynając od ogona, odciąć mięso od skóry. Tutaj można zobaczyć jak to zrobić. Z łososia odciąć cienkie plastry, ułożyć na talerzu. Resztę ryby zawinąć w folię i schować do lodówki, można przechowywać do 2 tygodni

Stare Gary
Zupa ryżowa z dorszem 120

Zagotować. Kiedy bulion zacznie wrzeć, dosypać ryż oraz listek laurowy i ziele. Gotować do miękkości ryżu. W międzyczasie wyczyścić filet z dorsza, pokroić w kostkę (tylko nie drobno, bo ryba się rozpadnie) i 2-3 minuty przed końcem czasu gotowania się zupy wrzucić rybę. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz papryczką chili. Posypać koprem. Smacznego! * w przypadku tej zupy nie polecam(...)wywaru mięsnego- ryba i mięso trochę się tu 'kłóci' :) Można też zrobić na samej wodzie (z wymienionymi warzywami, oczywiście), ale warzywa z ryżem gotowane dodatkowo na bulionie są bardziej aromatyczne, przez co zupa jest smaczniejsza

Kraina Miodem Płynąca
Turbot z lubczykowo-melisowym pesto 163

kg.Ze wzgledu na smak i konsystencje jest jedna z najbardziej cenionych ryb w Europie.Rarytasem jest dlatego,gdyz nie plywa w lawicach,tylko stanowi polow uboczny podczas polowu innych ryb. Dzisiaj przygotowalam turbota z pesto lubczykowo-melisowym jako ,ze tych ziol mam w ogrodzie w brod.Jesli nie macie dostepu do swiezych ziol,ani znajomych z ogrodem,spokojnie mozecie zrobic(...)kuchni prawdziwe smakowitosci.Warto wiec wykazac sie fantazja i tworzyc wlasne przepisy.Mam nadzieje,ze moj bedzie dla Was  inspiracja. Skladniki: 1 turbot ok.80 dkg (lub kazda inna biala ryba) 2 garscie lubczyku 2 garscie melisy cytrynowej 2 zabki czosnku 50 g orzechow wloskich 4 -5 lyzek oliwy lub dobrego oleju rzepakowego cytryna,sol Wykonanie: Rybe umyc,osuszycSkropic sokiem z cytryna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie,jedz na zdrowie! Śledź w oleju 142

skory.To nieodlaczny skladnik kazdej zdrowej diety. Ryby powinni jesc wszyscy przynajmniej dwa razy w tygodniu,a osoby o suchej skorze jeszcze czesciej. JAKIE KORZYSCI PRZYNOSI JEDZENIE SLEDZI ?  Ryby maja bezcenne kwasy omega-3,ktore potrzebne sa do budowy jej plaszcza ochronnego,przyczyniaja sie do lepszego jej nawilzenia,wplywaja korzystnie na procesy jej rogowacenia,dzialaja przeciwalergicznie.Najlepiej jesc duzo(...)cynk,miedz i jod. Jedzenie sledzi obniza wysoki poziom cholesterolu,wzmacnia odpornosc,reguluje cisnienie tetnicze krwi,poprawia pamiec i koncentracje,chroni przed tworzeniem sie zakrzepow. Chociaz sledzie sa tlustymi rybami nie dostarczaja zbyt wielu kalorii,bo 100g sledzia to 160 kcal,a zawarty w sledziu potas ulatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu,natomiast kwas omega-3 przyspiesza przemiane materii

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Złociste kotlety rybne z koperkiem 240

pewno dzieci nie pogardzą "domowymi paluszkami rybnymi" :-)  Składniki: Dwa średniej wielkości filety z białej ryby (ja użyłam Solę, ale może być np.mintaj i inne białe ryby) 1 jajko 1 mała cebulka 3 + 1 płaskie łyżki bułki tartej sól i pieprz vegeta 1 łyżeczka posiekanego koperku olej do smażenia Wykonanie: Rybę kroimy na bardzo małą kosteczkę wyciągając przy

Anielska Kuchnia Ani
Pieczony pstrąg łososiowy w czarnym sezamie i glonach nori 166

Uwielbiam ryby pieczone w sezamowej posypce. Bardzo często przygotowuję w ten sposób grillowanego łososia, którego możecie użyć zamiast pstrąga. Danie jest supersmaczne i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować rybę w sosie teriyaki,  obtoczyć w ziarnach sezamu, utłuczonych uprzednio z glonami nori,  a następnie wrzucić na niecały kwadrans do piekarnika lub ugrillować. Taka ryba świetnie smakuje z pieczonymi(...)oliwa z oliwek Przygotowanie: Pstrąga oczyścić i zamarynować w sosie teriyaki, soku z cytryny i odrobinie soli. Odstawić na godzinę. Glony nori utłuc w moździerzu z sezamem. Zamarynowaną rybę obtoczyć w otrzymanej posypce. Piec przez 10-15 minut w 200 ºC na papierze do pieczenia posmarowanym oliwą, aż skórka stanie się chrupiąca. Podawać z pieczonymi batatami z tego przepisu

Food Square
Bulion rybny z zielonymi tortellini z rybą 144

ciebie inspiruje Almette.  Jeśli macie ochotę skosztować mojego zwycięskiego dania, to zapraszam do Restauracji Żurawina w Warszawie, gdzie jest serwowane:)   Składniki: Bulion rybny: 1 kg ryb morskich lub pozostałych resztek po filetowaniu (głów, kręgosłupów, skór) 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 1 por kawałek selera 2 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz Tortellini(...)łososia wędzonego 100 g filetu dorsza 1 łyżka serka Almette z chrzanem kolorowy młotkowany pieprz Przygotowanie: Bulion:  Włoszczyznę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy razem z rybą do garnka. Dodajemy przyprawy i wlewamy 2,5 l wody. Gotujemy na średnim ogniu, zbieramy pojawiającą się szumowinę. Zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Przecedzamy. Ciasto na tortellini

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczony labraks z imbirem i czosnkiem 206

jest rybą chudą, ale za to bardzo sytą – spokojnie jeden filet wystarcza dla 1 osoby. Fakt, by nie zabić jej smaku nie należy stosować zbyt wielu przypraw – w tym przepisie jest ich dużo i rzeczywiście łatwo jest przedobrzyć. Nam tak przygotowana bardzo pasowała, ale takie nasze kubki smakowe:) Pozdrawiam i smacznego! Filed under: Dania wegetariańskie , Ryby

kuchcikownia
Dorada z limonkowym puree z listkami brukselki 167

Szybki obiad. Aromatyczna ryba z dodatkiem limonkowego puree z ziemniaków i chrupiących listków brukselki. Brukselka po wycięciu mini głąbów i zblanszowaniu zachowuje żywe kolory, jędrność i nabiera delikatnego smaku. Polecam :)   Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 2     Składniki: 2 wypatroszone i oskrobane dorady, 4 ziemniaki, 500 g brukselki, 1 papryczka chili, 1 limonka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka(...)ziemniaków, dodać porcjami mleko (do uzyskania odpowiedniej konsystencji), doprawić solą i pieprzem. Dodać brukselkę, wymieszać, posypać posiekaną papryczką chili. W między czasie usmażyć dorady. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem ryby ponacinać do kręgosłupa z obydwu stron, posypać kolendrą, solą i pieprzem cayenne. Do środka włożyć po 2 plasterki limonki. Smażyć na rozgrzanej oliwie prze 5 minut, przekręcić, dodać

SzczyptaSmaQ
Sos marchewkowy z curry pełen aromatu pomarańczy, goździka - przepis świąteczny 204

zapachy smaki które kojarzą się z zapachem wigilii. Jak dla mnie to pomarańcze, goździki zapach zakwasu buraczanego mogła bym tak pisać i pisać. Na święta podajemy pod różną postacią ryby ja w tym roku podam go z sosem marchewkowo - pomarańczowym. Świetnie też pasuję do piersi z kurczaka. Nie należę do osób podjadających nawet jak gotuję(...)nasze kubki smakowe - jeżeli sos na początku gotowania jest za gęsty możemy dolać soku z marchwi, aby marchewka miała czas zmięknąć Jeżeli chcemy ten sos wykorzystać do np. ryby i w tym ją usmażyć to po dodaniu soku do marchwi dodajemy obsmażone na maśle kawałki ryby (lub piersi z kurczaka) i tak wszytko dusimy do miękkości mięso jest

Basia w kuchni
Rewelacyjne Fish and Chips, czyli ryba z frytami, którą pokochają nawet Ci, co im ryba ością staje… 140

Dzisiaj na widelcu, będzie kultowe danie kuchni brytyjskiej, popularne fish and chips, czyli po naszemu smażone kawałki ryby z frytkami w papierze, które można dostać niemal(...)każdym rogu w Wielkiej Brytanii, obficie skropione octem. Tak naprawdę fish w owym daniu jest równoznaczne z dorszem, o czym nie każdy wie,... Rewelacyjne Fish and Chips, czyli ryba z frytami, którą pokochają nawet Ci, co im ryba ością staje… is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Pesto z nerkowców i rukoli oraz dorsz pieczony z suszonymi pomidorami, czyli prosto i wykwintnie 201

przykład nachosów, na które przepis znajdziecie  tutaj . Kolej na dorsza, czyli bombę pełną witamin, składników mineralnych, wzmacniającą odporność i poprawiającą krążenie, a do tego tak nieziemsko pyszną! Ryba przygotowana w ten sposób to praktycznie źródło samego białka, więc należy pamiętać o niezbędnym dodatku węglowodanów dla zbilansowania wartości odżywczych i dopełnienia smaku. Myślę, że dobrze sprawdzi się tu delikatna kasza(...)oregano cząber tymianek sól czosnkowa pieprz odrobina soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Suszone pomidory pokroić w cienkie paski Fileta naciąć w poprzek i w powstałe zagłębienia wkłożyć paski suszonych pomidorów Rybę skropić sokiem z cytryny i doprawić ziołami, solą i pieprzem Zawinąć rybę w folię aluminiową Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C Na koniec drobne ogłoszenia "parafialne

peanutbuttermonster
PIECZONY LIN Z NUTKĄ CYTRYNY I ROZMARYNEM 145

Ciekawe połaczenie smaku ryby, cytryny i niezwykle aromatycznego rozmarynu. Smak przeszedł moje oczekiwania, a zapach ...nieziemski Składniki:  1 większy lin- u mnie 38 cm 4 plastry cytryny 4 gałązki rozmarynu sól, pieprz Wykonanie : Lina sprawiamy, solimy z obu stron na zewnątrz i wewnątrz. Odstawiamy na min. godzinę do lodówki(...)czasie jescze raz solimy, posypujemy obficie pieprzem, najlepiej świeżo grubo zmielonym. Układamy na folii aluminiowej, do środka wkładamy 2 plastry cytryny i 2 gałązki rozmarynu. Na wierzch ryby układamy 2 plastry cytryny i obkładamy rozmarynem. Zawijamy lina w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Po ok. 1o minutach, odwijamy folię aluminiową i zapiekamy rybę jeszcze ok.10

Z Majeczką w kuchni
Szybkie i pyszne krewetki z patelni 151

otwarciem pudełka było czuć zapach mułu... i takie wrażenie miałam do tegorocznych wakacji, które spędziliśmy w Chorwacji. Codziennie rano chodziłam na trogirski targ w poszukiwaniu ryb na obiad. Ryby były bardzo dobre, świeże, jędrne. Zawsze obok ryb leżały krewetki ale jakoś nie mogłam się przemóc. Któregoś dnia poprosiłam sprzedawcę o kilka na spróbowanie... na następny dzień wróciłam

cooklife