RYBA PO GRECKU Ryba po grecku gości na naszym stole dosyć często, szczególnie w piątki J Może dla niektórych jest to danie nieco pracochłonne, ale wierzcie mi, warte poświęcenia zarówno czasu jak i energii ;) To danie sprawdza się również na zimno, jako przekąska w pracy lub na podwieczorek. SKŁADNIKI: 5-6 dużych marchew 3-4 duże pietruszki(...)średnie cebule* ok. 2-3 łyżki pasty pomidorowej/ przecieru/ lub ketchupu ok. 2-3 łyżki musztardy odrobina mąki sól cukier pieprz sok z cytryny olej/ masło klarowane Rybę(karp ,mintaj, dorsz) pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem , panierować w jajku i bułce tartej i usmażyć na głębokim tłuszczu ( najlepiej na maśle klarowanym). Jeśli wolisz zdrowszą wersję tego dania
Calzonella.comuwielbiam :-). Ja idę wypić z litr kawy, bo śpię na siedząco, a Wam życzę miłego dnia :-). Składniki: miruna (ilość wedle uznania u nas jakieś 500 g, możne być inna ryba) suszone pomidory suszona żurawina 1 duża kula mozzarelli natka pietruszki sól pieprz suszone pomidory z bazylia i czosnkiem (przyprawa) bataty Rybę wcześniej z obu stron oprószam solą i pieprzem, odstawiam(...)jakąś godzinkę. Bataty obieram kroję, wrzucam do naczynia żaroodpornego, dodaję skraplam dosłownie troszeczkę oliwą, oprószam, solą i pieprzem. Rybę myję, dzielę na 3 porcje. Również układam w drugim naczyniu żaroodpornym, polewam troszeczkę olejem z suszonych pomidorów, nakładam pokrojoną w plastry mozzarellę (plastrów z jednej kuli wyszło mi 6 sztuk), na mozzarellę daję pokrojone w paski pomidory, żurawinę i całość
kruche babeczkiUwielbiam ryby pod każdą postacią. Dziś proponuje przepis na lekką i beztłuszczowe połączenie ziół i ryby. Smacznego! Medaliony z łososia w ziołach Składniki: 5 medalionów z łososia sok z cytryny oliwa 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz Sposób wykonania: Cebulę kroimy w piórka, czosnek kroimy w plasterki(...)układamy z żaroodpornym naczyniu. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą i posypujemy solą, pieprzem i ziołami. Układamy na cebuli i czosnku. Rybę pieczemy w tem. 170 st około 25 minut
Smaki NataliiPolędwica & Słonina Złotnicka Pokrzywa & Emilgrana Sola & Maślanka Arbuz & Truskawki Polska ryba dorszowata w najlepszym wydaniu. Łupacz to zdecydowanie faworyt tej kolacji, marynowany w kolendrze i limonce pozostał bardzo delikatny i intensywny w smaku. Nie ma mowy o cierpkim posmaku surowej ryby! Całość podkręcają ogórki, świeże i małosolne + lekka galaretka. I nie byłoby(...)drugie danie główne podano Solę. I tu niestety rozczarowanie - zarówno smakowe, jak i wizualnie. Ryba delikatna ale bez wyrazu i smaku. Podana z rzadką pianą z maślanki wyglądała blado. Ciekawym akcentem były pikle z kwiatów czosnku, marynowane w occie kokosowym. Niestety smak kokosa, maślanki i ryby zupełnie do mnie nie przemówił. Ok, a co z dodatkami? A no pojawiła
Spektrum Smakuminimum dwa razy w tygodniu dlatego wybrałam danie rybne. Szybki makaron z łososiem i brokułami, w lekkim sosie w stylu azjatyckim, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom ryb. Użyłam w tym przepisie bimi, czyli japońskiego brokuła, którego jakimś cudem znalazłam w moim markecie i koniecznie chciałam spróbować. Zamiast niego świetnie sprawdzi się nasz tradycyjny brokuł, polecam! Scroll
karmelowysię nie marnuje, bo można śmiało ją zjeść również na kanapce :) U mnie dziś nieco odmienna wersja bo z mielonej ryby i mięsa. Składniki: 75 dag świeżej ryby (wg uznania, ja użyłam karpia) 1 cebula 3 czerstwe bułki 20 dag mięsa wołowego mielonego 6 jajek 1 szklanka mleka 1 łyżka musztardy sól i pieprz do smaku(...)wędzonego boczku tłuszcz do formy Wykonanie: Trzy jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Bułki namoczyć w mleku, następnie dokładnie odcisnąć. Boczek pokroić w cienkie plastry. Rybę oczyścić, wyciąć filety, zmielić w maszynce razem z cebulą. Oddzielnie zmielić namoczone i odciśnięte bułki, następnie połączyć z rybą, mięsem, dodać dwa jajka, musztardę i przyprawy do smaku. Wyrobić ręką masę bardzo dokładnie
Tradycyjna KuchniaJedno z lepszych dań z ryby.Sos kremowy ,lekka ,jędrna ryba czego trzeba więcej do skosztowania przepysznego obiadu , a ryba ma tylko 210 kcal. 25 dag.dorsza 25 dag.szpinaku Na wywar jarzynowy : ***************************** 2 marchewki 1 łodyga selera 1 gałązka tymianku ( może byc suszony) natka pietruszki 2 liście laurowe 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka ziaren kolendry sól 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)łyżki mleka ********************************************* Warzywa oczyścić, umyć , włożyć liście laurowe i inne przyprawy zalać wodą ,ugotować , przecedzić .Rybę umyć , podzielić na porcje , włożyć do wywaru, zagotować ,zmniejszyć gaz , gotować , aż ryba będzie miękka , wyjąć ją i osączyć .Ugotować szpinak we wrzątku , posolić , zagęścić mąką ziemniaczaną z mlekiem , położyć na talerzu .Ułożyć rybę , posypać natką pietruszki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkilubi rybę po grecku? Ja lubię. Bardzo. Problem w tym, że zanim trafi na talerz, trochę trzeba się koło niej "nachodzić". Tradycyjny przepis na rybę po grecku znajdziecie W TYM MIEJSCU Ja dziś podaję tę rybę w nieco innej formie. W formie szybszej. Składniki ryba po grecku SEKO z serii JEDYNE TAKIE sałata zielona rzodkiewka pomidor koperek(...)olej z ostropestu tłoczony na zimno WOJ-LEN sól morska do smaku Na półmisek rozłóż poszarpane liście sałaty. Posyp koperkiem. Dodaj rybę po grecku wcześniej schłodzoną w lodówce. Rzodkiewkę i pomidora. Dosmacz solą i olejem z ostropestu. Sałatka gotowa. Błyskawicznie. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnigotowaniu, zwłaszcza fanom burgerów. Cena: 11,90 zł Gdzie kupić: www.garneczki.pl Ruszt do grillowania ryb BROIL KING Obowiązkowy przyrząd grillowy dla jaroszy. Pra36 proc. Polaków lubi grillowane ryby. Pięciopozycyjna, odczepiana rączka zapewni komfort w czasie przygotowania ryb. Rusz można swobodnie obracać, a dzięki zaciskowi jedzenie nie wypadnie. Z jego pomocą przygotujemy także warzywa i mięso. Cena
My Chcemy JeśćRyba dotarła do nas wprost znad morza. Świeżo łowiona, pysznie wędzona. Gdy mieszka się w mieście, które od morza jest wyjątkowo daleko, takie rarytasy traktuje się z namaszczeniem, bo smak świeżej, morskiej ryby jest obłędny, nieporównywalny z kupnymi w sklepach, czy o zgrozo w marketach. Do tego buraczki od rodzimych rolników, co to niekoniecznie opryski robią i można smacznie(...)zdrowo zjeść. Jak połączyć w jedno szpinak, buraki i rybę wędzoną? Dla mnie idealnym łącznikiem jest właśnie tarta, którą uwielbiam robić. Mam jeden, sprawdzony, idealny przepis na spód tarty i jestem mu wierna. Składniki na ciasto 250 g mąki pszennej 130 g zimnego masła 2 żółtka łyżeczka soli 2 łyżki lodowatej wody Wykonanie ciasta: Mąkę, masło, żółtko i sól wyrobić
gutfutdzisiejszy obiad polecam pyszną rybę z zasmażanymi warzywami. Potrawa jest szybka do przygotowania. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 3 płaty mintaja świeżego lub mrożonego, 2 jajka, 2,5 szklanki bułki tartej, 1/2 słoika zasmażanych warzyw ORZECH , sól, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Rybę myję i osuszam (zamrożoną wcześniej rozmrażam). Rybę kroję na mniejsze kawałki. Oprószam solą. Kawałki mintaja zanurzam(...)rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Rybę smażę z dwóch stron na rumiano na rozgrzanym oleju. 2. Warzywa przekładam do garnka i podgrzewam. Wykładam na talerz. Na wierzchu układam rybę i podaję. Do przygotowania potrawy wykorzystałam zasmażane warzywa , które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Warzywa ORZECH to doskonały dodatek do wielu potraw. Można je podawać zarówno
Tradycyjna kuchnia KasiBurgery można przygotować z rożnego rodzaju mięsa, ryb, a nawet znane są burgery wegetariańskie składające się na przykład ze zmielonych roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca lub fasola. Burger(...)innego, jak rodzaj kotleta z mielonego lub siekanego mięsa uformowanego w kształcie płaskiego placka. Zapraszam więc do siekania, mielenia… na rybne burgery z czosnkiem niedźwiedzim. Składniki: - 1 kg świeżej ryby (dorsz, mintaj) - 1 czerstwa bułka - ok. ½ szklanki mleka (do namoczenia bułki) - 2 jajka - 1 cebula - 1 łyżeczka nasion – kolendra, kminek i gorczyca – uprażonych i roztartych w moździerzu
mojewypiekiinietylkooleju łyżka soku z cytryny lub limonki łyżka mąki 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy sól, pieprz ognista mieszanka przypraw w młynku (niekoniecznie) 2 woreczki ryżu szczypior do posypania Rybę rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć odrobiną soli i pieprzu, skopić sokiem z cytryny. Na rozgrzanym oleju przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z curry i kurkumą. Dodać posiekany czosnek(...)chwili oprószyć mąką. Zamieszać i wlać 1 szklankę wody. Podgrzewać ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojoną w większe kawałki rybę, dusić ok 10 minut. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Podawać z rybą, posypane posiekanym szczypiorem
Smakołyki Asicałe życie, i to jest bardzo fajne. Dlatego poczytałam, poszukałam, poszperałam na polskich i zagranicznych kulinarnych portalach i znalazłam przyprawy, które idealnie pasują do określonego rodzaju mięs i ryb. Większość wsparcia uzyskałam z książki Michela Morana. Mam nadzieję, że ze smakiem będziecie tu wracać. Jeśli macie swoje sugestie, opinie bądź pomysły to piszcie śmiało. Poniżej zestawiłam rodzaje mięs(...)estragon, goździki, koper, liść laurowy, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie Dziczyzna - curry, czosnek, estragon, gorczyca, jałowiec, kminek, kolendra, liść laurowy, pieprz, szałwia, tymianek, ziele angielskie. Ryby: Karp - chrzan, gałka muszkatołowa, koper, koper włoski, papryka, pieprz, natka pietruszki, tymianek Łosoś - bazylia, chrzan, cytryna, gorczyca, koper, pieprz, natka pietruszki, szałwia, tymianek Ryby morskie gotowane - bazylia, chrzan
Zasmakuj Kuchni