ryby - 22088 przepisów (strona:263/1473)

Greentest i Food cleaner – dwa urządzenia, dzięki którym zdrowiej jemy 96

mięso, dzięki czemu wiemy o jego jakości oraz ewentualnych substancjach jakie mogły zostać dodane przed jego sprzedażą. Greentest ECO potrafi również sprawdzić promieniowanie wszystkich produktów żywnościowych (owoce, warzywa, mięso, ryby, owoce morza) jak i również przedmiotów znajdujących się w naszym otoczeniu. Wszystko to dzięki wbudowanemu licznikowi Geigera”. Urządzenie jest lekkie i poręczne, wyposażone w dobrej jakości pokrowiec (woreczek/etui(...)które dzięki połączeniu technologii ultradźwiękowej oraz nasycania wody ozonem usuwa zagrażające zdrowiu substancje oraz drobnoustroje bez stosowania środków chemicznych. Niezastąpiony przy myciu produktów spożywczych takich jak warzywa, owoce, mięso, ryby, owoce morza. Pozwala również na dezynfekcje przedmiotów kuchennych, akcesoriów dla dzieci takich jak smoczki, butelki, zabawki oraz wielu innych rzeczy których czyszczenie i dezynfekcja stanowi problem. Ultradźwięki potrafią usunąć

Moja Delicja
Sałatka z wędzoną makrelą i mixem sałat 143

Będąc nad morzem nie sposób nie jeść pysznych ryb.   Ryby są przygotowane pod każdą postacią i podane na wiele sposobów: smażone, pieczone w piecu czy też wędzone.   Smaczne też są podane w sałatkach. Po powrocie wakacji postanowiłam kilka pysznie przyrządzonych tam ryb zrobić w domu. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną sałatkę z wędzoną

Kuchnia u Krysi
Kotlety rybne 136

Zapraszam dziś na kotlety mielone z dorsza. Takie kotleciki możemy również zrobić z mięsa innej ryby. Polecam Składniki(...)mięsa z dorsza (bez ości i skóry) 1 cebula 1/2 szkl bułki tartej 2 jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu białego olej do smażenia Przygotowanie: Oczyszczone mięso ryby mielimy w maszynce do mielenia mięsa dwa razy, razem z obraną cebulką. Do zmielonej ryby dodajemy 1/4 szkl bułki tartej, jajka i przyprawy. Wyrabiamy dokładnie i formujemy kotlety, spłaszczamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sałatka z wędzoną rybą 133

Można użyć jakiejkolwiek wędzonej ryby o zwięzłym miąższu - dorsz, makrela, itp.  A smak wart zachodu - lekko rybne, lekko słodkie i chrupiące danie. Składniki: 1 niewielka wędzona ryba - ok 300 g 2 średnie ziemniaki 1 puszka kukurydzy 2 szalotki lub średnia cebula czerwona/ cukrowa 3 spore ogórki konserwowe 1 duże jabłko - najlepiej champion lub inne, podobnie kruche i słodkie(...)mały pęczek szczypiorku majonez gęsty jogurt musztarda kremska ewentualnie sól i pieprz Ziemniaki ugotować z mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niewielką kostkę. Rybę obrać ze skóry, wyciągnąć wszystkie ości i porwać na niewielkie kawałki. Ogórki, jabłko i cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać odsączoną kukurydzę i posiekany szczypiorek. Przygotować sos: wymieszać ze sobą

Ze smakiem bez glutenu
DORSZ pod PINIOWYM PESTO z KASZĄ PĘCZAK i WARZYWAMI 113

piekarniku, możecie upiec w temperaturze 180 stopni, przykrywając naczynie folią aluminiową (żeby ryba nie wysuszyła się za nadto). Dobrze będzie smakować także ugotowany na parze. W czasie, gdy ryba się gotuje, przygotować kaszę. Odsypać z opakowania 160g kaszy pęczak, zalać 320ml wrzątku, dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wykroić wewnętrzną miękką część(...)ponownie wymieszać, wyłączyć ogień pod patelnią. Następnie przygotować surówkę z marchewki i jabłka. Wyciągnąć dorsza z piekarnika. Danie podawać gorące, świeżo po przygotowaniu. Odgrzewanie w mikrofalówce spotęguje aromat ryby – z własnego doświadczenia, koledzy i koleżanki w pracy narzekają, jak odgrzewam dorsza.   1 porcja to ok. 450 kcal , węglowodany: 42g, białko: 30g, tłuszcz:18g Informacja dla diabetyków

Dietolog
Pstrąg w warzywach na słodko 96

danie podbiło moje serce i na pewno nie raz jeszcze zagości na moim stole. Pyszna, delikatna ryba pod pierzyną z warzyw, z dodatkiem cudownie aromatycznych przypraw, takich jak cynamon, goździki to jest to co mi i moim gościom zdecydowanie poprawiło nastrój. Z całego serca polecam ten przepis znaleziony tu bo naprawdę warto. Pstrąg w warzywach na słodko 1 kg filetów(...)sokiem z cytryny i wstawić do lodówki. Następnego dnia obtoczyć w mące i smażyć na oleju na złoty kolor, po usmażeniu przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na olej ze smażenia ryby ( nigdy tego nie robię zlałam więc zużyty i dolałam świeżego) wrzucić pokrojone w kostkę cebule i zeszklić, a następnie dodać włoszczyznę, przyprawić jarzynką i dusić do miękkości. Gdy zmiękną

Pieguskowa Kuchnia
Okonki pieczone w folii 104

Mój mąż, od jakiegoś czasu zapalony wędkarz, poszedł na ryby i przyniósł 28 okoni. Każdy, kto miał do czynienia z tymi rybkami, wie jak ciężko się je skrobie, ale na szczęście na ratunek przyszli nam moi rodzice, którzy doskonale znają się na rzeczy :). Zazwyczaj jadamy okonie posolone, obtoczone w mące i usmażone na rumiano, ale tym razem miałam ochotę(...)nieco przeszły. Folie aluminiową złożyć na pół, miejsce gdzie położymy rybę posmarować zwykłym masłem. Brzuch okoni nafaszerować kawałkiem zmrożonego masła ziołowego i natką pietruszki, ułożyć na folii. Na wierzch ułożyć po kawałku zwykłego masła i natki, przykryć drugą połową folii i pozaginać brzegi w kieszonkę. Zapakowane ryby ułożyć na blasze i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze

Pieguskowa Kuchnia
ŁOSOŚ W MIGDAŁACH NA BURACZANEJ OWSIANCE 115

piątek zazwyczaj serwuję rybę. Jakoś tak się utarło w moim domu, że jest to dzień bezmięsny, na co nikt nie narzeka. Lubimy ryby pod każdą postacią, ale ta wersja smakuje nam wyjątkowo. Pyszny łosoś w chrupiącej, migdałowej panierce to ostatnio nasz obiadowy hit. Podany na buraczanej owsiance, podpatrzonej na Kuchni Lidla od Karola Okrasy jest wariacją na temat płatków(...)owsianych, podawanych zazwyczaj na śniadanie. Zamiast płatków migdałowych możecie panierować rybę w płatkach owsianych, podsmażyć i krótko podpiec w piekarniku. Jeżeli nie boicie się wyzwań smakowych to jest to danie dla Was. Polecam:) ŁOSOŚ W MIGDAŁACH NA BURACZANEJ OWSIANCE 4 kawałki łososia bez skóry płatki migdałowe 2 łyżki mąki 2 jajka 200 g płatków owsianych 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Pieguskowa Kuchnia
Pasta z łososiem i pesto wg Aleex 141

przygotować. Kawałek wędzonej na gorąco ryby lekko zwilżyć oliwą. Ułożyć go na folii aluminiowej także posmarowanej oliwą, skórą do dołu. 2. Posiekać kawałek papryczki chili. 3. Na wierzchu ryby rozłożyć posiekaną papryczkę. 4. Piec łososia przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Zostawić do ostygnięcia. 5. Ostudzoną rybę rozdzielić na kawałeczki w miseczce

W mojej kuchni
Kokosowa potrawka z okonia nilowego 166

Lubię odkrywać kulinarne nowości. Dawniej z wielką obawą wchodziłam do sklepów rybnych lub mięsnych. Nadal nie mam zbyt dużej wiedzy na temat mięsa, ale polubiłam kupowanie ryb. Cóż(...)tego, że większości z nich nie znam? Nie poznam, dopóki nie posmakuję. A to jest możliwe dopiero po zakupie i przyrządzeniu. Sprzedawcy w Polsce niestety nie zawsze wiedzą, jak ryby przyrządzić, ale przynajmniej wiedzą, skąd ryba pochodzi. A przyrządzenie i tak jest kwestią gustu. Minęły czasy sztywnego trzymania się przepisu. Smakosze po prostu eksperymentują. I takich eksperymentalnych dań należy

Weekendy w domu i ogrodzie
Rosół z makaronem i rybką 154

Rosołek,..ale tym razem z dodatkiem rybki. 30 dkg fileta z ryby 2 marchewki 10-15 dkg fasolki szparagowej(...)biała część] sól, domowa wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek 1-2 łyżki masła makaron Marchewkę obrać, cebulę opalić.Pora i fasolkę pokroić.Wszystkie składniki [oprócz makaronu i ryby] umieścić w garnku i zalać wodą.Gotować kilka minut, dodać pokrojone kawałki ryby i gotować.Dodać masło,d oprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia.W drugim garnku ugotować makaron.Do

Moje domowe kucharzenie
Sajgonki z polędwiczkami i warzywami 181

Kuchnia chińska dziś zawitała do mojej kuchni - jest zasmakuj kuchni chińskiej:) Cechą charakterystyczną kuchni chińskiej jest jej praktyczność i wykorzystanie lokalnych produktów. Na morskim wybrzeżu jada się ryby i owoce morza, w górach dziczyznę i inne dary lasu, np. grzyby. W okolicach Harbinu, gdzie jest za zimno by uprawiać ryż, z rosnących tam zbóż produkuje się mąkę i przyrządza(...)wygląd potrawy współgrał ze smakiem. Za najpopularniejsze chińskie danie uznaje się wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym. Dużym uznaniem cieszą się w Chinach potrawy kuchni wschodniej z okolic Szanghaju. Świeże ryby, krewetki, kraby i owoce morza podaje się w pikantno-słodkich sosach z dodatkiem imbiru, curry i kolendry. Ryby podaje się w całości, a nie jako filety pozbawione ości

Zasmakuj Kuchni
Pstrąg pieczony z ziemniakami 236

roślinnego 2 łyżki posiekanego koperku sól 4 łyżeczki masła 1,5 kg młodych ziemniaków 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej 1 łyżka suszonego tymianku 2 łyżki oleju roślinnego Sposób wykonania: Ryby myjemy i suszymy. Nacieramy solą, zmiażdżonym czosnkiem i koperkiem. Polewamy sokiem z cytryny i olejem. Odstawiamy na 30 minut. Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na małe kawałki (ćwiartki), wrzucamy(...)Wysypujemy na nią ziemniaki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. Pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie ziemniaki zsuwamy na bok blachy a w wolnym miejscy układamy ryby. Pieczemy razem w 200°C przez około 30 minut.  Na 10 minut przed końcem pieczenia na każdą rybę nakładamy porcję masła. Ziemniaki solimy po upieczeniu

Qchnia po prostu
filety dorsza i pstrąga z patelni... 135

podzielić na mniejsze dzwonki do woreczka wsypać mąkę, kucharka, pieprz cytrynowy i czarny, do worka wkładaćdzwonki ryb i obtaczać je mąką na bardzo gorącym oleju smażyć rumiane dzwonki ryb, ryba jest chrupiąca, z wierzchu i soczysta w środku, można podać z sosem cytrynowym (jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" ) lub z czym się lubi.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię