ryby - 22088 przepisów (strona:261/1473)

Ryba w cieście naleśnikowym 147

Coś bezmięsnego , czyli ryba ..w cieście naleśnikowym. 50 dkg filetów dowolnej ryby 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl. mleka 1 jajko sól, pieprz Mąki wymieszać z solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Jajko wymieszać z mlekiem, potem składniki mokre wlać do składników suchych i dokładnie ubić trzepaczką, aby ciasto było(...)jednolite.Filety z ryby pokroić na kawałki , zanurzyć w cieście naleśnikowym .Smażyć na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min z każdej strony na średnim ogniu. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniczku

Moje domowe kucharzenie
Lekka sałatka na lunch z rybą i warzywami. 244

Latem każdy z Nas dużo chętniej sięga po zdrowe sałatki. To, że jestem miłośnikiem ryb wiecie nie od dzisiaj. Dlatego dość często proponuję Wam dania z rybą, dzisiaj u mnie dorsz. Sałatkę przygotowałam w formie tzw. jednogarnkowego dania. Sałatka sprawdzi się świetnie jako obiad, jest sycąca dzięki ryżowi, który znalazł się w jej składzie. Ponadto jest bardzo odświeżająca, znajdziecie(...)niej dużo warzyw sałaty, świeżej mięty, cytryny czy szparagów.  przepis na sałatkę z rybą i szparagami: -  2 garście ulubionej sałaty - cztery małe porcje dorsza - sok z 1 cytryny - 1 torebka ugotowanego ryżu jaśminowego - sól, pieprz - wypustki z 1/2 granata - 1/3 pęczka zielonych szparagów - oliwa z oliwek - syrop z agawy lub miód - mięta Rybę osusz i usmaż na oliwie/ma

SMYKWKUCHNI
Zapiekanki z rybą 118

Zapiekanki z rybą to pomysł jak wykorzystać rybę, która została nam z obiadu. Bardzo smaczne i uwielbiane przez dzieci zapiekanki, znikają w tempie ekspresowym. Do tego polecam surówkę z pora  . Idealny przysmak na kolację. Jeżeli przygotowaliście Państwo dania z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Będą one wskazówką dla innych jak i również miłe(...)bagietki krótkie 400 g filetów rybnych (dałam mintaja) 100 g żółtego sera 2 cebule 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku 3 łyzki oleju sól pieprz 2 łyżki mąki ketchup Rybę oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiano. Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Bagietki przekroić wzdłuż na pół. Każdą

O kuchni z uczuciem
Wytrawny tort chlebowo-serowy 318

musi być słodki. Przecież nie wszyscy lubią słodkości. Tort można zrobić w wersji wytrawnej i biszkopt zastąpić chlebem , a kremy zrobić z pysznego, naturalnego twarożku, z dodatkiem świeżych warzyw, ryby czy wędliny. Obiecuję, że taki wytrawny torcik bardzo spodoba się Waszym gościom i wszystkim będzie smakować. Tort chlebowo-serowy jest jednocześnie wytrawnym sernikiem na zimno . Można go przygotować dzień(...)obrałam ze skóry i bardzo dokładnie usunęłam wszystkie ości, roztarłam widelcem w misce. Jajko ugotowane na twardo obrałam ze skorupki, starłam na tarce jarzynowej o małych oczkach, dodałam do ryby. Dodałam też twarożek, majonez, pieprz i sól. Dokładnie wymieszałam. Jeśli nie lubicie ryby to zamiast niej możecie wykorzystać dobrą szynkę albo jajka. Jak zrobić krem ogórkowy? Ogórka dokładnie

Smaczna Pyza
Pstrąg łososiowy pod aromatyczną kruszonką 170

Gwiazdą u mnie na blogu jest dziś pstrąg łososiowy pieczony pod ziołowo-orzechową kruszonką z suszonymi pomidorami. Możecie w podobny sposób przygotować inną rybę np. łososia, dorsza czy mintaja. Lubię połączenie ryby i orzechów, a jeśli doda się do nich suszone na słońcu pomidory, to danie robi się na prawdę południowe. Kasza pęczak jest jedną z moich ulubionych kasz(...)łyżkę mielonych orzechów, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę soku wyciśniętego z cytryny, szczyptę soli i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Składniki „kruszonki” wymieszać dokładnie, a następnie rozsmarować na rybie. Zielone oliwki wyciągnąć z zalewy i przekroić w plastry lub na połówki. Ja użyłam oliwek nadziewanych migdałami, co jeszcze bardziej podkręca orzechowy wątek w moim daniu. Piec 25 minut

Dietolog
Jajka z kawiorem 160

Jajka faszerowane kawiorem , przygotowałam z kawiorem z dorsza, ale może być użyty inny kawior. Kawior (solona ikra ryb), produkowany jest z ikry większości ryb. Najdroższy jest tak zwany prawdziwy kawior, czyli kawior z ryb jesiotrowatych – bieługi, jesiotra perskiego, rosyjskiego i siewrugi. Natomiast kawior z dorszowatych jest tak zwanym kawiorem norweskim. 6 jajek ugotowanych na twardo

królestwo garów
Dyniowo – kalafiorowe curry z łososiem i krewetkami 148

bójmy się więc sięgać po mrożonki, które tak samo jak świeże warzywa, zawierają witaminy i składniki mineralne. Nasz organizm w tym okresie, szczególnie się ich domaga! Z kolei ryby i owoce morza są cennym źródłem białka, nienasyconych kwasów omega-3, zawierają szereg składników mineralnych (tj. jod, selen, żelazo, magnez, cynk, wapń). Dużą ich zaletą jest niskokaloryczność, co pomoże(...)mrożoną dynię i kalafior Hortex. Warzywa zalewamy mleczkiem kokosowym i dusimy przez 5 minut. Mrożone krewetki sparzamy wrzątkiem, czyścimy skórę łososia z łusek, kroimy fileta na 2 cm paski. Rybę wkładamy do gotującego sosu z warzywami, po 3 minutach dokładamy krewetki i dusimy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy solą wedle uznania. Curry serwujemy na ryżu z listkami kolendry. Smacznego!!! Artykuł Dyniowo

Kierunekuchnia
Ryba zapiekana z pomidorami 150

Dziś zapraszam po przepis na szybką rybę z piekarnika. Robiłam ją tydzień temu na piątkowy obiad. Przyrządza się szybko, pomijając odmrażanie filetów. Polecam Wam serdecznie! Składniki: 1 filet ryby (u mnie miruna) 2 pomidory 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach suszony koperek sól, pieprz olej aromatyczny (u mnie czosnkowy) sok z cytryny Sposób wykonania: 1. Rybę(...)odmrozić, oprószyć solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. 2. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, lekko skropić olejem, posypać płatkami suszonych pomidorów, drobniutko posiekanym ząbkiem czosnku, suszonym koperkiem. Na koniec wyłożyć pokrojone w kostkę pomidory. 3. Całość piec bez przykrycia w piekarniku w 180-190st.C przez 20-25 minut. 4. Podawać wedle uznania - u nas z ryżem :) Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Miruna po grecku 164

Słodka czerwona papryka Oregano 190 g koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki gorącej wody Sól Pieprz 2 jajka Bułka tarta Rybę wcześniej rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie każdy kawałek ryby panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na patelni (z każdej strony). Cebulę kroimy w kosteczkę(...)angielskie i liście laurowe. Przed końcem duszenia możemy dodać koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw: sól, pieprz, oregano i słodką czerwoną paprykę. Gorącymi warzywami przełożyć w szklanym naczyniu naprzemiennie usmażoną rybę. Odstawić do przegryzienia smaków

VioletoweKucharzenie
Ryba z ajwarem, cukinią i pomidorem, pieczona w papilotach 142

masz czasu na przygotowanie pysznego obiadu? Podaję na dłoni gotowy przepis. Całkowity czas przygotowywania 30-35 minut.  SKŁADNIKI: 4 porcje 4 kawałki białej ryby bez skóry (miruna, dorsz) Mała cukinia Pomidor  1-1.5 woreczka ryżu Mały ząbek czosnku Szalotka Kilka kawałeczków sera feta 4 łyżki ajwaru 2 łyżki sosu sojowego Kurkuma Tymianek(...)Oliwa z oliwek Świeża bazylia Papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy. Szalotkę przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy drobno posiekany czosnek, ugotowany ryż-całość doprawiamy sosem sojowym i kurkumą. Rybę solimy i posypujemy tymiankiem. Wycinamy 4 większe kwadraty z papieru do pieczenia-na każdym układamy ryż, na to kładziemy rybę, smarujemy ją odrobiną oliwy, Na rybie rozcieramy po łyżce ajwaru

Kopystką po garach
Ryba z ajwarem, cukinią i pomidorem, pieczona w papilotach 146

masz czasu na przygotowanie pysznego obiadu? Podaję na dłoni gotowy przepis. Całkowity czas przygotowywania 30-35 minut.  SKŁADNIKI: 4 porcje 4 kawałki białej ryby bez skóry (miruna, dorsz) Mała cukinia Pomidor  1-1.5 woreczka ryżu Mały ząbek czosnku Szalotka Kilka kawałeczków sera feta 4 łyżki ajwaru 2 łyżki sosu sojowego Kurkuma Tymianek(...)Oliwa z oliwek Świeża bazylia Papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy. Szalotkę przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy drobno posiekany czosnek, ugotowany ryż-całość doprawiamy sosem sojowym i kurkumą. Rybę solimy i posypujemy tymiankiem. Wycinamy 4 większe kwadraty z papieru do pieczenia-na każdym układamy ryż, na to kładziemy rybę, smarujemy ją odrobiną oliwy, Na rybie rozcieramy po łyżce ajwaru

Kopystką po garach
Marynowane śledzie II 150

marynowane śledzie. Ich pierwszą wersję znajdziecie tutaj ( klik ), są one zdecydowanie bardziej korzenne i aromatyczne za sprawą cynamonu i goździków. Ten, który Wam podrzucam dziś dodatkowo też zawiera olej. Ryby trzeba marynować minimum dwa - trzy dni, ale im dłużej postoją, tym bardziej nabierają charakteru. A na blogu znajdziecie całe mnóstwo śledziowych smakołyków 😍: Śledzie w sosie musztardowym Śledzie w majeranku(...)obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do garnuszka i gotujemy kolejne 2-3 minuty. Zalewę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.  Śledzie kroimy w dzwonka, wkładamy do słoika, wlewamy zalewę. Ryby powinny być całkowicie nią przykryte. Słoik chowamy do lodówki, po 2-3 dniach są gotowe do jedzenia

Kulinarne przygody Gatity
Łosoś z pieprzem cytrynowym 144

łososia bardzo dawno temu. Teraz praktycznie już tej ryby nie kupuję, bo jest strasznie droga. Ale jak kiedyś stanieje to jeszcze zrobię :) Myślę, że i wersja z białą rybą byłaby równie smaczna. Składniki: 3-4 kawałki łososia sok z połowy cytryny pieprz cytrynowy sól morska masło klarowane do smażenia Sposób przygotowania: 1. Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie(...)kawałki dokładnie skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut do lodówki. 2. Następnie oprószyć solą morską oraz pieprzem cytrynowym z obu stron. 3. Na patelni rozgrzać masło klarowane, rybę usmażyć z obu stron. 4. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne Szaleństwa Margarytki

Kuchnia domowa Ani
Pasta z makreli z cebulką i ogórkiem 118

karmi piersią, ze względu na wysoką tendencję do kumulowania związków rtęci). Polecam kupować świeżą lub ewentualnie wędzoną, na samym końcu dopiero z puszki w ostateczności. Przypominam również, że ryba zawiera ości, na które trzeba będzie poświęcić parę minut przy przygotowywaniu.  Taka pasta jest doskonałym śniadaniem lub kolacją z dodatkiem pełnoziarnistego chlebka. Do tego obowiązkowo jakieś warzywko do swojej(...)push({}); Składniki: -1 makrela świeża lub wędzona -1 cebula czerwona -3 sztuki ogórków konserwowych -pieprz, ewentualnie sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Pozbywamy się ości i skóry z ryby. Cebulkę i ogórki kroimy drobno w kostkę, wszystko mieszamy , doprawiając wedle uznania

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ryba pod pierzynką ananasowo-cebulową 267

natka pietruszki – 4 łyżki oleju – sól, pieprz cytrynowy do smaku   Wykonanie: – Rybę pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. – Roztrzepać jajka z mąką i majonezem. – Kawałki ryby maczać w mokrej panierce i smażyć na oleju na rumiano. Farsz(...)Dodać drobno pokrojony ananas, razem przesmażyć, doprawić solą i pieprzem. – Dodać koncentrat pomidorowy i kurkumę. – Na koniec wymieszać z natką pietruszki. – Usmażoną rybę położyć na dnie salaterki, na to połowę farszu, ponownie ryba i farsz. – Wstawić do lodówki na 24 godziny

To co kocham