ryby - 22088 przepisów (strona:260/1473)

Soljanka moskiewska 113

poszatkowanej białej kapusty 4 łyżki masła 1 duża cebula 1 łyżka kaparów 2 kiszone ogórki zielone oliwki sól pieprz olej Przygotowanie Rybę sprawiłem, pokroiłem na spore kawałki. Rozgrzałem olej na którym podsmażyłem lekko kawałki ryby, bez zrumienienia. Poszatkowana kapustę i posiekaną cebulę przesmażyłem na patelni na gorącym maśle. Przełożyłem do rondla, zalałem bulionem i szklanką wody, dodałem szczyptę soli(...)gotowałem ok. 15 minut. Następnie dołożyłem kawałki ryby i na małym ogniu gotowałem kilka minut. Pod koniec gotowania dodałem do zupy pokrojone w plasterki ogórki, całe kapary i oliwki. Doprawiłem odrobiną pieprzu

R'n'G Kitchen
Rolaki z łososia z piekarnika 137

Bardzo polecam, smakowało wybornie. Wszyscy byli zachwyceni. Przygotowanie marynaty – do miseczki wlać oliwę z oliwek, dodać posiekany czosnek, posiekane papryczki chilli. Wymieszać. Zdjąć skórę z ryby. łososia pokroić na paski szerokości 4-5 cm. Tą grubszą część łososia przeciąć na pół tworząc cieńsze paski. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać płaty łososia w marynacie. Zostawić tak na 15 minut

Kuchnia Pokoleń
RYBA PO GRECKU 140

RYBA PO GRECKU Zapraszam do zrobienia klasycznej ryby po grecku z warzywami. Ryba smakuje najlepiej dzień po przyrządzeniu. Składniki filet z dorsza 12 szt. marchewki 4 szt seler 1 szt ziele angielskie całe 8 szt liście laurowe 5 szt papryczka chilli 1 szt przecier pomidorowy 200 g cebula biała 1 szt pieprz czarny mielony 2 szczypty sól morska(...)minut. Filety z dorsza doprawiamy solą i pieprze. Obtaczamy w jajku, mące i bułce tartej. Smażymy filety około 6-8 minut z każdej strony. Wykładamy do naczynia dorsza. Na ryby kładziemy nasze warzywa. Wsadzamy do lodówki na minimum 6 godzin

chefintheforest
Karmelizowana brukselka ze śliwką i białym winem. 15- minutówki! 98

chemią to padną, dlatego jeśli już kupuję białe mięso to wolę sto razy bardziej kupić indyka.  Jestem maniakiem ryb, i tak wiem, że teraz trudno o dobrą rybę, a w mięsie ryb można znaleźć mikorplastik, ale wiem też, że jak się chce to dobrą rybę można kupić. Zresztą nie dajmy się zwariować, pamiętajmy aby we wszystkim znaleźć

SMYKWKUCHNI
Pikantny rybny burger z puree z groszku i mięty, domowy sos tatarski 102

dodatek do obiadu - pycha! Pikantny rybny burger: 400g filetu rybnego np. z Miruny, Morszczuka etc. 50g startego parmezanu 0,5 łyżeczki chili  sól i pieprz oliwa z oliwek Rybę posypujemy obficie solą, pieprzem i chilli. I obtaczamy całość w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Jeśli Wasza ryba ma skórę zacznijcie smażyć ją właśnie od tej strony(...)stała się chrupiąca. Rybę smażymy po ok. 3 minuty z każdej strony, a pod sam koniec posypujemy górę startym parmezanem i zostawiamy na chwilkę na patelni, by stworzył on chrupiącą skórkę. Gotowe! Przed podaniem przekrójcie bułeczki i włóżcie je na dosłownie kilka minut do rozgrzanego piekarnika, by stały się ciepłe i chrupiące. Po wyjęciu na bułkę nałóżcie obfitą ilość pysznego

Cooking Monster
Ryba w lekkim sosie koperkowym 157

ryby 20 dkg pieczarek 1/2 pora 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 szklanki białego wina 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej przyprawa do ryb … Czytaj dalej Ryba w lekkim sosie koperkowym

czarrna od kuchni
ODŻYWIANIE JAKO JEDEN Z ELEMENTÓW ZDROWEGO STYLU ŻYCIA cz.2 78

zastępować rybami oraz roślinami strączkowymi, które równie dobrze jak mięso są źródłem pełnowartościowego białka. Ryby zawierają więcej składników mineralnych niż mięso. Są dobrym źródłem jodu i fosforu. Ryby morskie maja dużą zawartość ważnych dla organizmu kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega-3. 8.        Ograniczasz spożywanie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych. Ograniczenie spożycia produktów, które zawierają

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Wigilia Świętego Mikołaja 112

odrobiny " czerwonego wina, miodu, przypraw (cynamon, goździki, imbir), skórka pomarańczowa oraz migdały i rodzynki dodawane na koniec. W wersji dla dorosłych glogg jest dodatkowo "wzmocniony". Finlandia słynie również z ryb, zapewne nie brakuje ich też na świątecznych stołach. Jakie gatunki podaje(...)się w Finlandii ? - Na bardziej eleganckim stole świątecznym króluje kilka rodzajów ikry. Możemy tam zobaczyć jajeczka z miętusa, sielawy, pstrąga oraz łososia, ale czasami zdarzają się z innych gatunków ryb, których w Finlandii nie brakuje, bo wszak to kraj 80 000 jezior!!! (tak, to nie pomyłka!). Do tego oczywiście świeżo smażone bliny i kwaśna śmietana z cebulką. Kolejnym ważnym

Cztery Fajery
Kotlety z leszcza 94

Ryby uwielbiamy na wszelakie sposoby, czy to smażone, grillowane czy z patelni(...)razem leszcza, który ma dużo ości przerobiłam na kotlety. Jeśli nawet zostanie jakaś mała ostka przy filetowaniu, wysmaży się ona na patelni. Dlatego kotlety to bezpieczna forma na ościste ryby. Polecam bardzo zdrowe i pyszne kotlety. Kotlety z leszcza. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Dorsz smażony w curry 99

skórką do dołu przez około 4,5 minuty na średnim ogniu, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1,5 minuty. Usmażoną rybę odkładać na ręczniki papierowe. Powtórzyć z resztą ryby, uprzednio wycierając ostrożnie patelnię ręcznikiem papierowym i dając nowy tłuszcz do smażenia. Ziemniaki i pieczarki z pieca: Piekarnik nagrzać do 240 stopni C. Ziemniaki obrać(...)przez około 20 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie i lekko zrumienione, w połowie pieczenia raz przemieszać. Ziemniaki z pieczarkami wymieszać z porwaną bazylią i podawać razem z rybą oraz sosem pomidorowym

KUCHNIA POLSKA
Zupa rybna 134

listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego listonic_name = "Zupa rybna (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 opakowanie łososia surowego ze skórką (wszystkie ryby kupiłam w biedrze (to nie reklama) ) 1 opakowanie fileta z dorsza 1 opakowanie drobnych krewetek 1 cebula kawałek pora 1 seler z natką 3 marchewki (starte na tarce) 1 pietruszka(...)dodać listki laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie. Zetrzeć marchewkę, wrzucić pozostałe warzywa, prócz cebuli. Niech się gotuje, aż warzywa trochę zmiękną. Krok 2 Cebulę pokroić w kosteczkę. Rybę pokroić na kawałki wielkości powiedzmy 2-3 cm. Z łososia najpierw zdjęłam skórkę bo była z łuskami. Przesmażyć rybę, krewetki i cebulkę przez parę sekund na bardzo gorącym tłuszczu i wrzucić wszystko

CoolinarniePL
Filet z dorsza i ziemniaki pieczone w folii 136

pieczeniem ugotowałam ziemniaki w mundurkach. Do tego zestawu pasuje surówka z kiszonej kapusty. Możemy użyć każdego rodzaju ryby, u mnie był to dorsz czarny. 400g fileta z dowolnej ryby, u mnie dorsz czarny 600g ziemniaków  1 cytryna  6 łyżek posiekanego koperku  3 łyżki masła sól, pieprz 1. Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach. Kroimy(...)cząstki. Porcje układamy w folii aluminiowej, na wierzch każdej układamy masło, koperek i sól. Folię szczelnie zwijamy.  2. Rybę kroimy na porcje, każdą posypujemy solą i pieprzem. Układamy na folii, skrapiamy obficie sokiem z cytryny, na wierzch układamy plastry cytryny. Folię szczelnie zwijamy. 3. Rybę i ziemniaki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut

Szefowa kuchni
Churros de pescado 120

miski wlej piwo, mleko, sok z cytryny. Dodaj jajko, mąkę, kurkumę, natkę pietruszki i rozmaryn. Zmiksuj wszystko. Dopraw solą i pieprzem. Paski ryby zanurzaj w cieście i kładź na dobrze rozgrzany głęboki olej. Smaż z obu stron na złoty kolor i wykładaj na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jogurt grecki przełóż do wysokiego naczynia do miksowania. Dodaj(...)feta, przesiekane suszone pomidory, olej i miód. Zblenduj wszystko. Do sosu dorzuć bardzo drobniutko posiekane czarne oliwki, natkę pietruszki, dopraw papryką i pieprzem. Wymieszaj łyżką. Rybę podawaj na ciepło z sosem jogurtowym, ziemniaczkami (papas arrugadas - przepis  tutaj ) i sałatą

Delicious Place
Kuleczki z dorsza 174

Kuleczki z dorsza Zamiast tradycyjnych dużych kotletów, polecam przygotować małe kuleczki. Ryby są zdrowe i powinniśmy jeść ich jak najwięcej, a te będą w sam raz na raz. Składniki na 28 szt dorsz - 1 kg bułka czerstwa - 1 szt  kajzerka jajka - 2 szt cebula - 1 szt sól(...)pieprz szczypiorek - 1 pęczek Dodatkowo: bułka tarta do panierki olej do smażenia Przygotowanie: Dorsza rozmrozić, pokroić na drobne paski, przełożyć do miski. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do ryby. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z rybą i bułką. Za pomocą blendera, wszystko dokładnie zmiksować. Następnie wybić jajka, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Szczypiorek opłukać, osączyć, pokroić

Kuchnia Danusi
Makrela pieczona z kolendrą i czosnkiem 136

pieprz. Wszystko mieszamy, żeby się nam składniki w miarę połączyły.  3. Tak przygotowanym masełkiem nacieramy rybę (ja więcej dałam w nacięcia i trochę masełka włożyłam do środka ryb). Ryby przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i ja dała folię aluminiową. 4. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut. Smacznego

kruche babeczki