p.n.e. Hodowla zwierząt rozwija się aż do dziś – zarówno pod kątem wzrostu efektywności, jak i różnorodności hodowanych gatunków. Podział mięs Wyróżniane są trzy grupy mięsa: białe, czerwone, ryby. Mięsa białe i czerwone są w naszym kraju bardzo popularne, z kolei ryb wciąż jada się stosunkowo niewiele. Warto tutaj zwrócić uwagę na interesujący fakt, iż trzecia grupa mięs, ryby, określana jest samą nazwą zjadanych zwierząt, bez użycia słowa "mięso". Jako "mięso" potoczne określa się tylko tkanki zwierząt lądowych. Czy jest to kwestia nazewnictwa, czy sprawa światopoglądowa – odpowiedź na to pytanie będzie zależała od tego, komu je zadamy. Mięsa białe i czerwone różnią się od siebie nie tylko wyglądem – różnic jest znacznie więcej. Czerwone mięso Mięso czerwone to tkanka
Z notatnika dietetykakilka razy pod rząd Cudem udało mi się zrobić zdjęcie do wpisu Zachęcam do zrobienia takiego swojskiego paprykarza, ponieważ jest przepyszny! Składniki: * 25 dkg wędzonej ryby (brzuszki łososia lub makrela) * 10 dkg białego ryżu * 1 marchew * 1 pietruszka * 1 cebula * 3 łyżki oleju roślinnego * 2/3 szklanki bulionu * 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego * sól, pieprz * 2 łyżeczki słodkiej(...)niż pietruszka * miałam odrobinę bulionu drobiowego, dolałam dodatkowo wody. Bulion nie jest konieczny, jeśli akurat go nie mamy, proszę dolać wody i przyprawić dodatkowo. * z soleniem uważać, bo wędzone ryby same w sobie są słone * miałam brzuszki wędzone z łososia i uważam, że takie są idealne do paprykarza, makrela ma bardziej intensywny smak i zapach Smacznego! Lidka Artykuł Paprykarz
Pieprzyć z Fantazjąnożem zdzieramy łuski. Układamy na ręcznik papierowy i dobrze osuszamy. Do startej skórki z cytryny dodajemy sól i nożem rozcieramy, aby uwolniła swoje olejki eteryczne. Dodajemy koperek i mieszamy. Rybę z wierzchu delikatnie nacieramy przygotowaną mieszanką cytrynowo-koperkową i doprawiamy do smaku pieprzem. Rozwijamy ciasto francuskie. Układamy na nim filety, każdy osobno. Z każdej strony obcinamy ciasto(...)został około centymetrowy brzeg. Odcięty kawałek ciasta odrobinę rozwałkowujemy i dzielimy na pół. Układamy na rybie, dociskamy brzegi ciasta palcem, a następnie widelcem. Nożem obcinamy brzegi aby były równe i ładnie się prezentowały. Na wierzchu ciasta robimy wzór z małej łyżeczki, coś jakby łuski ryby. Nie martwmy się jeśli ozdabiając przebijemy ciasto, dobrze jest jak jest w cieście
Smaczna Stronanagrody mogą nie zdążyć dotrzeć. Na pewno dojdą do Państwa przez Nowym Rokiem Nagrody trafiają do: Nagroda za 1 miejsce: Pani Kasia „Ja kocham od po prostu smażoną rybę. To może śmieszne co napiszę, ale to właśnie to danie połączyło mnie z moim mężem. To nasza tradycja. Taka prosta, pyszna, nawet lekko przypalona, ale zrobiona przez niego od serca(...)Kocham go za to że się stara choć w kuchni umie zrobić tylko tą rybę Byłam w nowym mieście, z bagażem doświadczeń i maluchem u boki. Sami mieliśmy spędzić te święta. Ja i mój 1,5 letni synek. Aż tu nagle dzwonek do drzwi Stoi on Zaproszenie na wigilię nie chciałam się zgodzić nie znałam go Po godzinie znów dzwonek
Słodkie okruszkiKrokiety orzechowe Uwielbiam krokiety orzechowe za ich intensywny, gorzkawy smak i aromat pietruszki. Są przepyszne z kapustą z grzybami i jako dodatek do ryby - smażonego karpia, zapiekanego szczupaka lub lina w śmietanie. Czasami podaję je do czystej zupy grzybowej albo rybnej. Prawie zawsze pojawiają się na naszym stole w czasie kolacji wigilijnej. Ale krokieciki orzechowo-ziemniaczane warto przygotować
Korniszonkinowego, dlatego dziś proponuję Wam bigos rybny! Niesamowicie ciekawa alternatywa do tradycyjnej postnej kapusty. Składniki 1 kg słodkiej kapusty 1/2 kg filetów z dorsza czarnego Mąka kukurydziana do panierowania ryb 300 ml. oleju 2 średniej wielkości cebule 1-2 garści suszonych grzybów 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól, pieprz 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego Krok po Kroku(...)solą, pieprzem i panierujemy w mące kukurydzianej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 3 Wszystko razem łączymy i dusimy na ogniu przez kilka minut delikatnie mieszając tak, aby ryba nie rozpadła się. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Bigos rybny pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyryby sięgamy najczęściej w okresie świąt Bożego Narodzenia, chociaż powinniśmy się nimi zajadać bez specjalnej okazji. Na święta oprócz karpi i śledzi przygotowujemy też inne ryby smażone, duszone czy zapiekane i z różnymi dodatkami. Ja dzisiaj proponuję filety rybne w pikantnym sosie selerowym. Danie to można podawać zarówno na zimno jak i po uprzednim zapiekaniu na ciepło. (adsbygoogle(...)wody 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru olej do smażenia 1 jajko mąka i bułka tarta do obtoczenia ryby sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. 2. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić
Danka Pichciowocami. Po głowie chodzą mi jeszcze inne rodzaje sals owocowych, ale jakieś nowe przepisy pojawią się pewnie po nowym roku. Póki co, sprzedaję Wam prosty przepis na smażoną rybę z salsą, która wszystko zmienia. Na lepsze. Składniki: 2 większe filety pstrąga łososiowego 1 mango pół granatu 1 mała czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy extra virgin(...)nią filety (najpierw od strony skóry) i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Moje filety były bardzo niskie, więc nie było potrzeby smażenia ich dłużej. Usmażone ryby posypujemy salsą
Kardamonovycebula sok z cytryny sól, pieprz mielony pieprz ziarnisty kolorowy, liść laurowy, ziele angielskie 0.5 szkl octu 10% 0,5 szkl cukru bułka tarta olej mleko Ryby wypatroszyłam i oczyściłam z łusek. Odcięłam łebki. Na godzinę namoczyłam w osolonym mleku. Po tym czasie bardzo dokładnie je wypłukałam, pokroiłam na porcje, obtoczyłan je w bułce tartej(...)włożyłam listek, pieprz ziarnisty i ziele angielskie, cebulę, 1 łyżkę soli i cukier. Zagotowałam wszystko i gotowałam ok. 10 min. Przestudziłam, do zalewy wlałam olej ze smażenia ryb. Rybę ułożyłam w słoiku przekładając cebulą i zalałam ciepłą ale nie gorącą zalewą. Odstawiłam na 2 dni do lodówki.Może stać dłużej ale u mnie to się nie zdarza
Co w garnkach piszczyKiedy byłam pierwszy raz w Portugalii nie jadłam jeszcze ryb i podchodziłam ze szczególnym sceptycyzmem do bacalau a tłustełki typu francesinha mi nie smakowały. Na szczęście jadłam owoce morza, bo inaczej bym padła z głodu. Przez tydzień żywiłam się arroz de marisco i cienkimi zupkami typu caldo verde, kawą bika, oliwkami, winem i pastéis de nata. W sumie(...) są pyszne a do tego Krakowski Makaroniarz właśnie odczarował mi kuchnie znad Tagu. “Portugalia do zjedzenia” to proste bezpretensjonalne przepisy o wiejskich i morskich korzeniach, zupy z chlebem, ryby i owoce morza, kiełbasa, fasola, przyprawy i mnóstwo słodyczy. W końcu Portugalia jako kraj kolonialny była jednym z pierwszych europejskich krajów, w których upowszechnił się cukier trzcinowy, fasola
Ugotowane pozamiatanemarynowanych warzyw i grzybów są świetnym pomysłem nie tylko na zimę. Te słodko-kwaśne, chrupkie przekąski idealnie sprawdzą się jako dodatek do wielu ciepłych i zimnych dań mięsnych, sałatek, ryb oraz kanapek. Oto pomysł na prostą sałatkę marynowaną do słoika z rydzów, marchewki i cebuli w zalewie octowej. Składniki potrzebne do przygotowania sałatki leśne grzyby, w tym przypadku
KorniszonkiSzybki sposób na pyszną rybę, smakuje i na ciepło i na zimno. Składniki: 1 duży filet ryby (u mnie zazwyczaj miruna lub dorsz) 1 opakowanie mrożonego szpinaku 2 duże ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki klarowanego masła 1-2 pomidory 125 g sera mozzarelli Sposób wykonania: 1. Odmrożoną rybę podzielić na porcje. Posolić i popieprzyć. 2. Na patelni rozgrzać(...)masło klarowane, wrzucić szpinak i dusić ok 15-20 minut. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku, posolić i popieprzyć. 3. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć rybę, na to szpinak. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180st) na 15 minut, po czym na szpinak ułożyć plastry mozzarelli i pomidory pokrojone w kostkę. Lekko skropić olejem lub oliwą. Piec jeszcze 10-15 minut. 4. Podawać wedle
Kuchnia domowa Aniszybka sałatka zimowa, która można przechowywać w lodówce bez pasteryzowania lub w spiżarce po krótkiej pasteryzacji. Jej świetny słodko-kwaśny smak idealnie pasuje do dań obiadowych z mięsem, pieczonych ryb oraz na przykład burgerów. Kapusta po grecku do słoików - składniki 1 mała główka białej kapusty 1 papryka 1 średnia marchewka 2 ząbki czosnku 1 łyżka soli pół szklanki cukru
Korniszonki