ryby - 22088 przepisów (strona:247/1473)

Szczupak z warzywami 170

musiałam ją (targana emocjami) przepołowić oraz pozbawić głowy i ogona. Rybę nacieramy przyprawami z zewnątrz oraz od środka i przekładamy do wyłożonego pergaminem naczynia żaroodpornego. Dodajemy ulubione warzywa pokrojone w cząstki, skrapiamy dobrej jakości olejem rożlinnym i pieczemy od 1 do 1,5 godziny (w zależności od wielkości ryby) w temperaturze 170 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika przykryłam naczynie

Taste Of My Day
EKSPRESOWY OBIAD - DIETETYCZNY, PIECZONY ŁOSOŚ + LENIWE PIEROGI Z BATATÓW + BRUKSELKA W DIPIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM. 184

WYKONANIE: /RYBA: - filety z łososia, - pieprz czarny, - pieprz cayenne,  - przyprawa warzywna typu vegeta, + folia aluminiowa, + ziarenka  Łososia myjemy, osuszamy, kroimy na takie kawałki jakie chcemy uzyskać. Układamy rybę na folii i posypujemy przyprawami (zależnie od tego jak intensywny smak chcemy stworzyć. U nas "pierzynka" ostrości jest dość konkretna). Zawijamy folię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni(...)nasza ryba ma idealne warunki do zmiany temperatury bez uszczerbków na smaku, zapachu, "konsystencji", czy czymkolwiek innym. Oczywiście możemy go też piec z łyżką masła, ale... szczerze mówiąc szkoda smaku łososia. Rewelacyjnie (przynajmniej dla nas) smakuje także schłodzony w lodówce, na 2 dzień po upieczeniu. Ten w naszym domu ma swoich zwolenników. Chyba... lubimy obie zimne, grube ryby. Reasumując

Wypisz Wymaluj
DIETETYCZNE KULKI RYBNO-OLIWKOWE Z PSTRĄGA. /bezglutenowe. 180

Ryba - nie wiemy jak może się przejeść! To bardzo wdzięczny temat - można popłynąć z wyobraźnią i (raczej) zepsuć się nie da potrawy w której wodna panna jest fundamentem. Niezależnie od której strony podejdziemy do produktu (jeśli o obróbkę termiczną chodzi, czy o dodatki) powinno wyjść nam coś cudownego w smaku i kojącego dla zdrowia. W zasadzie, wiele jej nie trzeba(...)Chociażby taki pstrąg czy łosoś - odrobina masła, przyprawy i kawałeczek folii aluminiowej i mamy po chwili pyszne jedzenie. Czasem jednak za pomocą ryby można zwalczyć kuchenną nudę, przełamać obiadową rutynę i wyczarować coś, czego podniebienia nie znają. Bo niby dlaczego mamy rezygnować z wyobraźni? Dlaczego rybka na talerzu nie może być kuleczką powleczoną smakowymi łuskami ? - Odchodząc już od tematu

Wypisz Wymaluj
BIAŁA RYBA PO SECZUAŃSKU 247

coraz częściej będzie gościć kuchnia chińska. Dziś mam dla Was przepis na białą rybę ( u mnie dorsz ) po seczuańsku czyli z warzywami w pysznym sosie. Danie niezwykle smaczne i warte wypróbowania! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 3 osób ) * filet z białej ryby ( dorsz ) – 350 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * białe wino – 4 łyżki(...)seczuański , imbir , sól – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W misce roztrzepujemy jajko z mąką pszenną, winem i 1 łyżką sosu sojowego , dodajemy pokrojoną w większą kostkę rybę, obtaczamy. Smażymy partiami przez ok. 3-4 minuty w woku z rozgrzanym olejem, wyciągamy, odstawiamy w ciepłe miejsce. Zlewamy z woka pozostały olej pozostawiając trochę na spodzie, dodajemy posiekaną cebulę

Ostra na Słodko
Zupa rybna z pstrągiem łososiowym, papryką oraz marchewką 151

jaką miałam okazję jeść do tej pory i co najdziwniejsze- wcale nie jest ugotowana na wywarze z ryby tylko na rosole drobiowym (proponuję też zwykły bulion warzywny). Smak ryby jest delikatny, wyraźniej odczuwalny ale nie "mułowaty". Pyszna, wyrazista zupka. Składniki: 3 szklanki rosołu drobiowego/bulionu warzywnego/wywaru z rybnego 300 gram filetu z pstrąga łososiowego, bez skóry 1 papryka czerwona(...)natka pietruszki do ozdoby Gotowy bulion podgrzewamy, dodajemy pokrojoną w paski paprykę oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Następnie dodajemy passatę pomidorową i całość gotujemy kilkanaście minut- aż warzywa zmiękną. Rybę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się na wolnym ogniu bulionu (tak by ryba się nie rozpadła). Doprawiamy zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotujemy jeszcze

Mango Papaja
Dorsz po brazylijsku 127

godzin. Następnie przygotowujemy farsz z 2 łyżek masła, cebuli i kostki rosołowej. Na roztopione masło wrzucamy cebulę i kostkę rosołową i smażymy na wolnym ogniu. Wyciągamy rybę z lodówki i faszerujemy środek ryby. Wkładamy do piekarnika na 180 C na ok. godzinę. Pamiętajmy aby przełożyć rybę w trakcie smażenia

Smaki Brazylii
Aromatyczny pieczony pstrąg z ostrymi ziemniaczkami 194

Pstrąg to jedna z kilku ryb, którą można przygotować w ten sposób. Równie dobrze sprawdzi się tutaj także, np. dorada. Ważne jest by ryba pozostała w jednym kawałku, gdyż w ten sposób nie wyschnie, a mięso będzie soczyste i bardzo miękkie. Domyślam się, że nie wszyscy chcą by ich posiłek na nich patrzył, ale uwierzcie mi, że podanie(...)łusek. Dokładnie myjemy. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy i układamy część cebuli i czosnku. Resztę wkładamy do środka ryb i na wierzch. Pstrąga umieszczamy w naczyniu, posypujemy koperkiem i skrapiamy oliwą (ok. 1 łyżki). Odstawiamy na minimum 30 minut.Ziemniaki porządnie myjemy i wkładamy do garnka w łupinach. Zalewamy wodą

Zakręcony Widelec
Rolady rybne ze szpinakiem i sosem na bazie cytrynowego pieprzu 128

myśl wspomnienia z wakacji. Aromatyczny szpinak i aksamitny sos nadają prostemu daniu iście królewskiego charakteru. Danie jest świetnym pomysłem na lekki , dietetyczny obiad! Nie tylko w piątek! SKŁADNIKI: RYBA: * filety rybne(miruna) – 2 x 150 g * świeży szpinak – 150 g * ser ricotta – 100 g * olej Kujawski czosnkowy – 30 ml * sól – 1 łyżeczka * pieprz(...)chili – 1 szczypta * śmietana 30 % – 150 ml * sok cytrynowy-1łyżeczka * klarowane masło – 2 łyżki * pieprz cytrynowy – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: RYBY : Filety rybne nacieramy solą,pieprzem i sokiem cytrynowym. Szpinak myjemy,siekamy i smażymy kilka minut na oleju smakowym. Doprawiamy solą,pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Filety układamy na desce

Ostra na Słodko
Grillowany łosoś z zapiekanymi ziemniakami w ziołach 162

Nadszedł czas młodych ziemniaków. Dla mnie to wspaniały czas, gdyż ziemniaki uwielbiam pod każdą postacią. Do młodych ziemniaków wspaniale pasuje delikatne grillowane mięsko lub ryba. Ja dzisiaj na elektrycznym grillu przygotowałam filet z łososia. W połączeniu z opiekanymi ziemniakami wyszło aromatycznie i pysznie :) Ziemniaczki: ziemniaki , sól ,  pieprz , zioła prowansalskie , olej . Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą. Jeśli(...)żaroodporną brytfankę wysmarować olejem - przełożyć ziemniaki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Piec odkryte do miękkości i zrumienienia. W czasie, kiedy ziemniaki będą się piekły, przygotować rybę. Ryba: filety z łososia , sól , pieprz (najlepiej biały), cytryna , suszona bazylia , suszony tymianek , olej . Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić odrobiną soli, świeżo zmielonym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryba z szpinakiem w sosie śmietanowym 207

rybę z dodatkiem szpinaku i sosu śmietanowego. Rybka podana w tej wersji smakuje wybornie. Filety wymieszałam wcześniej w aromatycznej marynacie, która nadała rybie fajnego, lekko ostrego smaku. Szpinak zaś został podduszony z śmietaną, który wcześnie podsmażyłam z dodatkiem czosnku, cebuli i suszonych pomidorów ( Ponti ). Wszystkim domownikom bardzo smakowało Dodatkowo chciałabym przedstawić(...)niemu mamy zawsze pod ręką sok z świeżych cytryn. Wystarczy otworzyć butelkę i cieszyć się jego smakiem, jest wygodny w użyciu. Pasuje idealnie do ryb, sałatek, herbaty czy deserów. Produkt dobrej klasy, szczerze polecam. Post Ryba z szpinakiem w sosie śmietanowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Domowe sushi, czyli jak samemu zrobić sushi w domu 269

rolek: ryba - my używamy surowego łososia, ponieważ stosunkowo łatwo zdobyć tą rybę świeżą i w dobrej cenie, możecie wykorzystać też rybę pieczoną lub wędzoną (wybierzcie swoją ulubioną), z którą również z sukcesem eksperymentowaliśmy. Uwaga! nie jedzcie na surowo ryb słodkowodnych, ani węgorza, którego krew jest trująca paluszki krabowe ogórek świeży awokado kiełki szparagi marynowane serek philadelphia, ew majonez(...)naczynie wystawiam za okno, od czasu do czasu mieszając), jednak latem sytuacja jest utrudniona :) Dlatego wykorzystując wolną chwilę, przygotujmy składniki, których użyjemy jako dodatki. Umyjmy warzywa, przygotujmy i pokrójmy rybę. Z ogórka wykrajamy gniazdo nasienne, a pozostały miąższ kroimy na drobniutkie paseczki. Gdy już wszystko mamy przygotowane, a ryż ostygł, przystępujemy do części kulminacyjnej czyli zawijania maków:) W tym celu

Taste Of My Day
Pstrąg z grilla 145

oliwek limonka masło gruba sól czosnek dla chętnych Co robić? 1. Rozpalić grill 2. Spory kawałek folii aluminiowej  polać oliwą i posypać solą, na tym ułożyć rybę. 3. Do środka ryby włożyć cząstkę limonki, łyżeczkę masła, i 2-3 plasterki czosnku. 4. Wierzch ryby posolić, ułożyć na nim limonkę, czosnek, polać oilwą i położyć łyżeczkę masła(...)Szczelnie zawiniętą w folię rybę piec na grillu przez około 25 minut. 6. Podawać z ulubionymi, prostymi dodatkami takimi jak pomidory, ogórki gruntowe, sałata z sosem miodowo musztardowym... Bieżniki / DUKA

Matka Żywicielka
Sałatka rybna na święta 2242

zakupionych w super- hiper- marketach. A więc kupiłam filety z Miruny i na święta będę robiła sałatkę rybną, niektórzy znają ją może pod nazwą ryba po japońsku. Od razu mówię, że możecie użyć innej ryby, kto jaką lubi taką dają. Sałatka przygotowana na nasz wigilijny stół :) SAŁATKA RYBNA Ciasto "naleśnikowe": 0,5 szkl. wody 1 szkl. mąki 1 jajko(...)słoik ogórków konserwowych 4 cebule ok 40 dkg. pieczarek (opcjonalnie) Filety solę i  kroję w dość małe kawałki, jak to bywa w sałatkach, ale widziałam wersje z kawałami ryby wielkości małej dłoni. Rozrabiam ciasto "naleśnikowe", kawałki ryby maczam w nim i smażę na złoto. W międzyczasie zagotowuję wszystkie składniki zalewy. Pozostałe składniki sałatki kroję w kosteczkę, pieczarki

Co w głowie piszczy
Dorada w sosie bazyliowo- szałwiowym 149

zwykle staram się aby prezentowane danie nie było zbyt trudne w wykonaniu, ale jednocześnie czymś zaskakiwało i było bardzo smaczne. W Polsce mimo dostępu do morza jemy bardzo mało ryb, a jak jemy- to te, zwykle importowane. Moja dorada była sprowadzona aż z Turcji, ale niestety kupić rybę z naszego Bałtyku jest bardzo ciężko. Natomiast jako ciekawostkę mogę(...)powiedzieć, że nasze ryby są bardzo doceniane przez zachodnią Europę i w większości eksportowane na tamtejsze stoły (dużym powodzeniem cieszą się dorsze). Gdzie kupić dobrą i smaczną rybę? Ja kupuję ryby w miejscu gdzie zawsze jest kolejka. Wszystko sprzedaje się w bardzo szybkim tempie, a dostawy są bardzo często. To mój sposób;-)) Co Nam będzie potrzebne: - 2 dorady

SMYKWKUCHNI
Ryba z reklama w tle 124

dochodze do dosc zadowalajacych wnioskow. Otoz przynajmniej raz na tydzien udaje mi sie przyrzadzic danie rybne. Ale z ta ryba nie jest wacle tak latwo, bo moja Corka nie bardzo lubi ja jesc. Jakos udaje mi sie przemycic biale ryby, ale na przyklad losos jest zdecydowanie na "nie". Nie zrazam sie jednak i ciagle probuje. Staram sie przyrzadzac rybe(...)przepisem. Moze jeszcze komus zasmakuje tak bardzo jak Jemu. Ryba z kremem fasolowym z pomidorami i bazylia skladniki: 2 puszki bialej fasoli (2x250g) 10 lyzek sosu sojowego 4 lyzki oliwy 2 lyzki occtu z bialego wina 4 pomidory peczek bazylii czarny pieprz swiezo mielony dodatkowo smazone filety z bialej ryby wykonanie: Fasolke odsaczyc na sicie, a nastepnie dwie trzecie

Przysmaki Karolki