ryby - 22088 przepisów (strona:246/1473)

Grillowany łosoś i faszerowane cukinie 123

łososia 2 średniej cukinie ząbek czosnku 50 ml sosu sojowego 1 łyżka miodu pół cytryny 150 g sera feta 1 papryka majeranek sól pieprz łososia można zastąpić inna rybą, należy pamiętać, że powinien to być filet, oraz ryba musi mieć zwarte mięso, nie może się rozwalać. Przygotowanie: Do głębokiego talerza, albo miseczki wlewamy sos sojowy, sok z połowy cytryny, łyżkę(...)miodu, oraz wyciskamy czosnek. Całość mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy rybę. Oczywiście obtaczamy łososia w marynacie, tak, żeby doszła do każdego jego kawałka. Pozostawiamy rybę na minimum 4 godziny w lodówce. Można przygotować ją dzień wcześniej. Zamarynowaną rybę wrzucamy na grilla, lub rozgrzaną patelnie. Smażymy na dużej temperaturze 1 minutę z każdej strony. Następnie zdejmujemy z grilla i zawijamy każdy

KasiaiKrzysiu.pl
Pstrąg z piekarnika w 20 min. - szybki przepis 251

widzę produkty przychodzi natchnienie i pomysł na obiad. Tym razem trafiłam do sklepu w środę czyli w dzień dostawy świeżych ryb. Pomyślałam  „Super. Dawno nie jedliśmy ryb”. Kupiłam 2 pstrągi i przyrządziłam je… na szybko. Oto przepis na pstrąga z piekarnika w 20 min. Pstrąg z piekarnika Składniki: 2 pstrągi masło cytryna koperek sól i pieprz Pstrąg(...)środku i po wierzchu oprószamy lekko solą i pieprzem. Pstrąg z piekarnika Do środka wkładamy jeden plasterek masła i 2 półplasterki cytryny oraz kilka gałązek koperku. Na wierzchu ryby układamy 2 kawałki masła i jedną połówkę cytryny. Pieczemy w temp. ok. 200 o C przez 15 min. Po tym czasie włączamy w piekarniku termoobieg i pieczemy jeszcze

Pyza i Surówka
Ryba z czerwonym pesto - 330 kalorii - DIETA 241

Ryba z pesto? Czemu nie! Do tego młode ziemniaki z koperkiem. To dietetyczne, a zarazem wyraziste smaki, bo nikt nie powiedział, że dieta - matki karmiącej, czy matki odchudzającej się, czy też matki zdrowo odżywiającej się, ma być jałowa w smaku.   Potrzebujesz: 110 g świeżego dorsza (lub innej ulubionej ryby, ale dorsz świetnie przyjmuje wszystkie okoliczne smaki(...)opcji góra dół. Nastawić wodę w garnku do zagotowania. 2. Rybę umyć, osuszyć i ułożyć na folii aluminiowej skropionej oliwą i poprószonej solą i pieprzem.  3. Do blendera wrzucić składniki na pesto i zmiksować - jeśli jest za gęste dolać trochę oliwy. 4.   Wyłożyć pesto na wierzch ryby, zawinąć folię i piec przez około 20 minut. 5. Obrane

Matka Żywicielka
Łosoś grillowany z warzywami w curry 151

mały kalafior 30 dag małych pieczarek 1 papryka 1 cukinia 1 cebula 3 cienkie plasterki masła czosnkowego pieprz cytrynowy przyprawa do ryb (u mnie Vegeta W smak - Do ryb) przyprawa curry Vegeta olej 1. Łososia przekroić na 3 kawałki, każdy kawałek oprószyć solą, przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym. Odstawić do lodówki. 2. Warzywa dokładnie umyć. Cukinię

Kto ugości moich gości?
Grillowany łosoś w sosie szafranowym z gorgonzolą i tymiankiem 217

sól, pieprz 1/2 limonki świeży tymianek 50 gram sera gorgonzola szczypta szafranu 200 ml śmietanki 30% (lub 36%) do podania frytki, pieczone ziemniaki lub ryż jaśminowy grillowane plasterki limonki Rybę doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z limonki. Patelnię grillową rozgrzewamy i smażymy rybę 4 minuty z jednej strony i 1 minutę z drugiej strony (w zależności od grubości(...)filetów, jeśli filety są cienkie należy skrócić czas smażenia). Po usmażeniu rybę odstawiamy na kilka minut. Na patelnię wlewamy śmietankę i pokruszony ser gorgonzola. Dodajemy szafran i całość gotujemy na małym ogniu aż ser całkowicie się rozpuści. Sos doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Gotową rybę podajemy z kawałkami grillowanej limonki, sosem oraz ulubionymi dodatkami

Mango Papaja
Dorsz po japońsku 226

Obiecałam przepis na rybę dwa dni temu, ale jak to bywa przed świętami, roboty jest dużo i… zapomniałam. Pomysł na tak przygotowanego dorsza zna pewnie większość z Was – ja znalazłam przepis kilka lat temu w internecie, później robiłam już wszystko „na oko”, stąd brak źródła. Miękka ryba w delikatnym cieście, chrupiące warzywa i super marynato(...)Znika ze stołu błyskawicznie. I nie wiem co napisać więcej, więc po prostu pójdę robić zdjęcia ciastu ;-)   Rybę pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem. Z jajek, mąki i wody roztrzepać ciasto naleśnikowe, w którym zanurzać kawałki dorsza i smażyć na rozgrzanym oleju. Rybę odkładać na ręcznik papierowy, który pochłonie nadmiar tłuszczu. Ogórki pokroić w plastry, paprykę w cienkie

wcinaj to
Polędwiczki z dorsza w sosie z zielonego pieprzu 733

Polędwiczki z dorsza do świetne, delikatne kawałki ryby – doskonałe do wielu potraw. Oczywiście – jak lubicie – może to być niemal każda inna ryba – podstawa to pyszny sos pieprzowy, który uwielbiam. Składniki : ryba – u mnie dorsz mrożony 1 mała cebula pieprz kolorowy ziarnisty pieprz zielony ziarnisty pieprz zielony marynowany, w słoiczku masło(...)łyżeczka mąki pszennej ok. 200 – 250 ml bulionu 2 łyżki śmietany – 30% maggi, sól Rybę rozmrażamy i podsmażamy z obu stron na maśle, z niewielką ilością soli – podsmażoną zdejmujemy i odkładamy. Teraz na tą samą patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i dodajemy rozdrobniony w moździerzu pieprz (kolorowy i zielony ziarnisty), oraz 2-3 łyżeczki zielonego, marynowanego pieprzu

Ugotuj to sam ...
Łosoś smażony 131

SKŁADNIKI 1 duży filet z łososia (ilość wedle uznania) 1/2 cytryny olej do smażenia około 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa do ryby WYKONANIE Rybę umyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć na talerz i polać cytryną. Owinąć folią i odstawić(...)minimum 30 minut do lodówki. Po w/w czasie łososia przyprawić solą, pieprzem (ja dodaję również szczyptę białego pieprzu, bo bardziej mi wtedy ryba smakuje), ziołami prowansalskimi i opcjonalnie można dodać również nieco przyprawy do ryb. Następnie obtoczyć łososia w mące i smażyć na rozgrzanym oleju około 10-15 minut (utrzymywać małą temperaturę, a dopiero pod koniec smażenia zwiększyć żeby

Passions hobbies life
Pasta z makreli na kanapki 147

Dawno nie jadłam ryb, dlatego postanowiłam w końcu coś z nich przygotować. W sklepie upatrzyłam sobie makrele - idealne do pasty na kanapki. Ostatni raz taką pastę jadłam dobrych kilka lat temu, więc postanowiłam, że właśnie ją przygotuję. Nie jest to zajęcie pracochłonne ani drogie - zmieścicie(...)się w 10 zł przygotowując 500g tego smakołyku. Potrzebne nam: - 2 wędzone makrele o łącznej wadze ok. 500g - pęczek szczypiorku - 3-4 czubate łyżki majonezu - sól - pieprz Przygotowanie: Z ryby zdejmujemy skórę i usuwamy kręgosłup razem z ośćmi. Mięso rozdrabniamy w dłoniach i usuwamy wszystkie ości. Do rozdrobnionej ryby dodajemy poszatkowany drobno szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy

W poszukiwaniu inspiracji
Pieczona dorada 114

Uwielbiam ryby. Te małe i te duże. Mogłabym jeść je codziennie na obiad czy kolację. Im prościej przyrządzone tym lepiej. Tak niewiele im potrzeba do dobrego smaku - świeże zioła, czosnek i cytrynka.  Tyle wystarczy do szczęścia. Składniki na 2 porcję(...)dorady, skórka starta z cytryny, kilka plasterków cytryny, 1 ząbek czosnku, natka pietruszki, 1/3 natki koperku, garść listków świeżego oregano, garść listków świeżej bazylii, oliwa z oliwek, sól, pieprz Ryby umyć, oczyścić i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem, a do środka wkładamy zioła, pokrojoną cytrynę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Następnie startą skórką z cytryny posypać wierzch ryby

Plate of Joy
Ryba zapiekana w jogurcie z pieczarkami 287

Ryba zapiekana w jogurcie z pieczarkami J eszcze kilka miesięcy temu nie przepadalam za rybami . Jedyne ryby jakie(...)jadlam to rybe po grecku, paluszki rybne no i sledzie (je akurat lubie). Dopiero jak wyprowadzilam się z rodzinnego domu i zaczelam eksperymentowac  w kuchni, odkrylam  ze ryba jest smaczna. Dzisiaj  ze względu na to ,ze staram odżywiać się zdrowo zrobilam filety rybne zapiekane w jogurcie ,w naczyniu żaroodpornym . Wyszla bardzo delikatna i smaczna . No !! i niech

PychaDania
Ryba pod ziołową pierzynką 111

Naszła mnie dzisiaj ochota na rybę, a ponieważ miałyśmy bardzo zajęty dzień musiałam wymyślić coś naprawdę szybkiego. Składniki: filet z dorsza (może być inna ryba) 1/2 pęczka kolendry 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka koperku 3 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka sosu sojowego pół cytryny 1 łyżeczka oleju Wskazówki: Z samego rana wyjęłam z zamrażalnika dorsza i zrobiłam(...)marynatę ziołową. Zostawiłam do popołudnia w lodówce, żeby się przegryzło. Metoda: do blendera wrzucamy zioła, sok z połowy cytryny i sos sojowy. Blendujemy na pastę. Dodajemy olej. Obie strony ryby smarujemy grubą warstwą pasty, odstawiamy na trochę, aż przejdzie smakiem i aromatem ziół. Rybę gotujemy na parze (około 10 minut), bądź pieczemy w folii aluminiowej (20 minut

MamaOskarka
Dorsz smażony na cytrynową nutę. Soczyste wnętrze w chrupiącej skorupce 140

myśl zasad zdrowego odżywiania na moim blogu pora na kolejną odsłonę ryby morskiej. Tym razem będzie to dorsz bałtycki w niekoniecznie zdrowym, ale jakże smacznym wydaniu. Nie upieczony czy nie ugotowany - tylko smażony i to w chrupiącej panierce ;) Dla samych walorów smakowych polecam. Nie zawsze przecież musi być tak totalnie zdrowo. Składniki (na 3-4 osoby(...)rozgrzanym oleju. Kilka minut z każdej strony wystarczy. Podajemy z opiekanymi ziemniaczkami na przykład i obowiązkowo ulubioną surówką. Panierka wychodzi chrupiąca i doskonale komponuje się ze smacznym, zwięzłym mięskiem ryby. Do takiego przygotowania ryby zainspirował mnie bardzo smacznie prezentujący się  przepis z bloga Cool&Minty

Kuchnia po mojemu
Łosoś na szpinaku z płatkami migdałów 164

Łosoś to coraz to popularniejsza w Polsce ryba jeśli chodzi o ryby świeże. Znajdziemy ją już niemal w większości marketów więc na pewno kiedyś skusicie się na jej kupno. Łosoś jest o tyle przystępną rybą że zwykły piekarnik i kawałek foli aluminiowej uczyni z tej ryby królewski obiad :). Szpinak to świetny wybór jeśli chodzi o połączenia smakowe

Kuchnia PROzdrowotna
okoń morski 181

przegrzebki 200 gram ugotowanego zielonego groszku 8 sztuk herbatników maślanych 6 łyżek majonezu garść posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej mięty mąka do obtoczenia ryby oliwa do usmażenia ryby  2 łyżki klarowanego masła DODATKOWO kolorowe marchewki rzodkiewki kiełki sałaty Groszek zielony blendujemy razem z koprem  i miętą  dodając na koniec majonez i sól , zostawiamy  kilka(...)sztuk groszku zielonego do dekoracji .  Ciastka kruszymy. Rybę smażymy obtoczoną w mące na oliwie około 2-3 minut z każdej strony aż się zarumieni . Przegrzebek smażymy na klarowanym maśle  po 1 minucie z każdej strony , powinien być rumiany ale w środku wilgotny , gdy go przesmażymy będzie gumowaty. Sosem , ciastkami i resztą składników dekorujemy talerz i podajemy rybę

na gazie