ryby - 22088 przepisów (strona:240/1473)

Zapiekanka rybna w pomidorach 46

Pożywna zapiekanka rybna na piątkowy obiad lub kolację. Ja bardzo lubię tą zapiekankę, głównie ze względu na ten sos pomidorowy, jest pycha. Można dodać więcej kawałków ryby – dla mnie ilość podana w przepisie jest w sam raz Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 Składniki: 4 filety rybne 2 paczki ryżu 125 g sera mozzarella w kulce(...)trochę odparuje. Dodać serek mascarpone, roztrzepane jajko, posiekaną natkę pietruszki i doprawić pieprzem i solą – wszystko wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wyłożyć ugotowany ryż. Na ryż położyć surową rybę, wszystko polać sosem pomidorowym. Na samą górę ułożyć plasterki sera mozzarella. Piec 30-40 minut w 180 stopniach. Krok po kroku: 1. Ugotować ryż 2. Podsmażyć cebulę i dodać pomidory

KuchniaWeDwoje.pl
Ceviche z halibuta z mango i avocado 57

Ostatnio towarzyszą nam meksykańskie rytmy, a wszystko to za sprawą naszych gości. Dziś, króluje cudownie delikatna biała ryba jaką jest halibut, zatem przygotowaliśmy ceviche. Przystawka idealna na imprezę, świeża, kolorowa, którą podajemy z tortillą lub plackami kukurydzianymi.  Składniki:  300 g świeżego halibuta 1 mango 1 avocado 1 mała czerwona cebula 0,5 małej papryczki chilli garść świeżej kolendry(...)sól do smaku Przygotowanie: Najpierw obrabiamy filet, ściągamy skórę i sprawdzamy czy nie zostały w nim ości. Filet kroimy w małą kosteczką 1-2 cm, umieszczamy w misce. Do ryby dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i 2 limonek. Mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie kroimy w drobną kostkę mango oraz avocado. Papryczkę

Niezły Młynek
Ceviche z halibuta z mango i avocado 100

Ostatnio towarzyszą nam meksykańskie rytmy, a wszystko to za sprawą naszych gości. Dziś, króluje cudownie delikatna biała ryba jaką jest halibut, zatem przygotowaliśmy ceviche. Przystawka idealna na imprezę, świeża, kolorowa, którą podajemy z tortillą lub plackami kukurydzianymi.  Składniki:  300 g świeżego halibuta 1 mango 1 avocado 1 mała czerwona cebula 0,5 małej papryczki chilli garść świeżej kolendry(...)sól do smaku Przygotowanie: Najpierw obrabiamy filet, ściągamy skórę i sprawdzamy czy nie zostały w nim ości. Filet kroimy w małą kosteczką 1-2 cm, umieszczamy w misce. Do ryby dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i 2 limonek. Mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie kroimy w drobną kostkę mango oraz avocado. Papryczkę

Niezły Młynek
Kotlety rybne mielone. Idealne na obiad, ale bardzo dobrze smakują też na zimno. PRZEPIS 77

Robi się je podobnie do tradycyjnych kotletów mielonych, ale zamiast mięsa wieprzowego, jest biała ryba morska. Świetne na piątkowy obiad i nie tylko. Bardzo dobrze smakują też na zimno. Przepis na kotlety mielone rybne Składniki: 400 gramów filetów z białej ryby morskiej, 1 duża cebula, 2 jajka, 4-5 łyżek bułki tartej plus bułka do obtoczenia, sól, pieprz, olej(...)zrobić kotlety mielone rybne? Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na odrobinie oleju. Jeśli używasz rybę mrożoną, po rozmrożeniu dokładnie ją osusz. Następnie rybę zmiel, rozdrobnij blenderem lub bardzo drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj zrumienioną cebulę, wbij jajka, wsyp bułkę, dopraw solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszaj. Formuj płaskie kotleciki, które obtocz w bułce, następnie smaż z obu stron

Kulinarna Polska
Karp w piwnej panierce 71

liść laurowy, po ziarenku ziela oraz jałowca. Położyć połowę pasków z karpia, przykryć je 1 / 3 cebuli, dorzucić połamany listek oraz jałowiec i ziele angielskie. Ułożyć resztę filetów z ryby, przykryć pozostałą cebulą. Zamknąć naczynie i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia kawałki karpia wyjąć z lodówki, usunąć cebulę i przyprawy, a rybę oprószyć solą i świeżo(...)czosnkiem, pieprzem cytrynowym, kurkumą i chili. Piwne ciasto powinno mieć gładką i gęstą konsystencję, w razie potrzeby dodać trochę mąki. W dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej. Filety z ryby obtaczać w mące, następnie zanurzać w piwnym cieście. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu kawałki karpia w cieście piwnym położyć na papierowym ręczniku

niecodziennikpary
Łosoś pieczony. Prosty przepis na pyszną rybę z piekarnika 78

łosoś pieczony praktycznie robi się sam. Przepis jest wręcz banalny. Przepis na łososia pieczonego Składniki: dzwonka z łososia lub kawałki fileta, oliwa, sól, pieprz. Jak zrobić łososia pieczonego? Kawałki ryby oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą i delikatnie wetrzyj tak powstałą marynatę w mięso. Zostaw na około 15 minut lub dłużej. Rybę przełóż do naczynia do zapiekania – najlepiej(...)wyłożonego papierem do pieczenia. Łososia pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut – aż lekko się zrumieni. Rada: rybę można także skropić sokiem z cytryny lub upiec ją z kawałkami cytryny. Artykuł Łosoś pieczony. Prosty przepis na pyszną rybę z piekarnika pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Pieczona ryba cytrynowa 71

Czyż ta rybka nie wygląda apetycznie i iście wiosennie? Delikatna w smaku, pieczona ryba cytrynowa. Szybka w przygotowaniu, soczysta z nutą cytryny. Podana z sypkim ryżem oraz posypana dużą ilością natki pietruszki – niebo w gębie. Do swojego przepisu użyłam delikatną w smaku tilapię, która w tym przepisie idealnie się sprawdza. Do przepisu można wykorzystać każdą białą rybę, ważne żeby(...)startą skórkę z cytryny oraz dodajemy sól do smaku. Filety układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy ją z wierzchu, smakowym masłem i delikatnie pieprzymy. Pieczemy ok 20 minut. Ryba po tym czasie powinna być już gotowa oraz powinien powstać pyszny cytrynowy sos. Jeśli ryba będzie się za szybko rumienić z wierzchu należy ją przykryć folią aluminiową i kontrolować, żeby ryba

CookYourself
Łosoś z chutney z mango / Salmon with mango chutney 60

this without going to the shop? This was the reason for this recipe to become Recipe itself, isn’t difficult to make either. Everything is doing on its own. Ryba: 300 g łososia świeżo mielona sól, czarny pieprz łyżka soku z cytryny oliwa Chutney: 2 średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu(...)white wine vinegar tablespoon brown sugar a glass of semidry/dry white wine pepperoncini as you like Lentils: 1 cup green lentils 1-2 teasponns honey fresh rosemary Zaczynamy od ryby. Trzeba ją opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem, następnie skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem, odstawić na bok. Czas

Martyna Cooks
Rybna zapiekanka po francusku 91

taki odklepany ale przepis był wart publikacji nawet z takim słabym intro składniki na 2 osoby: 2 filety rybne, mrożone ( ja użyłam dorsza w kostce, generalnie może być każda ryba którą lubisz) 1 opakowanie ciasta francuskiego (to jedna z tych rzeczy, których nigdy nie zrobię sama chyba, że mi odbije co jest możliwe, choć z drugiej strony, czy wariat może(...)cheddar 150 ml śmietany kremówki 30 % 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego sól do smaku masło Rybę rozmroź, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę dość dużą, taką 2 x 2 cm. Na patelni rozgrzej masło i na gorące, wrzuć mieszankę warzyw oraz pokrojonego w kosteczkę ziemniaka

Ogrodnik w podróży
Grillowana dorada 69

zmianie kuchenki na indukcję kupiliśmy wreszcie odpowiednią patelnię, pierwszą potrawą na niej przygotowaną była grillowana dorada . Ryba ta nie potrzebuje wielu dodatków, więc wierzch oprószyliśmy tylko solą i pieprzem, a do środka włożyliśmy plasterki cytryny i świeżą natkę pietruszki. Po kilkunastu minutach grillowana dorada z chrupiącą skórką była gotowana do pałaszowania. Udostępnij Grillowana dorada – składniki 2 dorady 1 mała(...)pietruszki sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cytrynę sparzyć, wyszorować, pokroić na plasterki. Natkę pietruszki opłukać. Dorady oskrobać z łusek, umyć wewnątrz i na zewnątrz, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę ryb naciąć ostrym nożem, do środka włożyć plasterki cytryny oraz natkę pietruszki. Wierzch dorad oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Patelnię grillową posmarować niewielką ilością oleju, rozgrzać ją, następnie

niecodziennikpary
Pieczona ryba cytrynowa 68

Czyż ta rybka nie wygląda apetycznie i iście wiosennie? Delikatna w smaku, pieczona ryba cytrynowa. Szybka w przygotowaniu, soczysta z nutą cytryny. Podana z sypkim ryżem oraz posypana dużą ilością natki pietruszki – niebo w gębie. Do swojego przepisu użyłam delikatną w smaku tilapię, która w tym przepisie idealnie się sprawdza. Do przepisu można wykorzystać każdą białą rybę, ważne żeby(...)startą skórkę z cytryny oraz dodajemy sól do smaku. Filety układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy ją z wierzchu, smakowym masłem i delikatnie pieprzymy. Pieczemy ok 20 minut. Ryba po tym czasie powinna być już gotowa oraz powinien powstać pyszny cytrynowy sos. Jeśli ryba będzie się za szybko rumienić z wierzchu należy ją przykryć folią aluminiową i kontrolować, żeby ryba

CookYourself
Panierowana ryba z kremowym sosem szpinakowym 71

Panierowana ryba z kremowym sosem szpinakowym Soczyste fileciki z białej rybki, w pysznej, rumianej panierce, zanurzone w kremowym sosie szpinakowym. Obiad palce lizać!     Składniki: ok 0,5 kg filetów rybnych typu dorsz, miruna, mintaj itp. 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka przyprawy curry pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta chilli sól, pieprz olej do smażenia 200g szpinaku(...)kawałki i obsypujemy solą oraz pieprzem *** *** Mąkę mieszamy na talerzu z carry, papryką i chilli. Filety rybne dokładnie obtaczamy w mieszance mącznej *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę z dwóch stron po około 3 minuty – na złoty kolor *** *** W garnuszku lub na patelni rozpuszczamy masło, dokładamy przeciśnięty czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy szpinak (jeżeli używamy mrożonego to należy

Blog z Apetytem
Pyszne kotleciki rybne 74

Pyszne kotleciki rybne To jest jeden z moich ulubionych przepisów na rybę. Proste i szybkie, a zarazem przepyszne i puszyste kotleciki w chrupiącej skórce. Możemy je wykonać z dowolnego filetu rybnego z dodatkiem warzyw. Palce lizać!     Składniki: ok 500g filetu z ryby (u mnie dorsz) 2 jajka 2 łyżki majonezu pół czerwonej papryki 3 -4 łyżki kukurydzy(...)konserwowej pół pęczka szczypiorku 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do smażenia     *** Rybę myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy solą oraz pieprzem *** ***Dodajemy posiekany szczypiorek, pokrojoną w kosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę *** *** Do miski dodajemy żółtka jaj, majonez oraz mąki *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Białka

Blog z Apetytem