Filet pstrąga umyć i osuszyć. Doprawić rybę solą i czarnym pieprzem. Rozłożyć rybę na dnie naczynia żaroodpornego. Pieczarki umyć osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pieczarki. Smażyć tak długo aż woda z grzybów wyparuje. Na patelnię wlać śmietanę, wymieszać. Śmietanę razem z pieczarkami wylać na ryby. Obsypać posiekanym koperkiem. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika
Kuchnia Pokoleńkuchni niż zwykle i tak wszyscy się najedzą! Składniki: ( Dwie porcje ) 30 dag fileta z łososia Marynata: 50 ml soku z limonki 3 łyżki oliwy Szczypta zielonej przyprawy do ryby 1 łyżka startego świeżego imbiru Sól do smaku 20 dag kolorowego ryżu 1 awokado ½ świeżego ogórka 2 szalotki 50 g roszponki 4 sztuki pomidorków paprykowych Sos winegret: 3 łyżki(...)smaku Jak wykonać ? Zaczynamy od przygotowania marynaty do łososia: Sok z limonki utrzeć z imbirem, oliwą solą i pieprzem , polać łososia z każdej strony, posypać przyprawą do ryby, odłożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika , piec 15 minut, trzymać w cieple do momentu zrobienia ryżu. Ryż ugotować
Wanilia i Kardamonpierwszy raz na zakupy do pobliskiego marketu. Ogromne płaty piętrzą się na małym stoisku, ryba w sumie wygląda na mrożoną, przynajmniej ja miałam takie pierwsze skojarzenie. Od razu mnie zainteresowała aromatycznym zapachem . Jak się okazuje Portugalczycy uwielbiają dorsza, zwłaszcza suszonego. Na tak specyficzne konserwowanie ryb wpadli ich marynarze. Dawniej to był jedyny sposób, by przywozić je jeszcze świeże(...)połowów. Maczali w solonej wodzie, a następnie suszyli na słońcu, dzięki czemu ryba jest dobra do spożycia przez długi czas. W kuchni można znaleźć tysiące sposobów na wykorzystanie bacalhau . Często łączy się go z ziemniakami, jajkami i oliwkami. Ponieważ wiem, że ciężko jest znaleźć suszonego dorsza w Polsce, co powiecie na świeżego, zapiekanego z ziemniakami i podanego z jajkiem
Pink Envelopesię zmarnować, dlatego do tej zupy zawsze mamy w zamrażalniku skórki z wędzonego boczku, które fantastycznie oddają swój dymny aromat.\ Rybę staramy się zawsze dodawać mrożoną - jest delikatna i nie dominuje, a jedynie nadaje subtelny smak. W przypadku ryby świeżej należy wybrać rybę mało charakterną, delikatną (nie śledzie!), sprawdzi się też łosoś, ze względu na towarzystwo brzuszków. Brzuszki - oddzielamy(...)skrobi rozprowadzamy w wodzie, dolewamy trochę bulionu, żeby zahartować i dolewamy do zupy. Dodajemy pokrojony w dość duże kawałki filet i gotujemy nie dłużej niż 3 min, żeby ryba się nie rozpadła. Serwujemy - wedle upodobań można podawać z grzankami. Smacznego
Kuchnia od dwojgapokroić w piórka i dusić pod przykryciem około 30 minut. Pokrojoną na kawałki rybę obtoczyć mąką i smażyć. U mnie- na oleju kokosowym. Do uduszonych warzyw dodać puszkę pomidorów, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Po usmażeniu ryby, można albo rozdrobnić ją i dodać do warzyw, albo ułożyć warstwami
Z Kuchni Do Kuchniłyżka oleju Sałatka: 120 g mieszanki sałat 1 mały pomidor 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów 10 zielonych oliwek 1 mały ząbek czosnku Dodatkowo: liście świeżej bazylii do posypania ryby Dorsza natrzeć solą i odstawić do lodówki. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać pomidory z puszki, wyciśnięty czosnek oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Gotować(...)Sałaty wymieszać z pokrojonym w kostkę pomidorem i oliwkami. Wyciśnięty czosnek wymieszać z zalewą z pomidorów i dodać do sałatki. Dokładnie wymieszać. Na patelni ułożyć w sosie mięso z ryby. Przykryć pokrywką i smażyć po kilka minut z obu stron. Wyłożyć na talerze i posypać pokrojoną bazylią
Bulliorybę będzie morszczuk w sosie słodko-kwaśnym, połączony z bardziej europejskimi niż azjatyckimi dodatkami (pomidorki koktajlowe i cukinia), ale świetnie w daniu się komponującymi w smaczną całość. Ryba jest panierowana i smażona w głębokim tłuszczu, dzięki czemu ma fajną chrupiącą "skórkę". Użyłam gotowego sosu słodko-kwaśnego, ponieważ zależało mi na czasie, ale można się pokusić o zrobienie takiego(...)ryż do podania Przygotowanie: Filety kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka roztrzepujemy dodając obydwie mąki i wiórki kokosowe oraz wodę. Rozrabiamy ciasto. W cieście maczamy kawałki ryby i smażymy je na głębokim tłuszczu. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy olej kokosowy podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cukinię, pomidorki koktajlowe przecięte na połówki oraz cebulę pokrojoną w pióra
Bon appetit mon amieWiele gatunków ryb i owoców morza jest zagrożona wyginięciem ze względu na nadmierny połów. Co 20 minut(...)wielkich akwenów wodnych znika jeden gatunek. To właśnie od nas zależy ich różnorodność w morzach i oceanach, dlatego więc musimy je chronić poprzez nasze mądre wybory w kuchni. Artykuł Ryby wybrane, czyli jak chronić nasze środowisko pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESmaczny pomysł na rybę. Podsmażone i chrupiące kawałki dorsza zatopiłam w sosie pomidorowym z dodatkiem octu winnego i chrzanu. Dopełnieniem smaku były piórka cebuli zeszklone razem ze słodką papryką. Możecie jeść to danie z ryżem, makaronem na ciepło lub na zimno z pieczywem. Składniki: 1 opakowanie filetów z dorsza ze skórą 475 g 2 średnie cebule mąka kukurydziana słodka papryka(...)masło klarowane do smażenia ryby, a następnie cebuli składniki na sos: puszka pomidorów krojonych 400 g 1 duży pomidor 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/3 szklanki wody 1 płaska łyżeczka chrzanu 2 łyżki octu winnego płaska łyżka cukru, sól, pieprz, suszone: oregano, chili, czosnek, bazylia, słodka papryka Wykonanie: Przygotuj rybkę: Filety oczyść, pokrój na większe kawałki, obtocz
Zasmakuj Kuchnikurczaka, by powstało smaczne i pożywne danie takie jak zapiekanka czy gęściejsza zupa typu krem. Moja rada : jeśli chcecie poeksperymentować usmażcie kawałki ulubionej ryby podobne np. do dania ryby po grecku i dodajcie ten sos. Aby bardziej pasował do ryby możecie dodać do niego łyżkę - dwie octu winnego. Uwierzcie mi, że ryba w takim sosie
Zasmakuj KuchniPrzy piątku rybka musi być obowiązkowo. Zwykły kawałek upieczonej ryby możemy wzbogacić podając go z fajnym dipem, u mnie dziś paprykowy. Zobaczcie sami. Składniki: pól kg filetu z miruny sól,pieprz, słodka papryka dip: 2 papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku sól,pieprz, cukier, sok z cytryny Wykonanie: Paprykę i cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach, dodaję(...)minut doprawiam wg uznania. Rybę przyprawiam solą i pieprzem, piekę w torebce do pieczenia ok 15 minut. Podaję z dipem paprykowym. Rybę upiekłam w torebce do pieczenia Gosia. Dzięki niej bez tłuszczu upieczemy soczyste ryby, mięsa, czy też pyszne warzywa
Z Majeczką w kuchniPstrąg tęczowy łososiowy jest niezwykle smaczną i delikatną rybą, która przypomina tradycyjnego łososia. Obie ryby nie wymagają zbytniego doprawiania i bogatych dodatków, bo inaczej "zabijemy" ich smak i aromat. Dlatego warto użyć podstawowych przypraw i pamiętać, aby mięsa ryby nie przesmażyć. Powinno być one sprężyste, łatwo odchodzące od skóry, ale nadal delikatne. 2 płaty pstrąga tęczowego łososiowego pieprz(...)smażenia Płaty pstrąga umyć i pokroić na mniejsze części. Każdy kawałek oprószyć (z obu stron) solą i pieprzem cytrynowym, a następnie obtoczyć w mące - jej nadmiar strzepać. Rybę położyć (skórą do dołu) na rozgrzanym maśle i smażyć przez kilka minut - na średnim ogniu, aż lekko się zarumieni. Następnie wszystkie kawałki przełożyć na drugą stronę i posmażyć dodatkowe
Di gotujeśrodka wkładamy też kawałek masła i 2 plasterki cytryny. Rybę owijamy dużymi liśćmi czosnku niedźwiedziego i zostawiamy na 1-2 godziny w lodówce. Następnie wrzucamy doradę na grilla i opiekamy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z pomidorkami i oliwkami, które też warto trochę podpiec. Do przystrojenia ryby użyłam również wiosennych bratków i nierozwiniętych kwiatów czosnku niedźwiedziego, jedne(...)drugie pięknie wyglądają i są jak najbardziej jadalne ;) Smacznego :) Piękne ryby na grilla można kupić w Delikatesach Alma http://www.alma24.pl
Quinoa Raz!filety ryby ( u mnie była to flądra) 1 duża papryka czerwona 1 średnia cukinia 1 średnia cebula 3 duże liścia kapusty pekińskiej 1/2 pęczka natki pietruszki sok z cytryny, sól, płatki czili, 1-2 łyżki oliwy z oliwek kasza pęczak folia aluminiowa Wstawić w garnku osoloną wodę na kaszę. Kaszy gotujemy tyle ile mamy zamiar zjeść ( ja odmierzam kubek(...)szczyptą soli, odrobiną płatków czili i szczyptą rozmarynu. Polać oliwą i wymieszać. Z folii aluminiowej uformować "łódeczki", a następnie ułożyć w nich liście kapusty pek. ( ułatwią one bardzo przełożenie ryby na talerz). Na liściach układamy filety ryby i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia w którym będą parowane. Wykładamy warzywa i parujemy ok. 15-20 minut
Lubię to gotuję