łososiowego, efekt będzie podobny. Ja użyłam łososia atlantyckiego, udało mi się kupić świeżego i sprężystego fileta. Rybę połączyłam z młodymi ziemniaczkami, pęczkiem koperku i zapiekłam w liściach kapusty włoskiej. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, trochę przypomina gołąbki, lecz zaskakuje nieoczywistym połączeniem ryby z kapustą. Zresztą, sprawdźcie sami. Polecam. ŁOSOŚ zapiekany z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI w LIŚCIACH WŁOSKIEJ KAPUSTY(...)naczyniach żaroodpornych wyłożyć pokrojonego w kostkę łososia i podgotowane (odcedzone) ziemniaczki. Jajka zmiksować ze śmietaną, wymieszać z koperkiem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Masę wylać na rybę z ziemniakami. Liście kapusty zawinąć na wierzch zapiekanek. Piec 20 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Upieczoną w kapuście rybę wyjąć ostrożnie na talerze, uważając by nie połamać brzegów kapusty
Dietologdużo rozpisywać ( jak zwykle zresztą ) oto moja kolacja. Prosto z patelni, pyszne, chrupiące i baaardzo delikatne małe pstrągi :)). Jeżeli nie macie pomysłu na obiad a posiadacie dostęp do świeżej ryby to polecam taką smażoną prosto z patelni. W zasadzie dobry produkt obroni się sam. Nie potrzeba wymyślnych dań, żeby poznać prawdziwy smak dobrego jedzenia najwyższej jakości. Pstrąg prosto(...)patelni pstrągi mąka do obtoczenia ryby olej do smażenia Artykuł Pstrąg prosto z patelni pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniazapraszam na pyszną zupę rybną, idealną na wielkopiątkowy postny posiłek. To moja ulubiona zupa rybna, gdyż nie ma specyficznego dla ryb ostrego zapachu i smaku, a kawałki ryby, które się w niej znajdują są soczyste i miękkie. W konsystencji i kolorze przypomina węgierską zupę gulaszową. Najsmaczniejsza jest na niedużych okonkach ale ja użyłam mrożonych filetów ze szczupaka, którego(...)minutach dodać pokrojone na kawałki filety, keczup, doprawić solą, pieprzem i tabasco do smaku. Po zagotowaniu zsunąć z ognia i zostawić na 5 minut pod przykryciem. Ryba dojdzie idealnie. Kawałki filetów będą delikatne,soczyste i zachowają smak charakterystyczny dla swojego gatunku. Rozlać do miseczek, przybrać wedle uznania szałwią, bazylią albo pietruszką. Smacznego. * źródło: Wiadomości Wędkarskie 4.2012 Artykuł Zupa rybna Kłobuka
Pieguskowa Kuchniakawałek lekkiej, soczystej i aromatycznej rybki to polecam ten przepis. Gwarantuję, że nie zawiedziecie się i to danie zagości u Was na dłużej:). W ten sposób można przygotować rybę również na grillu! Sandacz zapiekany z masłem waniliowym i pomarańczami 600 g fileta z sandacza 1 laska wanilii 200 g miękkiego masła 1-2 pomarańcze przyprawa chińska 5 smaków sól folia(...)został sam miąższ bez błonki. Obrane pomarańcze pokroić na gube plastry. Przygotować paski folii aluminiowej o długości około 60 cm. Na każdym pasku mniej więcej w połowie ułożyć porcję ryby, posmarować wierzch masłem waniliowym i ułożyć plasterki pomarańczy. Złożyć folię na pół, zwinąć brzegi tworząc zamkniętą kieszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-15 minut. Artykuł
Pieguskowa Kuchniamrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 op. ciasta francuskiego 1 jajko sól, pieprz przyprawa do ryb zioła prowansalskie Wykonanie: Filet z łososia myjemy, osuszamy i przyprawiamy przyprawą do ryb, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Rybę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 12-15 min. Następnie oddzielamy rybę od skóry. Szpinak
Kuchnia MagdaLenyRyby są cennym źródłem białka, witaminy D3 i kwasów Omega 3, dlatego z przyjemnością przygotowuję je na obiad. Ostatnio coraz częściej bez panierki, w wersji pieczonej. Ryba smażona z chrupiącą skórką na obiad w środku tygodnia (nie tylko od święta czy weekend) jest chętnie przeze mnie przygotowywana. Dodatki? Różne - od pieczonych chrupiących ziołowych ziemniaków, puree z ziemniaków i groszku(...)sól, szczypta mielonej kolendry masło folia aluminiowa Przygotowanie: polędwicę myjemy, osuszamy; pieprzymy polędwicę z obu stron, delikatnie posypujemy kolendrą (dodają szczyptę soli, posolę więcej gotową rybę na talerzu - sól wyciąga z ryby wodę); na wierzch każdej polędwicy układamy mały kawałek masła; zawijamy szczelnie w folię aluminiową, pieczemy w temp. 170C z termoobiegiem na środkowej półce piekarnika grzaniem
Zasmakuj KuchniStatystyczny Polak zjada 12 kg ryb rocznie, a Portugalczyk 50... Artykuł RYBA GRILLOWANA Z WARZYWAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki na rybę: 2 filety z mintaja (mrożone wcześniej rozmrozić i osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru wody), przyprawa do ryb Prymat, olej do smażenia, mąka do obtoczenia ryby. Składniki na sos: 2 średnie pomidory (najlepiej użyć tych bardziej dojrzałych), 3 czubate łyżeczki(...)minut (aby nadmiar soku z pomidorów wyparował). Zmniejszam ogień, dodaję ser, mieszam. Gotuję do momentu całkowitego rozpuszczenia się mascarpone i połączenia składników. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Rybę nacieram przyprawą i obtaczam w mące. Smażę na rozgrzanym oleju, następnie osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaję polaną przygotowanym sosem
JejKuchniasolą trzeba uważać dlatego, że anchovies i kapary są słone same z siebie. Po zmieszaniu schłodzić w lodówce Podawać do panierowanych ryb na chrupko, paluszków rybnych i ryb z patelni. Sos Remoulade nadaje się też do kotlecików czy krokietów z ryb i kraba lub z krewetek. Ja podałam mój sos Remoulade do chrupiącego Vis-Burgera. Przepis
Sztuka gotowania w/g Samirynaprawdę szybki sposób na rybę, a składniki na nią zapewne większość z nas ma w zasięgu ręki. Składniki: 4-5 filetów białej ryby (odmrozić przed przygotowaniem) 50 g masła 2 czubate łyżki śmietany (18%) 1 posiekana cebula 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżka musztardy dijon lub innej ostrej sól, pieprz 2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: 1. Rybę(...)wyłożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć solą i pieprzem. Posypać posiekaną cebulką. 2. Resztę składników przełożyć do rondelka i podgrzewać, aż masło się rozpuści. 3. Sosem polać rybę, całość zapiekać w 175 st. C przez ok 20 minut, aż rybą będzie upieczona. Smacznego!!! Źródło: Kuchenne fascynacje
Kuchnia domowa Anigotową mieszanką. Jak ktoś chce, może przygotować własną. Tutaj dołożyliśmy jeszcze od siebie grzyby mun… są niesamowite w smaku. Zamiast dorsza, można użyć innej, ulubionej ryby. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy. Grzyby przygotowujemy zgodnie z recepturą, osączamy i kroimy w paski. Rybę oczyszczamy z ości, kroimy w większą kostkę, marynujemy w sosie sojowym ( 4 łyżki(...)posiekany czosnek oraz imbir, sos ostrygowy ( 2 łyżki ) i sojowy, szybko podsmażamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Podajemy razem ze smażoną rybą. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchencytryny 4 łyżki natki pietruszki Dodatkowo brokuły ryż Filet z łososia podziel na 5 porcji. Posól i popierz, odstaw na godzinę. Rozgrzej 2 łyżki masła i usmaż rybę. Wyjmij rybę na półmisek. Na tej samej patelni usmaż plasterki cytryny. Wyjmij cytryny i rozpuść resztę masła z oliwą. Usmaż kapary. Pod koniec dodaj pokrojony w kostkę czosnek. Zmniejsz temperaturę i smaż(...)creme fraiche i śmietankę. Dopraw sos solą, pieprzem i zagotuj. Na koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki. Polej łososia sosem i ozdób cytryną. Ugotuj brokuły i ryż i podaj do ryby. The post Łosoś piccata na wielkanocny obiad appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaPrzy okazji organizowania akcji wigilijnej otrzymywałam zgłoszenia różnych przepisów na rybę po grecku. Wnioskuję z tego, że w wielu domach to danie jest podawane na wigilijny stół. U mnie pojawia się głównie w Wielkim Poście na obiad (w wersji na ciepło), a gdy zostanie, zjadamy następnego dnia na śniadanie na zimno. W dzieciństwie byłam przekonana, że jedząc rybę po grecku(...)pochodzenia powiedział, że Grecy tego dania nie robią. Ba! Oni nawet tego nie znają! Bo to podobno typowo polskie danie. Po latach nazwa mnie dziwi - dlaczego nie jest to ryba po włosku, skoro z Italii Bona przywiozła nam warzywa typowe dla tej potrawy? Składniki (na 3-4 porcje): 300 g fileta z dorsza (wzięłam ze skórą) 2 duże marchewki
Weekendy w domu i ogrodzierybę również marynuję warzywa. Tym razem w jogurcie. Pieczone warzywa są wtedy bardzo aromatyczne. Marynata z jogurtu być może dla wielu z Was niespodzianką. Warto ją jednak wypróbować, bo rezultat jest obłędny. Ten przepis pochodzi od mojej pakistańskiej przyjaciółki. Amira w ten sposób marynuje warzywa przed pieczeniem. Na bazie jogurtu można sporządzić marynatę do kurczaka lub ryby . Byłam zachwycona(...)200ºC. Jeśli masz funkcję grilla, nastaw na grillowanie. Piecz warzywa przez 45 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby równomiernie się zrumieniły. Podawaj na ciepło do mięsa, drobiu lub ryby. The post Pieczone warzywa marynowane w jogurcie appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaJajka i wędzone ryby to sprawdzone połączenie. Wszyscy chyba znają, i przeważnie lubią, pasty rybno jajeczne , przygotowywane właśnie z wędzonych ryb, np. makreli lub szprotek, i ugotowanych na twardo jaj. Na Wielkanoc też możemy wykorzystać to połączenie i podać jajka właśnie z wędzonymi szprotkami. Jestem pewna, że zasmakują Wam tak bardzo jak mnie i moim domownikom. Jedynym problemem(...)jest oddzielenie samego, czystego mięsa tych niedużych rybek. To po prostu żmudna, ręczna robota. Od razu sprawdźcie czy macie w domu cytrynę bo po pracy z rybami, wędzonymi także, trzeba ręce dokładnie umyć, a następnie warto przetrzeć je sokiem z cytryny żeby pozbyć się specyficznego zapachu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza