smacznie. Grillowana dorada Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 2 wypatroszone dorady 1 łyżeczka masła gałązki świeżego rozmarynu sól morska gruboziarnista pieprz cząstki cytryny Wykonanie: Ryby płuczemy pod zimną wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym. Do środka wkładamy po kawałku masła, parę igiełek rozmarynu, solimy i pieprzymy. Rybę również delikatnie solimy z zewnątrz. Układamy na rozgrzanym grillu(...)patelni grillowej, okładamy gałązkami rozmarynu i pieczemy z każdej strony, aż skórka lekko zbrązowieje. Czas grillowania zależy od temperatury, na grillu ryba szybciej będzie gotowa, niż na patelni. Doradę podajemy skropioną cytryną
Kulinarne przygody GatityRyba w sosie pomidorowym z warzywami pasuje jako zimna przekąska, ale również jako ciepłe danie. Ja osobiście wolę na zimno i przygotowuję ją często na wszelkiego rodzaju imprezy. Potrawę polecam przygotować dzień wcześniej, gdyż smaki się ze sobą przegryzą i jest jeszcze lepsza. Składniki: 500-600 g ryby w filetach np. mintaj (po rozmrożeniu) 2-3 marchewki 1 pietruszka(...)kawałek selera 3 średnie cebule 150 g koncentratu pomidorowego 4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 ziaren pieprzu czarnego 1/2 szklanki wody lub bulionu olej Rybę rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki, osuszyć, obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor. Pod koniec smażenia posolić. Usmażoną rybę zdjąć z patelni. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę
talerz przyjemnościKarp to ryba, która króluje na każdym wigilijnym stole. Oprócz tradycyjnych sposobów podania karpia, można przygotować również wersję ryby pieczonej razem z płatkami migdałowymi. SKŁADNIKI: 1 sprawiony karp, 50g płatków migdałowych, sok z połowy cytryny, 50g masła, szczypta ziół prowansalskich, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Karpia filetuję i kroję na mniejsze kawałki. Rybę skrapiam sokiem z cytryny i oprószam(...)solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. 2. Na maśle obsmażam rybę po około 3 minuty z każdej strony. 3. Karpia przekładam do naczynia żaroodpornego i posypuję płatkami migdałowymi. Naczynie przykrywam. Rybę piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywam, aby płatki migdałowe się zarumieniły
Tradycyjna kuchnia Kasiobiad lub też sałatkę, potrzebujemy tylko 2 rzeczy które są kropką nad "i"- przyprawa garam masala i olej sezamowy :) Składniki (1 porcja) 100 g dorsza atlantyckiego (lub innej białej ryby) przyprawa garam masala garstka czarnych oliwek garstka marchewki Baby Carrots (lub zwykłej pokrojonej w średniej wielkości plastry) 4 różyczki kalafiora 4 różyczki brokuła garstka żółtej fasoli szparagowej garstka zielonej(...)suchej patelni zrumienić ziarna sezamu i słonecznika. Oliwki kroimy na pół. Układamy na talerzu rukolę i roszponkę na wierzch wykładamy warzywa, rybę przekładamy na deskę i zdejmujemy z niej skórę, jeśli ktoś chce może ułożyć cały kawałek ryby. Wszystko posypujemy oliwkami skrapiamy sokiem z cytryny i olejem sezamowym oraz posypujemy uprażonym sezamem i słonecznikiem. A oto wersja na kolejny
Piekielna Kuchnia Patitartej. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażoną rybę wystudzić. Przygotować marynatę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać przyprawy i zagotować. W międyczasie obrać cebulę i pokroić w półplastry. Gdy zalewa się zagotuje wrzucić cebulę i gotować jeszcze dwie minuty. Gotową zalewę wystudzić. Kawałki wystudzonej i usmażonej ryby ułożyć w słoju razem z cebula z zalewy, zalać(...)zimną zalewą. Słoiki zakręcic i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni aby ryba się przegryzła
Monia miesza i gotujejest piątek, ale j eśli zrobicie w ten sposób rybkę dzisiaj to jutro będzie idealna do jedzenia. Kupując rybę mrożoną zwracajcie uwagę aby nie było w niej zbyt dużo wody ( glazury ) - b o to najdroższa woda na świecie, a ryby w niej tyle co nic. Składniki: 500 gram mintaja ( mrożonego ) sól Mąka do panierowania Olej do smażenia Zalewa(...)spora cebula Mix papryk 1 ogórek korniszony 1 szklanka wody ½ szklanki ketchupu pikantnego ¼ szklanki oleju ¼ szklanki octu spirytusowego 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru ½ łyżeczki pieprzu Wykonanie: Rybę rozmrażamy, solimy i panierujemy w mące. A następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Smażoną rybę układamy w wysokim naczyniu. Papryki dzielimy, usuwamy gniazda nasienne i podpiekamy w piekarniku około 15 minut
Smaki Ewydzięki pieczeniu w piecu opalanym drewnem musiał być rzeczywiście wyjątkowy... - Pani Magdalena, za karpia po golubsku. Ani w moich, ani w mojego Męża stronach n ie spotkałam się z rybą przyrządz a ną w ten sposób, a opis brzmi bardzo smakowicie :) Zwycięzcom gratuluję i czekam na dane adresowe do wysyłki. Wszystkim, którzy wzięli udział w zabawie i zechcieli podzielić(...)smakami serdecznie dziękuję. Życzę już teraz zdrowych, spokojnych i oczywiście smacznych Świąt Bożego Narodzenia :) Małgorzata P .S. A w Lidlu właśnie atrakcyjna oferta na ryby ze Stawów Milickich
Moje Kuchenne Rewelacjejest u nas ryba po grecku, ale czasami zaszczyca nas swoja obecnością na stole ;) a jak jest u was ? Składniki na jedna średnia formę 4 płaty filetów z mintaja 2 pietruszki 1/2 cebuli lub cała 3 liście laurowe 3 kulki ziela ang. 1 kostka rosołku 4-5 średnich marchewek sól, pieprz do smaku przyprawa do ryb ( zawsze używam Kamis(...)doprawiamy solą, pieprzem oraz rosołkiem. Gotujemy z 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. 4. Na dno naczynia wykładamy trochę warzyw, a na to dajemy po kawałku ryby, na rybę znów dajemy warzywa i znów rybę. Pamiętajmy aby na zakończenie - czyli na samej górze też były warzywa
Gotowanie...to proste !żelazne danie, które zawsze sprawdza się na wszelkich uroczystościach domowych, a także, i podczas świąt. Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jeśli naszą rybę ugotujemy na parze lub w piekarniku w folii dodatkowo stanie się ona daniem niskokalorycznym, a zaręczam, że nie straci na smaku. Składniki: 800g filetów z r yb mrożonych (dowolnych(...)marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 2 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz cukier słodka papryka 2 łyżki oleju mąka - to obtoczenia ryby Wykonanie: Rybę rozmrażamy. Dokładnie wycieramy ręczniczkiem papierowym. Solimy, pieprzymy i gotujemy na parze lub jeśli wolimy smażymy na oleju wcześniej obtaczając ją w mące. Cebulę kroimy
Walijskie Pichcenieprzygotowana ryba jest naprawdę rewelacyjna! Pistacje nadają jej charakterystycznego smaku, który nie wymaga zbyt wielu przypraw. Panierka jest chrupiąca a ryba delikatna i rozpływająca się w ustach. 300g filetów z dowolnej ryby (u mnie mintaj) 50g pistacji solonych (po obraniu) 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) 20-30g masła 1/2 cytryny natka pietruszki pieprz cytrynowy (może(...)być zwykły) Pistacje zmielić w malakserze (opcjonalnie można połączyć z bułką tartą). Rybę opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Każdą porcję posmarować odrobiną masła, skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Następnie dokładnie obtoczyć w pistacjach i ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym masłem). Rybę obłożyć wiórkami masła, kilkoma plasterkami cytryny i posypać natką pietruszki. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około
Di gotujepodziękowaniu za prezent od Lidla w postaci świeżutkich ryb i cudownych produktów z serii Deluxe przygotowałam potrawę z ich najnowszej książki „Ryby są super” , która już jest dostępna w tej sieci sklepów. Wystarczy zebrać 6 naklejek (otrzyma ją każdy kto zrobi za zakupy za min. 50 zł), dopłacić 1 grosz i już można odebrać swój egzemplarz(...)grzybów leśnych, świeżych lub mrożonych, rozmrożonych i odsączonych z wody 100 ml białego, wytrawnego wina 200 ml śmietanki 30-36% sól, pieprz posiekana pietruszka do podania Składniki na rybę: 600 g filetów z dorady, umyte i osuszone sól, pieprz 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Przygotowanie: Na rozgrzanym maśle podsmaż do zeszklenia cebulę wraz z czosnkiem, dodaj grzyby
karmelowyRyby pod każdą postacią uwielbiamy, są proste do obróbki, a najlepiej smakują nam pieczone, za marynowane w tymianku, cytrynie i solnej skorupce zachęcają do konsumpcji, jednak należy pamiętać, aby przed zjedzeniem zdjąć z nich skórkę. Na pewno przepis docenią ci, którzy lubią praktyczne proste rozwiązania(...)Polecam na bożonarodzeniowy obiad. Składniki: 2 wypatroszone pstrągi ze skórą ½ cytryny 2 łyżeczki suszonego tymianku Sól gruboziarnista himalajska do posypania 4 ząbki czosnku Pieprz cytrynowy do smaku Sposób wykonania: Ryby umyć wytrzeć ręcznikiem papierowym, nie odcinać głowy ani ogona!, natrzeć tymiankiem orz pieprzem kolorowym, w środek włożyć pokrojone plasterki cytryny, skórę posypać gruboziarnistą solą, włożyć ryby-każdą osobno
Wanilia i Kardamonświetnie współgrają z wędlinami, mięsem i rybami. Również tymi z grilla. Polecam! Majonezowy dip do ryb lub jajek Pyszny, wyrazisty sos, który wspaniale podkreśla smak jajek lub ryby. Podałam go w miseczce "Malta" Porcelany Bogucice. 2 dymki lub średnia cebulka 1-2 ogórki konserwowe 2 łyżki siekanego koperku pół słoiczka majonezu sól, świeżo zmielony pieprz Cebulkę
Smakołyki AsiRyby są ponoć bardzo zdrowe! hmm... to czemu jemy ich tak mało? ja postaram się to zmienić mimo iż za rybami przepadam średnio. Ale czego się nie robi dla zdrowia? Składniki; 2 pstrągi tęczowe (patroszone) sól, pieprz 3 łyżki oleju lub oliwy 1 mały por ( biała część) 2 łyżki siekanego koperku ( może być mrożony) 3 ząbki czosnku masło(...)dodajemy posiekany koperek, pokrojony drobno por i starty na tarce czosnek. Doprawiamy delikatnie do smaku solą i pieprzem. Mieszamy a następnie powstałym farszem napełniamy pstrągi. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem ( ryby się nam przykleją do dna) i układamy w nim pstrągi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-30 min. w 180C. Gotowe! Bardzo szybki obiad lub kolacja. Moje
Radość kipiąca uśmiechem.