ryby - 22566 przepisów (strona:219/1505)

Okoń morski w pesto z cytryną 45

Bardzo smaczne połączenie cytrynowej ryby z bazyliowym pesto. Ja akurat miałam piękny filet z okonia morskiego, ale można użyć pstrąga, łososia, czy inną rybę. Okoń morski ma mięso delikatne, ścisłe, dość chude i niewiele ości. Piękny cytrynowy aromat, który wydobywał się podczas pieczenia tej ryby, pobudzał naze kubki smakowe. Koniecznie musicie wypróbować mój autorski przepis. Składniki(...)porcje: ? 1 duży filet okonia morskiego ? 4 łyżeczki pesto ? sól, pieprz cytrynowy ? sok z 1/2 cytryny ? 1 cytryna Wykonanie: ? Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem cytrynowym, następnie posmarować okonia z obu stron pesto. ? Odstawić na godzinę do lodówki. ? Naczynie żaroodporne posmarować olejem i ułożyć w nim rybę. ? Sparzoną cytrynę pokroić na plasterki i położyć na filecie. ? Piec

To co kocham
Ryba nototenia zapiekana w cukinii 47

Ryba nototenia i ładnie się nazywa, i świetnie smakuje. To gatunek małych ryb morskich o srebrzysto-szarej barwie ciała. Sprzedawane są w całych tuszkach bez głów i mają dość dużo łusek, które należy zeskrobać, ale walory smakowe nototenii wynagrodzą ten trud. Ja upiekłam rybę na tartej cukinii, bo miałam ją dość wyrośniętą, ale małą cukinię można pokroić w plastry(...)Składniki: ? 4 sztuki nototenii ? 2 szklanki cukinii startej ? kilka pomidorków koktajlowych ? kilka gałazek kopru ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżeczki majonezu ? sok z 1/2 cytryny Wykonanie: ? Rybę obrać z łusek, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. ? W naczyniu do zapiekania położyć startą cukinię, również posypać pieprzem i solą. ? Na cukinii ułożyć rybę i pomidorki koktajlowe, na każdej rybie

To co kocham
Zapiekana polędwica z dorsza w sosie pomidorowym 63

Obiad który zrobimy w 40 minut. Dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami można podawać z bagietką, ziemniakami. Jak kto lubi. Można użyć oczywiście innej ryby.       60 dkg polędwicy z dorsza 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 400 g pomidorów krojonych z puszki 1/2 papryczki chili sól, pieprz, olej rzepakowy, rozmaryn, natka pietruszki 1 łyżeczka(...)dalej przesmażam. Wlewam pomidory i duszę na wolnym ogniu aż sos się zredukuje. Doprawiam solą, pieprzem, przyprawami włoskimi. Sos wykładam w naczyniu do zapiekania. Układam na wierzchu kawałki ryby, pomidorki koktajlowe. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Wstawiam naczynie, zmniejszam na 180 stopni i piekę około 20 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ryby. Podaję z oliwkami, natką

wesoła kuchnia
Sałatka ze szprotkami 50

Choć z roku na rok spożycie ryb w naszym kraju rośnie, wciąż jest na stosunkowo niskim poziomie. A przecież ryby to źródło pełnowartościowego białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tych zdrowych tłuszczy, które powinny przeważać w naszej codziennej diecie. Gdy już na naszym talerzu ląduje ryba najczęściej jest to filet przygotowany na obiad, np. dorsz czy łosoś. Rzadziej(...)jednej strony świeżo przygotowany filet z pewnością będzie zdrowszy, z drugiej strony od czasu do czasu szprotka czy makrela z puszki to też dobry sposób na zwiększenie ilości ryb w diecie. A taka rybka z puszki nie musi być tylko dodatkiem do kanapki. Równie dobrze sprawdzi się np. jako składnik pasty jajecznej ze szprotkami czy sałatki. Sałatka ze szprotkami

Z notatnika dietetyka
Dorsz gotowany 65

idealny dla niemowlaków, małych dzieci albo osób na ścisłych dietach lekkostrawnych. Jest bardzo prosty do przygotowania i smaczny, mimo że ugotowany bez soli. Oczywiście jeśli chcecie przygotować taką rybę dla siebie, możecie posolić. Może też po ugotowaniu doprawić ją na talerzu lub podać z sosem. PRZEPIS DORSZ GOTOWANY Składniki: filet dorsza Jak zrobić dorsza gotowanego: W niewielkim garnku gotujemy wodę(...)wysokość 2cm jej w garnku. Do wrzątku wrzucamy filet ryby i gotujemy 3 minuty, przekręcamy rybę na drugą stronę i gotujemy minutę. Rybę odcedzamy, wykładamy na talerz. Gotowe. Rybę można teraz skropić oliwą, oprószyć solą czy mieszanką ulubionych przypraw lub podać z sosem. Artykuł Dorsz gotowany pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Śledzie wigilijne – lista najlepszych przepisów 76

oraz biednych. W okresie postu był jednym z głównych posiłków. W Polsce przed wojną tłuste śledzie z beczki nazywano szmalcówkami, a chude sztuki nosiły nazwę krawaty. Śledź to najpopularniejsza ryba na polskich stołach. Powody są czter y: Śledź to ryba dostępna przez cały czas. Jest niedroga. Cena bardzo często decyduje o wyborze potrawy. Dzięki konserwowaniu w beczce z solanką, śledź(...)zrobić je na słodko, słono lub kwaśno. Więc każdemu bez wyjątku przypadną do gustu. W zależności od wieku i stopnia obróbki śledzie dzielimy na: matiasy, czyli młode i tłuste ryby, które nie odbyły jeszcze tarła uliki, czyli matiasy, które umieszczono w solance piklingi, czyli wędzone śledzie kipery, czyli połówki śledzi wędzonych na zimno. Śledź to nasza rodzima ryba. Wielu

Ania gotuje
Karp po żydowsku w sosie z cebulą i rodzynkami. Doskonały na Boże Narodzenie. PRZEPIS 231

nieco po swojemu i ci, którzy próbowali, są zgodni, że z tego przepisu wychodzi najsmaczniejszy. W tym daniu mieszkają się smaki słodkie z kwaśnymi, co świetnie pasuje do ryby. Karp po żydowsku na pewno będzie u nas w te święta. Przepis na karpia po żydowsku Składniki: Filet z karpia (płat) o wadze około 500 g lub podobna ilość ryby pokrojonej w dzwonka, Mąka do obtoczenia ryby plus pół łyżki mąki do sosu, 3 duże cebule, 3/4 szklanki białego wina – najlepiej półwytrawnego lub półsłodkiego, duża garść rodzynek, duża garść migdałów w płatkach, 3 łyżki octu jabłkowego, pół łyżeczki miodu, olej pół na pół z masłem, 4 goździki, niecałe pół łyżeczki cynamonu, sól, pieprz.   Wyświetl ten post

Kulinarna Polska
Ryba po grecku 48

Ryba po grecku-popularne danie,moja rodzinka uwielbia.Często ją robię,nie tylko na święta, lecz również na przyjęcia. Jest to sprawdzony przepis mojej mamy. Składniki:   kilka filetów mrożonej ryby(mintaj ,morszczuk lub inna)  7 większych marchewek  3 pietruszki  1/4 pora  pół selera lub 1 mały  2 śr. cebule  4 ziarenka(...)łyżeczki cukru i wyciskamy sok z 1 cytryny. Chwilę gotujemy (po zagotowaniu 3 minuty, lekko mieszając). Na koniec posypać trochę mąką i 2 minutki gotować .Wyłączyć i odstawić. 4. Rybę rozmrażamy,osolić,opieprzyć ,posypać słodką papryką,skropić cytryną lub (octem).Pozostawić na 15 minut.(Rybę solimy z dwóch stron).Następnie filety delikatnie obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce .Smażymy

Olcia gotuje!
Stek z tuńczyka 76

Tegoroczny urlop nad Adriatykiem upłynął mi nie tylko na odpoczynku. Starałam się ten czas spędzić także produktywnie w kuchni. Dania, które tworzyłam na lunche oraz obiady , bazowały na rybach i owocach morza. W Chorwacji, gdyż tam właśnie spędziłam swój urlop, na lokalnych ryneczkach zakupić można świeże ryby , krewetki, mątwy, ośmiornice, ostrygi oraz mule. Wybór jest naprawdę duży, produkty(...)zimną, bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie z każdej strony natrzeć olejem, odrobiną soli oraz pieprzu. Patelnię grillową bardzo dobrze rozgrzać – w momencie układania na niej ryby powinna być bardzo gorąca. Kiedy patelnia jest już rozgrzana ułożyć na niej stek, który grillować w zależności od jego grubości, pomiędzy 2-ie a 2,5-u minuty

MeCooks
Sałatka z łososiem, salsa z granatów, chili i mięty 76

danie wtedy będzie świetnym pomysłem na wykwintną kolację. Łososia możemy podać do sałatki zarówno na ciepło, jak i na zimno. Osobiście polecam wersję na ciepło, tym bardziej, że rybę smaży się bardzo krótko. Wszystkie składniki możemy przygotować odpowiednio wcześniej, a łososia usmażyć tuż przed podaniem. SKŁADNIKI SALSA Z GRANATÓW I MIĘTY 1 czerwona cebula 250 g pestek granatu 1 mała(...)wodzie z sokiem z cytryny. Mieszankę sałat lub innych zielonych liści myjemy i osuszamy.   Filet z łososia myjemy pod zimną bieżącą woda, dokładnie osuszamy. W razie potrzeby oczyszczamy rybę z ości, skórę z łusek. Kroimy w poprzek na kawałki o szerokości  3 – 4 cm, solimy i pieprzymy.   W miseczce mieszamy  sok z limonki, sos sojowy

Tajemnice Smaku
Dorsz w pomidorach z makaronem 63

przepisu na opakowaniu. Dorsza umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem czarnym. Na dużej patelni rozgrzać olej, na patelnię włożyć kawałki ryby i usmażyć z obu stron na rumiano, a następnie zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na patelnię wsypać płatki papryki chili, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę(...)szklanki wody (można użyć tej, w której gotował się makaron), dusić wszystko razem 3 min. i zestawić z ognia. Na talerze rozłożyć makaron, a następnie na makaronie ułożyć kawałki ryby wraz z sosem pomidorowym. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Dorsza umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem czarnym. Na dużej

ememe kitchen
Zupa rybna Ucha 75

garnka wlać bulion dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziemniaki, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków. W tym czasie przygotować rybę. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę wielkości jednego kęsa. W momencie kiedy ziemniaki będą już miękkie dodać do garnka kawałki ryby, posiekany koperek, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień(...)garnka wlać bulion dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziemniaki, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków. W tym czasie przygotować rybę. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę wielkości jednego kęsa. W momencie kiedy ziemniaki będą już miękkie dodać do garnka kawałki ryby, posiekany koperek, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień

ememe kitchen
Temari sushi 62

koszyka Deska Gąska Apolonia – średnia 135,00  zł Dodaj do koszyka TEMARI SUSHI – PROSTE SUSHI Składniki temaki: – ryż do sushi – folia spożywcza – dodatki: świeża ryba np. łosoś czy tuńczyk, płaty nori, marynowana rzepa, rzodkiewka pokrojona w cieniutkie plasterki, tofu, awokado, inne – do posypania i ozdoby: jasny i czarny sezam, kawior – do podania: sos sojowy(...)wpisie ryż do sushi. Składniki niezbędne do zrobienia domowego sushi – poniżej lista niezbędnych i opcjonalnych składników, które musisz mieć do przygotowania domowego sushi: płaty nori do zawijania, świeża ryba: łosoś, krewetka, tuńczyk, inne, opcjonalnie jeśli nie masz możliwości kupienia naprawdę świeżej ryby z pewnego źródła postaw na wędzoną rybę np łosoś. Inne dodatki: ogórek, rzepa, awokado, mango, paluszki krabowe

nietylkopasta.pl
Do szybkiego i zdrowego gotowania 72

nich przechowywać nawet największe artykuły spożywcze bez obawy, że produkty się zepsują. Wewnątrz, strefy są podzielone według temperatury. Owoce i warzywa są przechowywane w optymalnym środowisku, podobnie jak mięso, ryby i napoje. Niektóre modele posiadają również opcję ultraszybkiego zamrażania, idealną do zachowania składników odżywczych, konsystencji i smaku Twoich przepisów. Możesz ugotować wiele dań za jednym zamachem i zamrozić(...)profesjonalne techniki, od klasycznego smażenia mieszanego po emulsje, smażenie na parze lub gotowanie na parze. Dzięki zintegrowanemu parowarowi można gotować na dwóch poziomach, np. jednocześnie przyrządzając krem warzywny i rybę na parze. Tak szybko jak zajęło Ci zrobienie pierwszego dania, masz już drugie. Niektóre z nich mają wbudowaną książkę kucharską, dzięki czemu nawet jeśli posiadasz podstawowy poziom gotowania, nie będzie

ProstePesto.pl
Sałatka ryżowa z makrelą 84

Kupując ryby wędzone wykorzystuję je przeważnie do zrobienia kanapek. Tym razem jednak postanowiłam zrobić coś innego, a ponieważ miałam ugotowany ryż to powstała sałatka ryżowa z makrelą. Taka sałatka to pomysł na smaczne jedzonko dla osób lubiących wędzone ryby. Wielu z nas nie lubi takich ryb, wiem to z własnego doświadczenia, ponieważ moja córka należy do takiego(...)stwierdziła, że jest całkiem dobra. Tak więc czasami warto spróbować czegoś, za czym nie przepadamy. Ja do zrobienia tej sałatki wykorzystałam wędzoną makrelę, ale może to być również inna ryba wędzona, np. dorsz lub pikling. Sałatka ryżowa z makrelą to świetny pomysł na rodzinną kolację lub inną okazję. Można ją też zapakować w pudełko i zabrać do pracy jako drugie

Danka Pichci

Proponowane wyszukiwania