ryby - 22566 przepisów (strona:214/1505)

Halibut niebieski- dzwonko- pieczony z herbatą 165

zbyt dużo czasu w kuchni. Wystarczy niewiele składników, aby powstało danie zdrowe i aromatyczne. Podaję rybę herbacianą, delikatną , aromatyczną. Herbata to nie tylko napój, ale również przyprawa w naszej kuchni- do deserów, lodów, ciast ,ale i do dań wytrawnych takich jak u mnie, do ryby! Do jej dosmaczenia użyłam herbaty FESTIVAL DREAM od  BASILUR z górnej puszki, gdzie(...)czosnku przeciśnięty przez praskę Na początku lekko odmrażamy halibuta i smarujemy każde dzwonko pieprzem ziołowym i oliwą z oliwek Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Naczynie , w którym będziemy piec rybę smarujemy oliwą z oliwek. Kładziemy naszą rybę, solimy i dodajemy czosnku ,niewiele,teraz skrapiamy mlekiem i winem. Lyżeczkę herbaty Basilur z górnej puszki rozcieramy w dłoniach na mniejsze kawałeczki

Z Kuchni Do Kuchni
Dorada pieczona z batatami 177

mała cebula cytryna sól pieprz cytrynowy Przygotowanie: Doradę płuczemy i osuszamy. Z jednej strony robimy 3 nacięcia nożem. Rybę oprószamy solą i pieprzem cytrynowym w środku i na zewnątrz. W nacięcia wkładamy 3 połówki plastrów cytryny. Do środka ryby wkładamy ząbek czosnku, plaster cytryny, gałązkę tymianku i pietruszki oraz masło. Odstawiamy na około 1/2 godziny. Bataty obieramy i kroimy(...)minut podsmażamy plastry batatów często mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Doradę wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Obok ryby układamy podsmażone bataty, cebulę pokrojoną w ćwiartki i ząbki czosnku w łupinkach oraz gałązki tymianku. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Pod koniec pieczenia można na 2 minuty

Kuchnia bezglutenowa Loli
Ryba morska zapiekana pod szpinakową pierzynką. Przepis bez filozofii. 152

cytryną czy pomidorem? Szukacie nowego pomysłu na piątkowy obiad? Oto on - ryba zapiekana pod śmietanowym szpinakiem. Wymaga kulinarnych umiejętności na poziomie podstawowym, niewiele zachodu i małych zakupów, a przy tym jest smaczna i zdrowa - czyli dla każdego coś miłego. Składniki (dla 2 osób): 2 filety ze świeżej morskiej ryby dowolnego gatunku o zwięzłym , niezbyt tłustym mięsie 3 - 4 kulki(...)solą, pieprzem i startym drobno ząbkiem czosnku. Kiedy już jest miękki - ale nie rozgotowany dodajemy trzy łyżki śmietany. Zagotowujemy by odparować część płynu. Po ok 20 minutach pieczenia ryby wykładamy na nią szpinak i pieczemy kolejne 10 minut. Wystawiamy, posypujemy startym serem. Zapiekamy bez przykrycia do rozpuszczenia sera. Gotowe. Doskonale smakuje z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Mojemu Synowi bardzo

Kuchnia po mojemu
Sałatka nicejska 186

Oliwki i suszone pomidory nie pozostawiają wątpliwości, że to włoski klimat. Oryginalny przepis można znaleźć w książce Anne White „Kuchnia śródziemnomorska”. Ten jest lekko zmodyfikowany ze względu na dostępność ryb w polskich sklepach. 3 duże ugotowane jajka 250 g fasolki szparagowej – oczyszczonej z włókien i ugotowanej 250 g ziemniaków (najlepiej małych) kilka kawałków suszonych pomidorów kilka pomidorków koktajlowych(...)wędzonego tuńczyka lub łososia (można zastąpić smażoną rybą) 60 g czarnych oliwek ½ małej puszki filecików anchois 1 łyżka posiekanej natki pietruszki   Czosnkowy sos vinaigrette: 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego toczenia 3 łyżki czerwonego lub białego octu winnego ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki musztardy dijon 2 zmiażdżone ząbki czosnku sól i pieprz Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić

Trzeci talerz
Porowa jaglanka z ciecierzycą i filetem gładzicy 162

oliwek sól i pieprz /do smaku kawałek  ostrej papryczki zielona pietruszka do dekoracji 2 płaty  fileta gładzicy/bez skóry/ sok z ½ cytryny 1 łyżeczka przyprawy do ryb sól /do smaku 1 łyżka  masła 1 łyżka oliwy z oliwek   Wykonanie: -Ob rany por pokroić w półkrążki i podsmażyć na oliwie. -Wsypać  ugotowaną ciecierzycę, dodać pokrojoną(...)papryczkę, kaszę jaglaną,  doprawić do smaku i przełożyć do  przełożyć do  żaroodpornego ,   naczynia /przed podaniem wstawić do piekarnika/. -Umyte, osuszone płaty ryby  skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą. -Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą , ułożyć filety, na wierzch nałożyć masło. -Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika /180st/  na ok. 20  minut. -Upieczoną rybę

Zakamarki mojej kuchni
Dorada pieczona z batatami 183

mała cebula cytryna sól pieprz cytrynowy Przygotowanie: Doradę płuczemy i osuszamy. Z jednej strony robimy 3 nacięcia nożem. Rybę oprószamy solą i pieprzem cytrynowym w środku i na zewnątrz. W nacięcia wkładamy 3 połówki plastrów cytryny. Do środka ryby wkładamy ząbek czosnku, plaster cytryny, gałązkę tymianku i pietruszki oraz masło. Odstawiamy na około 1/2 godziny. Bataty obieramy i kroimy(...)minut podsmażamy plastry batatów często mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Doradę wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Obok ryby układamy podsmażone bataty, cebulę pokrojoną w ćwiartki i ząbki czosnku w łupinkach oraz gałązki tymianku. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Pod koniec pieczenia można na 2 minuty

Smakowity Blog Kulinarny
Szybka sałatka z wędzonej makreli 420

świeżości ryba ma już za sobą. Nie ryzykujcie, bo zatrucie rybą jest mało fajne. Rybę wędzoną jemy na surowo, nie myjemy jej, więc ważne jest również w jakich warunkach jest przechowywana w sklepie. Unikajcie brudnych sklepów oraz takich, gdzie nie jesteście pewni źródła pochodzenia ryb. Czepiam się? raczej zdaję sobie sprawę z zagrożeń i wiem, jakie konsekwencje może przynieść(...)niefrasobliwość. Jedzmy ryby, ale kupujmy je rozsądnie :) Składniki: 3 średnie ogórki kiszone pokrojone w drobna kostkę, mały pęczek posiekanej natki pietruszki , 2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę, 2 średnie szalotki pokrojone cienkie talarki, 1 średnia wędzona makrela rozdrobniona, pieprz do smaku, opcjonalnie majonez >klik!< . Wszystko razem wymieszać i doprawić pieprzem. Na końcu można dodać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowe paluszki rybne 248

zależności od tego jaka rybę kupimy i czy będzie ona rozmrożona czy nie. Świeża ryba zawiera  zdecydowanie mniej wody niż ta mrożona, więc bułki dodamy mniej. Domowe paluszki rybne Czas przygotowania: 70 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 500 g filetów z  ryby (u mnie mintaj) 1 jajko 5-6 łyżek tartej bułki sól pieprz olej(...)smażenia Do panierowania: 1 jajko mąka bułka tarta Wykonanie: Rybę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do blendera, dodajemy jajko, tartą bułkę i przyprawy. Wszystko dokładnie blendujemy ma gładką masę. Odstawiamy na 30-40 minut do lodówki, żeby masa nieco stężała. Przygotowujemy 3 talerze: z mąka, z rozkłóconym jajkiem i z bułką tartą. Ręce moczymy z  zimnej wodzie lub delikatnie

Kulinarne przygody Gatity
Grillowany dorsz na puree ziemniaczanym z duszonymi warzywami 149

garnka, dodaję mleko i chwilę duszę całość aż płyn częściowo odparuje. Dodaję 1/2 łyżeczki soli, szczyptę gałki muszkatołowej i ugniatam ziemniaki, tworząc puree. Grillowany dorsz Mojito Rybę przyprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryb Mojito oraz sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek i smażę rybę po 2 minuty z każdej strony. Kroję na mniejsze(...)paprykę oraz seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut aż warzywa zmiękną. Ostatni szlif... Na talerzu układamy łyżkę puree z ziemniaków, następnie dodajemy duszone warzywa i grillowaną rybę. Całość dekorujemy kolendrą

Mango Papaja
dorsz pieczony w sosie 167

danie z rybą w roli głównej. Dorsz w przepysznym, kremowym sosie śmietanowo-cytrynowym. Przepis na rybę pochodzi z książki Marty Gessler Kuchnia Marty. Kolory smaków. Jednak przepis u siebie zmieniłam ,bo rybkę upieklam ,ale przepis podaje oryginalny.Bo w oryginale w efekcie zamiast ryby z sosem wygląd wskazuje na gulasz,. W każdym razie, z powodu wyśmienitego smaku, z przyjemnością przepis(...)dorsza (lub w oryginale: soli) 1 łyżka masła 1 mała cebulka 150 ml białego wina 150 ml śmietanki kremówki 30 % sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cukru sól Rybę umyć, osuszyć, usunąć skórę. Na dużej patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Następnie dodać rybę, podsmażyć pół minuty, wlać wino i dusić ok. 10 minut na niewielkim ogniu

w mojej kuchni
Domowe sushi na każdą okazję 409

duży zielony płat, który teraz należy już tylko posiekać w poprzek w cienkie paski - słupki :) Okrajając ogórka miejcie na uwadze, że powinniśmy to zrobić jak najcieniej.  Skórę od ryby odcinam ulubionym nożem, tak, by stracić możliwie jak najmniej pysznego mięska. Rybę kroimy wzdłuż w paski, następnie zawijamy maki :) Najważniejsze za nami! Możemy zawijać i zawijać, i zawijać(...)estetyką nie powinniśmy się zanadto przejmować ;) Gdy zdarzy się, że zostaną Wam jakieś niewykorzystane produkty, je również zużyjemy! Podczas naszego sushi-spotkania po skończeniu całego ryżu mieliśmy jeszcze trochę ryby, ogórka i awokado, które drobniuteńko pokroiliśmy, wymieszaliśmy razem, a by całość ładnie się skleiła wykorzystaliśmy odrobinę majonezu.  Z powstałej masy a'la tatar, przy użyciu dwóch łyżek (najlepiej

Taste Of My Day
Pstrąg łososiowy na parze 160

szybko i jest bardzo smaczny. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 2 cytryny 1 filet z pstrąga łososiowego (około 500-600 g) przyprawy: tymianek, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb, sól WYKONANIE Rybę umyć, pokroić na mniejsze(...)kawałki i przełożyć do miski lub głębokiego naczynia. Wycisnąć sok z cytryn i zalać nim pstrąga. Rybę oprószyć lekko tymiankiem. Górę miski/talerza zawinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu z lodówki pstrąga posypać lekko przyprawą do ryb, oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i mocno posypać ziołami prowansalskimi. Tak przygotowaną rybę gotować na parze

Passions hobbies life
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim 264

świeżego szpinaku sól czosnkowa masło do smażenia 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g Filet łososia podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki oprószyć z obu stron przyprawą do ryb i skropić oliwą. Odstawić na minimum godzinkę, ale im dłużej tym lepiej. Szpinak posiekać i przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość, do smaku doprawić solą czosnkową. Na blaszce wyłożonej papierem(...)pieczenia rozwinąć ciasto francuskie, przekroić na dwa kawałki. Na każdym, przy jednym boku ułożyć kawałek łososia. Na rybie ułożyć przesmażony szpinak. Ciasto złożyć na pół i przykryć rybę tworząc paczuszkę. Boki skleić dociskając widelcem. Wierzch posmarować mlekiem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20-30 minut aż ciasto się zarumieni. Tak przygotowanego łososia podałam

Monia miesza i gotuje
Moqueca de peixe com camarao czyli jak rozładować stres przy meczu Brazylia – Chille? 135

jednak nie najszczęśliwsze określenie, a do gulaszu a moda braisileira jeszcze kiedyś może wrócimy. Zostańmy więc może przy nazwie lekko spolszczonej „Mukeka”. Moqueca może być przygotowana z ryb (najlepiej słonowodnych), z krewetek i innych owoców morza, spotkamy też i z mięsa. Wersji mniej dietetycznej, ale jak to z zwykle bywa, o niebo smaczniejszej towarzyszy tzw.  pirão(...)którego opis również zamieścimy. Niezbędnym dodatkiem do moqueca będzie również  ryż biały.. Moqueca:  Składniki dla 4 osób: - 0,5 kg filetów dorsza (tą rybę polecamy) - 250 gram krewetek (najlepsze tygrysie) - 0,5 litra mleczka kokosowego - 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą) - 2 duże pomidory - 2 cebule - 2 lub 3 ząbki czosnku - 2 Cytryny

Smaki Brazylii
Ryba po węgiersku 127

każdy lubi wytrawne potrawy na słodko. Kolejny przykład ryby również dobry na sylwestra  ;) 0,5kg ryby 4 szkl wody 1/2szkl octu 2/3 szkl. Oliwy 6-8 łyżeczek cukru 4 łyżeczki soli 4 łyżeczki słodkiej papryki 1 koncentrat pomidorowy Ziele angielskie Liście laurowe( 5-6 szt.) Pieprz Suszone(...)owoce (morele, śliwki) 4 duże cebule Przygotowanie : Przyprawić i usmażyć rybę wg TEGO przepisu Wodę, przyprawy( liście, pieprz, ziele angielskie, sol, cukier) zagotować, dodać pokrojoną w kółka cebule, owoce suszone i gotować około 30 minut Oliwę, koncentrat paprykę słodką, zmiksować i dodać do  gotowanego wywaru. Zagotować, zalać usmażone ryby – można zalewać gorącym sosem. Przygotować około 4dni przed podaniem

Garnkowe fanaberie