Słodka czerwona papryka Oregano 190 g koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki gorącej wody Sól Pieprz 2 jajka Bułka tarta Rybę wcześniej rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie każdy kawałek ryby panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na patelni (z każdej strony). Cebulę kroimy w kosteczkę(...)angielskie i liście laurowe. Przed końcem duszenia możemy dodać koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw: sól, pieprz, oregano i słodką czerwoną paprykę. Gorącymi warzywami przełożyć w szklanym naczyniu naprzemiennie usmażoną rybę. Odstawić do przegryzienia smaków
VioletoweKucharzeniemasz czasu na przygotowanie pysznego obiadu? Podaję na dłoni gotowy przepis. Całkowity czas przygotowywania 30-35 minut. SKŁADNIKI: 4 porcje 4 kawałki białej ryby bez skóry (miruna, dorsz) Mała cukinia Pomidor 1-1.5 woreczka ryżu Mały ząbek czosnku Szalotka Kilka kawałeczków sera feta 4 łyżki ajwaru 2 łyżki sosu sojowego Kurkuma Tymianek(...)Oliwa z oliwek Świeża bazylia Papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy. Szalotkę przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy drobno posiekany czosnek, ugotowany ryż-całość doprawiamy sosem sojowym i kurkumą. Rybę solimy i posypujemy tymiankiem. Wycinamy 4 większe kwadraty z papieru do pieczenia-na każdym układamy ryż, na to kładziemy rybę, smarujemy ją odrobiną oliwy, Na rybie rozcieramy po łyżce ajwaru
Kopystką po garachmasz czasu na przygotowanie pysznego obiadu? Podaję na dłoni gotowy przepis. Całkowity czas przygotowywania 30-35 minut. SKŁADNIKI: 4 porcje 4 kawałki białej ryby bez skóry (miruna, dorsz) Mała cukinia Pomidor 1-1.5 woreczka ryżu Mały ząbek czosnku Szalotka Kilka kawałeczków sera feta 4 łyżki ajwaru 2 łyżki sosu sojowego Kurkuma Tymianek(...)Oliwa z oliwek Świeża bazylia Papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy. Szalotkę przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy drobno posiekany czosnek, ugotowany ryż-całość doprawiamy sosem sojowym i kurkumą. Rybę solimy i posypujemy tymiankiem. Wycinamy 4 większe kwadraty z papieru do pieczenia-na każdym układamy ryż, na to kładziemy rybę, smarujemy ją odrobiną oliwy, Na rybie rozcieramy po łyżce ajwaru
Kopystką po garachmarynowane śledzie. Ich pierwszą wersję znajdziecie tutaj ( klik ), są one zdecydowanie bardziej korzenne i aromatyczne za sprawą cynamonu i goździków. Ten, który Wam podrzucam dziś dodatkowo też zawiera olej. Ryby trzeba marynować minimum dwa - trzy dni, ale im dłużej postoją, tym bardziej nabierają charakteru. A na blogu znajdziecie całe mnóstwo śledziowych smakołyków 😍: Śledzie w sosie musztardowym Śledzie w majeranku(...)obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do garnuszka i gotujemy kolejne 2-3 minuty. Zalewę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śledzie kroimy w dzwonka, wkładamy do słoika, wlewamy zalewę. Ryby powinny być całkowicie nią przykryte. Słoik chowamy do lodówki, po 2-3 dniach są gotowe do jedzenia
Kulinarne przygody Gatityłososia bardzo dawno temu. Teraz praktycznie już tej ryby nie kupuję, bo jest strasznie droga. Ale jak kiedyś stanieje to jeszcze zrobię :) Myślę, że i wersja z białą rybą byłaby równie smaczna. Składniki: 3-4 kawałki łososia sok z połowy cytryny pieprz cytrynowy sól morska masło klarowane do smażenia Sposób przygotowania: 1. Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie(...)kawałki dokładnie skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut do lodówki. 2. Następnie oprószyć solą morską oraz pieprzem cytrynowym z obu stron. 3. Na patelni rozgrzać masło klarowane, rybę usmażyć z obu stron. 4. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne Szaleństwa Margarytki
Kuchnia domowa Anikarmi piersią, ze względu na wysoką tendencję do kumulowania związków rtęci). Polecam kupować świeżą lub ewentualnie wędzoną, na samym końcu dopiero z puszki w ostateczności. Przypominam również, że ryba zawiera ości, na które trzeba będzie poświęcić parę minut przy przygotowywaniu. Taka pasta jest doskonałym śniadaniem lub kolacją z dodatkiem pełnoziarnistego chlebka. Do tego obowiązkowo jakieś warzywko do swojej(...)push({}); Składniki: -1 makrela świeża lub wędzona -1 cebula czerwona -3 sztuki ogórków konserwowych -pieprz, ewentualnie sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Pozbywamy się ości i skóry z ryby. Cebulkę i ogórki kroimy drobno w kostkę, wszystko mieszamy , doprawiając wedle uznania
Zdrowie i pysznie na talerzunatka pietruszki – 4 łyżki oleju – sól, pieprz cytrynowy do smaku Wykonanie: – Rybę pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. – Roztrzepać jajka z mąką i majonezem. – Kawałki ryby maczać w mokrej panierce i smażyć na oleju na rumiano. Farsz(...)Dodać drobno pokrojony ananas, razem przesmażyć, doprawić solą i pieprzem. – Dodać koncentrat pomidorowy i kurkumę. – Na koniec wymieszać z natką pietruszki. – Usmażoną rybę położyć na dnie salaterki, na to połowę farszu, ponownie ryba i farsz. – Wstawić do lodówki na 24 godziny
To co kochamGrecji, ale o tym pewnie wszyscy już wiedzą. W polskich domach gości tak często, szczególnie na Wigilię, że powinna nazywać się… rybą po polsku. W mojej rodzinie do warzyw dodaje się ser żółty, co znacznie wzbogaca smak farszu. Polecam spróbujcie, a nie pożałujecie! Składniki: – 1 kg filetów(...)sera żółtego – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – sól, pieprz, papryka słodka – sok z 1 cytryny – olej do smażenia Panierka do ryby – 1 łyżka mąki – 1 łyżka majonezu – 1 jajko Wykonanie: – Rybę rozmrozić i skropić sokiem z połowy cytryny, posypać solą i pieprzem. Pokroić
To co kochamżałowałam, że wybrałam akurat tę rybę. Było to wiele lat temu w Darłówku. Przechodziłam, wtedy jeszcze z przyszłym, teraz już obecnym i wciąż tym samym mężem ;), obok stoiska z rybami. Kupiłam wędzone śledzie. Do dziś nie mam pojęcia, jak to się powinno jeść. Ilość ości nie do ogarnięcia. Ale być może tylko ja jestem taka nieogarnięta ;) Moje propozycja jest(...)opłukać pod bieżącą zimną wodą, potem dokładnie osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę/piórka. Do słoika układać warstwami cebula/śledzie/przyprawy. Do słoika wlać olej, do przykrycia ryb. Wstawić do lodówki. Najlepsze kolejnego dnia
zadanie-gotowanieTUTAJ *** *** Pizza korona ( Przepis TUTAJ ) *** *** Skrzydełka a’la KFC (przepis: TUTAJ ) *** Domowe Stripsy ( Przepis: TUTAJ ) *** Krokiety ( Przepisy TUTAJ ) *** — RYBY— Często na przyjęciach podawane są ryby i zazwyczaj cieszą się one dużym powodzeniem. Mogą być pieczone, smażone, zapiekane czy marynowane w zalewie. Oto kilka moich propozycji: *** Ryba z warzywami w zalewie ( Przepis TUTAJ ) *** *** Łosoś zapiekany(...)różnej postaci ( Przepisy TUTAJ ) *** *** Śledzie w zalewie octowej lub pomidorowo-octowej ( Przepis TUTAJ ) *** *** Ryba po grecku ( Przepis TUTAJ ) *** —SAŁATKI— Chyba na żadnej imprezie nie może zabraknąć sałatki. Może to być klasyczna jarzynówka lub coś bardziej wyszukanego jak na przykład Leśna polana. Poniżej wypisałam 5 moich ulubionych sałatek, które zawsze robią wrażenie na przyjęciu, i to zarówno smakowe
Blog z ApetytemZapraszam po mój najlepszy przepis na rybę po grecku. Jeśli lubisz ryby i zastanawiasz się co podać na obiad.. mój tradycyjny przepis na rybę po grecku będzie idealnym wyborem. Rybę z warzywami możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy na trzeci dzień. Ryba po grecku to również świetna
AniaGotuje.plmajonezu - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 2 łyżki oleju rzepakowego SemCo - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - koper - 1/2 łyżeczki cukru - 1/2 łyżeczki soku z cytryny - sól - pieprz 1. Ryby moczymy w zimnej wodzie przez całą noc, odlewamy wodę i kroimy je na plastry. 2. Drobno kroję cebulę, czosnek oraz koper. Łącze ze sobą wszystkie składniki na sos, mieszam(...)polewam ryby ułożone na półmisku. Wierzch posypuję dodatkowo koperkiem i cebulą, odstawiam w chłodne miejsce na 2-3 godziny przed podaniem
Apetyczna babeczkaprzepis, tradycyjna pasta z wędzonej makreli, choć „podkręcona” przeze mnie nutką chrzanu, który moim zdaniem świetnie pasuje do całości. Do jej wykonania możecie również wykorzystać inną wędzoną rybę – pasta będzie na pewno pyszna. Składniki: 1 wędzona makrela 250 gramów białego twarogu półtłustego 1 mała cebula ½ pęczka świeżego koperku 5-6 łyżek stołowych majonezu 3-4 łyżeczki chrzanu(...)smaku Wykonanie: Makrelę obierz ze skóry, usuń ości, włóż do miski. Posiekaj drobno koperek oraz cebulę, dodaj do makreli wraz z twarogiem, majonezem i chrzanem. Rozdrobnij twaróg i rybę widelcem, następnie wymieszaj dokładnie całość. Dopraw na końcu solą i pieprzem do smaku. Moja propozycja podania pasty – wybierz swoje ulubione grissini. Pasta świetnie smakuje też z różnymi rodzajami chleba, najlepiej
Garniec MagalieRyba po grecku pojawia się na świątecznych stołach w większości polskich domów. Jest to idealna potrawa zarówno na ciepło jak i na zimno, a idealnego smaku nabiera dopiero na drugi dzień lub po kilku dobrych godzinach od przygotowania. Składniki: 1 kg filetów ryby np.mintaja, dorsza, morszczuka 2-3 pietruszki pół średniego selera 1 por( biała część) 1-2 cebule(...)szklanki wody sól pieprz, mielony oraz w ziarenkach kilka ziaren ziela angielskiego kila listków laurowych 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki Wykonanie: Umytą i dobrze osuszoną rybę pokroić na małe kawałki i oprószyć solą i pieprzem. Pietruszkę, marchewką i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do garnka i zalać przegotowaną wodą. Dodać olej
Pysznie & Pięknieposiekanej natki pietruszki 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać. Rybę obrać ze skóry, ości i rozdrobnić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski. Cebulę, jajka oraz ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Natkę pietruszki posiekać. Do ryby dodać kukurydzę, ogórki, jajka, cebulę oraz natkę, wymieszać. Na koniec dodać jogurt naturalny
magiczna kuchnia Kasi