całe życie, i to jest bardzo fajne. Dlatego poczytałam, poszukałam, poszperałam na polskich i zagranicznych kulinarnych portalach i znalazłam przyprawy, które idealnie pasują do określonego rodzaju mięs i ryb. Większość wsparcia uzyskałam z książki Michela Morana. Mam nadzieję, że ze smakiem będziecie tu wracać. Jeśli macie swoje sugestie, opinie bądź pomysły to piszcie śmiało. Poniżej zestawiłam rodzaje mięs(...)estragon, goździki, koper, liść laurowy, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie Dziczyzna - curry, czosnek, estragon, gorczyca, jałowiec, kminek, kolendra, liść laurowy, pieprz, szałwia, tymianek, ziele angielskie. Ryby: Karp - chrzan, gałka muszkatołowa, koper, koper włoski, papryka, pieprz, natka pietruszki, tymianek Łosoś - bazylia, chrzan, cytryna, gorczyca, koper, pieprz, natka pietruszki, szałwia, tymianek Ryby morskie gotowane - bazylia, chrzan
Zasmakuj KuchniJakiś czas temu podawałam przepis na domowy paprykarz szczeciński z wędzoną rybą . Tym razem paprykarz, w którym zamiast ryby wędzonej użyłam świeżego (choć w sumie mrożonego) dorsza. Według mnie mimo wszystko lepszy jest paprykarz w pierwszej wersji czyli z mrożoną makrelą, ale ten też jest bardzo dobry. Tym razem jeszcze gorący paprykarz włożyłam do czystych i suchych słoików, które(...)ognia, owinąć ścierką i włożyć pod koc, poduszki lub kołdrę na około 30 minut. Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Z ryby usunąć ości, pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na oleju. Mięso rozdrobnić, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać warzywa, liście laurowe i smażyć jeszcze przez
Mama GotujeCURRY Z RYBY Proste danie rybne zainspirowane kuchnią azjatycką dla miłośników pikantnych smaków. 4 porcje Przygotowanie: 25 min. Gotowanie: 20 min. Składniki: 4 filety białej ryby (np. dorsza) 2 czerwone cebule 2 pomidory 1 czerwona papryczka chili 2 cm świeżego korzenia imbiru 2 łodygi trawy cytrynowej (opcjonalnie) Garść kiełków sojowych (opcjonalnie) 30 cl mleczka kokosowego(...)obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój drobno. Na głęboką patelnię wlej bulion drobiowy, dodaj pomidory. Duś przez 10 minut. Domieszaj mleczko kokosowe, trawę cytrynową i papryczkę. Pokrój rybę na kawałki i połącz z resztą składników. Smaż przez około pięć minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj kiełki sojowe i mieloną paprykę. Wymieszaj delikatnie, smażąc jeszcze przez
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaLubicie ryby? My bardzo, pod każdą postacią, marynowane, smażone, wędzone, na parze, pieczone.... Tym razem podzielę się z Wami przepisem, na pysznego pstrąga pieczonego w piekarniku, z masłem i koperkiem. Użyjcie prawdziwego masła, pstrąg i masło to duet idealny:) 2 pstrągi(...)tęczowe świeże polecam z KLIK sok z cytryny pieprz cytrynowy sól masło KLIK koperek Pstrągi ( moje były wypatroszone, mąż tylko usunął oczka) oczyszczam z łusek, myję dokładnie i osuszam. Ryby układam na folii aluminiowej ( matową stroną na zewnątrz) Nacinam skórę, skrapiam sokiem z cytryny. Następnie nacieram solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiam na 10 minut,(ryba szybko ”łapie
Takie tam pichceniekolejne szybkie danie. Może być ono częścią drugiego dania lub samodzielną kolacją. Oczywiście w jednej i drugiej wersji warto dodać sałatkę bądź surówkę, która Wam smakuje :-) A dlaczego ryba? Bo bardzo je lubię, chociaż stanowczo za rzadko przygotowuję :-( Do tego są zdrowe :-) No i oczywiście najlepiej zrobicie jeśli wybierzecie rybę bez tego całego lodu pod nazwą "glazura". Dzięki temu ryba(...)rozleci Wam się podczas rozmrażania i smażenia... SKŁADNIKI Filet z dorsza (ze skórą) sól, pieprz olej do smażenia rozmaryn Rybę myjemy o dzielimy na mniejsze kawałki, myjemy, osuszamy, a następnie posypujemy solą i pieprzem. Olej mocno rozgrzewamy na patelni, a następnie układamy kawałki fileta i gałązki rozmarynu. Rybę smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony, po czym
Czary - gary w kuchnimatjes’! Jest matias , czyli śledź dziewiczy , zwany też ‘rybą młodocianą’– śledź przed pierwszym tarłem. W Bałtyku śledzie matiasy to te które mają do 2-3 lat (młode a i tak ogromne). Śledzie oceaniczne dojrzałość płciową osiągają w wieku 5-8 lat. A jak nikt ich po drodze nie odłowi – te ryby pożyją sobie spokojnie nawet(...)słone, wodę i mleko należy po 10-12 godzinach wymienić na nową. Zalewamy śledzie mlekiem z wodą, odkładamy na noc do lodówki. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Na drugi dzień szykujemy wszystkie składniki, litrowy słoik i składamy wszystko do kupy. Śledzie kroimy w poprzek w centymetrowe paski. Cebulę obieramy, kroimy w plasterki. Marchewkę cienko obieramy
Karo in the Kitchendelikatne nuty przypraw, dzięki częściowemu fermentowaniu w dębowych beczkach. Lekko kwasowe, dobrze komponuje się z przystawkami, czy lekkimi daniami. Odpowiednie na niezobowiązującą kolację. Odpowiednie do przystawek, zupy cebulowej, grillowanych ryb i delikatnych mięs. Ironstone Reserva Chardonnay (83,0 zł) Klasyczne kalifornijskie białe wytrawne chardonnay, o jasno słomianym kolorze. Tym razem, wino w wersji beczkowanej, co dodaje mu ciekawych aromatów(...)Główne nuty zapachowe to owoce tropikalne, dojrzałe jabłka i melon, a także karmel, masło i wanilia. Pełne, o długim smaku i idealnie wyważone. Dobrze komponuje się z białym mięsem, rybami, warzywami, sałatkami, a także makaronami z ciężkimi, śmietanowymi sosami. Niestety, czego się zresztą spodziewaliśmy, wina niezbyt zagrały z sałatką i makaronem. Zabijały je, a może to dania były zbyt
królestwo garówRyby z grilla to mało pracy, dużo zdrowia i mega rozkoszy dla podniebienia. Labraksa czyli okonia morskiego przygotowałam według pomysłu Doroty Wellman z książki "Ryby są super". Polecam więcej przepisów z tej książki, są rewelacyjne. Grillowany labraks z sosem z czerwonej papryki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczosnku, cebuli lub ryby, który pozostaje na naszych dłoniach po przygotowywaniu posiłku, jednocześnie łagodnie pielęgnując i zapewniając ich higieniczną czystość. Carex Kitchen używałam po: - usuwaniu ości z wędzonej ryby (całe dłonie pięknie upaprane i wonne), - krojeniu w piórka 700g cebuli. Carex Kitchen Pu umyciu rąk zapach ryby i cebuli rzeczywiście został szybko zneutralizowany. Nie wymagało to nawet
peggiwkuchniskrei (płat) sól, oliwa, Płaty ryby oczyścić, wyciągnąć(...)ości, umyć, osuszyć. Pokroić w paski szerokości około 5-6 cm. Na patelnię wlać trochę oliwy, ułożyć na niej papier do pieczenia, wlać na niego trochę oliwy, rozgrzać. Układać rybę skórą do dołu. Smażyć na sporym ogniu aż skórka ładnie się zrumieni (około 6-7 minut). Następnie odwrócić rybę na drugą stronę i smażyć około 2 minut. Rybę zdjąć
królestwo garówrybę z dwóch stron na złoty kolor. Naczynie żaroodporne skropiłem oliwą Przełożyłem do niego usmażona rybę. Podlałem winem. Na koniec f do naczynia włożyłem kilka gałązek świeżego tymianku. Wstawiłem do piekarnika. Zapiekałem 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Co pewien czas polewałem ryby powstającym sosem. Podałem z młodymi ziemniakami polanymi śmietaną z przesmażoną cebulą oraz surówką z białej
R'n'G Kitchenumyć, osuszyć i zrobić na skórze 2-3 nacięcia z każdej strony. Natrzeć solą i pieprzem skórę i wnętrze ryby. Cytrynę pokroić w plastry. Napełnić nimi wnętrze ryby, dodać również natkę pietruszki i łyżeczkę masła wymieszaną z przeciśniętym przez praske czosnkiem. Tak przygotowanego labraksa zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika(...)minut. Upieczoną rybę wyjąć z folii i skropić sokiem z cytryny
wyzwania kuchenneRating: Lubię ryby, ale łososia jako jedyną rybę nie lubię – to chyba piszę w każdym poście dotyczącym ryby. Próbowałam, testowałam łososia na kilka sposobów i za każdym razem było to samo – łosoś to nie „moja” ryba. W ostatnią niedzielę jednak postanowiłam przygotować pastę jajecznąz łososiem. Pasta jajeczna z łososiem to kolejna próba znalezienia postaci
Magiczny Garnekskórki). Koper włoski pokroić w cienkie plasterki, zostawić zewnętrzny liść. Zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i przecedzić. Włożyć do miski, wlać sok z pomarańczy, sok z cytryny, wymieszać. Odstawić. Rybę oczyścić, umyć, osuszyć, wyciągnąć ości, oprószyć solą, pokroić na porcje. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, ułożyć pokrojony w plasterki wierzchni liść kopru włoskiego, na nim ułożyć plasterki pomarańczy. Ułożyć dorsza(...)skropić oliwą, oprószyć solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Najlepiej sprawdzić czy ryba jest upieczona wkładając metalową wykałaczkę na 3-4 sekundy w środek mięsa, jeżeli koniec wykałaczki włożony w rybę będzie gorący oznacza, ze ryba jest już gotowa. Jeżeli będzie tylko ciepła trzeba jeszcze chwilę piec. Koper włoski w soku pomarańczowym doprawić do smaku
królestwo garów