lekki opór zębom - co lubię, tak jak w makaronach. Lucjan - bardzo rzadko spotykana u nas ryba . Ta była OK - fajny, delikatny, wręcz nierybny smak i zapach - coś innego. W całym daniu brakło czegoś, co by podniosło kasztanowy smak sosu, wzmocniło delikatny smak tak dobrej ryby. Mimo wszystko, danie z rybą warte spróbowania
Right Behind The Kitchenzacumowany najprawdziwszy z prawdziwych - Dar Pomorza. Bujać nie buja. Menu - i to jest to - same rybki + alko i ewentualnie inne dla dzieci napoje. Jest kilka pozycji, oczywiście nie wszystkie ryby są dostępne - zależne to oczywiście od połowu i apetytu turystów bo miejsce to jest dość mocno oblegane. Można zjeść tam flądrę, dorsza, pstrąga, solę, halibuta, łososia. Jednak nie wszędzie(...)wiem po tej krótkiej wizycie, w tym mimo wszystko urokliwym mieście, aby unikać z daleka lokali, które "specjalizują się" we wszystkim i gdzieś tam daleko są zamieszczone pozycje z rybami (między pizzą, makaronem, golonką i kebabem). A jak jeszcze usłyszycie, że zupę rybną robi się z rosołu drobiowego to powiedzcie "a idź
Right Behind The Kitchendodatków do niego. W poprzednim poście zachwalałem rarytasy ze sklepu rybnego w Pruszczu Gdańskim, w tym między innymi naszego głównego bohatera - pstrąga . I będąc na pomorzu nie należy kojarzyć ryb tylko i wyłącznie z tymi, które żyją w wodach słonych. Mając do wyboru wiele rozmaitości, kupiłem duuuży filet pstrąga, który następnie został oczyszczony z ości za pomocą pincety. Cienkim(...)patelni. Ryba jest tak delikatna, że wystarczy jej ok. 1,5 minuty pod kołderką z gorącego ryżu aby białko pstrąga ścięło się całkowicie. Mięso dzięki temu zachowuje swój niepowtarzalny aromat i soczystość. Na wierzch dodajemy kilka łyżek masła aby risotto miało kremową konsystencję oraz posiekany szczypiorek. Gdy masło roztopi się, całość delikatnie mieszamy aby nie zniszczyć ryby. Doprawiamy ewentualnie
Right Behind The KitchenRyba faszerowana raczej rzadko pojawia się na naszych stołach. Zazwyczaj tylko od święta. Dziś naszło mnie na tę pyszną, ale niestety trochę pracochłonną rybkę. Obrałam parę marchewek, pietruszek, selera i pora. Pokroiłam je na drobne kawałki,żeby oddały smak podczas gotowania. Wrzuciłam je do większego garnka gdzie dorzuciłam jeszcze cebulkę,ziele angielskie,liście laurowe,pieprz i sól i gotowałam wszystko(...)wyłowiłam wszystko i zabrałam się za rybkę. Dwa kilo morszczuka (może być dowolny filet wedle smaku) zmieliłam przez maszynkę. Dwie cebule pokroiłam,podsmażyłam i również zmieliłam. Dodałam do ryby dwa całe jajka,sporo zielonej pietruszki, parę łyżek kaszki mannej i tartej bułki. Przyprawiłam solą,pieprzem i czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszałam i włożyłam do... i tutaj napomknę
potrawyregionalnePropozycja na szybki i lekki obiad. Jeśli lubicie ryby, curry i kokosowy smak to danie będzie dla Was. Składniki: filet z dorsza (bądź innej dowolnej ryby) puszka mleczka kokosowego cebula 3 ząbki czosnku pasta curry sól pieprz olej do smażenia ryż Cebulę pokroiłam w kostkę i lekko podsmażyłam. Starłam ząbki czosnku. Dodałam pastę curry. Wymieszałam. Wlałam(...)mleczko kokosowe. Wymieszałam i chwilkę podgrzewałam. Filety z dorsza pokroiłam w większą kostkę. Przez około 10 minut podsmażałam go na oleju. Przełożyłam go do sosu. Dusiłam rybę przez około 15 minut. Doprawiłam solą i pieprzem. Podawałam z ryżem. Smacznego
potrawyregionalnedorady sól pieprz tymianek sok z cytryny oliwa trawa cytrynowa mąka ziemniaki marchewka por pietruszka Ryby umyć, zioła wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą, natrzeć ryby i odstawić Warzywa pokroić w plasterki lub dekoracyjnie w spiralki, przepłukać zimną wodą i osączyć, smażyć w woku albo frytownicy. Rybę oprószyć mąką i smażyć z obu stron. Podawać z warzywami
Gotowanie jest łatweObłożyć rybę salsą i dookoła roszponką. Tak przygotowaną rybę można podać gościom na kolację. Dostałam do testowania drugą paczkę rybek w puszkach , są jeszcze lepsze :) Tym razem postanowiłam przygotować Makrelę z salsą. Ta łagodna w smaku rybka doskonale nadaje się do takich dań . W puszce znajduje się duży kawałek ryby otoczony smacznym sosem i olejem
Gotowanie jest łatweprzez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Nie pieczemy ryby zbyt długo żeby jej nie przesuszyć. Składniki dipu dokładnie mieszamy. Upieczoną rybę podajemy z plasterkiem cytryny, koperkiem i przygotowanym dipem jogurtowym. Jako dodatek do ryby świetnie sprawdzą się pieczone ziemniaki. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnywołowiny. Schłodzone fino będzie idealne jako aperitif lub do hiszpańskich tapas ale i do dań z ryb , małży, homarów, krewetek. Manzanilla za to do grillowanych lub pieczonych ryb a nawet wędzonego łososia. Amontillado dobrze uzupełni lekkie sery, kiełbasę chorizo a nawet szisz kebab. Słodkie cream sherry do ciasta a nawet keksu. Słodkim Pedro Ximenes można polać lody(...)orzechów laskowych, w smaku jest łagodne, lekkie, wytrawne ma długi posmak. My próbowaliśmy je z twardym aromatycznym żółtym serem. Dało radę. Dałoby również z daniami z kurczaka lub tłustych ryb. OLOROSO tu już kolor zdecydowanie brązowy (im starsze tym ciemniejsze). Aromaty są intensywne, smak łagodny, bogaty karmelowy. My degustowaliśmy je z migdałami, orzechami laskowymi i nerkowcami. MEDIUM
królestwo garówLubicie łososia? Ja bardzo. Tym razem przygotowałam go wraz ze zdrowymi frytkami z batatów. Chilli dodane zarówno do ryby, jak i frytek, nadało wyrazistości i świetnie rozgrzewało. Danie było delikatnie ostre – w sam raz. Można pominąć dodatek chilli, jednak dla mnie bez niego słodkie ziemniaki są… zbyt słodkie. Taki obiad oprócz świetnego smaku ma inną zaletę(...)Wszystkie przyprawy (słodką paprykę, cukier, tymianek, kurkumę, chilli i sól) rozcieramy w moździerzu na pył. Dodajemy dwie łyżki oleju i mieszamy. Wlewamy marynatę do foliowej torebki. Wkładamy do środka rybę. Potrząsamy dokładnie torebką, aż cała ryba będzie w przyprawach. Na ostatnie 10 minut pieczenia batatów (po 20 minutach) układamy na frytkach rybę. Pieczemy 10 minut. Od razu podajemy. Łosoś
Poezja smakucytryną będą smakowały każdemu! Dobrym połączeniem do ryby będą stanowić również bagietki czosnkowe lub pieczone ziemniaczki. Gorąco polecam! Składniki: • filet z łososia • filet z halibuta • przyprawa do ryb • 2 ząbki czosnku • 2 plasterki cytryny • sól, pieprz, świeże zioła np. rozmaryn i tymianek • 6 łyżek oliwy Sos chrzanowy: • 2 łyżki śmietany 18% • 2 łyżki majonezu • 2 łyżeczki chrzanu(...)śmietankowego • 1 łyżeczka soku z cytryny • pieprz świeżo mielony Sposób wykonania: Ryby myjemy i osuszamy a następnie przecinamy wzdłuż na około 20-centymetrowe paski, o szerokości około 2 cm każdy. Trzy paski związujemy na końcu nicią i zaplatamy w warkocz. Koniec również zawiązujemy nicią. Każdy warkocz smarujemy oliwą, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami oraz przeciśniętym czosnkiem. Naczynie żaroodporne
Podróż w kulinariakręgosłupy, ogony, płetwy, łby bez skrzeli) 6-8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 średnie marchewki 1 por kawałek selera korzeń pietruszki pieprz, sól sposób przygotowania Kawałki ryby dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą dodając do garnka wszystkie warzywa i przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotujemy maksymalnie do dwadzieścia(...)minut. Następnie odcedzamy wywar ( najlepiej przez sito), odrzucając wygotowane kawałki ryb. (Uwaga zbyt długie gotowanie powoduje gorzknienie wywaru
Miód i pieprzlodówki, ostrym nożem usuwamy z nich kręgosłupy, nie przecinając jednak grzbietu ryby. Teraz na wewnętrznej stronie rybiego płata kładziemy kawałki masła, następnie układamy na rybie koperek ( sporo) i spinamy ryby wykałaczkami, zabezpieczając masło i koper przed wypadnięciem. Dorsze smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez 30 minut a następnie wyjmujemy z piekarnika
Miód i pieprzziemniaczana, 1/2 cytryny, olej, sól, pieprz, majeranek. Sos: 2 cebule, 4 łyżki ketchupu pikantnego, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki cukru, 400ml wody, 2 łyżki octu, sól. Przygotowanie: Filety ryby pokroić na średniej wielkości kawałki. Z obu stron skropić cytryną, posolić, popieprzyć, oprószyć majerankiem, obtoczyć w mąkach ( pszennej i ziemniaczanej ). Usmażyć na złoty kolor z obu stron(...)cebula jest już dobra dodać do niej pokrojone w plasterki ogórki i pokrojoną w grubszą kostkę paprykę - dodać do sosu i wymieszać. Do naczynia wlać pierwszą warstwę sosu, wyłożyć rybę i pokryć górną warstwą sosu. Odstawić na kilka godzin, tak by smaki się przegryzły. Smacznego
W kuchni u Moniki