ryby - 22088 przepisów (strona:277/1473)

Ryba pieczona w foli z suszonymi pomidorami 162

Dzisiaj jak przystało na wiosenny, słoneczny weekend będzie pysznie, szybko i z możliwością przyrządzenia na grillu :) Lekka, aromatyczna ryba przygotowana w folii czaruje aromatem suszonych pomidorów, czosnku i ziół. W sezonie letnim z powodzeniem możemy przyrządzić na grillu, poza sezonem w piekarniku.    Składniki: dowolna ryba 500g (u mnie gładzica) suszone pomidory z oliwą ½ słoika czosnek 4-5 ząbków(...)sól pieprz czarny ziarnisty zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Zamrożoną odmrażamy przed przygotowaniem. Układamy na podwójnie złożonej foli aluminiowej.  Czosnek obieramy i kroimy w cienkie płatki. Na rybie układamy kilka kawałków suszonych pomidorów i płatki czosnku. Oliwę pomidorową łączymy z solą, pieprzem ziarnistym i ziołami prowansalskimi. Na każdej rybie rozsmarowujemy oliwę z przyprawami.  Zawijamy

Pyry na Gaz
Dorada z grilla z werbena cytrynową 164

Ryby z grilla smakują wybornie nawet wtedy jeśli jest to grill w piekarniku. Polecam serdecznie takie podanie ryby, ma chrupiącą skórkę i soczyste mięso a werbena nadaje jej cytrusowej nuty. Dorada z grilla z werbeną cytrynową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ryba na warzywnej pierzynce 135

dalej dusimy pod przykryciem. Pod koniec, kiedy wszystko jest już miękkie i połączone ze sobą, zdejmujemy przykrywkę i przez kilka minut gotujemy, by woda odparowała. Rybę podajemy ułożoną na warzywach, posypujemy koperkiem. Do ryby możemy podać młode ziemniaczki. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Nuggetsy z łososia 140

razem ryba, zdrowa z mnóstwem kwasów omega 3 zdrowych i tak potrzebnych dla zdrowia organizmu. Ryby jadamy często nawet trzy razy w tygodniu bo bardzo je lubimy. Czy na Waszych stołach też pojawia się ryba ? i z czym ją jadacie? Dziś szybko i smakowicie czyli: Nuggetsy z łososia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sos ogórkowo-czosnkowy. 347

zestaw obiadowy nie tylko piątkowo, ale z powodzeniem jak sądzę na obiad dla gości. - młode ziemniaczki smażone(oddzielny post) - dorsz w chrupiącej panierce - sos ogórkowo-czosnkowy, jako dodatek do ryby   SOS: 2-3 średnie ogórki 200 g greckiego jogurtu naturalnego  200 ml. kwaśnej śmietany 18%  szczypiorek koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny do smaku(...)ogórków razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać jogurt i śmietanę,doprawić do smaku solą i pieprzem,sok z cytryny wszystko dokładnie wymieszać, podawać najlepiej następnego dnia do gyrosa,ryb, mięs pieczonych i grillowanych

Kuchnia Beaty
Łosoś pieczony w folii 108

Uwielbiam ryby ale zdecydowanie nie te smażone na tłusto w panierce, gdzie smak ryby zostaje zdominowany przez smak oleju i tartej bułki. Miłośnikom prawdziwego smaku ryb polecam przepis na soczystego łososia pieczonego w folii. Odkąd wypróbowałam go po raz pierwszy regularnie gości w mojej kuchni

Milion Smaków
Ryby na kwaśno 65

Ryby na kwaśno doskonale(...)sprawdzą się jako zimna przekąska nie tylko w okresie świątecznym. Można wzbogacić nimi zbliżające się karnawałowe przyjęcia, gdyż wspaniale pasują do różnego rodzaju alkoholowych trunków:) Do przepisu możemy użyć ryb świeżych lub mrożonych. Czas przygotowania nie obejmuje okresu leżakowania ryb w przyprawach

Milion Smaków
Dorada pieczona 105

Dorada to ostatnio jedna z moich ulubionych ryb. Jej mięso jest delikatne, zwarte i soczyste. Świeżą, całą doradę bez większych(...)trudności kupicie w markecie. Na blogu pojawił się już przepis na doradę grillowaną, dziś proponuję pieczoną. Dzięki minimalnej ilości dodatków można w pełni cieszyć się naturalnym smakiem tej pysznej ryby. Idealnym dodatkiem do tej ryby będą smażone ziemniaczki, na które przepis znajdziecie oczywiście na blogu

Milion Smaków
Niezbędnik grillowicza czyli ruszt bez tajemnic 214

kwaśnego składnika: wina, octu, sosu sojowego, soku cytrynowego lub z limonki, dzięki temu nasze mięsko nie zrobi się twarde po upieczeniu i nabędzie soczystości - mięso marynujmy dzień wcześniej, a ryby i warzywa kilka godzin przed biesiadą, przechowujemy w lodówce Zasady uniwersalne: - do obróbki grillowej wybieram tłuste mięso, drób, wieprzowina.   Chude mięso oraz dziczyzna odpada, staje się suche(...)mało smaczne. Tej samej zasady trzymam się w przypadku ryb, jak najbardziej wdzięczne okazują się pstrągi, łososie, dorsze i halibuty, a zdecydowanie odradzam szczupaka i solę - pamiętajmy również by nie przesolić mięsa, podczas grillowania woda odparuje, a sól pozostanie - jeśli grillujemy w folii aluminiowej nakłujmy ją w pary miejscach dla ujścia pary - aby produkty na ruszcie zyskały więcej aromatu

upichcona
Pstrąg tęczowy w zieleni (danie główne) 129

Jedzmy ryby jak najczęściej bo są zdrowe, a pstrągi tęczowe są naprawdę wyjątkowe. Korzystnie na organizm działają, przemianę materii pobudzają, samopoczucie nam poprawiają, o urodę naszą dbają. Jeśli    z świeżymi    warzywami    i ziołami podamy to większe zdrowotne działanie uzyskamy.  Składniki : 2 porcje 2 szt. pstrąga tęczowego, sól himalajska do smaku,   pieprz(...)cebulką czosnkową, szczypiorkiem i roszponką. Smacznego :) Rada: pamiętaj, sprawdź za nim kupisz, czy ryba jest świeża. Świeży filet pstrąga charakteryzuje się bladoróżowym kolorem. Samo mięso powinno być jędrne i pod wpływem nacisku szybko wracać do poprzedniego kształtu. Gdy tak się nie dzieje, zrezygnujmy z kupna ryby. https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html

Moniki Smakołyki
LIDL - kolejny przystanek w podróży po świecie francuskich win 120

Queyrats Graves 2014 (22,99 zł) – To już poważniejsze wino w porównaniu z dwoma poprzednimi. W tym, beczkowym Sauvignon Blanc znajdziemy większą kwasowość oraz poważniejszą strukturę. Przyjemnie odświeżające. Do ryb z grilla będzie super. Alsace Riesling 2013 (19,99 zł) – wino po nalaniu do kieliszka uwalnia intensywne słodkie aromaty. Czujemy suszone morele, miód oraz róże. Później następuje duże zaskoczenie(...)ustach jest ostro kwasowe, mineralne, mocno cytrusowe i wspaniale orzeźwiające. Finisz dość długi z lekką goryczką. Pyszne samo lub do ryb z grilla. Oczywiście dobrze schłodzone. Michał Jancik, poleca go do sałatek w stylu orientalnym, na przykład do sałatki z łososia z goma wakame .    Limoux Oc Cellus 2011 (21,99 zł) to południowa Francja-Langwedocja i beczkowe

królestwo garów
Kopenhaga okiem przyszłego cukiernika, part 1 160

szkodzi - tutaj nikt przecież z angielskim problemów nie ma... Z zachwytem oglądałam wszystkie słoiczki, wąchałam ich zawartość i słuchałam o tym, skąd je sprowadzano. Były też sklepy rybne, choć rybami czuć nie było niemal wcale. Za to można było powdychać zapach morskiej wody - co oznacza, że ryby są świeże i najlepszej jakości. Było nawet akwarium ze świeżymi homarami(...)prostu zachwycać. Zjeść można wszystko - od owsianki, przez naleśniki, hamburgery aż do sushi. Każdy znajdzie coś dla siebie. A jeśli akurat nie jesteś głodny - kup przyprawy, świeże zioła, mięso, ryby lub ciasteczka. Nikt nie wyjdzie stamtąd głodny, a i wyjście z pustym rękami graniczy z cudem. Tak wyglądał nasz pierwszy dzień. Razem z koleżankami wybrałyśmy się na sushi - było

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka ze śledziem ze słonecznikiem 131

ryby tłuste, ale mało kaloryczne, bo większość tłuszczy jakie posiadają to tłuszcze dobroczynne. Zawierają dużo potasu, a także witaminy A, D i E.  Oczywiście jak wiadomo najzdrowsze ryby, to ryby świeże i mrożone, nie zawsze jednak takie mamy, a te w puszkach często "ratują" nam życie. Potrzebujemy:  dwie garście dowolnego miksu sałat 1 pomidor

MamaOskarka
Dorsz pieczony na jarmużu z rzodkiewką i kalarepą 136

łyżeczki świeżo mielonych nasion kolendry ½ łyżeczki cząbru sól według smaku 2 łyżki mąki masło klarowane do smażenia garść mieszanki kiełków np. brokułu i rzodkiewki Piekarnik rozgrzać do 180°C. Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na porcje. Oprószyć solą i skropić sokiem z limonki, odstawić na bok. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni roztopić łyżkę masła, zeszklić na nim cebulę(...)naczynia żaroodpornego. Filety panierować w mące, nadmiar strzepnąć. Krótko obsmażyć z dwóch stron na lekko złoty kolor. Ułożyć na warzywach. Piec 15-18 minut w zależności od grubości ryby. Upieczoną rybę posypać kiełkami, od razu podawać. Dobrym dodatkiem będzie brązowy ryż. Smacznego

Pełny talerz
Dorsz gotowany na parze 107

przychodzenia domowników po szkole, pracy…), nie gotuję w niej niczego. Na początku chwila zastanowienia, co ja mogę ugotować w kuchence…. Mój wybór padł na rybę na parze…. Wyszła naprawdę bardzo smaczna. Oczyszczony, umyty płat ryby osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i oprószyć koprem włoskim. Na dno   naczynia   do gotowania na parze wlać trochę(...)wody, ułożyć podstawkę, na niej położyć rybę.  Przykryć pokrywką – zawór bezpieczeństwa otwarty – i wstawić do kuchenki ( moc 600) na 6 minut. Pojemnik wyjąć z kuchenki, chwilę odczekać i otworzyć.  Ryba gotowa. Zestaw składa się z kilku elementów – duży pojemnik do gotowania na parze, dwa talerze do podgrzewania, dwa kubki. Tworzywo, z którego wykonane są pojemniki dopuszczone jest

królestwo garów