ryby - 22566 przepisów (strona:279/1505)

Miruna smażona bez panierki 236

Uwielbiam ryby, zwłaszcza  te, które nie mają dużo ości. Dlatego bardzo przypadła mi do gustu Miruna- ma pyszne białe, kruche i delikatne mięso. Polecam :) Składniki: kilka filetów ryby cytryna sól i pieprz oliwa  do smażenia Przygotowanie: Rybę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy

The Sweet Damsel
Ryba po japońsku 382

łyżki octu 4 łyżki ketchupu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobna kostkę. Filety pokroić na małe kawałki i obsypać przyprawą do ryb. Obtoczyć w jajku i mące, następnie usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu można odsączyć na ręcznikach papierowych. Wszystkie składniki zalewy doprowadzić do wrzenia i gotować(...)minut na małym ogniu, następnie ostudzić. Rybę przełożyć na przemian z warzywami. Całość polać zalewą

The Sweet Damsel
Ktleciki fish burger z lubczykiem 174

Pyszne kotleciki rybne do fish burgerów  z aromatycznym lubczykiem Składniki - 0,5 kg ryby - 2 jajka - 3 łyżki bułki tartej - kilka listków lubczyku - przyprawa do ryb - sól pieprz - tarta bułka do panierowania - olej do smażenia  Sposób przygotowania 1. - Rybę odsączyć z nadmiaru wody wysuszyć ręcznikiem papierowym pokroić  w kostkę  - Dodać jajka 3 czubate łyżki

W królestwie smaków Beaty
Zupa rybna z warzywami. 171

laurowy 5 ziaren ziela angielskiego kilka garści fasolki szparagowej (u mnie mrożona) 4 ziemniaki 300-400 g pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki) garść makaronu 300-400 g świeżej ryby (u mnie filety z łososia)  ewentualnie kilka łyżek słodkiej śmietanki (30%) sól pieprz (u mnie młotkowany z kolendrą)      W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy obrane(...)oraz pomidory i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy makaron, fasolkę szparagową i gotujemy aż makaron zmięknie. Na 4-5 minut przed końcem gotowania wkładamy pokrojoną w spore kawałki rybę. Po tym czasie doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Gotową zupę możemy zabielić śmietaną. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Roladki rybne na parze 179

Składniki: 3-4 filety z ryby(...)mnie filety z rekina,ale każda ryba jest dobra kawałek sera pleśniowego pokrojonego w plastry kawałek ogórka małosolnego, pokrojonego w słupki kawałek papryki czerwonej 3-4 plastry sera żółtego sól, pieprz. Wykonanie: Filety myjmy i osuszamy. Każdy kawałek dokładnie skrapiamy sokiem z cytryny. Z każdej strony posypujemy solą i pieprzem.Na ,każdy kawałek ryby układamy ser żółty ,następnie słupek ogórka

w mojej kuchni
Grillowany pstrąg w liściach kapusty 151

Następnie skropić nim ryby z zewnątrz i od środka. Oprószyć solą i pieprzem. Pstrągi nadziać plasterkami pomidora i cebuli ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką startą z limonki. Ryby panierować w posiekanej zieleninie. Wstawić do lodówki na ok. 20 min. Każdą rybę ułożyć na 2 liściach kapusty ,obłożyć kawałkami pozostałego masła i zawinąć w folię aluminiową. Piec

R'n'G Kitchen
Dorsz w cieście bazyliowym z topinamburem pleśniowym 170

posiekaną bazylią i cebulą. Dodajemy mąkę (ciasto ma być gęste) ,do smaku doprawiamy solą. Rybę zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Topinambur obieramy ,gotujemy w osolonej wodzie. Następnie osączamy ,dodajemy starty ser pleśniowy i łyżkę śmietany. Całość ubijamy na puree. Podajemy do ryby razem z ulubioną surówką. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

R'n'G Kitchen
Recenzja książki Kuchnia włoska krok po kroku 151

mnóstwem zdjęć prezentujących krok po kroku jak wykonać poszczególne potrawy, ale nie tylko możemy nauczyć się z niej np. jak prawidłowo wiązać mięsa, filetować ryby, obierać owoce czy warzywa. Książka została podzielona na 7 rozdziałów: Pierwszy rozdział to przepisy na ciasta i przygotowania wstępne: a w nim przepisy(...)przepisy, pokazane i opisane sposoby oczyszczania, wiązania i pieczenia mięs, tj. kurczak, królik, kaczka, jagnięcina, wieprzowina, cielęcina, wołowina czy dziczyzna. Kolejny rozdział to  ryby , znajdziemy w nim porady oraz wskazówki jak oczyścić i przyrządzić na wiele sposobów ryby. Piąty i szósty rozdział to  warzywa oraz owoce

Marta Gotuje
Tuńczykowy stek z salsą imbirowo- pomarańczową 222

Ryby to zdecydowanie jeden z moich ulubionych produktów w kuchni. Są zdrowe i pełne smaku. Prędzej czy później dla każdej rybki da się znaleźć ciekawe zastosowanie, z jednymi trzeba kombinować mniej, z innymi więcej, ale zawsze wychodzi z tego coś pysznego. Z tuńczykiem nie trzeba kombinować wcale :) Serio! Sam w sobie jest tak pyszny, że wystarczy go dobrze usmażyć(...)dodatki i takie danie zawsze się obroni. Ale... no właśnie zawsze musi być jakieś ale :) Tuńczyk jest dość kapryśną rybą jeśli chodzi o obróbkę termiczną i błędów nie wybacza. Wystarczy kilkanaście sekund za długo na patelni i zamiast soczystego kawałka ryby, zostanie nam tylko suchy, wiórowaty tuńczyk, nadający się tylko do zapuszkowania :P Bardzo ważna jest grubość steków, zwłaszcza

DefinicjaSmaku
Muszle z łososiem i sosem pieprzowym 218

się skusicie :) Potrzebne nam: - 500g wędzonych brzuszków łososiowych - duży kubełek śmietany 18% - 5 łyżeczek zielonego pieprzu w ziarnach - trochę soli - makaron muszle (ok. 18 sztuk) - przyprawa do ryb - szczypta mielonego czarnego pieprzu - pieprz cytrynowy - plasterki cytryny do dekoracji Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie al dente, po czym wyjmujemy z wody i studzimy. Brzuszki oddzielamy(...)brzegiem i podgrzewamy. Zielony pieprz rozbijamy tłuczkiem lub w moździerzu, uważając żeby go zbytnio nie rozdrobnić. Wsypujemy do śmietany razem z pieprzem czarnym, cytrynowym, solą i odrobiną przyprawy do ryb. Mieszając gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie do sosu dodajemy rybę i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty. Gotowym sosem nadziewamy makaronowe muszle. Podajemy z plasterkiem cytryny

W poszukiwaniu inspiracji
Halibut z ziołami 122

filety z halibuta, 6 łyżek siekanych ziół (koperek, pietruszka, tymianek), skórka otarta z 1 cytryny, sok z 1/2 cytryny, oliwa, masło, sól, pieprz Rybę umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem. Zioła wymieszać ze skórką cytrynową i sokiem z cytryny. Na rozgrzanej patelni położyć papier do pieczenia, na niego wlać 2 łyżki oliwy, dodać 2-3 łyżki masła, położyć rybę. Na rybie ułożyć(...)zioła i smażyć z jednej strony aż spód ładnie się zrumieni. Przełożyć rybę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać tłuszczem z patelni i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Przed podaniem rybę oprószyć solą, nie solić przed smażeniem. Podałam z puree z bobu i pomidorami.   zastawa

królestwo garów
Pasta ze śledzia w pomidorach 177

zrobić bardzo smaczną i niezwykle prostą pastę ze śledzia w pomidorach, czyli bardzo popularnej tzw. "ryby w puszce". Oczywiście nie musi to być śledź, może być jakakolwiek inna ryba, ważne, by była w sosie pomidorowym, ewentualnie warzywnym (w zasadzie puszkowy i tak składa się w większości z pomidorów). Za pomocą miksera, pieprzu, chili i bazylii stworzymy z tak pospolitej(...)rzeczy niezwykły dodatek do chleba. Koniecznie wypróbujcie! Składniki: 1 ryba w pomidorach z puszki 100 g serka twarogowego mielonego, np. "Mój Ulubiony" 1 mała szalotka, bardzo drobno posiekana 1 mała papryczka chili, bardzo drobno posiekana 1 duża łyżka majonezu sól, pieprz do smaku listki bazylii z 3-4 łodyżek kilkanaście kropel zielonego sosu tabasco lub oliwy habanero (opcjonalnie, ja używam

Kuchnia Prezydentowej
Ryba pieczona w foli z suszonymi pomidorami 175

Dzisiaj jak przystało na wiosenny, słoneczny weekend będzie pysznie, szybko i z możliwością przyrządzenia na grillu :) Lekka, aromatyczna ryba przygotowana w folii czaruje aromatem suszonych pomidorów, czosnku i ziół. W sezonie letnim z powodzeniem możemy przyrządzić na grillu, poza sezonem w piekarniku.    Składniki: dowolna ryba 500g (u mnie gładzica) suszone pomidory z oliwą ½ słoika czosnek 4-5 ząbków(...)sól pieprz czarny ziarnisty zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Zamrożoną odmrażamy przed przygotowaniem. Układamy na podwójnie złożonej foli aluminiowej.  Czosnek obieramy i kroimy w cienkie płatki. Na rybie układamy kilka kawałków suszonych pomidorów i płatki czosnku. Oliwę pomidorową łączymy z solą, pieprzem ziarnistym i ziołami prowansalskimi. Na każdej rybie rozsmarowujemy oliwę z przyprawami.  Zawijamy

Pyry na Gaz
Dorada z grilla z werbena cytrynową 181

Ryby z grilla smakują wybornie nawet wtedy jeśli jest to grill w piekarniku. Polecam serdecznie takie podanie ryby, ma chrupiącą skórkę i soczyste mięso a werbena nadaje jej cytrusowej nuty. Dorada z grilla z werbeną cytrynową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ryba na warzywnej pierzynce 148

dalej dusimy pod przykryciem. Pod koniec, kiedy wszystko jest już miękkie i połączone ze sobą, zdejmujemy przykrywkę i przez kilka minut gotujemy, by woda odparowała. Rybę podajemy ułożoną na warzywach, posypujemy koperkiem. Do ryby możemy podać młode ziemniaczki. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania