Szybki obiad. Aromatyczna ryba z dodatkiem limonkowego puree z ziemniaków i chrupiących listków brukselki. Brukselka po wycięciu mini głąbów i zblanszowaniu zachowuje żywe kolory, jędrność i nabiera delikatnego smaku. Polecam :) Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 2 Składniki: 2 wypatroszone i oskrobane dorady, 4 ziemniaki, 500 g brukselki, 1 papryczka chili, 1 limonka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka(...)ziemniaków, dodać porcjami mleko (do uzyskania odpowiedniej konsystencji), doprawić solą i pieprzem. Dodać brukselkę, wymieszać, posypać posiekaną papryczką chili. W między czasie usmażyć dorady. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem ryby ponacinać do kręgosłupa z obydwu stron, posypać kolendrą, solą i pieprzem cayenne. Do środka włożyć po 2 plasterki limonki. Smażyć na rozgrzanej oliwie prze 5 minut, przekręcić, dodać
SzczyptaSmaQzapachy smaki które kojarzą się z zapachem wigilii. Jak dla mnie to pomarańcze, goździki zapach zakwasu buraczanego mogła bym tak pisać i pisać. Na święta podajemy pod różną postacią ryby ja w tym roku podam go z sosem marchewkowo - pomarańczowym. Świetnie też pasuję do piersi z kurczaka. Nie należę do osób podjadających nawet jak gotuję(...)nasze kubki smakowe - jeżeli sos na początku gotowania jest za gęsty możemy dolać soku z marchwi, aby marchewka miała czas zmięknąć Jeżeli chcemy ten sos wykorzystać do np. ryby i w tym ją usmażyć to po dodaniu soku do marchwi dodajemy obsmażone na maśle kawałki ryby (lub piersi z kurczaka) i tak wszytko dusimy do miękkości mięso jest
Basia w kuchniDzisiaj na widelcu, będzie kultowe danie kuchni brytyjskiej, popularne fish and chips, czyli po naszemu smażone kawałki ryby z frytkami w papierze, które można dostać niemal(...)każdym rogu w Wielkiej Brytanii, obficie skropione octem. Tak naprawdę fish w owym daniu jest równoznaczne z dorszem, o czym nie każdy wie,... Rewelacyjne Fish and Chips, czyli ryba z frytami, którą pokochają nawet Ci, co im ryba ością staje… is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłoprzykład nachosów, na które przepis znajdziecie tutaj . Kolej na dorsza, czyli bombę pełną witamin, składników mineralnych, wzmacniającą odporność i poprawiającą krążenie, a do tego tak nieziemsko pyszną! Ryba przygotowana w ten sposób to praktycznie źródło samego białka, więc należy pamiętać o niezbędnym dodatku węglowodanów dla zbilansowania wartości odżywczych i dopełnienia smaku. Myślę, że dobrze sprawdzi się tu delikatna kasza(...)oregano cząber tymianek sól czosnkowa pieprz odrobina soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Suszone pomidory pokroić w cienkie paski Fileta naciąć w poprzek i w powstałe zagłębienia wkłożyć paski suszonych pomidorów Rybę skropić sokiem z cytryny i doprawić ziołami, solą i pieprzem Zawinąć rybę w folię aluminiową Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C Na koniec drobne ogłoszenia "parafialne
peanutbuttermonsterCiekawe połaczenie smaku ryby, cytryny i niezwykle aromatycznego rozmarynu. Smak przeszedł moje oczekiwania, a zapach ...nieziemski Składniki: 1 większy lin- u mnie 38 cm 4 plastry cytryny 4 gałązki rozmarynu sól, pieprz Wykonanie : Lina sprawiamy, solimy z obu stron na zewnątrz i wewnątrz. Odstawiamy na min. godzinę do lodówki(...)czasie jescze raz solimy, posypujemy obficie pieprzem, najlepiej świeżo grubo zmielonym. Układamy na folii aluminiowej, do środka wkładamy 2 plastry cytryny i 2 gałązki rozmarynu. Na wierzch ryby układamy 2 plastry cytryny i obkładamy rozmarynem. Zawijamy lina w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Po ok. 1o minutach, odwijamy folię aluminiową i zapiekamy rybę jeszcze ok.10
Z Majeczką w kuchniotwarciem pudełka było czuć zapach mułu... i takie wrażenie miałam do tegorocznych wakacji, które spędziliśmy w Chorwacji. Codziennie rano chodziłam na trogirski targ w poszukiwaniu ryb na obiad. Ryby były bardzo dobre, świeże, jędrne. Zawsze obok ryb leżały krewetki ale jakoś nie mogłam się przemóc. Któregoś dnia poprosiłam sprzedawcę o kilka na spróbowanie... na następny dzień wróciłam
cooklifesklarowane masło na patelni i smażymy na małym ogniu ok 5 minut z każdej strony (czas smażenia zależy od wielkości naszej ryby). Od razu podawać na stół, bo ryba szybko stygnie. Jeśli nie możemy serwować dania od razu, to trzeba nagrzać piekarnik do temp. ok 100’ C i wstawić rybę, by nie traciła temperatury. Nie panieruję pstrąga(...)mące, ani w bułce tartej... to ryba tak delikatna, że wszelaka panierka po prostu mi przeszkadza
Walijskie Pichceniemusztardy Dijon 125 ml śmietanki 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki koperku świeżego sól pieprz Wykonanie. Przygotować składniki. Pstrągi oczyścić i osuszyć. Posolić. Każdą rybę nadziać plasterkami cytryny, czosnkiem i listkiem laurowym. Ryby posmarować lekko oliwką. Do ogona każdej ryby przywiązać po kilka gałązek ziół. Sos. W rondelku stopić masło, dodać musztardę i śmietankę. Zagotować
Kulinarny karnet Christopheramąka Ciasto piwne – na 10 porcji ½ l mleko ½ piwo 1/6 k. drożdże 1 ł. Soli ¼ ł cukier Mąka Odstawić na 5 godzin Filety z dorsza posypać przyprawą do ryb, odstawić do lodówki. Ciekawostką jest tutaj ciasto piwne, do którego dodajemy drożdże. Należy pamiętać żeby wszystkie składniki dobrze wymieszać. Nie podaję ilości mąki, ponieważ dosypujemy jej tyle, żeby uzyskać ciasto(...)gęstości śmietany. Ciasto musi odstać . Rybę obtaczamy w mące, a następnie maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu. Ciasto przed użycie należy jeszcze raz dobrze wymieszać
Kulinarny karnet Christopheraliczba 12 została bardzo przekroczona. I na to znalazła się rada ,po prostu wszystkie potrawy z ryb uważano za jedno danie!!! Mieszkańcy Pomorza zaczynali święta od połowu ryb w wigilijny poranek ,ale sami Kaszubi jeszcze przed II wojną światową nie jadali postnej wieczerzy. Kujawiacy najczęściej jedli potrawy z wszelkiego rodzaju kasz (jagieł) . Wielkim przysmakiem dzieci(...)jeszcze z czasów przedchrześcijańskich. Na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi ,lasu i wody. Jedne wróżą dostatek ,inne –urodzaj ,jeszcze inne-miłość ,długowieczność …Wspomnę kilka. Ryby ,wg Egipcjan od wieków są symbolem wolności ,harmonii i wyzwolenia ,a wg chrześcijan to początek życia ,zmartwychwstanie ,obfitość .Źródło siły ,zdrowia. Buraki zapewniają długowieczność i urodę
Kulinarny karnet Christopheraaluminiowej układamy pora i cukinię, na to kładziemy plasterek masła i przykrywamy rybą. Obok układamy marchewki. Folię zawijamy końcami do góry, tak aby powstał nam kominek lub coś przypominającego sakiewkę z niedużym otworem na górze. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem na wierzch ryby kładziemy plasterek masła czosnkowego. GOTOWE
Czerwona Porzeczkakraju parę lat. Miałam więc nie lada problem co by tu przyrządzić w ramach naszego wspólnego gotowania razem z Darią . Padło na rybę w sosie pomidorowym, danie które w naszym domu pojawia się już od kilku lat, a zaczerpnięte zostało z jakiegoś starego hiszpańskiego czasopisma. Merluza(...)zielonych oliwek bez pestek 500 ml przecieru pomidorowego 70 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki posiekanej natki oliwy z oliwek do smażenia mąka do obtoczenia ryby sól pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, czosnek w drobną kostkę i szklimy na gorącej oliwie. Następnie dolewamy wino, czekamy aż lekko odparuje i wlewamy przecier pomidorowy. Oliwki kroimy
Kulinarne przygody GatityMyślę,że się udało, skorzystałam z podpowiedzi na blogu kulinarnym "Potrawy z ryb ", ale oczywiście ciut zrobiłam po swojemu :) Składniki; ja miałam tylko duże i małe dzwonko ryby oraz łeb łososia marchew, pietruszka kawałek pora i selera cebula, 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz, liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego mały ziemniak - gdybym miała(...)więcej ryby, nie dodawałabym go, ale w efekcie było ok. majeranek, tymianek, pieprz ziołowy kostka rosołowa, kilka kropel maggi w płynie Przygotowanie: Części ryby umyłam i włożyłam do garnuszka z 500 ml wody, dołożyłam liścia, ziele, sól, pieprz ziarnisty Gdy ryba była miękka wyjęłam ją, a wywar przecedziłam przez sito Gdy wywar ponownie
Proste PotrawyUżywałam do jego przyprawienia soku z cytryny, czosnku, czerwonej cebuli, ziół, masła. Pstrąg pieczony z ziemniakami w piekarniku to również idealne danie np. na postny piątek . Polecam również inne ryby z piekarnika: łosoś , lubię też ryby smażone:np mintaja. składniki: 3 pstrągi patroszone 3 łyżeczki masła natka pietruszki sól morska biały pieprz sok z cytryny 8 średniej wielkości(...)ćwiartki, układamy w blaszce, doprawiamy solą, tymiankiem, czerwoną papryką, obsypujemy pokrojonym w plasterki czosnkiem, między ziemniakami układamy plastry żółtej i zielonej cukinii, czerwoną cebulę, całość skrapiamy oliwą. Z patroszonych ryb usuwamy oczy, skrzela i łuski. Pstrągi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i białym pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka ryby wkładamy świeży tymianek, cebulę, siekaną pietruszkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępierwszej wizyty. Polecała nam ją też kelnerka - więc z pewnością jest to specjalność restauracji. Postanowiliśmy zamówić także filet z jesiotra (10 zł/100 g) - nigdy nie próbowałam tej ryby, więc nie mogłam sobie jej odmówić. Sugerując się jednak ceną zupy (domyśliliśmy się, że może być sycąca), zdecydowaliśmy się zamówić drugie danie na pół. na deser spontaniczna decyzja - kawałek jabłecznika(...)wynos: czy to w postaci wędzonej czy np. słoika szefa. Wszyscy chwalili i wychodzili zadowoleni. Co do zupy mieliśmy rację - była sycąca, przyjemnie rozgrzewająca, pikantna z dużymi kawałkami ryby, warzywami, grzankami i startym żółtym serem. Mi jednak trochę przeszkadzały ości. Po zupie przyszedł czas na drugie danie: jesiotr jest ciekawy w smaku, nie spotkałam go w swojej okolicy, więc
Pasja Smaku