ryby - 22088 przepisów (strona:286/1473)

Śledzie z jabłkami i orzechami włoskimi 215

Zastanawiam się jakie ryby pojawią się na Waszych świątecznych stołach. U mnie tra dycją są śle dzie w oleju z ceulką (przepis ---> TUTAJ) oraz ryba po grecku. W tym roku jako #Je dnaZ dwunastu pojawi się ryba, a konkretnie matijas po d jabłeczną pierzynką z orzechami włoskimi. Pyszny :) Skła dniki: 3 płaty matijasa w oleju (u mnie SEKO(...)mieszamy je ze śmietaną i drobno posiekaną cebulką. Solimy i pieprzymy do smaku pierzynkę. Orzechy drobimy i łączymy z jabłkami. Całość przekła damy na talerz, mieszając jabłka z rybą. Smacznego

ChilliJemy
Zapiekanka z rybą, brokułem i pieczarkami  168

marynatę: 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek garść posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka suszonego tymianku (zmiażdżyłam w moździerzu) ¼ łyżeczki pieprzu cytrynowego (idealny do ryby) Składniki sosu: 200 ml jogurtu naturalnego 1 – 2   ząbki czosnku   1 –2   łyżki ulubionego żółtego sera startego na tarce Wykonanie: Najpierw zrobiłam marynatę Wszystkie składniki marynaty(...)większe, to można je przekroić na połówki. Zrobiłam sos Czosnek przecisnęłam przez praskę. W garnuszku wymieszałam jogurt z czosnkiem i dodałam starty ser. Tym sosem polałam przygotowaną do zapiekania rybę z warzywami. Naczynie włożyłam do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Kiedy warzywa się lekko przypiekły, wyjęłam moją zapiekankę i od razu podałam. Podoba się Wam moja zapiekanka? Koniecznie zróbcie

Kuchnia u Krysi
Smażony karmazyn, purée z kalafiora i brokuły 157

Cóż moi mili, to chyba znów czas na pycha-rybę? Zdecydowanie! Pamiętajcie, że sekret zazwyczaj tkwi w prostocie. Składniki: filety z karmazyna ugotowany kalafior świeży/mrożony koperek mleko gałka muszkatołowa sól, pieprz brokuły Przygotowanie : Rybę osuszam papierowym ręcznikiem kuchennym,a następnie solę i zostawiam w spokoju na jakieś 15-20 minut. Po czym ponownie osuszam papierowym ręcznikiem. Jestem zdania(...)dobra ryba nie potrzebuje wymyślnych przypraw i grubej panierki, panierki żadnej w sumie.   Doprawiam pieprzem i smażę. Taki filecik nie potrzebuje zbyt wiele czasu, w przeciwieństwie do ugotowania surowego brokuła. Oczywiście możecie go zastąpić dowolnym dodatkiem lub surówką, którą lubicie podawać z rybą. Ugotowany wcześniej kalafior lub taki z wczorajszego dnia, jaki akurat miałam przeciskam przez praskę

Karczma Honorietty
Chrupiący amur z sosem z selera naciowego 141

rodziny ryb karpiowatych, którą uwielbiam za jej delikatny smak.  Do obiadu świetnym dodatkiem są młode ziemniaczki i gęsty sos z selera naciowego, który świetnie komponuje się z rybą.  porcja dla 2 osób Składniki:  400 g filetów z amura  sól i pieprz do smaku 3 żabki czosnku  olej do smażenia sos seler naciowy pęczek kopru(...)sokiem z cytryny i delikatnie doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy śmietanę i na małym ogniu redukujemy sos, aż zgęstnieje, na sam koniec dodajemy posiekany koper i wszystko mieszamy.  Rybę umytą i osuszoną doprawiamy solą i pieprzem i nacieramy czosnkiem. Smażymy na oleju razem z czosnkiem na złoty kolor z obu stron. Smacznego

Niezły Młynek
Tołpyga pieczona w piekarniku z pomidorami 141

Oliwa z oliwek (1 łyżka 0 WW, 0,9 WBT), sól, pieprz, zioła prowansalskie Cały posiłek zawiera ok. 1,2 WW i 6,2 WBT. Przygotowanie Rybę umyj pod bieżącą wodą i wysusz ręcznikiem papierowym. Naczynie żaroodporne natłuść oliwą z oliwek. Rybę dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na tołpydze ułóż plastry pomidora oraz opcjonalnie plasterki papryczki chilli. Tak przygotowaną(...)rybę przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. Po tym czasie ściągnij folię i piecz jeszcze przez około 10-15 minut. Aby przepis był bardziej przyjazny dla cukrzyków dodałem do niego przeliczone wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe. Pomogli mi w tym specjaliści z Diabdis, którzy na co dzień zajmują się fachową

Programista w kuchni
Roladki z flondry w sosie serowym 122

rozpuszczą. Dodać koperek, natkę pietruszki i wylać na roladki z ryby. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 15 minut. Podawać z ziemniakami, makaronem lub chlebkiem. Ryba jest delikatna i pyszna, polecam

Kuchnia Pokoleń
Smażona ryba z frytkami 143

Fish and chips, czyli SMAŻONA RYBA Z FRYTKAMI z sosem... Artykuł Smażona ryba z frytkami pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Karp pieczony w sosie – kuchnia podkarpacka 160

kolejny raz namawiam Was na dobrego, polskiego karpia. Odpowiednio przyprawiona ryba, zapieczona w sosie ze śmietany, jogurtu, majonezu i musztardy, jest delikatna, kremowa i bardzo smaczna. Sok z cytryny pozbawia karpia tego szczególnego posmaku, którego wiele osób spodziewa się po karpiu. Namawiam do tej smacznej, miłej odmiany od ryby w panierce. Dzisiejszy przepis pochodzi z okolic Strzyżowa na Podkarpaciu(...)konieczne. Śmietanę, jogurt, majonez, musztardę i koperek dokładnie mieszamy. Sos przyprawiamy do smaku solą i  odstawiamy na kilkanaście minut. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Układamy w nim porcje ryby i polewamy ją sosem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C (grzałka góra-dół) przez 15 minut. Posypujemy koperkiem. Karp pieczony w sosie - kuchnia podkarpacka Zapraszam do wypróbowania

Trzeci talerz
PSTRĄG PIECZONY W ROZMARYNIE (keto, LCHF, paleo, optymalnym bez glutenu i laktozy) 211

Dzisiaj proponuję Wam przepis na pstrąga z dodatkiem rozmarynu, masełka czosnkowego i cytryny. Ryba tak przygotowana jest niezwykle wilgotna, aromatyczna i przepyszna Składniki: 500 g świeżego patroszonego pstrąga (u mnie 2 sztuki po ok 250 g) 2 średnie cytryny 200 g masła klarowanego lub oleju kokosowego (bez laktozy) 2 ząbki czosnku 4 gałązki świeżego gałązki rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego(...)sól i pieprz do smaku Pstrągi umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Z jednej strony ponacinać skórkę w poprzek. Wewnątrz skropić ryby sokiem z 1 cytryny, dodać masło lub olej kokosowy, wyciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem i włożyć gałązkę tymianku lub posypać suszonym. W naciętych otworach w skórce również umieścić trochę soku z cytryny, dodać sól, pieprz i rozmaryn

Ola la LCHF
Smażona flądra z pikantną salsą i aromatycznym ryżem 116

papryki słodkiej 400 g flądry 1 cebula 2 cukinie 10 szt pomidorki cherry 1 szt marchewka pieprz cayenne do smaku sól ocet winny / syrop z granatów mąka do panierowania ryby Wykonanie: Ryż podsmażyć na maśle, podlać wodą, dusić do miękkości. Doprawić solą, gałką, dodać majonez i paprykę słodką. Na patelni zeszklić cebulkę. Dodać pokrojoną drobno cukinię, marchewkę oraz kawałki(...)pieprz cayenne oraz kroplę octu winnego. Ja zamiast octu użyłam syropu z granatów. Niezwykle ciekawie podkreślił smak salsy. Plastry cukinii podsmażyć na oliwie. Wyłożyć na talerza. Oczyszczoną i osuszoną rybę oprószyć solą, pieprzem, obtoczyć w mące. Smażyć na rumiany kolor z obydwu stron. Na plastrach cukinii podać ciepły ryż, ułożyć flądrę oraz salsę. Smacznego! Danie jest naprawdę pyszne! Artykuł Smażona

Raj dla Podniebienia
Karmazyn z warzywami na parze 200

rybę natknęłam się dopiero niedawno i spróbowałam jej w wersji wędzonej. Nie znałam jej wcześniej, więc była to dla mnie zupełna nowość. Okazała się bardzo dobra, więc kiedy zobaczyłam ją świeżą, postanowiłam spróbować przyrządzić w prostej fit wersji na obiad. Tak jak lubię - na parze, z niewielką ilością przypraw i dodatkiem warzyw. Polecam wszystkim lubiącym ryby, bo karmazyn jest(...)Jestem też na instagramie   :) Karmazyn z warzywami na parze ok. 250 g karmazyna (tusza) 1 niewielki batat brokuł sól pieprz olej kokosowy koperek ostra papryka sok z cytryny Rybę oczyścić. Przełożyć do naczynia do gotowania na parze, doprawić pieprzem i koperkiem. Batata obrać ze skórki, umyć i pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na różyczki. Warzywa umieścić w osobnym naczyniu

FitKot
Ryba po grecku z wolnowaru 279

ryby  2 cebule  2 marchewki  2 pietruszki  por 1 /2 słoiczka koncentratu pomidorowego  sól, pieprz , majeranek listek, ziele olej do smażenia Rybę pokroić na kawałki posypać  solą, pieprzem i obtoczyć w mące.Usmażyć na gorącym oleju z obu stron. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na grubej tarce(...)Dodać marchewkę i pietruszkę, smażyć razem  kilka minut. Wlać 1/2 szkl. wody, dodać koncentrat i przyprawy .Przełożyć do wolnowaru, gotować do miękkości warzyw, pod koniec dodać usmażoną rybę.Wystudzić i odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły

Moje domowe kucharzenie
Zapiekane filety rybne - prosto, zdrowo, pysznie :) 150

Przepis ten wykorzystywałam już kilkakrotnie. Tak upieczona ryba wychodzi przepyszna! Soczysta i bardzo smaczna, kompletnie nie sucha i bez smaku. Masło klarowane to istotny składnik, dlatego nie zamieniajcie go na inny rodzaj tłuszczu. Masło nadaje pysznego smaku i aromatu, choć w przypadku tego drugiego dużą rolę odgrywa także rozmaryn, którego czuć od razu po otwarciu piekarnika. Myślę, że taka rybka(...)zasmakuje każdemu 😋 Nie podaję konkretnej gramatury, bo z filetami jest różnie - jedne są duże, drugie małe. Użyjcie tyle ryby, ile potrzebujecie, a dodatkowe składniki stosujcie z umiarem. Ja do czterech małej wielkości filetów użyłam ok. 1 łyżeczki masła klarowanego, 1/2 łyżeczki soku z cytryny i do smaku przyprawiłam solą i pieprzem. Składniki: filety rybne (u mnie flądra) masło klarowane

Zdrowie na języku :P
Curry z pomidorkami koktajlowymi z dorszem i aromatycznym bulgurem 110

curry nie powinno dla Ciebie stanowić najmniejszego problemu. Ja zawsze na zapas trzymam kilka opakowań, bo danie tego typu robię dość często. Aby jednak wzmocnić orientalny smak, mięso lub rybę zawsze marynuję w mieszance przypraw curry.  Maksymalnie prosta wersja tego dania, składające się z kilku składników w połączeniu z aromatycznym bulgurem jest przepyszną propozycją dla osób, które lubią tego(...)cebula 1 ząbek czosnku  1 papryczka chili  1 cm imbiru  1 łyżka oleju sezamowego  50 gram gotowej pasty curry zielonej  przyprawy do marynowania ryby: po szczypcie curry, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, czosnku w proszku 1/2 szklanki mleka kokosowego  20 pomidorków koktajlowych  szczypta soli sok z połowy cytryny  kawałki cytryny do dekoracji

Mango Papaja
Zupa rybna 228

się chce. Ale od początku. Chwilowo miałem dosyć nieco ciężkich bądź co bądź dań mięsnych, jakie do tej pory przygotowywałem. Postanowiłem zrobić coś lekkiego i wybór padł na rybę. Po objęciu azymutu, niezwłocznie usiadłem do youtuba i wyszperałem taki o to przepis: Złocica w papilotach . Myślę sobie: zajebiście, o to mi chodziło. I do tego Gordon – nie może się(...)inaczej, zaczynamy od pokrojenia jarzyn w talarki – marchewka, por, cebulka. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Wszystko wrzuć do miski i dobrze wymieszaj. Czas na rybę. Ja, ponieważ nie mam zielonego pojęcia co to jest złocica i gdzie ją do cholery dostać, użyłem dorsza. W sumie świetnie się sprawdził. Rozłóż na desce obydwa filety, posól i popieprz

manslogblog

Proponowane wyszukiwania