ryby - 22088 przepisów (strona:294/1473)

Sałatka z wędzonym łososiem 39

Łosoś wędzony to ryba, po którą ostatnimi czasy sięgam dość regularnie. Obok sera i szynki jest ona jednym z moich ulubionych składników, które wykorzystuję robiąc śniadania oraz kolacje . Rybę tą podać można na wiele sposobów. I tak na przykład świetnie sprawdza się ona zaserwowana w formie carpaccio , na kanapkach, w bajglach, sałatkach, naleśnikach, nadzieniach oraz wielu innych daniach. Wyśmienicie komponuje(...)ziołami. Jedynym minusem jaki niestety nadal widzę jeśli chodzi o wędzonego łososia , jest jego cena, gdyż niestety nie należy on do najtańszych. Mimo wszystko zachęcam Was do jedzenia tejże ryby, gdyż jest ona bardzo zdrowa. A jeśli szukacie inspiracji na śniadanie bądź przystawkę, w której to króluje wędzony łosoś , poniżej zostawiam Wam kilka propozycji. roladki naleśnikowe z łososiem pasta

MeCooks
Masełko makrelowe. Stary przepis na pyszną pastę 46

już po prostu miodzio. Rybne miodzio Generalnie polecam jako super pozycję do kanapeczki na kolacyjkę czy śniadanko, myślę że do pracy też się nada bo ładnie pachnie. Nie wali rybą jak puszki rybne więc nie wypędzi z biura współpracowników czy klientów składniki: 1 wędzona makrela 1/2 kostki masła około 1 łyżeczki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1 duża łyżka(...)pominąć ;)) sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło roztop uważając żeby się nie zagotowało. Ma być płynne ale letnie. Makrelę obierz ze skóry i pozbaw ości. Przełóż mięso z ryby do miseczki, dodaj ketchup, sok z cytryny, tabasco, sól do smaku. Wlej masło i zblenduj całość blenderem na jednolitą gładką pastę. Schłodź w lodówce. Masełko makrelowe to super dodatek

Ogrodnik w podróży
Ryba po grecku w wersji z PRL 28

Smażone filety rybne ułożone w naczyniu i przykryte startymi i smażonymi warzywami korzeniowymi. RYBA PO GRECKU SKŁADNIKI 500 gramów fileta z mintaja albo z dorsza (bez skóry); masło klarowane; 2 marchewki; 1 duża pietruszka; mały seler; 1 cebula; 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego; sól, pieprz; przepis na rybę po grecku Artykuł Ryba po grecku w wersji z PRL pochodzi

Kuchnia Tomka
Paluszki rybne puszyste z ziemniakami 49

Paluszki rybne przygotowane z mielonej ryby z dodatkiem gotowanych ziemniaków i przypraw a następnie smażone. PALUSZKI RYBNE SKŁADNIKI 250 gramów ryby (np. filetów z dorsza); 250 gramów ziemniaków; natka pietruszki; 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki; łyżeczka mielonego ziela angielskiego; odrobina papryki wędzonej; mąka kukurydziana; sól, pieprz; przepis na paluszki rybne z ziemniakami Artykuł Paluszki rybne puszyste z ziemniakami

Kuchnia Tomka
Łosoś jak łatwo filetować rybę 40

łatwo podzielisz całego łososia na kawałki i przekonaj się, jakie uzyskasz z tego korzyści. ŁOSOŚ FILETOWANIE SKŁADNIKI łosoś świeży o wadze blisko 3 kilogramów; duży nóż do filetowania ryb; woreczki do mrożenia żywności; Łosoś zobacz jak łatwo filetować rybę Artykuł Łosoś jak łatwo filetować rybę pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Sos tatarski 44

tatarski to jeden z lepszych sosów na zimno idealnie pasujący do jajek, ryby w galarecie, pierogów czy kanapek. Pokażę Wam jak przygotować ten pyszny sos z dodatkiem musztardy i ogórków konserwowych. Sos na zimno możemy przygotować dosłownie w 15-20 minut i chyba każdy powinien znać przepis na to danie. Osobiście uwielbiam ten sos i bardzo często przygotowuję(...)zarówno na Wigilię do podsmażanych pierogów z kapustą i grzybami, jak i na Wielkanoc do jajek i ryby w galarecie. Kluczem przygotowania sos tatarskiego jest dobrej jakości majonez. W zależności od tego czy chcecie delikatniejszy czy bardziej ostry sos wybierzcie odpowiedni majonez. Możecie zrobić majonez również w domu. Można przygotować domowy majonez w kilka minut. Każdy przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone pierogi z pstrągiem 42

Mamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi z pstrągiem – będziecie zaskoczeni, jak wspaniale smakują. Poziom trudności: średni Czas: 1,5 h (z czego 1 h to czas na odpoczywanie ciasta) Pomysł na to danie jest inspirowany przepisem Thoma(...)brytyjskiego szefa kuchni (i zdobywcy dwóch gwiazdek Michellina), na tradycyjne, walijskie pierogi, w lekko zmienionej formie. Zamiast klasycznego nadzienia, czyli mielonej wołowiny, Thom nafaszerował ciasto swoją ulubioną wędzoną rybą – łupaczem i ziemniakami. My jeszcze bardziej zmodyfikowaliśmy przepis. Po pierwsze zmieniliśmy ciasto, które w oryginale robione jest jak klasyczne ciasto na quiche, czyli z dużą ilością tłuszczu (u nas tego

Niedzielny kucharz
Omlet z pstrągiem wędzonym 51

PSTRĄGIEM WĘDZONYM Omlet z pstrągiem wędzonym na zimno to prosty, za to bardzo smaczny omlet. Oczywiście tylko wtedy, gdy użyjesz świeżych, wiejskich jajek i świeżej, wędzonej na zimno ryby. No i technika przygotowania omleta to rzecz ważna, ale tę przecież każda/y z Was ma doskonale opracowaną. Użyj takiej ryby wędzonej, jaką lubisz, ale lepsza będzie... Artykuł Omlet

Kuchnia Tomka
Tatar z łososia. Wyborna przystawka, którą doceni każdy smakosz. PRZEPIS 106

Doskonałego tatara można przyrządzić nie tylko z wołowiny, ale również z łososia. Ryba ta świetnie nadaje się do podawania na surowo, dlatego często jest na przykład składnikiem sushi. Jeśli szukacie pomysłu na oryginalną i wyszukaną przystawkę, tak przyrządzony tatar będzie idealny. Przepis na tatar z łososia Składniki: 200 gramów fileta z łosia bez skóry – absolutnie musi być pierwszej świeżości(...)wybieramy rybę zamkniętą w opakowaniu jeszcze w przetwórni, aby była na sto procent bezpieczna. 1 żółtko jajka, pół czerwonej cebuli, 2 łyżeczki kaparów, łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy), sok z połowy małej cytryny, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, do przybrania kapary, suszone pomidory, szczypiorek. Jak zrobić tatar z łososia? Rybę drobno posiekaj przy pomocy nożna, przełóż do miski

Kulinarna Polska
Panierowana ryba w kostce. Jak bezpiecznie rozmrozić rybę i czego nie robić przy jej rozmrażaniu? 113

Panierowana ryba w kostce to mało skomplikowany przepis, o które prosiło mnie kilka osób. Niektórzy nie wiedzieli jak ją przyrządzić i dostałam też zapytania o sposobach rozmrażania ryby. Postanowiłam, że to wszystko połączę w jeden post, czyli podam przepis i napiszę jak bezpiecznie rozmrozić rybę, aby nie Czytaj więcej

Di gotuje
Śledzie po kaszubsku 38

Jeśli chodzi o proste przekąski, śledzie po kaszubsku z pewnością muszą plasować się na szczycie listy. Duszona cebula, sos pomidorowy i ryba to fantastyczne połączenie, które idealnie sprawdza się nie tylko w święta, ale też w na różnego rodzaju imprezach. Pamiętaj jedynie, aby przygotować je z odpowiednim wyprzedzeniem, bo najlepiej smakują, jeśli będą mogły przegryźć się przez minimum(...)moczy się śledzie? Większość śledzi dostępnych na naszym rynku to tradycyjne śledzie solone, które mogą sprawić, że przygotowywana z nich potrawa będzie wyjątkowo słona. Właśnie z tego względu płaty ryby warto skosztować na samym początku, a następnie wymoczyć w wodzie lub mleku przez kilka godzin. W ten sposób śledzie staną się delikatniejsze Jeśli do zrobienia śledzi po kaszubsku używasz

okolicepalnika.pl
Wytrawne ptysie z pastą z fasoli 55

wody 100 g masła 180 g pasty z fasoli z suszonymi pomidorami 14 pomidorków koktajlowych 20 dkg krewetek 4 pomidory suszone natka pietruszki, listki botwinki sól, pieprz, przyprawa do ryb, olej Ciasto parzone: Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do gotującej wody wsypuję stopniowo mąkę i cały czas energicznie mieszam. Chwilę gotuję na wolnym ogniu, mąką(...)Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego i piekę 25 minut. Ptysie można upiec dzień wcześniej.   Krewetki odmrożone, osuszone przekładam do miski, dodaję trzy łyżki oleju, sól, pieprz, przyprawę do ryb. Zostawiam w marynacie na 30 minut albo dłużej. Smażę na rozgrzanej patelni. Do każdego koszyczka przekładam pastę z fasoli, dekoruję pomidorkami, krewetkami, listkami botwiny, natką pietruszki, pomidorem suszonym

wesoła kuchnia
Makaron z łososiem i sosem koperkowym 45

Szybka propozycja dla smakoszy makaronów i fanów ryb (szczególnie łososia). Makaron z łososiem i sosem koperkowym przyrządza się bardzo prosto i szybko, a smakuje obłędnie. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/09\/makaron-z-lososiem-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/09\/makaron-z-lososiem-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/09\/makaron-z-lososiem-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["filet z \u0142ososia,\r","koperek(...)u017ca cebula,\r","ok 200g makaronu,\r","s\u00f3l, pieprz\r","oliwa z oliwek"],"name":"Makaron z \u0142ososiem i sosem koperkowym","recipeCategory":"makaron i ry\u017c, ryby","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Cebul\u0119 pokroi\u0107 drobno. Zeszkli\u0107 na oliwie na patelni.\r","Filet z \u0142ososia pozbawi\u0107 sk\u00f3ry. Przyprawi\u0107, pokroi\u0107 na kawa\u0142ki

Bardzo Gruby Smok
Domowy paprykarz szczeciński 52

Przygotowanie domowego paprykarzu jest bardzo łatwe i nie kosztuje dużo. Pyszna domowa konserwa z ryby i ryżu w pomidorach. Smak i jakość nieporównywalne z tym które możemy znaleźć na sklepowych półkach. Można przygotować większą ilość i zawekować w słoiki.  100 gramów ryżu użyłam paraboliczny około 150 g wędzonej ryby u mnie makrela 1 duża cebula 2 średniej(...)Następnie dodać bulion lub wodę, rozdrobniony czosnek i przyprawy.  Całość gotować około 10 minut aż warzywa nieco zmiękną. Do warzyw dodać obraną z ości i skóry drobno pokrojoną rybę, ugotowany ryż i przecier pomidorowy. Całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.  Paprykarz można zrobić z podwójnej porcji i zawekować w słoiki. Jeszcze gorący paprykarz

Andzia Pichci
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym 21

Rybka dobra na wszystko! Składniki: 2 filety z ryby (proponuję po prostu jakąś ulubioną) cytryna 300g śmietany do zup i sosów pęczek świeżego koperku pieprz sól olej Sposób przygotowania: 1. Filety kroimy według uznania – ja dzielę duży filet na 4. Każdy kawałek skrapiamy cytryną, posypujemy solą i pieprzem, i odkładamy na jakieś 15 minut. 2. Na patelni rozgrzewamy(...)filety po około 4 minuty z obydwu stron. 3. W jakimś garnku grzejemy śmietanę, do której dodajemy poszatkowany wcześniej koper. Oczywiście doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 4. Zalewamy rybę tak przygotowanym sosem i dusimy wszystko przez kolejne 10 minut na niewielkim ogniu. 5. Ryba na talerz (ja podaję z pure ziemniaczanym), za widelec i jemy. Artykuł Ryba w sosie

Olcia gotuje!

Proponowane wyszukiwania