ryby - 22088 przepisów (strona:303/1473)

Dorsz z piekarnika ze szparagami i cukinią 138

Magda Idealnie upieczona, wilgotna i delikatna ryba z sezonowymi dodatkami to obowiązkowa propozycja na pyszny letni obiad. Warto spróbować subtelnego dorsza z zielonymi szparagami i cukinią, upieczonego z aromatycznym tymiankiem, słodką cebulą i kropelką wina. Bardzo proste danie, ale wyjątkowe i wyjątkowo smaczne. Składniki (na 4 porcje): 4 filety z polędwicy dorsza – każdy po około 150g pęczek szparagów(...)rumienić – około 5-7 minut, na dużym ogniu. Do warzyw wlewamy wino, dodajemy kilka gałązek tyminanku i dusimy minutę, po czym ściągamy z ognia.   Warzywa dodajemy do ryby w naczyniu żaroodpornym, rozkładamy je po bokach. Na wierzch dajemy jeszcze kilka gałązek tymianku. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż ryba będzie gotowa – najlepiej delikatnie

Smaczna Strona
Steki z zębacza w panko 113

Zębacz pasiasty, zębacz pospolity, zębacz smugowy - gatunek słonowodnej ryby okoniokształtnej z rodziny zębaczowatych. Występuje w wodach północnego Oceanu Atlantyckiego i przyległych(...)morzach - spotykany również w Bałtyku. Mięso zębacza jest białe i jędrne. Jest bardzo smaczne i dlatego uchodzi za przysmak w wielu krajach. Dziś zębacza przygotowałam z sałatką w panko, ryba jest jędrna, mięsista, idealna na obiad czy wczesną kolację, polecam. Panko jest to panierka pochodząca z Japonii. Charakteryzuje się tym, że kawałki pieczywa użyte do jej wyrobu są znacznie większe

Moje Małe Czarowanie
Aromatyczny pstrąg z grilla z ziołami 98

Ryby z grilla to bardzo prosta i szybka potrawa. Nie wymagają wcześniejszego marynowania, a żeby były pyszne potrzeba niewiele składników. Generalnie wystarczy cytryna i świeże zioła, żeby wyczarować przepyszne danie. Aromatyczny pstrąg z grilla z ziołami, dzięki połączeniu świeżej kolendry, mięty i natki pietruszki, właśnie taki jest. Razem z siostrom uwielbiamy taką rybkę i kiedy tylko mamy możliwość wrzucamy(...)wietnamskiej i „Confetti” ) 4 gałązki świeżej mięty (u mnie po 2 gałązki cytrynowa i waniliowa ) 2 gałązki natki pietruszki 25 g masła 1/2 cytryny sól Na początku dokładnie myjemy ryby. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym, solimy z każdej strony i w środku. Każdego pstrąga lekko skrapiamy z każdej strony sokiem z cytryny. Następnie wkładamy do środka po połowie masła

PatiGotuje
Marokańskie tagine z ryby 169

potrawa gotowana w tymże naczyniu. Teraz jednak tagine nie tylko przygotowywane jest w tym naczyniu. U mnie danie przygotowane na patelni. Danie jest aromatyczne, delikatne a ryba znakomita, polecam do spróbowania. Tagine z ryby z Maroka. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zdrowy lunch box do pracy z łososiem! 156

lunch boxy, aby pokazać Ci, jak łatwo i szybko możesz zjeść smacznie, zdrowo i ciekawie! Najważniejsze to - przygotowanie pieczonych warzyw, możesz też od razu upiec na jednej blaszce rybę np. łososia lub krewetki lub filet z indyka. Wybierz ten rodzaj białka, który lubisz. Warzywa, które proponuje Ci upiec to dynia piżmowa, kilka szalotek, lub czerwonej cebuli, młode marchewki(...)polej miodem lub syropem klonowym (niezbyt dużo!). Pieczemy na złoty kolor, u mnie 180 stopni około 45 minut. Jeśli pieczesz od razu obok warzyw łososia to pamiętaj, że wstawiamy ryby do nagrzanego piekarnika w zależności od grubości czas pieczenia to kilka lub kilkanaście minut by nie były wysuszone. - do pojemnika lub na talerz nakładamy ugotowany ryż, łososia, plaster dyni

SMYKWKUCHNI
Łosoś w słodkiej marynacie 137

Łosoś to ryba posiadająca wiele zdrowotnych właściwości. Zawiera w sobie przede wszystkim spore ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Specjaliści radzą aby jeść ryby conajmniej 2-3 razy w tygodniu. Tym razem chciałbym Wam polecić i pokazać jak smaczny może być łosoś w słodkiej marynacie. Łosoś będzie pieczony w piekarniku aby uniknąć nadmiaru tłuszczu. Podamy go z mieszanką warzyw gotowanych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PSTRĄG Z PARY I PUREE Z KALAFIORA + FILMIK 109

PRZYGOTOWANIE :   Rybę myjemy, nacinamy skórę w kilku miejscach. Kalafior tniemy na  kawałki i wkładamy do dzbana robota, zalewamy 1 litrem wody. Masło mieszamy z solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, natką i szczypiorkiem. Rybę nacieramy ziołowym masłem, na wierzchu układamy plastry cytryny. Rybę zawijamy w folię, ale tylko od spodu. Układamy ją w naczyniu do gotowania na parze. Robota(...)ustawiamy na 25-30 minut, temperatura 120 % C. Kalafior odcedzamy, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz masło, następnie blendujemy. Po tym czasie rybę ściągamy, wyjmujemy z foli i układamy na talerzu, dodajemy porcję kalafiora i ulubionej surówki. Danie jest smaczne i lekkie

Kulinarne Fantazje Marioli
Dorsz z marchewkowym risotto i karmelizowaną marchewką 115

utworzy się sosik w miedzyczasie obtoczyć przygotowane porcje ryby w mące, nadmiar strzepnąć i smażyć po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia wyłożyć na talerze porcje ryżu, ryby i karmelizowanej marchewki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zawodowcy w świecie zwierząt. - Recenzja książki. 97

taką rafę koralową gdzie tęczowe ryby kryją się w skalnych szczelinach a tropikalna rafa koralowa to osobne miasto w którym każda ryba wykonuje inną pracę... Na kolejnych stronach jest dokładnie opisany każdy gatunek ryby który mieszka na rafie koralowej. Zrobione jest to w bardzo zabawny sposób, każda rybka ma swoją nazwę roboczą np. dentysta, sprzątaczka czy aktor pantomimy

Radość kipiąca uśmiechem.
Smażony łosoś w sosie szpinakowo-pomidorowym 125

Magda Smak soczystego, dobrze upieczonego łososia broni się sam, ale dodanie do niego kremowego sosu, ze świetnie pasującymi do siebie, prostymi składnikami, wynosi rybę na nowy wymiar smakowy. Początkowo upieczona, a następnie chwilę duszona w sosie ryba jest perfekcyjnie przygotowana a pomidorowo-szpinakowy sos idealnie pasuje do jej delikatnego mięsa. Do podania ze świeżym pieczywem – uwielbiam kawałkami bagietki zbierać(...)miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odcedzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w średniej wielkości kostkę. Szpinak opłukujemy i odcedzamy. Czosnek obieramy.   Rybę myjemy, łuski zeskrobujemy ostrym nożem i jeszcze raz dokładnie myjemy. Duże kawałki dzielimy na ładne filety – dobrze aby wszystkie kawałki miały podobną wielkość, wtedy upieką się w jednym czasie. Osuszamy

Smaczna Strona
Ottolenghi. Prosto – recenzja książki 127

Ottolenghi. Prosto? Nasza uczta zaczęła się od halibuta w sosie pomidorowym z tahini. W polskich warunkach była to oczywiście ryba mrożona, której ilość zmniejsza się przy rozmrożeniu. Gospodyni spotkania, która przygotowywałą właśnie to danie, zwróciła uwagę, że przepis zakładał gotowanie ryby w garnku zamiast dużo prostszego w przygotowaniu i przy podaniu gościom pieczenia w piekarniku. Były też zastrzeżenia(...)dania wg. wymyślonego przez scenarzystów 3. częsci filmu przepisu Ottolenghiego, które Jack podał Bridget na ich drugiej randce. Ottolenghi nie pozostał dłużny i naprawdę wymyślił danie na taką rybę (z rodzynkami, piniolami i zieleniną). Co bym jeszcze ugotowała z Ottolenghi. Prosto? Na zdjęciu wyżej widać confitowane pomidorki z czosnkiem, które Ottolenghi zapieka z ryżem. Pychotka! Dobrze wyglądają jajka z porem

Ugotowane pozamiatane
Makaron pełnoziarnisty z mulami / Whole-grain pasta with mussels 136

łyżeczki schłodzonego masła listki bazylii i natki pietruszki sól, pieprz 2 łyżki startego parmezanu 3/4 szkl. fondu rybnego Fond rybny 500-600 g. głów, kręgosłupów i płetw z dowolnych ryb 1 duża marchew 1 duża pietruszka kawałek selera 1 cebula 3 ząbki czosnku (w łupinkach) 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 1/2 małego kopru włoskiego 1/2 szkl. białego wytrawnego(...)jajko szczypta soli 3 łyżki wody Marchewkę, pietruszkę, seler i por pokrój w duże kawałki. Cebulę przekrój i opal nad palnikiem. Na dużej patelni rozpuść masło, wrzuć resztki ryb, wszystkie warzywa, ziela angielskie i liście laurowe. Smaż na dużym ogniu, aż warzywa zaczną się lekko przypalać. Dodaj cukier i smaż jeszcze minutę. Wlej około 750 ml. wody, zagotuj. Przykryj

Delicious Place
Sałatka dobrej gospodyni - na obiad, kolację lub Walentynki 168

najmniej 9, bo można zjeść sałatkę z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym, sałatkę z kurczakiem i oliwą, sałatkę z kurczakiem i sosem czosnkowym, tak samo możemy próbować z rybą - każda z tych propozycji była przez nas wypróbowana po wielokroć i każdą polecamy z czystym sumieniem. Dlatego wersja przepisu też jest nietypowa - tabelka ze składnikami, z której wybieramy te, na jakie(...)pół małej cukinii grillowanej pieczarki grillowane lub smażone (około 8 sztuk) mięso - wybieramy tylko jeden rodzaj: pół fileta z kurczaka filet z łososia (około 150 g) wędzony filet z ryby dodatki - wybieramy jeden dodatek: 2 łyżeczki słonecznika prażonego 2 łyżeczki dyni prażonej 2 łyżeczki chia 1 opakowanie mozzarelli pół opakowania fety sos - oczywiście tylko jednego sosu używamy: sos czosnkowy

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Fasolowa rybna zupa 125

Fasolowa ale w innym wydaniu, na ostro i rybna. Zupa ma fajny wędzony smak dzięki wędzonej rybie i papryce. Zapewniam was że nie oderwiecie się od talerza.  1 i 1/2 szklanki fasoli ugotowanej 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 40 dag filetu z dorsza 30 dag wędzonego dorsza 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka(...)pieprz i gotuję 15 minut. Na wierzch zupy dodaję filety z dorsza, serek topiony, sos sojowy, fasolę i gotuję na wolnym ogniu jeszcze 10 minut. Na końcu dodaje kawałki ryby wędzonej obrane, widelcem rozdrabniam ugotowane filety ryby, doprawiam według uznania. Zupę podaję z natką pietruszki

wesoła kuchnia
Kotlety rybne z kaszą jaglaną 106

przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Rozdrabiamy cebulę i filet rybny. 3. Mieszamy cebulę z rybą, olejem, bułką tartą, musztardą, koperkiem, ugotowaną kaszą jaglaną, szczyptą soli i pieprzu. 4. Formujemy kotlety (przed formowaniem kotletów dłonie smarujemy olejem) i wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczeniem. 5. Kotlety pieczemy(...)stopniach C ok. 20-30 min. (po ok. 15 min. obracamy kotlety na drugą stronę). Kotlety rybne z kaszą jaglaną są bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z ryby), które pełni funkcje budulcową, - witaminę B2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 360 g Energia: 440,7 kcal Białko

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach

Proponowane wyszukiwania