fanką tradycyjnej panierki. Składniki: 1 filet ryby - u mnie dorsz mąka kukurydziana 2 jajka 1 łyżka śmietany 18% bułka tarta sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób wykonania: 1. Rybę odmrozić, opłukać i osuszyć. Podzielić na porcje. Oprószyć solą i pieprzem. 2. Jajka wymieszać ze śmietaną. 3. Panierować rybę, najpierw w mące kukurydzianej, następnie w jajku ze śmietaną
Kuchnia domowa Aniszklanki soku pomidorowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki mąki 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz sok z cytryny olej do smażenia natka pietruszki Wykonanie: Rybę myjemy, oczyszczamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy z obu stroną solą oraz pieprzem. Następnie oprószamy lekko mąką i podsmażamy na rozgrzanym oleju(...)obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni pozostałej po smażeniu ryby podsmażamy do zeszklenia cebulę oraz czosnek. Dodajemy marchewkę, pieczarki oraz paprykę i smażymy razem około 3-5 min. Następnie dodajemy pomidory w puszce oraz sok pomidorowy i dusimy
Kuchnia MagdaLenyszklanki soku pomidorowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki mąki 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz sok z cytryny olej do smażenia natka pietruszki Wykonanie: Rybę myjemy, oczyszczamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy z obu stroną solą oraz pieprzem. Następnie oprószamy lekko mąką i podsmażamy na rozgrzanym oleju(...)obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni pozostałej po smażeniu ryby podsmażamy do zeszklenia cebulę oraz czosnek. Dodajemy marchewkę, pieczarki oraz paprykę i smażymy razem około 3-5 min. Następnie dodajemy pomidory w puszce oraz sok pomidorowy i dusimy
Kuchnia MagdaLenyłososia około 100 g sera feta pasta wasabi przyprawy do ryby (gotowa mieszanka lub Wasze ulubione) oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól Rozpoczynamy od upieczenia łososia. Rybę myjemy i usuwamy ewentualne ości. Następnie doprawiamy ją przyprawą i solą. Lekko skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 200°C z termoobiegiem. Gotowy zostawiamy(...)wystudzenia. Fetę kroimy w długie, kwadratowe paski. Następnie rozwijamy ciasto francuskie. Dłuższy bok ciasta smarujemy pastą wasabi. Ilość zależy od tego jak pikantne dania lubicie . Później układamy poszarpaną rybę, a na niej paski sera. Na koniec całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Ciasto delikatnie zwijamy tworząc roladę. Następnie delikatnie sklejamy końce i kroimy ją w plastry. Układamy je na wyłożonej papierem
PatiGotujepiekarnika od razu rzuciła nam się w oko, ponieważ lubimy potrawy pieczone, dużo pieczemy i kiedyś zrobiliśmy nawet pieczony kapuśniak pieczony kapuśniak ! Potem natrafiliśmy na intrygujący przepis na rybę w sosie pomidorowym , pochodzącym z kuchni libjskiej. Sos robi się dość podobnie jak pieczoną pomidorową., dlatego stwierdziliśmy, że wystarczy upiec więcej pomidorów i będziemy mieli gotowe dwa dania. Właściwie to trzy(...)smaczne pyzy. Przepis już we wtorek Środa: Aharaimi, czyli owoce morza w pomidorach W klasycznej, libjskiej i żydowskiej wersji, bo jest to danie z basenu morza Śródziemnego, jest to ryba gotowana w sosie pomidorowym z pieczoną papryką. My zrobiliśmy danie na wypasie, z rybą i krewetkami. Wyszło pysznie. Super jest sos, zupełnie różny od klasycznych sosów pomidorowych za sprawą jednego
Niedzielny kucharzkroję na kawałki, posypuje sola, pieprzem, chili. Układam na wierzchu w garnku, zagotowuję, wyłączam palnik i zostawiam na 10 minut w garnku, ryba dojdzie. Rybę wyjmuję z garnka. Zupę miksuję blenderem. Podaję z kawałkami ryby, płatkami migdałów, natką pietruszki i olejem dyniowym
wesoła kuchniamoże się poszczycić własną jego odmianą. Łososie tej firmy są hodowane z troską: karmione karmą obfitującą w składniki pochodzenia oceanicznego, trzymane w zbiornikach zarybionych tylko w 2 %, co daje rybom optymalne warunki do rozwoju. Dzięki takim działaniom łososie tej firmy posiadają o 20% więcej kwasów omega-3 niż inne dostępne na rynku łososie. Ryby nie są również poddawane
Modern Cave GirlRyba z Warzywami Ciągle ryba po grecku a przecież jest tyle dobrych warzyw, dlatego wypróbowałam coś innego, danie wyszło pyszne. Składniki: · 1 kg dowolnego fileta z ryby · Mąka pszenna do obtoczenia · 2 jajka · Sól(...)tymiankiem, papryką. 10. Dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę jeszcze prużymy. 11. Przekładamy warzywa na rybę . 12. Danie gotowe. 13. Smacznego
Kulinarna Chwilatesterka, śmiało stwierdzam, że jest to produkt, w który każdy powinien się wyposażyć. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia extra vergine w sprayu. Nadaje się do smażenia mięsa, ryb, jajek, pieczenia, grillowania i sałatek. Zapobiega przywieraniu potraw. Skład też ma czysty, tylko oliwa z oliwek i gaz pędny. Cena jest adekwatna do jakości produktu(...)śmietaną i gotowe. Proste prawda? Co ważne zawierające mnóstwo Omega-3. Ten składnik jest krytycznie pomijany przez wiele osób, które nie zdają sobie sprawy, że zjedzenie raz na miesiąc ryby nie zapełni zapotrzebowania organizmowi tej witaminy. Wartość odżywcza 1 porcji: 517 kcal B 28 g W 57 g T 20 g Składniki na 2 porcje
zdrowo i aktywnielato i wakacyjne wyjazdy, to również czas pokus i zmniejszonej motywacji. Bo przecież wyjechaliśmy odpocząć. Jak tu nie spróbować lokalnych smakołyków, jak oprzeć się nadmorskim gofrom, lodom i smażonej rybie. I te grille z przyjaciółmi… Pokus jest wiele, motywacja spada, a nasz plan dietetyczny to fiasko. Już wiemy, że sami nie damy rady. I co wtedy? Ktoś od razu(...)też kuszące kremy czekoladowe itd. Bardzo przydatna strona dla każdego. Do tego duża ilość ciekawych artykułów np. „11 najskuteczniejszych ćwiczeń na mięśnie łydek”, „Czy ryby są zdrowe? Których ryb nie jeść?”, „Czy herbata może pomóc w odchudzaniu?”, „Zdrowa otyłość to mit, który może być niebezpieczny”, „Dieta ujemnych kalorii
Słodkie okruszkiSkładniki: dorsz czarny filety od ogona 4 sztuki, przyprawa do ryby 1/2 opakowania, pieprz cytrynowy 1/2 opakowania, mąką pszenna 3/4 szklanki, tarta bułka 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba kiszona kapusta 50 dag, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 1 sztuka średnia, natka pietruszki 2 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki ziemniaki 1 kg, maślanka 1/2 szklanki(...)natka pietruszki 1/2 pęczka Świeże filety od ogona czarnego dorsza opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i zostawić na 15 minut. Każdy filet obtoczyć w mące z tartą bułką, smażyć na bardzo gorącym oleju na rumiano z każdej strony. Kiszoną kapustę pokroić drobniej, wymieszać z cukrem, pieprzem mielonym, cebulą pokrojoną w kostkę, natką pietruszki, olejem
W Mojej Kuchni LubięMarzy mi się, by jeść więcej ryb, ale jak widzę ich ceny, to ochota zaraz mi przechodzi :D Cena dobrej, świeżej ryby jest powalająca. O wszelkich łososiach, dorszach czy leszczach mogę zapomnieć. Wy jednak nie zapominajcie i starajcie się choćby sporadycznie przygotować jakąś rybkę dla swoich domowników. U mnie od jakiegoś czasu pojawiają się te kotleciki i powiem
Kuchnia w czekoladziesłyszałam, że do ryb nie powinno się dodawać pieprzu, ale taki świeżo zmielony aż sam się garnie do tej rybki. Można - ale nie trzeba - dodać odrobinę tłuszczu, aby ryba była bardziej soczysta, ale załóżmy, że to danie to fit wersja. Zawijamy rybę jak cukierka i wsadzamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min. Smacznego
Kuchnia moimi oczamikiedy wróciłam ze szpitala zdecydowanie częściej sięgam po zdrowe rzeczy ograniczając przy tym słodycze! I wiecie co?! Wcale nie jest mi z tym źle! Wręcz przeciwnie! Świeże ryby, delikatne duszone lub grillowe mięso, warzywa na parze, ryż , kasze, pełnoziarniste makarony częściej pojawiają się w mojej lodówce i kuchennych szafkach! Dziś, zainspirowana konkursem Grilluj z Tao Tao przygotowałam(...)mnie jest to specjalny azjatycki grill Tom Yang. Taki grill natłuszczamy niewielką ilością dobrej jakości oliwy. Z boku grillujemy pokrojone w paseczki kolorowe papryki, a u góry nasze ryby oraz kawałki czosnku, które nadają wspaniały aromat. W małych naczyniach podtrzymuję sobie tez ugotowany już ryż w cieple. Podajemy na świeżo i na gorąco! W każdej misce 2 rodzaje ryżu
Ostra na SłodkoSpaghetti z kurkami i krewetkami, hawajski kurczak huli huli, ostra wieprzowina po chińsku i stir fry z indyka i boczniaków, a na koniec ryba z cydrem zapiekana pod kalafiorem – pięć dań, zrobionych w niedzielne popołudnie, kiedy przygotowywaliśmy niedzielny obiad. Który składał się z pięciu dań:) Żeby gotować jedzenie na cały tydzień w jeden dzień trzeba po prostu lubić… zjeść(...)można dodać dowolne grzyby. My użyliśmy naszych ulubionych boczniaków. Piątek: Zapiekanka rybna z cydrem pod kalafiorem Niesamowity przepis na rybną zapiekankę w stylu fish pie, gdzie na spodzie jest ryba, a na wierzchu warstwa ziemniaków, lub, jak u nas, kalafiora. Niezwykłość dania polega na zasmażce, w której duszona jest ryba, a zrobionej na bazie cydru. Coś pysznego. Przepisy na kolejne
Niedzielny kucharz