ryby - 22088 przepisów (strona:297/1473)

Ryba w sosie pomidorowym 72

Pomysł na pyszne podanie fileta z ulubionej ryby. Danie można podawać w towarzystwie ryżu czy dowolnej kaszy. Artykuł Ryba w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Dieta DASH – co to jest? Zasady, efekty, przykładowy jadłospis. 78

niezbędnych witamin i składników mineralnych) Spożywać chudy nabiał – 2-3 porcje dziennie (źródło wapnia niezbędnego do budowy kości i prawidłowego działania układu krążenia) Spożywać chude mięso, zwłaszcza drób, ryby i owoce morza – 2-3 porcje dziennie (źródło białka, witamin z grupy B, żelaza i cynku. Ryby i owoce morza dostarczają też  kwasów tłuszczowych omega(...)chleba pełnoziarnistego z chudą wędliną. 1 średni pomidor. Do picia szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Przekąska Małe jabłko. Obiad Pomidorowa zupa krem z 2 łyżkami makaronu razowego. Pieczona ryba doprawiona ziołami (bez soli!). Kawałek brokuła ugotowanego na parze. Do picia sok z warzyw (szklanka). Podwieczorek: Koktajl przygotowany na bazie kefiru (1 szklanka), kilku truskawek (6-7 sztuk) i łyżki

Słodkie okruszki
Jak ugotować ośmiornicę? 80

wtedy kiedy zamówisz ją gdzieś na mieście, aby wiedzieć czego oczekiwać. Jak czyścimy ośmiornicę? Myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy głowę i wyjmujemy ostry element przypominjący trochę ość u ryby, czyścimy całość dokładnie. Jak gotujemy ośmiornicę? - ośmiornica - woda - 7 listków kafiru (limonki) do kupienia w każdym markecie na dziale kuchnia świata - 2 ząbki czosnku - 2 ziela angielskie - 4 ziarna pieprzu(...)wydłużyć czas gotowania. Ośmiornicę wyjmujemy na sitko. Tak przygotowaną ośmiornicę możesz grillować, dodawać do sałatki, tostów do czego masz tylko ochotę. Niebawem podzielę się przepisem na risotto, jeśli lubisz ryby i owoce morza,  sprawdź również moje przepisy na : -  ŁOSOŚ NA CYTRYNACH! -  MAKARON Z KREWETKAMI I ZIELONYM GROSZKIEM -  KREWETKI W SOSIE KOKOSOWYM Z ORZECHAMI NERKOWCA. ORIENTALNA

SMYKWKUCHNI
delikatny rosołek z karasia... 94

moja młoda włoszczyzna mrożona), pokrojone w kostkę ziemniaki obrane, dodać liść laurowy, ziele angielskie i zagotować.   Następnie na małym ogniu gotować z 25 minut, wyjąć z wywaru kawałki ryby na talerz.   Do wywaru dodać obrane mięsko z kawałków ryby, pieprz czarny mielony, sól czosnkową, posiekany koperek, po zagotowaniu zdjąć od razu z ognia - delikatny, lekki, mało

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem konserwowym 101

wczoraj po sklepie jak ta ostatnia sierota i zastanawiałam się na co mam ochotę. To nie, tamto nie, to też bez sensu. Pomyślałam, że może warto byłoby zjeść jakąś rybę. Stanęło na śledziu. Od paru dni chodzą za mną konkretne smaki, postanowiłam więc połączyć rybę z ogórkami konserwowymi. Kocham ocet, większość z Was pewnie już o tym wie. Na początku(...)dobrze. Cebula? Bezapelacyjnie tak. Koniecznie sparzona. Dla mnie to podstawowy dodatek do każdej sałatki śledziowej. Powiem Wam szczerze, że najbardziej smakuje mi końcówka sałatki, w której została niewielka ilość ryby i dużo tych pierdół, które się dodaje. Najlepiej jak jest dużo cebuli i dużo sosu. Jeżeli chodzi o śmietanę, dodajcie jaką chcecie. Możecie nawet zastąpić ją jogurtem naturalnym. Starajcie

Kardamonovy
Łosoś w sosie chrzanowym – pieczony lub grillowany 63

łosoś! Jednak czasem wystarczy jeden mały błąd, aby wysuszyć tę rybę i totalnie się do niej zrazić. Dziś w mojej kuchni króluje łosoś w sosie chrzanowym z dodatkiem koperku. Przygotujesz go w piekarniku, ale możesz też na grillu lub patelni grillowej. Łosoś dobry na każdą okazję! Ten superszybki i prosty obiad przygotujesz naprawdę błyskawicznie, a miłośnikom ryb szczególnie przypadnie(...)stopni, grzałka góra i dół. Łososia umyj pod zimną wodą i osusz go ręcznikiem papierowym. Możesz go piec w całości albo podzielić fileta na dwie części. Dopraw rybę solą, pieprzem i podlej sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne skrop oliwą i wyłóż łososia. Piecz przez około 25 minut. Uważaj, aby go nie przesuszyć – wtedy będzie niedobry. Przygotuj w tym czasie

Rozdomowiona
TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA 59

przystawkę jedzoną w małych ilościach w towarzystwie cierpkiej limonki i orzeźwiającej mięty. Tatar z łososia jest zatem rześki, z wiodącym posmakiem orzeszkowego oleju sezamowego, który wraz ze słoną nutą ryby w punkt rozpływa się w ustach. Bardzo lubię wędzonego łososia z dymką i chrupiącymi nasionami sezamu, ale na nagrodę tutaj zasługuje jeszcze mięta, przypominając, że z każdą potrawą można(...)eksperymentować. INNE PYSZNE DANIA Z RYBĄ I OWOCAMI MORZA:   KOTLETY SIEKANE Z ŁOSOSIA Z SEZAMEM     ŁOSOŚ TERIYAKI Z SALSĄ Z MANGO     ZUPA RYBNA Z DORSZA Z KREWETKAMI     ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI     PIKANTNO SŁODKIE SZASZŁYKI Z KREWETEK     ZUPA KREWETKOWA Z DYMKĄ I RYŻEM

globuskulinarny
Zupa rybna z mlekiem kokosowym 85

kokosowego, 1 czerwona mięsista papryka, 6 szt. suszonych pomidorów w oleju, 50 g masła, 1 por (ok. 300 g), Sok z 1/2 limonki 1 płaska łyżeczka soli, Pieprz Wykonanie: Rybę płuczemy, kroimy w kawałki, paprykę kroimy w mniejsze kawałki, pomidory kroimy w paseczki, por kroimy w półplasterki (biała i zielona część bez twardych liści). Do rondla dajemy masło, por, mieszamy(...)smażymy 1 minutę, dodajemy paprykę, mieszamy, smażymy 1 minutę, dodajemy, suszone pomidory, mieszamy, dodajemy rybę, wlewamy 0,5 l wody, mieszamy, dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy, aż całe się rozpuści. Dodajemy sok z limonki, sól, szczyptę pieprzu, mieszamy, gotujemy pod przykryciem 10 minut na mniejszym płomieniu. Początkowo, po dodaniu mleczka kokosowego, zupa będzie gładka, ale po dodaniu soku z limonki mleczko

Bułka z Chlebem
Dorsz czarny z warzywami 77

solą i pieprzem. Układamy na papierze do pieczenia w blaszce i skrapiamy sokiem z cytryny. Warzywa kroimy w kostkę (cukinię możemy pokroić w półplasterki) i układamy w blaszce obok ryby. Skrapiamy je oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Rybę wraz z warzywami pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st. C. Smacznego! Artykuł Dorsz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Koreczki z jajkami przepiórczymi 65

przekonana. Tzn. nie chodzi o smak, bo np. koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym pstrągiem wyszły przepyszne. Te z szynką wyszły super, ale jeżeli chodzi o te z rybą, to przepadłam. Zaraz Wam wszystko napiszę. A czemu nie jestem przekonana do publikacji? To zdjęcie… jakieś takie nie moje. Mimo, że moje zdecydowanie. Napstrykałam dużo zdjęć koreczków, ale tylko(...)będziecie się bawili w wycinanie kółek (jak ja), będziecie chcieli sobie po prostu ułatwić życie. Dlatego ilość składników jest orientacyjna. Rodzaje szynek pozostawiam Wam, możecie nawet zmienić rodzaj ryby, serków czy oliwek. Dajcie co lubicie. Polecam Wam jednak z całego serca opcję z wędzonym pstrągiem, ogórkiem i wasabi. Z tej ilości składników wyszło mi 9 koreczków z szynką

Kardamonovy
Jajka faszerowane wędzoną makrelą 75

Niestety tej czynności nie można ominąć i trzeba wykonać ją dokładnie, aby farsz do jajek nie zawierał ostrych niespodzianek. Do tego celu używam małego nożyka i talerzyka, każdy kawałeczek ryby rozgniatam, aby nie została w nim ani jedna ość. Jeśli nie macie suszonych pomidorów lub ich nie lubicie, do farszu dodajcie pokrojony szczypiorek lub ogórek kiszony bez skórki(...)całkowitego wystudzenia. W międzyczasie można zmienić wodę na zimniejszą. Jajka obrać, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Makrelę dokładnie oczyścić z ości. Można zrobić to nożykiem, rozgniatając każdy kawałeczek ryby na talerzyku, aby nie została nawet najmniejsza ość. Do makreli dodać ugotowane żółtka, pokrojone pomidory, majonez lub sos tatarski i rozdrobnić wszystko blenderem. Na koniec doprawić do smaku pieprzem

Kuchcik gotuje
Polecane wino do sushi 81

pić wina. Wręcz przeciwnie, to raczej okazja do eksperymentowania i degustacji. W tej eksplozji egzotycznych smaków brakuje kwasowości wina. Polecane białe wino do sushi Jak przy większości dań z rybą, pierwsze kroki kierujemy ku delikatnym białym winom wytrawnym. Biorąc pod uwagę złożoność smaków sushi, dobrze postawić na proste wina jednoszczepowe. Niezawodny przy złożonych smakach, charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej, jest(...)spodziewać się, że sami Japończycy uważają trawiaste nuty z agrestem za pożądane dopełnienie ich narodowej kuchni. Polecane musujące wino do sushi Wina musujące wspomagają trawienie, co ważne przy surowej rybie i składnikach egzotycznych dla polskiego żołądka. Cytrusowe akcenty pasują do ryby i dają miłą przeciwwagę dla ryżu. Sprawdzi się zarówno klasyczne Prosecco , jak i Sauvignon Blanc w musującej wersji

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Dorsz w pomidorach 89

zrobić aby ryba nie była nudna? Moja propozycja, to dorsz w mocno pomidorowym słodko-kwaśnym sosie. Sos doprawiłam tymiankiem, czerwona cebulą i świeżym tymiankiem-mówię wam zapach obłędny! Do tego danie przygotowuje się naprawdę ekspresowo. Dorsza polecam podać z ugotowanym na sypko ryżem. 500 g fileta z dorsza 400 g pomidorów krojonych z puszki 10 pomidorków koktajlowych 4 połówki suszonych(...)suszone pomidory. Wszystko zeszklić. Następnie na patelnię dodać pomidory z puszki i suszony tymianek, smażyć aż sos zgęstnieje doprawić go solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Rybę posypać solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego przełożyć sos, na sosie ułożyć rybę oraz połówki pomidorków koktajlowych. Zapiekać rybę przez 30 minut. Smacznego

Krylowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania