rusztu są idealną propozycją na posiłek na świeżym powietrzu. Dzisiaj podaję Wam mój przepis na łososia w glazurze z sosu BBQ. Soczysta ryba w pysznym i wyrazistym sosie to musi smakować dobrze! Przygotowując grilla nie możemy zapomnieć o odpowiednich dodatkach np. Ketchupie Kieleckim łagodny extra i Musztardzie(...)łyżki wody -200 g Ketchupu Kieleckiego łagodnego extra -1 łyżka Musztardy Kieleckiej delikatesowej stołowej -1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki -1/3 łyżeczki ostrej papryki -sól, pieprz Przygotowanie --> Z ryby zdejmujemy skórę, płuczemy pod wodą, osuszamy, kroimy na mniejsze części (u mnie 4 kawałki). Rybę polewamy sosem BBQ, odkładamy na godzinę do lodówki. --> Sos BBQ: --> Do garnka wsypujemy cukier, podgrzewamy
Marta Gotujemiłośników szpinaku. Dla miłośników ryby. Dla miłośników pstrąga. Ryba i szpinak to zawsze smaczny duet. ok. 170 g pstrąga bez skóry ok. 100 g szpinaku 1/2 średniej cebuli 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku łyżka sera feta Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy opłukany i osuszony szpinak. Gdy liście zwiędną dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek(...)mieszamy. Rybę wykładamy na blasze do pieczenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy szpinak i ser feta. Zapiekamy ok. 20 minut w 180 st. C porcja ma ok. 360 kcal
KucharzycaPstrąg to ryba, którą przyrządzam najczęściej w moim domu, w końcu Pstrąg to Król rzek Dlatego chcę się Wam podać, swój prosty przepis na pieczonego pstrąga w piekarniku. Jak już z pewnością zauważaliście, moje przepisy nie są skomplikowane, nie dodaje do nich nich wymyślnych składników a mimo wszystko są pyszne i zdrowe. Taki jest i ten przepis PROSTY PRZEPIS(...)PIECZONEGO PSTRĄGA: 2 pstrągi (najlepiej nie za duże) 1 cytryna 2 ząbki czosnku świeży koperek sól i pieprz Pstrąga opłukujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Środek ryby skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem i wkładamy do niego pokrojoną w plasterki cytrynę, posiekany w paski czosnek oraz gałązki świeżego, zielonego koperku. Wierzch pstrąga, również skrapiamy cytryną i doprawiamy solą
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiimniejsze pomarańcze 1 mała puszka kukurydzy (140 g) Ryż gotujemy z dodatkiem soli i soku z ananasa. Rybę smażymy (ja smażę od strony skory, następnie przewracam na druga stronę i ściągam skórę). Pomarańcze dokładnie obieramy, kroimy i dodajemy do ryby. Plastry ananasa kroimy w kostkę, dodajemy do ryby. Dodajemy kukurydzę. Doprawiamy kolendrą mieloną, solą i małą ilością przecieru
KucharzycaRyba zawsze dobry pomysł na obiad. Nie byłabym sobą gdybym znowu coś nie pokombinowała. Zapraszam do wypróbowania. Dorsza umyć i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odłożyć na bok. Jeżeli chcecie ograniczyć kalorie w tym daniu to można upiec dorsza na pierzynce z pora, bez uprzedniego podsmażania. Przygotowanie pora – pora umyć i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać(...)żaroodpornego naczynia. Na górę położyć płaty dorsza, i troszeczkę masełka. Obsypać posiekaną natką pietruszki. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 10-15 minut. Długość pieczenia zależy od grubości ryby. Moja była dosyć cienka
Kuchnia PokoleńPosypujemy suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Z cytryny odkrawamy 4 plasterki. Z reszty wyciskamy sok i skrapiamy nim ryby. Na każdym filecie układamy małe kawałki masła. Blachę z rybą wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200°C z termoobiegiem przez 30 minut. Upieczoną rybę posypujemy świeżym koperkiem. Podajemy z kawałkami cytryn
Qchnia po prostuOdkąd zaczęłam interesować się sztuką kulinarną, zauważyłam, że jednym z bardziej kontrowersyjnych tematów, będących iskrą zapalną pomiędzy kucharzami- autorytetami, jest połączenie ryb i owoców morza z serem. Po której stronie opowiadam się w tej, odwiecznej już niemal, dyskusji? Chyba gdzieś po środku. Z jednej strony, przekonuje mnie argument, że większość owoców morza ma niezwykły, acz delikatny smak(...)wyrazisty, słony ser może go przyćmić. Faktycznie krewetek z parmezanem raczej bym nie połączyła, ale z drugiej strony już taka zapiekanka na przykład... choć jednym ze składników jest ryba, to aż się prosi jakieś serowe wykończenie. Na całe szczęście gatunków sera do wyboru mamy sporo, więc spokojnie można znaleźć taki, który dobrze skomponuje się z daniem, ale go nie zdominuje
Pichceniomaniarocznie dostaję mnóstwo zapytań: „Co przygotować na wigilijny stół?”. Bardzo często powtarza się kwestia jaką rybę przygotować lub jak ją przygotować aby wszystkim smakowała? Karp się przejadł a pomysłu na jego zastąpienie brak. Otóż śpieszę z pomocą. Moim patentem na świąteczną rybkę jest polędwiczka z dorsza w kolorowej panierce. Połączenie białego delikatnego mięsa(...)naprawdę nie trzeba się kurczowo trzymać przepisu, wystarczy połączyć swoje ulubione przyprawy, nasiona czy pestki z bułką tartą i w tej mieszance panierować rybę (tu polecam dorsza) bardzo smaczna i delikatna ryba. Nie wymaga to absolutnie żadnych przygotowań, więc można sobie tą czynność zostawić na ostatnią chwilę
kuron.com.plZastanawiam się jakie ryby pojawią się na Waszych świątecznych stołach. U mnie tra dycją są śle dzie w oleju z ceulką (przepis ---> TUTAJ) oraz ryba po grecku. W tym roku jako #Je dnaZ dwunastu pojawi się ryba, a konkretnie matijas po d jabłeczną pierzynką z orzechami włoskimi. Pyszny :) Skła dniki: 3 płaty matijasa w oleju (u mnie SEKO(...)mieszamy je ze śmietaną i drobno posiekaną cebulką. Solimy i pieprzymy do smaku pierzynkę. Orzechy drobimy i łączymy z jabłkami. Całość przekła damy na talerz, mieszając jabłka z rybą. Smacznego
ChilliJemymarynatę: 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek garść posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka suszonego tymianku (zmiażdżyłam w moździerzu) ¼ łyżeczki pieprzu cytrynowego (idealny do ryby) Składniki sosu: 200 ml jogurtu naturalnego 1 – 2 ząbki czosnku 1 –2 łyżki ulubionego żółtego sera startego na tarce Wykonanie: Najpierw zrobiłam marynatę Wszystkie składniki marynaty(...)większe, to można je przekroić na połówki. Zrobiłam sos Czosnek przecisnęłam przez praskę. W garnuszku wymieszałam jogurt z czosnkiem i dodałam starty ser. Tym sosem polałam przygotowaną do zapiekania rybę z warzywami. Naczynie włożyłam do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Kiedy warzywa się lekko przypiekły, wyjęłam moją zapiekankę i od razu podałam. Podoba się Wam moja zapiekanka? Koniecznie zróbcie
Kuchnia u KrysiCóż moi mili, to chyba znów czas na pycha-rybę? Zdecydowanie! Pamiętajcie, że sekret zazwyczaj tkwi w prostocie. Składniki: filety z karmazyna ugotowany kalafior świeży/mrożony koperek mleko gałka muszkatołowa sól, pieprz brokuły Przygotowanie : Rybę osuszam papierowym ręcznikiem kuchennym,a następnie solę i zostawiam w spokoju na jakieś 15-20 minut. Po czym ponownie osuszam papierowym ręcznikiem. Jestem zdania(...)dobra ryba nie potrzebuje wymyślnych przypraw i grubej panierki, panierki żadnej w sumie. Doprawiam pieprzem i smażę. Taki filecik nie potrzebuje zbyt wiele czasu, w przeciwieństwie do ugotowania surowego brokuła. Oczywiście możecie go zastąpić dowolnym dodatkiem lub surówką, którą lubicie podawać z rybą. Ugotowany wcześniej kalafior lub taki z wczorajszego dnia, jaki akurat miałam przeciskam przez praskę
Karczma Honoriettyrodziny ryb karpiowatych, którą uwielbiam za jej delikatny smak. Do obiadu świetnym dodatkiem są młode ziemniaczki i gęsty sos z selera naciowego, który świetnie komponuje się z rybą. porcja dla 2 osób Składniki: 400 g filetów z amura sól i pieprz do smaku 3 żabki czosnku olej do smażenia sos seler naciowy pęczek kopru(...)sokiem z cytryny i delikatnie doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy śmietanę i na małym ogniu redukujemy sos, aż zgęstnieje, na sam koniec dodajemy posiekany koper i wszystko mieszamy. Rybę umytą i osuszoną doprawiamy solą i pieprzem i nacieramy czosnkiem. Smażymy na oleju razem z czosnkiem na złoty kolor z obu stron. Smacznego
Niezły MłynekOliwa z oliwek (1 łyżka 0 WW, 0,9 WBT), sól, pieprz, zioła prowansalskie Cały posiłek zawiera ok. 1,2 WW i 6,2 WBT. Przygotowanie Rybę umyj pod bieżącą wodą i wysusz ręcznikiem papierowym. Naczynie żaroodporne natłuść oliwą z oliwek. Rybę dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na tołpydze ułóż plastry pomidora oraz opcjonalnie plasterki papryczki chilli. Tak przygotowaną(...)rybę przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. Po tym czasie ściągnij folię i piecz jeszcze przez około 10-15 minut. Aby przepis był bardziej przyjazny dla cukrzyków dodałem do niego przeliczone wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe. Pomogli mi w tym specjaliści z Diabdis, którzy na co dzień zajmują się fachową
Programista w kuchnirozpuszczą. Dodać koperek, natkę pietruszki i wylać na roladki z ryby. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 15 minut. Podawać z ziemniakami, makaronem lub chlebkiem. Ryba jest delikatna i pyszna, polecam
Kuchnia PokoleńFish and chips, czyli SMAŻONA RYBA Z FRYTKAMI z sosem... Artykuł Smażona ryba z frytkami pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE