ryby - 22566 przepisów (strona:283/1505)

Ryba po japońsku 145

Ryba po japońsku to jedna z moich ulubionych rybek z farszem, tuż obok słynnej ryby po grecku. Świetnie się sprawdza na wszelkiego rodzaju imprezach oraz jako danie na święta. Gorąco polecam wypróbować mój przepis na rybę po japońsku. The post Ryba po japońsku appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Aromatyczny pstrąg smażony 109

ulubione dodatki i obiad w kilka minut gotowy. Składniki: 2 pstrągi 1 średnia cytryna łyżka posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku mąka pszenna masło klarowane sól, pieprz biały Wykonanie: Rybę oczyścić, umyć i osuszyć. Połowę cytryny pokroić w cztery plasterki. Czosnek i pietruszkę posiekać i razem wymieszać. Rybę oprószyć w środku i z wierzchu solą i pieprzem, a z zewnątrz(...)dodatkowo skropić jeszcze cytryną. Następnie nafaszerować pietruszką i włożyć po 2 plasterki cytryny. Na patelni rozgrzać masło. Rybę obtaczamy w mące i smażymy z obydwu stron  na złoty kolor. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Zapiekanka rybna z ziemniakami i tymiankiem 77

Dzisiaj ryba w innym wydaniu. Zapraszam na pyszną zapiekankę rybną z ziemniakami i tymiankiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka rybna z ziemniakami i tymiankiem Składniki 500 g filetów rybnych (np. dorsz) 5 średnich ziemniaków 200 g pieczarek 2 łyżki mąki 100 ml śmietany 22% 20 dag sera żółtego sól pieprz łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej tymianek Instrukcje Rybę solimy, oprószamy(...)się zrumieni. Pieczarki kroimy na dowolne kawałki i obsmażamy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, około 15 minut. Kroimy w plastry 0,5 cm. W naczyniu do zapiekania układamy rybę, na niej warstwę ziemniaków i pieczarek. Całość posypujemy świeżym lub suszonym tymiankiem. Śmietanę mieszamy z odrobiną wody i łyżeczką mąki, polewamy zapiekankę. Ser ścieramy na grubej tarce i posypujemy zapiekankę. Zapiekamy

To co lubię - gotuję i polecam
Karp gotowany w śmietanie – przepis 95

potraw, bez których Boże Narodzenie mogłoby się nie udać. Dziś przepis na cudownego karpia gotowanego w śmietanie, z cebulą i natką pietruszki. Zdrowa i pyszna potrawa, która przedstawia tę rybę w nieco innych smakach. Składniki: 1kg karpia (trochę więcej jeśli kupujesz całą rybę) 3 cebule, 6 łyżek masła, 2 szklanki śmietanki, 2 płaskie łyżki mąki, natka pietruszki (lub koperek), sól(...)jakiś czas. Z dwóch płaskich łyżek mąki i trzech łyżek masła przygotuj złotą zasmażkę. Rozmieszaj ją z częścią schłodzonego sosy śmietanowego, który powstał podczas gotowania i dodaj do ryby. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Rybę wyłóż na półmisek i polej sosem. Smacznego! Artykuł Karp gotowany w śmietanie – przepis pochodzi z serwisu PrzeSmacznie.pl

Przesmacznie
Pstrąg pieczony 89

Prosty i skutecznie smaczny sposób przygotowania ryby.  -- Świeżą rybę myjemy w zimnej wodzie, nożem czyścimy łuski, potem nacinamy podbrzusze,  usuwamy wnętrzności, znowu  płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierem kuchennym. Do miseczki nalewamy pół szklanki oleju i dwie łyżki octu, dodajemy szczyptę soli, dwa ząbki czosnku, 5-10 ziaren świeżo rozgniecionego pieprzu, po wymieszaniu smarujemy całą(...)rybę. ***opcjonalnie oliva i sok wyciśnięty z połowy lub z całej cytryny i jakieś zioło np. tymianek. -- Po przyprawieniu rybę chowamy na 30 min. do lodówki-zawiniętą w folię spożywczą.  Następnie wstawiamy do nagrzanego na 220 st.C piekarnika i pieczemy 20-25 min. Serwujemy na ciepło 3-5 min. po wyjęciu. Smacznego

chleba naszego
Ryba po grecku 188

Klasyczny i prosty przepis na rybę po grecku którą można serwować na ciepło i na zimno. Sprawdzony przepis który zawsze domownikom jak i gościom smakuje. Filety  rybne mogą być usmażona w klasycznej panierce lub w cieście albo po prostu obtoczona w mące.   Przygotowywana na różne okazje a nawet i bez okazji :) Obowiązkowo  u nas w menu(...)święta Bożego Narodzenia. 600 gramów dowolnych filetów z ryby u mnie miruna lub dorsz 2 marchewki 1 spora pietruszka korzeń pół małego selera 2 średnie cebule ok. 50 gramów przecieru pomidorowego sól pieprz 3/4 kulki ziela angielskiego 2/3 liście laurowe szczypta cukru sok z cytryny olej do smażenia  Mąka i bułka tarta, jajko do panierowania. Filety myjemy, osuszamy

Andzia Pichci
Tilapia z patelni z chilli i limonką 134

patelni , jest bardzo szybkim rozwiązaniem obiadowym Smaczna ryba , dość chuda , cudownie podkreślona słodkawym chili i lekko kwaśną limonką . Takie proste przepisy są zazwyczaj najlepsze . Rybka , obojętnie jaka powinna gościć w naszych jadłospisach chociaż raz w tygodniu . Serwowana z surówką z młodej kapusty i młodymi ziemniakami lub frytkami . Moja rodzinka w większości uwielbia ryby , a w mniejszości cóż z większym

Ogrodnik w podróży
Dorsz pod orzechowo – pietruszkową kruszonką z kolorową salsą 155

pietruszki, orzeszków ziemnych i orzeźwiającej limonki to ciekawy pomysł na podanie klasycznej ryby w nowatorskiej odsłonie. Składniki: 800g fileta z dorsza olej rzepakowy do wysmarowania naczynia Marynata do ryby: 30ml soku z cytryny 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 2 łyżki oleju rzepakowego sól morska pieprz cytrynowy Kruszonka orzechowo- pietruszkowa: 50g orzechów ziemnych niesolonych 30g natki z pietruszki(...)wyłożyć na każdy kawałek fileta z dorsza. 4. Filety dorsza z kruszonką przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut. Rybę podawać na salsie z ryżem

Szalona Kuchnia Eweliny
Chrupiący dorsz z płatkami papryki 119

Chrupiący dorsz z płatkami papryki Smażona ryba , to najbezpieczniejszy sposób na piątkowy obiad . Propozycja chrupiącego dorsza z płatkami papryki jest naprawdę obiecująca i warto się na nią skusić . Taka ryba ma tylko dwie wady , pierwsza taka ,że szybko znika Druga taka, że niestety płatki papryki , które wystają z panierki lubią się zrobić czarne co nie wygląda zbyt ładnie . Na szczęście(...)smak jest wyborny . Polecam , szybkie , wegetariańskie i smaczne danie Składniki na 4 osoby : 4 filety z dorsza , bez skóry ( może też być inna ryba ) 1,5 łyżeczki ostrych lub łagodnych , suszonych płatków papryki ( my lubimy ostre , ale łagodne też są smaczne ) 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego sól selerowa i pieprz cytrynowy do smaku 2 jajka

Ogrodnik w podróży
MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 136

Ryba nie musi być nudna! Oto prosty przepis jak zwykłą rybkę zamienić w wyjątkowy obiad. Wystarczy zanurzyć ją w cieście naleśnikowym, obsypać płatkami migdałowymi i usmażyć na głębokim oleju. Palce lizać! Pyszne, chrupiące ciasto naleśnikowe z płatkami migdałowymi, a w środku soczysta i delikatna ryba. Ważne jest to, aby ryba była świeża, a nie mrożona. Ja dostałam świeże filety(...)filetów z mintaja świeżych (bez skóry) 1 jajko 3/4 szklanki wody mineralnej gazowane 1 szklanka mąki pszennej 100 g płatków migdałowych sól, pieprz ok. 3/4 szklanki oleju rzepakowego Wykonanie: Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Większe filety kroimy na pół. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. W misce mieszamy

Kuchnia MagdaLeny
Domowa pasta z wędzonej makreli na kanapki [PRZEPIS] 175

pasty niektórzy dodają też twaróg lub jajka albo jedno i drugie. Naszym zdaniem jednak najlepsza jest, gdy składa się głównie z ryby. Spróbujcie też: Co zrobić z wędzonej ryby? Spróbujcie tej pysznej sałatki z cieciorką. PRZEPIS Ta pasta z makreli was zaskoczy. Nietypowe składniki, super smak. PRZEPIS Artykuł Domowa pasta z wędzonej makreli na kanapki [PRZEPIS] pochodzi

Kulinarna Polska
Pulpety rybne. Przepis krok po kroku. 136

mielenia. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na dwóch łyżkach oleju roślinnego do uzyskania rumianego koloru. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, przełóż do zmielonej ryby. Dodaj pozostałe składniki podsmażoną cebulę, skórkę otartą z połowy cytryny, bułkę tartą, jajko, posiekany koperek, dopraw solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy(...)pachnące skórką cytrynową i koperkiem.   Piątkowe danie idealne   Do przygotowania tego dania użyłem filetów z dorsza i łososia ale możecie użyć dowolnej ryby. Warto zwrócić uwagę, aby jeden z gatunku był nieco tłustszy. Przy daniach przygotowywanych na parze lub gotowanych sprawia to, że potrawa nie będzie wysuszona. Jako

kuron.com.pl
Ryba w zalewie octowej 143

odpowieni moment żeby trafić na stół. Fajna propozycja dla wszystkich, którzy nie lubią robić na wszystkiego na ostatni moment. Rybę można, a nawet trzeba przygotować wcześniej. Najlepiej przygotować ją co najmniej dwa dni wcześniej. ok. 1 kg filetów ryby

Polska Zupa
Tołpyga pieczona w piekarniku z pomidorami 123

Oliwa z oliwek (1 łyżka 0 WW, 0,9 WBT), sól, pieprz, zioła prowansalskie Cały posiłek zawiera ok. 1,2 WW i 6,2 WBT. Przygotowanie Rybę umyj pod bieżącą wodą i wysusz ręcznikiem papierowym. Naczynie żaroodporne natłuść oliwą z oliwek. Rybę dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na tołpydze ułóż plastry pomidora oraz opcjonalnie plasterki papryczki chilli. Tak przygotowaną(...)rybę przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. Po tym czasie ściągnij folię i piecz jeszcze przez około 10-15 minut. Aby przepis był bardziej przyjazny dla cukrzyków dodałem do niego przeliczone wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe. Pomogli mi w tym specjaliści z Diabdis, którzy na co dzień zajmują się fachową

Programista w kuchni