ryby - 22566 przepisów (strona:283/1505)

PASTA Z MAKRELI 124

Dlaczego tak jest, że dzieci bardzo ciężko przekonać do jedzenia ryb. Przynajmniej moje dziecko. Szukałam wielu rozwiązań aby przemycić w diecie mojego dziecka wędzone ryby i sukces udało się. Propozycje świetna na śniadanie jak i kolację. Najlepiej smakuje na świeżym pieczywie. SKŁADNIKI: 1 wędzona makrela 1/2 cebuli 2 jajka ugotowane na twardo 2-3 kiszone ogórki odrobina oliwy(...)zrobić: Z makreli wydobyć to co najlepsze - mięso oddzielić od skóry i ości, przełożyć do miski i rozdrobnić. Cebulę, jajka i ogórki pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby. Doprawić oliwą, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną pastę nakładać na świeże pieczywo. Jeśli nie mamy pod ręką wędzonej makreli równie dobrą pastę możemy zrobić z makreli

Kuchnia w opałach
Pieczony labraks z imbirem i czosnkiem 229

Labraks jest rybą chudą, ale za to bardzo sytą – spokojnie jeden filet wystarcza dla 1 osoby. Fakt, by nie zabić jej smaku nie należy stosować zbyt wielu przypraw – w tym przepisie jest ich dużo i rzeczywiście łatwo jest przedobrzyć. Nam tak przygotowana bardzo pasowała, ale takie nasze kubki smakowe:) Pozdrawiam i smacznego! Kategoria: Dania wegetariańskie , Ryby

kuchcikownia
Jedz kapustę kiszoną-na zdrowie! Surówka z kiszonej kapusty 257

rybami na talerzu,nie jest najszcześliwsze dla wszystkich. Kapusta uniemożliwia bowiem przyswojenie jodu z ryb morskich,także osoby z niedoczynnością tarczycy powinny z niej zrezygnować jedząc ryby. Czy wiecie,że kiszoną kapustą możemy się delektować dzięki Chinczykom.To ich  "wynalazek".A Niemcy przenieśli ich patent do Europy.Kapusta kiszona urozmaica i wzbogaca nasze menu w prozdrowotne składniki ,dlatego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zdrowe i dietetyczne kotlety rybne z natką pietruszki :) 209

Kotlety rybne są świetną alternatywną dla zwykłych rybnych filetów, które to zazwyczaj goszczą, jak w ogóle goszczą na naszych stołach. Ryby jada się rzadko, zazwyczaj powszechny obiad składa się z ziemniaków, mięsa i może odrobiny surówki. A szkoda :( Rybka powinna znaleźć się w naszym menu przynajmniej raz w tygodniu- i nie mówię(...)pandze czy rybnych paluszkach - chociaż z jednej strony lepsze to niż nic D Fajnie by było, gdyby po obróbce nie przypominała kotleta schabowego :D Wtedy wychodzi więcej panierki aniżeli ryby w środku :D Takie kotleciki są dobrym rozwiązaniem zarówno dla osób dorosłych jak i dzieci. Nie zawierają ości, a dobrze przyprawione przyćmią dominujący zapach i smak ryby

Zdrowie na języku :P
Pieczony dorsz z warzywami :) 168

Szybki, bardzo prosty i smaczny pomysł na obiad :) A do tego jaki zdrowy! Ponad to, dorsz zaliczany jest do ryb niskokalorycznych , a więc na diecie wskazany jest jak najbardziej, ale nie tylko! Jest źródłem białka, kwasów omega-3, cennych witamin z grupy B, witamin A, E, PP, selenu. Ryba wychodzi soczysta, nie sucha, po prostu pycha(...)Składniki: dorsz świeży 250 g mrożonej mieszanki warzyw 1 łyżka oleju z awokado przyprawy: sól himalajska , pieprz czarny, pieprz cayenne, curry , zioła prowansalskie   Przygotowanie: Rybę oczyść. Następnie przypraw. Włóż do naczynia żaroodpornego. Obok ryby ułóż warzywa. Wszystko polej łyżką oleju.  Zapiekaj przez 40 minut w nagrzanym na 180*C piekarniku

Zdrowie na języku :P
Łosoś ze szparagami w sosie holenderskim 207

Jeśli miałabym wskazać ulubioną rybę, zdecydowanie byłby to łosoś. Pieczony, smażony, wędzony. Na drugim miejscu byłby dorsz. Ryby powinniśmy jeść dwa razy w tygodniu. Tyle z teorii dietetyków. Ile razy jemy? Zdecydowanie za rzadko, zdecydowanie za mało. Łosoś to bogactwo minerałów i witamin, a przede wszystkim najzdrowszych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3. Obiecuję sobie, że ryb będzie więcej

bistro mama
Kwiecień z Sophie Dahl - szybka makrela 201

chcemy sobie sprawić przyjemność czymś smakowitym bez wielkiego wysiłku. Chrupka skórka ryby, chrupkie podsmażone kapary i garść świeżego, soczystego szpinaku. Polecam! Składniki: filety z makreli miód do posmarowania ryby kapary oliwa świeży szpinak 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka białego octu winnego 1 czubata łyżeczka chrzanu ze słoika (u Sophie świeży) 2 czubate łyżki śmietany 18% sól i pieprz(...)Sposób przygotowania: Rybę posmarować z obu strony miodem, ułożyć w blasze do pieczenia i piec 10 minut w temperaturze 200 stopni na środkowej półce. Kapary podsmażyć na oliwie aż będą złociste i chrupkie. Połączyć oliwę, ocet, chrzan i śmietanę. Doprawić do smaku.  Na talerzu położyć umyte liście szpinaku, rybę, posypać kaparami i podać z dressingiem. To wszystko. Gotowe

W kuchni wieczorem
Liebster Blog Award 147

bloga, prowadzenie zaczęłam właściwie od 1 stycznia 2014r. 2. Twój ulubiony blog to ? - *Jest bardzo wiele dobrych blogów, ale takiego naj… nie mam. 3. Jakie masz ulubione danie? - *Smażone ryby. 4. Co Cię inspiruje na co dzień? – *W pewnym stopniu… pogoda, a naprawdę inspirację staram się czerpać ze wszystkiego. 5. Ile czasu dziennie poświęcasz na prowadzenie bloga(...)pierwsza i każda kolejna.:) Poniżej pytania od Autorki Słodkiej Strony i moje odpowiedzi: 1. Jakie było Twoje pierwsze udane danie/deser? - Faworki. 2. Jakie danie obiadowe jest Twoim ulubionym? - Smażona ryba z frytkami. 3. Który deser najbardziej lubisz?- Z mrożoną cytryną. 4. Jaki jest Twój ulubiony produkt z którego często korzystasz w kuchni?- Olej kokosowy i mleko kokosowe. 5. Jaki jest

mojewypiekiinietylko
Okoń nilowy w jarzynach z płatkami paprykowymi 209

Zamiast duszonych warzyw-gotowane , a charakterku rybie nadają płatki paprykowe. Ryba z tych bardzo delikatnych- okoń nilowy. Doprawiłam za to na pikantnie . Do smażenia ryby użyłam oleju kokosowego. Taka niby ryba po grecku ale inna.Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Karp w galarecie 160

minut. Po tym czasie wyławiamy z wywaru głowę i ogon i wkładamy dzwonki ryby. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut minut. Następnie delikatnie wyjmujemy rybę cedzakiem i układamy ją na półmisku. Wywar odcedzamy. Marchewkę kroimy w plasterki i układamy na rybie.  Doprawiamy wg smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.   Po odmierzeniu wywaru(...)powinno nam go zostać około 1,5 litra. W gorącym wywarze dokładnie rozpuszczamy żelatynę i zalewamy nim rybę. Odstawiamy do ostygnięcia. Nastepnie wkładamy do lodówki na całą noc.  gotujemy wywar karp w galarecie

Bon Appetit Małgorzaty
Karp we włoszczyźnie 196

zrobiłam zdjęcia do drugiej publikacji "Opolskie Smaki" W tym wydaniu tym razem  typowe śląskie potrawy wigilijne. "Okolice Niemodlina to kraina stawów.. Niewątpliwie miejsce unikatowe, gdzie najważniejszą rybą w odłowach zostaje do dnia dzisiejszego karp".Tradycja jedzenia karpia przywędrowała do nas z dalekich Chin za panowania Bolesława Krzywoustego. W Chinach uznawany jest za symbol szczęścia. My też zachowujemy łuskę(...)łyżka oleju Karpia nacinamy w dzwonka. Przyprawy tłuczemy w moździerzu, a następnie nacieramy nimi każde dzwonko ryby. Odstawiamy do lodówki na ok. 6- 8 godzin. Warzywa kroimy w talarki, podsmażamy na oleju. Przygotowane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na dnie układamy połowę warzyw, następnie rybę oraz pozostałe warzywa. Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180°C .  można

Bon Appetit Małgorzaty
Gravlax w burakach czyli łosoś po szwedzku 211

oczyścić łososia ze wszystkich dodatków. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę ułożyć na desce, skórą w dół i za pomocą ostrego, długiego noża, zaczynając od ogona, odciąć mięso od skóry. Tutaj można zobaczyć jak to zrobić. Z łososia odciąć cienkie plastry, ułożyć na talerzu. Resztę ryby zawinąć w folię i schować do lodówki, można przechowywać do 2 tygodni

Stare Gary
Zupa ryżowa z dorszem 131

Zagotować. Kiedy bulion zacznie wrzeć, dosypać ryż oraz listek laurowy i ziele. Gotować do miękkości ryżu. W międzyczasie wyczyścić filet z dorsza, pokroić w kostkę (tylko nie drobno, bo ryba się rozpadnie) i 2-3 minuty przed końcem czasu gotowania się zupy wrzucić rybę. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz papryczką chili. Posypać koprem. Smacznego! * w przypadku tej zupy nie polecam(...)wywaru mięsnego- ryba i mięso trochę się tu 'kłóci' :) Można też zrobić na samej wodzie (z wymienionymi warzywami, oczywiście), ale warzywa z ryżem gotowane dodatkowo na bulionie są bardziej aromatyczne, przez co zupa jest smaczniejsza

Kraina Miodem Płynąca
Turbot z lubczykowo-melisowym pesto 177

kg.Ze wzgledu na smak i konsystencje jest jedna z najbardziej cenionych ryb w Europie.Rarytasem jest dlatego,gdyz nie plywa w lawicach,tylko stanowi polow uboczny podczas polowu innych ryb. Dzisiaj przygotowalam turbota z pesto lubczykowo-melisowym jako ,ze tych ziol mam w ogrodzie w brod.Jesli nie macie dostepu do swiezych ziol,ani znajomych z ogrodem,spokojnie mozecie zrobic(...)kuchni prawdziwe smakowitosci.Warto wiec wykazac sie fantazja i tworzyc wlasne przepisy.Mam nadzieje,ze moj bedzie dla Was  inspiracja. Skladniki: 1 turbot ok.80 dkg (lub kazda inna biala ryba) 2 garscie lubczyku 2 garscie melisy cytrynowej 2 zabki czosnku 50 g orzechow wloskich 4 -5 lyzek oliwy lub dobrego oleju rzepakowego cytryna,sol Wykonanie: Rybe umyc,osuszycSkropic sokiem z cytryna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania