Jedno z lepszych dań z ryby.Sos kremowy ,lekka ,jędrna ryba czego trzeba więcej do skosztowania przepysznego obiadu , a ryba ma tylko 210 kcal. 25 dag.dorsza 25 dag.szpinaku Na wywar jarzynowy : ***************************** 2 marchewki 1 łodyga selera 1 gałązka tymianku ( może byc suszony) natka pietruszki 2 liście laurowe 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka ziaren kolendry sól 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)łyżki mleka ********************************************* Warzywa oczyścić, umyć , włożyć liście laurowe i inne przyprawy zalać wodą ,ugotować , przecedzić .Rybę umyć , podzielić na porcje , włożyć do wywaru, zagotować ,zmniejszyć gaz , gotować , aż ryba będzie miękka , wyjąć ją i osączyć .Ugotować szpinak we wrzątku , posolić , zagęścić mąką ziemniaczaną z mlekiem , położyć na talerzu .Ułożyć rybę , posypać natką pietruszki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkilubi rybę po grecku? Ja lubię. Bardzo. Problem w tym, że zanim trafi na talerz, trochę trzeba się koło niej "nachodzić". Tradycyjny przepis na rybę po grecku znajdziecie W TYM MIEJSCU Ja dziś podaję tę rybę w nieco innej formie. W formie szybszej. Składniki ryba po grecku SEKO z serii JEDYNE TAKIE sałata zielona rzodkiewka pomidor koperek(...)olej z ostropestu tłoczony na zimno WOJ-LEN sól morska do smaku Na półmisek rozłóż poszarpane liście sałaty. Posyp koperkiem. Dodaj rybę po grecku wcześniej schłodzoną w lodówce. Rzodkiewkę i pomidora. Dosmacz solą i olejem z ostropestu. Sałatka gotowa. Błyskawicznie. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnigotowaniu, zwłaszcza fanom burgerów. Cena: 11,90 zł Gdzie kupić: www.garneczki.pl Ruszt do grillowania ryb BROIL KING Obowiązkowy przyrząd grillowy dla jaroszy. Pra36 proc. Polaków lubi grillowane ryby. Pięciopozycyjna, odczepiana rączka zapewni komfort w czasie przygotowania ryb. Rusz można swobodnie obracać, a dzięki zaciskowi jedzenie nie wypadnie. Z jego pomocą przygotujemy także warzywa i mięso. Cena
My Chcemy JeśćRyba dotarła do nas wprost znad morza. Świeżo łowiona, pysznie wędzona. Gdy mieszka się w mieście, które od morza jest wyjątkowo daleko, takie rarytasy traktuje się z namaszczeniem, bo smak świeżej, morskiej ryby jest obłędny, nieporównywalny z kupnymi w sklepach, czy o zgrozo w marketach. Do tego buraczki od rodzimych rolników, co to niekoniecznie opryski robią i można smacznie(...)zdrowo zjeść. Jak połączyć w jedno szpinak, buraki i rybę wędzoną? Dla mnie idealnym łącznikiem jest właśnie tarta, którą uwielbiam robić. Mam jeden, sprawdzony, idealny przepis na spód tarty i jestem mu wierna. Składniki na ciasto 250 g mąki pszennej 130 g zimnego masła 2 żółtka łyżeczka soli 2 łyżki lodowatej wody Wykonanie ciasta: Mąkę, masło, żółtko i sól wyrobić
gutfutdzisiejszy obiad polecam pyszną rybę z zasmażanymi warzywami. Potrawa jest szybka do przygotowania. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 3 płaty mintaja świeżego lub mrożonego, 2 jajka, 2,5 szklanki bułki tartej, 1/2 słoika zasmażanych warzyw ORZECH , sól, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Rybę myję i osuszam (zamrożoną wcześniej rozmrażam). Rybę kroję na mniejsze kawałki. Oprószam solą. Kawałki mintaja zanurzam(...)rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Rybę smażę z dwóch stron na rumiano na rozgrzanym oleju. 2. Warzywa przekładam do garnka i podgrzewam. Wykładam na talerz. Na wierzchu układam rybę i podaję. Do przygotowania potrawy wykorzystałam zasmażane warzywa , które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Warzywa ORZECH to doskonały dodatek do wielu potraw. Można je podawać zarówno
Tradycyjna kuchnia KasiBurgery można przygotować z rożnego rodzaju mięsa, ryb, a nawet znane są burgery wegetariańskie składające się na przykład ze zmielonych roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca lub fasola. Burger(...)innego, jak rodzaj kotleta z mielonego lub siekanego mięsa uformowanego w kształcie płaskiego placka. Zapraszam więc do siekania, mielenia… na rybne burgery z czosnkiem niedźwiedzim. Składniki: - 1 kg świeżej ryby (dorsz, mintaj) - 1 czerstwa bułka - ok. ½ szklanki mleka (do namoczenia bułki) - 2 jajka - 1 cebula - 1 łyżeczka nasion – kolendra, kminek i gorczyca – uprażonych i roztartych w moździerzu
mojewypiekiinietylkooleju łyżka soku z cytryny lub limonki łyżka mąki 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy sól, pieprz ognista mieszanka przypraw w młynku (niekoniecznie) 2 woreczki ryżu szczypior do posypania Rybę rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć odrobiną soli i pieprzu, skopić sokiem z cytryny. Na rozgrzanym oleju przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z curry i kurkumą. Dodać posiekany czosnek(...)chwili oprószyć mąką. Zamieszać i wlać 1 szklankę wody. Podgrzewać ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojoną w większe kawałki rybę, dusić ok 10 minut. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Podawać z rybą, posypane posiekanym szczypiorem
Smakołyki Asicałe życie, i to jest bardzo fajne. Dlatego poczytałam, poszukałam, poszperałam na polskich i zagranicznych kulinarnych portalach i znalazłam przyprawy, które idealnie pasują do określonego rodzaju mięs i ryb. Większość wsparcia uzyskałam z książki Michela Morana. Mam nadzieję, że ze smakiem będziecie tu wracać. Jeśli macie swoje sugestie, opinie bądź pomysły to piszcie śmiało. Poniżej zestawiłam rodzaje mięs(...)estragon, goździki, koper, liść laurowy, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie Dziczyzna - curry, czosnek, estragon, gorczyca, jałowiec, kminek, kolendra, liść laurowy, pieprz, szałwia, tymianek, ziele angielskie. Ryby: Karp - chrzan, gałka muszkatołowa, koper, koper włoski, papryka, pieprz, natka pietruszki, tymianek Łosoś - bazylia, chrzan, cytryna, gorczyca, koper, pieprz, natka pietruszki, szałwia, tymianek Ryby morskie gotowane - bazylia, chrzan
Zasmakuj KuchniJakiś czas temu podawałam przepis na domowy paprykarz szczeciński z wędzoną rybą . Tym razem paprykarz, w którym zamiast ryby wędzonej użyłam świeżego (choć w sumie mrożonego) dorsza. Według mnie mimo wszystko lepszy jest paprykarz w pierwszej wersji czyli z mrożoną makrelą, ale ten też jest bardzo dobry. Tym razem jeszcze gorący paprykarz włożyłam do czystych i suchych słoików, które(...)ognia, owinąć ścierką i włożyć pod koc, poduszki lub kołdrę na około 30 minut. Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Z ryby usunąć ości, pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na oleju. Mięso rozdrobnić, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać warzywa, liście laurowe i smażyć jeszcze przez
Mama GotujeCURRY Z RYBY Proste danie rybne zainspirowane kuchnią azjatycką dla miłośników pikantnych smaków. 4 porcje Przygotowanie: 25 min. Gotowanie: 20 min. Składniki: 4 filety białej ryby (np. dorsza) 2 czerwone cebule 2 pomidory 1 czerwona papryczka chili 2 cm świeżego korzenia imbiru 2 łodygi trawy cytrynowej (opcjonalnie) Garść kiełków sojowych (opcjonalnie) 30 cl mleczka kokosowego(...)obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój drobno. Na głęboką patelnię wlej bulion drobiowy, dodaj pomidory. Duś przez 10 minut. Domieszaj mleczko kokosowe, trawę cytrynową i papryczkę. Pokrój rybę na kawałki i połącz z resztą składników. Smaż przez około pięć minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj kiełki sojowe i mieloną paprykę. Wymieszaj delikatnie, smażąc jeszcze przez
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaLubicie ryby? My bardzo, pod każdą postacią, marynowane, smażone, wędzone, na parze, pieczone.... Tym razem podzielę się z Wami przepisem, na pysznego pstrąga pieczonego w piekarniku, z masłem i koperkiem. Użyjcie prawdziwego masła, pstrąg i masło to duet idealny:) 2 pstrągi(...)tęczowe świeże polecam z KLIK sok z cytryny pieprz cytrynowy sól masło KLIK koperek Pstrągi ( moje były wypatroszone, mąż tylko usunął oczka) oczyszczam z łusek, myję dokładnie i osuszam. Ryby układam na folii aluminiowej ( matową stroną na zewnątrz) Nacinam skórę, skrapiam sokiem z cytryny. Następnie nacieram solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiam na 10 minut,(ryba szybko ”łapie
Takie tam pichceniekolejne szybkie danie. Może być ono częścią drugiego dania lub samodzielną kolacją. Oczywiście w jednej i drugiej wersji warto dodać sałatkę bądź surówkę, która Wam smakuje :-) A dlaczego ryba? Bo bardzo je lubię, chociaż stanowczo za rzadko przygotowuję :-( Do tego są zdrowe :-) No i oczywiście najlepiej zrobicie jeśli wybierzecie rybę bez tego całego lodu pod nazwą "glazura". Dzięki temu ryba(...)rozleci Wam się podczas rozmrażania i smażenia... SKŁADNIKI Filet z dorsza (ze skórą) sól, pieprz olej do smażenia rozmaryn Rybę myjemy o dzielimy na mniejsze kawałki, myjemy, osuszamy, a następnie posypujemy solą i pieprzem. Olej mocno rozgrzewamy na patelni, a następnie układamy kawałki fileta i gałązki rozmarynu. Rybę smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony, po czym
Czary - gary w kuchnimatjes’! Jest matias , czyli śledź dziewiczy , zwany też ‘rybą młodocianą’– śledź przed pierwszym tarłem. W Bałtyku śledzie matiasy to te które mają do 2-3 lat (młode a i tak ogromne). Śledzie oceaniczne dojrzałość płciową osiągają w wieku 5-8 lat. A jak nikt ich po drodze nie odłowi – te ryby pożyją sobie spokojnie nawet(...)słone, wodę i mleko należy po 10-12 godzinach wymienić na nową. Zalewamy śledzie mlekiem z wodą, odkładamy na noc do lodówki. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Na drugi dzień szykujemy wszystkie składniki, litrowy słoik i składamy wszystko do kupy. Śledzie kroimy w poprzek w centymetrowe paski. Cebulę obieramy, kroimy w plasterki. Marchewkę cienko obieramy
Karo in the Kitchendelikatne nuty przypraw, dzięki częściowemu fermentowaniu w dębowych beczkach. Lekko kwasowe, dobrze komponuje się z przystawkami, czy lekkimi daniami. Odpowiednie na niezobowiązującą kolację. Odpowiednie do przystawek, zupy cebulowej, grillowanych ryb i delikatnych mięs. Ironstone Reserva Chardonnay (83,0 zł) Klasyczne kalifornijskie białe wytrawne chardonnay, o jasno słomianym kolorze. Tym razem, wino w wersji beczkowanej, co dodaje mu ciekawych aromatów(...)Główne nuty zapachowe to owoce tropikalne, dojrzałe jabłka i melon, a także karmel, masło i wanilia. Pełne, o długim smaku i idealnie wyważone. Dobrze komponuje się z białym mięsem, rybami, warzywami, sałatkami, a także makaronami z ciężkimi, śmietanowymi sosami. Niestety, czego się zresztą spodziewaliśmy, wina niezbyt zagrały z sałatką i makaronem. Zabijały je, a może to dania były zbyt
królestwo garów