ryby - 22566 przepisów (strona:280/1505)

Smażony sandacz na maśle ze szpinakiem 101

Masło do smażenia           Przygotowanie ryby Filetujemy sprawionego i  oczyszczonego sandacza.     Następnie rybę należy posypać solą i pieprzem(najlepiej białym), a następnie skropić sokiem z cytryny. Tak sprawioną rybę odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Przygotowanie sosu Myjemy szpinak (najlepiej użyć świeżego) i przesmażamy go na patelni na 4 łyżkach rozgrzanej(...)patelni rozpuścić dwie łyżki masła z dwiema łyżkami oliwy, odczekać, aż będzie bardo gorąca, uważając przy tym, żeby nie spalić masła (dodatek oliwy podnosi temperaturę dymienia masła).  Przesmażyć rybę na patelni, pamiętając, aby najpierw smażyć od strony skóry. Smażyć obustronnie na złoty kolor. Na talerz wyłożyć sos ze szpinakiem i ułożyć na nim sandacza z dodatkiem

Miód i pieprz
Ryba z patelni 150

Ryba z patelni Składniki  Przepis dla czterech osób 1,2 kg tuszek z dorsza lub innej ryby 150 g mąki cytryna sól, pieprz olej do smażenia na patelni Sposób przygotowania Filetujemy nożem oczyszczone i umyte tuszki dorsza, oprószamy je solą oraz pieprzem i odstawiamy na co najmniej godzinę, w chłodne miejsce. Wysypujemy mąkę na duży płaski talerz, dodajemy(...)niej szczyptę soli i pieprzu, całość mieszamy dłońmi. Rybę wyjmujemy z lodówki, osuszamy ją dokładnie papierowym ręcznikiem, a następnie układamy na talerzu z mąką, wciskając ją lekko w panierkę tak aby w całości dokładnie pokryła ją warstwa mąki.  Na patelnię wlewamy olej, najlepiej rzepakowy (na patelni powinna znajdować się pół centymetrowa warstwa), mocno go podgrzewamy, a następnie układamy filety

Miód i pieprz
Halibut z witbierem i ziołowe łazanki z kurkami 203

Idealnym uzupełnieniem tego zestawu będzie schłodzone do 6 ° C piwo pszeniczne w stylu witbier, kwaśno-cierpkie nawiązujące do nut ziołowych i cytrusowych w potrawie,  wcześniej użyte do duszenia ryby. Porcje: 2 Czas przygotowania: 35 minut Składniki: Halibut 300 g płat halibuta ze skórą, 1 cebula, 300 ml piwa w stylu witbier, 100 ml wody, 2 plastry chorizo(...)wrzącego wywaru włożyć dwa kawałki halibuta (skórą do dołu), na każdym położyć plaster chorizo pocięty w paski, oprószyć pieprzem, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 10 minut. Wierzch ryby powinien znajdować się nad wywarem. Ugotowaną rybę ostrożnie przełożyć łyżką cedzakową na talerz, podać z łazankami i fasolką ugotowaną na parze.  Łazanki z kurkami Makaron gotować w osolonej

SzczyptaSmaQ
Pieczona dorada w folii z roszponką 157

ryż gotuje się ok 20 minut a ryba piecze 10. zacznij od wstawienia ryżu.  1.  Doradę opłucz , ponacinaj wzdłuż rybę. Posól i posyp grubo mielonym pieprzem. Do  środka  ryby włóż posiekany drobno koperek z solą i plaster cytryny. 2.  Folię posmaruj olejem i zawiń rybę tak, aby nie wydostawało  się(...)oleju lnianego, 1 łyżka octu winnego białego, sok z cytryny. Wymieszaj aż powstanie kremowy sos. 4. Na talerzu rozłóż roszponkę, polej sosem winegret. Połóż upieczoną rybę i podaj ryż w osobnym naczyniu. Ja ugotowałam ryż cytrynowy! Fajnie smakuje

AZgotuj!
Labraks pieczony w folii z czerwonymi warzywami 196

dodaj sos sojowy, ocet ryżowy i paprykę chili. Duś aż warzywa rozpadna się. 2. Opłucz ryby. Włóż do środka pokrojony czosnek i posól. Posmaruj ryby oliwą z każdej strony, aby podczas pieczenia skórka ryby nie przywarła do folii. Zawiń dokładnie w folię i na rozgrzanej patelni piecz ok 10 minut. Podawaj

AZgotuj!
Tatar z łososia 180

nawet tydzień, albo dłużej – to ważne). Po oddzieleniu skóry, płuczemy i dokładnie osuszamy – wkładamy do zamrażarki. Na kilka godzin przed przygotowywaniem tatara, łososia przekładamy do lodówki, by ryba rozmroziła się, ale tylko na tyle, aby można ja było łatwo pokroić. Kroimy na plastry, następnie w kostkę (nie za drobną i nie za grubą). Obie cebule oraz ogórki kroimy(...)dzielimy na połówki. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, skrapiamy oliwą cytrynową oraz sokiem z cytryny. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy, aby nie zburzyć struktury ryby. Miskę przykrywamy folia spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę, aby smaki „się przegryzły”. Podajemy przybrany plasterkiem cytryny. Tatar z łososia to danie dla smakoszy. Dobór składników powinien być

mojewypiekiinietylko
Morszczuk smażony 147

filety z morszczuka  cytryna cebula sól i pieprz mąka olej rzepakowy Rybę dzielimy na porcje. Przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Odstawiamy na conajmniej pól godziny w chłodne miejsce. Każdy kawałek ryby obtaczamy w mące, strząsamy nadmiar. Smażymy na gorącym oleju rzepakowym, na małym ogniu. W trakcie smażenia dorzucamy na patelnie cebulę pokrojoną w piórka(...)kawałki cytryny wraz ze skórką. Rybę rumienimy z obu stron. Gotową wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Rybka przepysznie przechodzi smakiem smażonej cebulki i cytryny. Do przepisu można wykorzystać dowolną rybę.     Smacznego

Atlas Smaków
Miruna smażona bez panierki 224

Uwielbiam ryby, zwłaszcza  te, które nie mają dużo ości. Dlatego bardzo przypadła mi do gustu Miruna- ma pyszne białe, kruche i delikatne mięso. Polecam :) Składniki: kilka filetów ryby cytryna sól i pieprz oliwa  do smażenia Przygotowanie: Rybę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy

The Sweet Damsel
Ryba po japońsku 375

łyżki octu 4 łyżki ketchupu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobna kostkę. Filety pokroić na małe kawałki i obsypać przyprawą do ryb. Obtoczyć w jajku i mące, następnie usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu można odsączyć na ręcznikach papierowych. Wszystkie składniki zalewy doprowadzić do wrzenia i gotować(...)minut na małym ogniu, następnie ostudzić. Rybę przełożyć na przemian z warzywami. Całość polać zalewą

The Sweet Damsel
Ktleciki fish burger z lubczykiem 169

Pyszne kotleciki rybne do fish burgerów  z aromatycznym lubczykiem Składniki - 0,5 kg ryby - 2 jajka - 3 łyżki bułki tartej - kilka listków lubczyku - przyprawa do ryb - sól pieprz - tarta bułka do panierowania - olej do smażenia  Sposób przygotowania 1. - Rybę odsączyć z nadmiaru wody wysuszyć ręcznikiem papierowym pokroić  w kostkę  - Dodać jajka 3 czubate łyżki

W królestwie smaków Beaty
Zupa rybna z warzywami. 164

laurowy 5 ziaren ziela angielskiego kilka garści fasolki szparagowej (u mnie mrożona) 4 ziemniaki 300-400 g pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki) garść makaronu 300-400 g świeżej ryby (u mnie filety z łososia)  ewentualnie kilka łyżek słodkiej śmietanki (30%) sól pieprz (u mnie młotkowany z kolendrą)      W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy obrane(...)oraz pomidory i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy makaron, fasolkę szparagową i gotujemy aż makaron zmięknie. Na 4-5 minut przed końcem gotowania wkładamy pokrojoną w spore kawałki rybę. Po tym czasie doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Gotową zupę możemy zabielić śmietaną. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Roladki rybne na parze 171

Składniki: 3-4 filety z ryby(...)mnie filety z rekina,ale każda ryba jest dobra kawałek sera pleśniowego pokrojonego w plastry kawałek ogórka małosolnego, pokrojonego w słupki kawałek papryki czerwonej 3-4 plastry sera żółtego sól, pieprz. Wykonanie: Filety myjmy i osuszamy. Każdy kawałek dokładnie skrapiamy sokiem z cytryny. Z każdej strony posypujemy solą i pieprzem.Na ,każdy kawałek ryby układamy ser żółty ,następnie słupek ogórka

w mojej kuchni
Grillowany pstrąg w liściach kapusty 143

Następnie skropić nim ryby z zewnątrz i od środka. Oprószyć solą i pieprzem. Pstrągi nadziać plasterkami pomidora i cebuli ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką startą z limonki. Ryby panierować w posiekanej zieleninie. Wstawić do lodówki na ok. 20 min. Każdą rybę ułożyć na 2 liściach kapusty ,obłożyć kawałkami pozostałego masła i zawinąć w folię aluminiową. Piec

R'n'G Kitchen