ryby - 22088 przepisów (strona:287/1473)

Pstrąg w pikantnym sosie kaparowym 120

długo kapary na półce stały :) Kiedyś miałam wykorzystać do sałatki, ale nie wyszło. I dobrze. Bo wyszedł pyszny sos do ryby. Zamówiłam świeżą rybę z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica. Świeży pstrąg wylądował na patelni. W lekko pikantnym sosie kaparowym i ryżem curry. Z pozoru dwa różne składniki idealnie skomponowały się w jedno danie. Składniki na 3-4 porcje

Kucharzyca
Pomysł na… rybę w pomidorach 104

Niniejszym robię Wam smaka na rybę w sosie pomidorowym. Mam nadzieję, że mi się uda. Ja już objedzona po uszy, ale nadal ślinka mi cieknie na myśl o niej. Danie robi się szybko, a smakuje obłędnie, jak z najlepszej restauracji! Koniecznie spróbujcie. 2 porcje: 400 g ryby, u mnie pstrąg 400 g pomidorów w puszce 0,5 papryczki chilli(...)mleka kokosowego 200 g ananasa z puszki 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól i korzeń lubczyku natka pietruszki do podania Olej podgrzewamy w woku lub na dużej patelni. Rybę kroimy na kawałki, smażymy na oleju. Dodajemy posiekaną papryczkę, pomidory, mleko i pokrojonego w kostkę ananasa. Mieszamy do połączenia składników i dusimy ok. 15-20 minut bez przykrycia, aż płyn odparuje

Kucharzyca
Makaron z naleśników ze szpinakiem i filetem z morszczuka (fit) 155

jednolitej masy. Jeśli ciasto jest zbyt gęsto dolewamy nieco wody, jeśli za rzadkie dosypujemy mąki. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy nieco tłuszczu. Smażymy naleśniki. W między czasie rozgrzewamy drugą patelnię. Rybę oprószamy solą oraz pieprzem i delikatnie skrapiamy cytryną. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Zdejmujemy na talerz i chowamy do piekarnika włączonego na 50 stopni (zależy(...)dodajemy jajko, mieszamy całość. Bierzemy po dwa naleśniki i zwijamy w rulonik (jak na zdjęciu), a następnie kroimy w plasterki. Na talerzu rozrzucamy „makaron”, nakładamy porcję szpinaku i kawałek ryby. Podajemy na ciepło. Smacznego

Kolizje Smaków
Ryba po grecku 335

smażenia 1 duży koncentrat pomidorowy (20 dag) 2 łyżki octu winnego mąka pszenna do panierowania ryby kilka ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe sól, pieprz Sposób wykonania: Rybę myjemy, suszymy, nacieramy solą i pieprzem. Obtaczamy mąką i smażymy na złoty kolor z obydwu stron.  Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na dużych(...)wrzucamy cebulę razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy starte warzywa i przyprawy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ocet. Dokładnie wszystko mieszamy. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, wykładamy do dużego, płaskiego naczynia. Przykrywamy gorącym warzywnym farszem. Potrawę najlepiej zrobić dzień wcześniej aby ryba nasiąkła sokami z farszu

Qchnia po prostu
Polska rybka po grecku, czyli po polsku 153

angielskie, liście laurowe, lekko solimy, pieprzymy. Dolewamy około 400-500 ml wody lub bulionu rybnego. Polecam trik z bulionem. Z okazji świąt często gotujemy rosół z karpia, albo przygotowujemy ryby, z których zostaje nam wywar. Wykorzystajmy go tutaj, dzięki temu cała potrawa będzie miała jeszcze bardziej rybny charakter i nawet jeśli nie odstoi odpowiedniego czasu, by smaki się przegryzły(...)szczyptę mielonego imbiru.  Połowę warzywnej mikstury wkładamy do naczynia. Ja podczas tej czynności staram się wyłowić wszystkie liście i ziarna ziela oraz czosnek. Na warstwę warzyw układam usmażoną rybę, którą przykrywam resztą warzyw. Najlepiej smakuje gdy odstoi kilka godzin w chłodnym miejscu, jednak nie stawiajmy jej na stole wprost z lodówki- jedzenie tak zimnego dania będzie niekoniecznie przyjemne. Można

Pichceniomania
Pomysł na… zapiekankę makaronową z rybą 172

dziś robiłam tę zapiekankę z kurczakiem lub indykiem. Dziś tę zapiekankę zrobiłam z rybą i przyznam, że smakowała, ale następna będzie z dorszem :) Składniki na 4-6 porcji: 500 g makaronu rurki 500 g ryby (tutaj pstrąg) 230 g tartego sera – miks parmezanu, mozzarelli twardej i miękkiej 700 g passaty przyprawy do smaku: sól, kolendra mielona, gałka muszkatołowa(...)Makaron gotujemy al’dente. Do ugotowanego i odcedzonego dodajemy pokrojoną w kostkę rybę, passatę i przyprawy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy połowę makaronu, posypujemy połową sera. Wykładamy pozostałą część makaronu i sera. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 minut

Kucharzyca
Gibkoł zōłza ze rybōm- niy yno na piōntek ;) (Ekspresowy sos z rybą- nie tylko piątkowy) 127

Chop to lubi mieć na talyrzu cołki świat Co potrza? 40-50 dkg ryby (joł mioł filet ze mintaja, ale mogecie dać i jakoł inkszoł ryba) czerwnoł papryka krauzka 8 pyndōw 9 ze bambusa szklōnka zielōnego groszku (nojlepi mrożōnogo, ale jak niy mołcie, to moge być i ze biksy 10 ) biksa mlyka kokosoweko pynczek cebuli dymki połra gałōnzkōw kolyndry(...)wciepcie te iksze składniki, co to żech je wypisoł trocha wyżyj). Jak już groszek sie baje 17 robiōł miynki, to wciepcie tam na chwila pokrōnoł na mańsze kōnski 18 ryba. I za połra minut zōłza mołcie fertich 19 . Jak już baje na talyrzu, to posujcie 20 jōm po wiyrchu 21 pokrōnōm dymkōm i kolyndrōm. Takoł zōłza mogecie zjejś

Chop w kuchni
Opiekane śledzie marynowane w delikatnej zalewie octowej 351

Święta Bożego Narodzenia, które już za miesiąc, to święta głównie pod znakiem ryb. Przynajmniej w moim domu. Oprócz obowiązkowego karpia przygotowuję śledzie na różne sposoby. Jednym z nich jest opiekany śledź marynowany w octowej zalewie. Przeważnie podczas świąt zjadamy go dość symbolicznie(...)Sylwestra jest rewelacyjna przekąską. Lubią go zwłaszcza panowie. Dzisiejsza marynata jest dość łagodna i delikatnie słodkawa. Wystarczająco jednak kwaśna, aby zmiękczyć drobne ości. Jeśli jednak lubicie kwaśniejsze ryby, to wystarczy zwiększyć nieco ilość octu. Składniki: około 1,5 kg surowych tuszek śledzia (bez głów i wypatroszonych) mąka pszenna do oprószenia śledzi olej rzepakowy do smażenia sól, świeżo mielony pieprz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Smażona ryba z frytkami 164

Fish and chips, czyli SMAŻONA RYBA Z FRYTKAMI z sosem... Artykuł Smażona ryba z frytkami pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Pan Śledź w ziołach 103

Wigilia, z kulinarnego punktu widzenia, to przede wszystkim bezmięsna uroczystość. Na naszych stołach królują ryby! Karpie pod przeróżnymi postaciami, jesiotry, łososie i cała gama innych ryb. Między nimi wszystkimi, na naszych stołach pojawia się również powszechnie znany śledź! W moich rejonach jest bardzo popularny również w dni powszechne, ponieważ pochodzę z miasta, które kiedyś szczycące się fabrykami wszelkimi(...)robotników. Robotnikowi, jak wiadomo, nigdy się nie przelewało, a że śledź był tanim i łatwo dostępnym produktem to często znajdował się na robotniczych talerzach. I tak z dziada, pradziada ryba ta zagościła w naszym menu na dobre, dorabiając się wielu form podawania :) Ta poniżej jest niezwykle prosta i na pewno godna uwagi Waszych podniebień! :) Śledź w ziołach z czosnkiem Potrzebujesz

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Łosoś w ziołach, pieczony z pomidorami 231

Łosoś w ziołach, pieczony z pomidorami koktajlowymi, to kolejna propozycja na tą pyszną rybę. Ziołowo - czosnkowa marynata pięknie aromatyzuje rybę, a pomidorom nadaje charakteru. Łosoś pieczony w piekarniku jest delikatny, wilgotny, wprost rozpływa się w ustach. Składniki: 0,3 -0,4 kg świeżego łososia 8 - 10 pomidorów koktajlowych 1 czubata łyżeczka suszonego oregano   (polecam  Skworcu ) pół płaskiej łyżeczki(...)wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pomidory kroimy na pół i układamy obok łososia. Przygotowujemy marynatę. W tym celu w misce mieszamy: oregano, zioła prowansalskie, bazylię, czosnek, oliwę i szczyptę soli. Rybę solimy i pieprzymy. Na każdego pomidora wykładamy troszkę marynaty. Na rybę wykładamy resztę marynaty i ją na niej dokładnie rozprowadzamy. Tak przygotowaną rybę wkładamy na 1 godzinę do lodówki

Smak mojego domu
Pieczona Dorada w cytrynie 115

ViolaPassion  Przedstawiam wam fantastyczna rybę Doradę. Po raz pierwszy robię ją w takiej odsłonie. I do przepisu wrócę na pewno. Przepis  jest  bardzo prosty i szybki do zrobienia. Składniki: Ryba dorada 3 cytryny Oliwa z oliwek Mieszanka sól morska ,pieprz,trawa cytrynowa Sposób: Rybę oczyszczamy z łusek patroszymy i myjemy. Następnie posypujemy solą. Blaszkę wykładamy folia aluminiowa(...)smarujemy oliwą wykładamy cytrynę 4-5 plastrów i na nią kładziemy rybę wcześniej posypana naszą mieszanką. Smarujemy rybę  oliwą i nacinamy pod skos wkładając w nacięcia cytryny. Pieczemy 30-35 minut w 180°C Smacznego

Viola cooks with passion
Pstrąg pieczony z bobem i ziemniaczkami 136

zachowania koloru i obieramy. W czasie kiedy warzywa się gotują i pieką oczyszczamy dokładnie rybę. Nacinamy ją delikatnie z obu stron tak jak na zdjęciu. Smarujemy oliwą z wierzchu i w środku. Oprószamy solą i pieprzem oraz startą skórką z cytryny. Środek ryby również oprószamy przeprawami, wkładamy plasterki cytryny oraz nieco posiekanej natki pietruszki. Upieczone ziemniaki wyjmujemy i układamy(...)nich rybę. Możemy delikatnie podlać je białym winem (około 50-75ml) i wstawiamy ponownie do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wysuwamy rybę i obsypujemy bobem, wstawiamy ponownie na 2 minuty. Wyjmujemy całość z piekarnika i posypujemy pozostałą natką pietruszki. Smacznego

Kolizje Smaków
Dorada królewska w sosie z białego wina z tymiankiem 127

żałujemy zmiany zdania co do głównego bohatera naszego obiadu ;) Było pysznie, szybko w przygotowaniu, a sos na bazie wina wyszedł znakomity. Samo wino pite do posiłku wspaniale podkreślało smak ryby i przyjemnie chłodziło :) SKŁADNIKI: Na obiad lub kolację dla dwóch osób. 2 świeże dorady królewskie (wypatroszone) 2 łyżki masła 100 ml wytrawnego białego wina (np. Chardonnay) 2 ząbki czosnku(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Na patelni na małym ogniu rozgrzewamy łyżkę masła. Kładziemy dorady, rozgnieciony czosnek, 2 - 3 plasterki cytryny oraz kilka gałązek świeżego tymianku. Delikatnie solimy i pieprzymy rybę. 2. Gdy ryby się zarumienią od spodu, przekładamy je na drugą stronę. Chwilę smażymy, po czym podlewamy białym wytrawnym winem. Zwiększamy ogień, aby odparować nadmiar płynu. 3. Kiedy wino troszkę

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania