ryby - 22566 przepisów (strona:287/1505)

Tilapia z patelni z chilli i limonką 145

patelni , jest bardzo szybkim rozwiązaniem obiadowym Smaczna ryba , dość chuda , cudownie podkreślona słodkawym chili i lekko kwaśną limonką . Takie proste przepisy są zazwyczaj najlepsze . Rybka , obojętnie jaka powinna gościć w naszych jadłospisach chociaż raz w tygodniu . Serwowana z surówką z młodej kapusty i młodymi ziemniakami lub frytkami . Moja rodzinka w większości uwielbia ryby , a w mniejszości cóż z większym

Ogrodnik w podróży
Dorsz pod orzechowo – pietruszkową kruszonką z kolorową salsą 163

pietruszki, orzeszków ziemnych i orzeźwiającej limonki to ciekawy pomysł na podanie klasycznej ryby w nowatorskiej odsłonie. Składniki: 800g fileta z dorsza olej rzepakowy do wysmarowania naczynia Marynata do ryby: 30ml soku z cytryny 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 2 łyżki oleju rzepakowego sól morska pieprz cytrynowy Kruszonka orzechowo- pietruszkowa: 50g orzechów ziemnych niesolonych 30g natki z pietruszki(...)wyłożyć na każdy kawałek fileta z dorsza. 4. Filety dorsza z kruszonką przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut. Rybę podawać na salsie z ryżem

Szalona Kuchnia Eweliny
Chrupiący dorsz z płatkami papryki 126

Chrupiący dorsz z płatkami papryki Smażona ryba , to najbezpieczniejszy sposób na piątkowy obiad . Propozycja chrupiącego dorsza z płatkami papryki jest naprawdę obiecująca i warto się na nią skusić . Taka ryba ma tylko dwie wady , pierwsza taka ,że szybko znika Druga taka, że niestety płatki papryki , które wystają z panierki lubią się zrobić czarne co nie wygląda zbyt ładnie . Na szczęście(...)smak jest wyborny . Polecam , szybkie , wegetariańskie i smaczne danie Składniki na 4 osoby : 4 filety z dorsza , bez skóry ( może też być inna ryba ) 1,5 łyżeczki ostrych lub łagodnych , suszonych płatków papryki ( my lubimy ostre , ale łagodne też są smaczne ) 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego sól selerowa i pieprz cytrynowy do smaku 2 jajka

Ogrodnik w podróży
MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 148

Ryba nie musi być nudna! Oto prosty przepis jak zwykłą rybkę zamienić w wyjątkowy obiad. Wystarczy zanurzyć ją w cieście naleśnikowym, obsypać płatkami migdałowymi i usmażyć na głębokim oleju. Palce lizać! Pyszne, chrupiące ciasto naleśnikowe z płatkami migdałowymi, a w środku soczysta i delikatna ryba. Ważne jest to, aby ryba była świeża, a nie mrożona. Ja dostałam świeże filety(...)filetów z mintaja świeżych (bez skóry) 1 jajko 3/4 szklanki wody mineralnej gazowane 1 szklanka mąki pszennej 100 g płatków migdałowych sól, pieprz ok. 3/4 szklanki oleju rzepakowego Wykonanie: Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Większe filety kroimy na pół. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. W misce mieszamy

Kuchnia MagdaLeny
Domowa pasta z wędzonej makreli na kanapki [PRZEPIS] 185

pasty niektórzy dodają też twaróg lub jajka albo jedno i drugie. Naszym zdaniem jednak najlepsza jest, gdy składa się głównie z ryby. Spróbujcie też: Co zrobić z wędzonej ryby? Spróbujcie tej pysznej sałatki z cieciorką. PRZEPIS Ta pasta z makreli was zaskoczy. Nietypowe składniki, super smak. PRZEPIS Artykuł Domowa pasta z wędzonej makreli na kanapki [PRZEPIS] pochodzi

Kulinarna Polska
Pulpety rybne. Przepis krok po kroku. 148

mielenia. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na dwóch łyżkach oleju roślinnego do uzyskania rumianego koloru. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, przełóż do zmielonej ryby. Dodaj pozostałe składniki podsmażoną cebulę, skórkę otartą z połowy cytryny, bułkę tartą, jajko, posiekany koperek, dopraw solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy(...)pachnące skórką cytrynową i koperkiem.   Piątkowe danie idealne   Do przygotowania tego dania użyłem filetów z dorsza i łososia ale możecie użyć dowolnej ryby. Warto zwrócić uwagę, aby jeden z gatunku był nieco tłustszy. Przy daniach przygotowywanych na parze lub gotowanych sprawia to, że potrawa nie będzie wysuszona. Jako

kuron.com.pl
Ryba w zalewie octowej 151

odpowieni moment żeby trafić na stół. Fajna propozycja dla wszystkich, którzy nie lubią robić na wszystkiego na ostatni moment. Rybę można, a nawet trzeba przygotować wcześniej. Najlepiej przygotować ją co najmniej dwa dni wcześniej. ok. 1 kg filetów ryby

Polska Zupa
Tołpyga pieczona w piekarniku z pomidorami 133

Oliwa z oliwek (1 łyżka 0 WW, 0,9 WBT), sól, pieprz, zioła prowansalskie Cały posiłek zawiera ok. 1,2 WW i 6,2 WBT. Przygotowanie Rybę umyj pod bieżącą wodą i wysusz ręcznikiem papierowym. Naczynie żaroodporne natłuść oliwą z oliwek. Rybę dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na tołpydze ułóż plastry pomidora oraz opcjonalnie plasterki papryczki chilli. Tak przygotowaną(...)rybę przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. Po tym czasie ściągnij folię i piecz jeszcze przez około 10-15 minut. Aby przepis był bardziej przyjazny dla cukrzyków dodałem do niego przeliczone wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe. Pomogli mi w tym specjaliści z Diabdis, którzy na co dzień zajmują się fachową

Programista w kuchni
Pieczony łosoś w galarecie 1434

Szlachetna ryba w galarecie w połączeniu z bogatymi w witaminy warzywami świetnie zastąpi tradycyjnego wigilijnego karpia i z pewnością będzie królować na naszych stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 600g fileta z łososia 1 cytryna sól pieprz Galareta: 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 10cm por 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu 1 łyżka(...)całość dokładnie wymieszać. Następnie wywar odcedzić, (pozostawić marchew do dekoracji) dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. 3. Plastry łososia ułożyć na półmisku (u mnie w kształcie ryby), udekorować natką z pietruszki, gwiazdkami wyciętymi z marchwi, marchwią pokrojoną w kostkę, kukurydzą i groszkiem. Cytrynę pokroić w plastry, sparzyć i ułożyć na rybie. Jajko ugotować na twardo i zrobić

Szalona Kuchnia Eweliny
Dorsz z koprem włoskim w sosie kokosowym 126

garnku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy warzywa i dusimy do miękkości. Dodajemy kawałki ryby, doprawiamy, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Podajemy z kaszą, rybą lub innymi dodatkami wedle uznania. Ja podałam z kaszą pęczak, ponieważ bardzo ją lubię, szczególnie w połączeniu z rybą

Kucharzyca
Pikling czyli śledź wędzony w całości. Zrobisz z niego pyszną pastę [PRZEPIS] 172

też nadaje paście fajną strukturę. Jeśli naprawdę lubicie ryby, będziecie zachwyceni. Składniki: 1 pikling, średnia cebula, łyżka majonezu, łyżka musztardy, świeżo mielony czarny pieprz. Zrób tak: z ryby usuń głowę i skórę, wyjmij ikrę, oczyść z błonek innych wnętrzności, wyjmij kręgosłup i w miarę możliwości jak najwięcej ości. Mięso zmiksuj razem z majonezem i musztardą na gładką masę

Kulinarna Polska
Pieczone filety z mintaja 239

przygotowaniu pieczone filety z mintaja w kukurydzianej panierce. Jeśli nie lubicie smażonej ryby, unikacie nadmiaru tłuszczu, ta propozycja będzie dla Was idealna. Przepis jest naprawdę prosty. Tak przygotowana ryba wspaniale smakuje z domowym czerwonym barszczem lub w formie tradycyjnego obiadu z ziemniakami i kiszoną kapustą. Spróbujcie. Szykując się do świątecznych wypieków nie zapomnijcie się zaopatrzyć w dobre produkty(...)Każdy obtaczamy najpierw w mące pszennej, później w jajkach z przyprawami, a na końcu w mieszance mąki kukurydzianej z pszenną. Przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowaną rybę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) około 25-30 minut. Ja pod koniec pieczenia na każdy kawałek nakładam wiórki masła (można pominąć ten etap

Słodkie okruszki
Tatar z łososia – w japońskim stylu 149

inaczej jest z nami – w każdym naszym zamówieniu musi znaleźć się sushi z ogórkiem i pikantnym tatarem z łososia. Oboje w domu jesteśmy fanami surowego mięsa i surowych ryb, a tatar przygotowany ze świeżego łososia to nasz zdecydowany faworyt. Kilkukrotnie próbowałam odtworzyć w domu jego smak i w końcu mi się udało. Nasza „suszarnia” tatar z łososia oferuje(...)hodowli BIO, to o jakości i właściwościach łososia hodowanego w zimnych wodach Szkocji można poczytać w sieci sporo – i nie jest to przyjemna lektura.   Najlepiej przy zakupie świeżych ryb odwiedzić specjalistyczny sklep lub choćby sieciowe sklepy typu ‘cash and carry’ gdzie znane są dni dostaw i nie ma problemu z zakupem towaru najwyższej klasy.   Szykujemy wszystkie składniki

Karo in the Kitchen
MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 164

Ryba nie musi być nudna! Oto prosty przepis jak zwykłą rybkę zamienić w wyjątkowy obiad. Wystarczy zanurzyć ją w cieście naleśnikowym, obsypać płatkami migdałowymi i usmażyć na głębokim oleju. Palce lizać! Pyszne, chrupiące ciasto naleśnikowe z płatkami migdałowymi, a w środku soczysta i delikatna ryba. Ważne jest to, aby ryba była świeża, a nie mrożona. Ja dostałam świeże filety(...)filetów z mintaja świeżych (bez skóry) 1 jajko 3/4 szklanki wody mineralnej gazowane 1 szklanka mąki pszennej 100 g płatków migdałowych sól, pieprz ok. 3/4 szklanki oleju rzepakowego Wykonanie: Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Większe filety kroimy na pół. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. W misce mieszamy

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania