ryby - 22566 przepisów (strona:273/1505)

Dorada z ziołami i pomidorami koktajlowymi 184

Sól, pieprz Oliwa z oliwek – 2 łyżki Wykonanie: Dorady dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy skórę. Wnętrze ryb i naciętą skórę posypujemy solą i pieprzem. Do środka ryb wkładamy świeże zioła, plastry czosnku i cytryny. Czosnek dajemy również w nacięcia skóry. W naczyniu żaroodpornym układamy ryby, pomidorki koktajlowe i wcześniej podgotowane ziemniaki. Całość skrapiamy oliwą

Kuchnia Bon Appetit
Pasta z pieczonej ryby, papryki i suszonych pomidorów 172

Składniki: 250 g fileta z flądry lub dorsza 2 papryki 2 ząbki czosnku 5 suszonych pomidorów 1 łyżka oliwy + do spryskania ryby sól, pieprz czarne oliwki kilka listków bazylii Filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Na papierze do pieczenia wyłożyć filet, spryskać oliwą i piec 15 minut. Wyjąc(...)papryki oraz czosnku. Ostudzić. W miseczce zblenderowac paprykę, czosnek, suszone pomidory, bazylię, 1 łyżkę oliwy. Doprawić. Rybę podzielić na mniejsze kawałki i dodać do pasty. Pastę rybną można podawać z czarnymi oliwkami oraz bazylią. Smacznego! Przepis pochodzi z książki Lidla "Ryby są super

Moja Galeria Smaku
FILETY BIAŁEJ RYBY W PANIERCE CURRY 176

Prosty przepis na szybki i zdrowy codzienny obiad. Filety białej ryby np. dorsza bałtyckiego, morszczuka, mintaja, miruny, w cieniutkiej panierce z curry w proszku i mąki pszennej. Usmażone na klarowanym maśle ( lub zwykłym maśle z którego po podgrzaniu zbieramy powstałą pianę(...)koniec udekorowane świeżą papryczką chili i szczypiorkiem. Podane z cząstkami cytryny do wyciśnięcia oraz opcjonalnie także z  sałatką coleslaw  . SKŁADNIKI / 2 porcje 2 filety białej ryby (dorsza bałtyckiego, morszczuka, mintaja) sól morska, pieprz 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku 3 łyżki klarowanego masła  1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej papryczki chili

cool and minty
Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku 265

matjes’! Jest matias , czyli śledź dziewiczy , zwany też ‘rybą młodocianą’– śledź przed pierwszym tarłem. W Bałtyku śledzie matiasy to te które mają do 2-3 lat (młode a i tak ogromne). Śledzie oceaniczne dojrzałość płciową osiągają w wieku 5-8 lat. A jak nikt ich po drodze nie odłowi – te ryby pożyją sobie spokojnie nawet(...)słone, wodę i mleko należy po 10-12 godzinach wymienić na nową. Zalewamy śledzie mlekiem z wodą, odkładamy na noc do lodówki. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby.   Następnego dnia śledzie kroimy w poprzek w 1cm kawałki, takie na jeden gryz. Cebule obieramy i kroimy w piórka lub półplasterki, suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, oliwki

Karo in the Kitchen
Domowy paprykarz szczeciński 124

przepisu - ryż lubi się przyklejać do dna garnka. Użyjcie więc garnka o grubym dnie i często mieszajcie. Domowy paprykarz szczeciński przepis stąd - z moimi zmianami 1/2 kg białej ryby (użyłam morszczuka argentyńskiego) 1 szklanka surowego ryżu 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 500 ml przecieru pomidorowego odrobina oleju do smażenia(...)szklanki wody Przyprawy 1 łyżka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki (do smaku) 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka octu balsamicznego Sól i pieprz do smaku Jeśli używamy świeżej ryby, filetujemy ją pozbawiamy ości. Jeśli mamy filety mrożone - trzeba je rozmrozić przed przystąpieniem do gotowania.   Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Cebulę pokroić na półplasterki. Rybę

Posadzone i zjedzone
Labraks z zieloną herbatą i granatem 252

Okoń morski nazywany tez labraksem to całkiem ciekawa ryba. Ma zupełnie inną strukturę mięsa niż np. dorsz. Wydaje się gumowaty, ale jest na tyle delikatny że to jest przyjemne. Małego labraksa nafaszerujemy dziś wysokogatunkową (minimum 15 zł/100g) herbatą zieloną Yuannan Green Spiral która ma ładny kwiatowo-owocowy bukiet z solidną cierpkością. Dobrej jakości herbaty przenoszą subtelne aromaty, wraz(...)rybą i granatem świetnie się komponują. Przygotujcie również dodatki: świeży szpinak, świeżą bazylię, cebulkę szalotkę i szpiczastą paprykę którą spokojnie można piec w całości. Zapraszam! Czas przygotowania: 25 minut Dla 1 osoby Składniki: 1 mały labraks patroszony z głową mała łyżeczka dobrej jakości zielonej herbaty z prowincji Yuannan 50ml soku z granata Sól  Olej rzepakowy ulubione dodatki Przygotowanie

Kuchnia PROzdrowotna
Ryba pieczona z warzywami 172

kolorowe papryki 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 niedużego selera około 15 cm pora 1 puszka pomidorów krojonych pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej sól pieprz Rybę umyć, osuszyć, posypać pieprzem cytrynowym i odstawić na 1 godzinę. Warzywa oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w paseczki. Pora pokroić w półplasterki. Na patelni(...)czasie wlać do warzyw krojone pomidory i dusić aż płyn trochę odparuje. Doprawić cukrem, papryką, solą i pieprzem. Połowę warzyw przełożyć do naczynia żaroodpornego,  następnie ułożyć na warzywach rybę (można rybę posypać posiekaną natką pitruszki) i przykryć pozostałymi warzywami. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika i zapiekać 35 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego

kuchnia doski
Halibut na purée ze szpinaku z czarną soczewicą 127

diaboliczny śmiech: „buahaha”, czy jakoś tak :D). Molwa serwowana na purée ze szpinaku z czarną soczewicą tak bardzo mi posmakowała, że musiałem to powtórzyć we własnej kuchni! Rybę podmieniłem jednak na łatwiej dostępnego halibuta, którego delikatny maślany smak równie dobrze tutaj pasuje. To danie to pochwała prostoty, a jednocześnie szczypta elegancji w oryginalnej formie podania. * SKŁADNIKI na 2 porcje(...)pieprzem. Następnie smaż po 2 minuty z obu stron na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym.  Na talerze wyłóż purée, następnie czarną soczewicę, a na górę halibuta. Na wierzch ryby zetrzyj skórkę ze sparzonej wrzątkiem limonki, możesz również delikatnie skropić sokiem. Podaj z plasterkami rzodkiewki

Food Square
Sałatka z brokułem i makaronem 156

żytniego i postawiłam na rybę zamiast mięsa. Całość jest podana z dużą ilością zielonych warzyw- podobno zielony to najlepszy kolor, który poprawia nastrój, myślę, że do zabrania ze sobą do pracy- idealne połączenie. Sos koperkowo- limonkowy smakuje obłędnie i bardzo fajnie odświeża sałatkę, nadając jej lekko cytrusowego aromatu, który jest wręcz pożądany w przypadku użycia ryb. Serdecznie Wam polecam(...)sicie. Brokuła myjemy, gotujemy przez 12 min w lekko osolonej wodzie. Dobrze odcedzamy na durszlaku. Awokado, ogórka, ser feta i cebulę, kroimy na mniejsze kawałeczki w dowolnym kształcie. Wędzoną rybę porcjujemy na mniejsze plasterki. SOS DO SAŁATKI KOPERKOWO- LIMONKOWY: - 1/4 pęczka koperku - 1/2 limonki - 6 łyżek wody - 6 łyżek oliwy z oliwek - sól - pieprz - 1 łyżeczka miodu wysokiej jakości

SMYKWKUCHNI
RYBA PO GRECKU 848

RYBA PO GRECKU Ryba po grecku gości na naszym stole dosyć często, szczególnie w piątki  J  Może dla niektórych jest to danie nieco pracochłonne, ale wierzcie mi, warte poświęcenia zarówno czasu jak i energii ;) To danie sprawdza się również na zimno, jako przekąska w pracy lub na podwieczorek. SKŁADNIKI:  5-6 dużych marchew 3-4 duże pietruszki(...)średnie cebule* ok. 2-3 łyżki pasty pomidorowej/ przecieru/ lub ketchupu ok. 2-3 łyżki musztardy odrobina mąki sól cukier pieprz sok z cytryny olej/ masło klarowane Rybę(karp ,mintaj, dorsz) pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem , panierować w jajku i bułce tartej i usmażyć na głębokim tłuszczu ( najlepiej na maśle klarowanym). Jeśli wolisz zdrowszą wersję tego dania

Calzonella.com
Miruna z mozzarellą, pomidorami, żurawiną i frytkami z batatów 195

uwielbiam :-). Ja idę wypić z litr kawy, bo śpię na siedząco, a Wam życzę miłego dnia :-). Składniki: miruna (ilość wedle uznania u nas jakieś 500 g, możne być inna ryba) suszone pomidory suszona żurawina 1 duża kula mozzarelli natka pietruszki sól pieprz suszone pomidory z bazylia i czosnkiem (przyprawa) bataty Rybę wcześniej z obu stron oprószam solą i pieprzem, odstawiam(...)jakąś godzinkę. Bataty obieram kroję, wrzucam do naczynia żaroodpornego, dodaję skraplam dosłownie troszeczkę oliwą, oprószam, solą i pieprzem. Rybę myję, dzielę na 3 porcje. Również układam w drugim naczyniu żaroodpornym,  polewam troszeczkę olejem z suszonych pomidorów, nakładam pokrojoną w plastry mozzarellę (plastrów z jednej kuli wyszło mi 6 sztuk), na mozzarellę daję pokrojone w paski pomidory, żurawinę i całość

kruche babeczki
Medaliony z łososia w ziołach 118

Uwielbiam ryby pod każdą postacią. Dziś proponuje przepis na lekką i beztłuszczowe połączenie ziół i ryby. Smacznego! Medaliony z łososia w ziołach Składniki: 5 medalionów z łososia sok z cytryny oliwa 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz   Sposób wykonania:   Cebulę kroimy w piórka, czosnek kroimy w plasterki(...)układamy z żaroodpornym naczyniu. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą i posypujemy solą, pieprzem i ziołami. Układamy na cebuli i czosnku. Rybę pieczemy w tem. 170 st około 25 minut

Smaki Natalii
Kino Kulinarne TRANSATLANTYK 'Ants on a shrimp' 178

Polędwica & Słonina Złotnicka Pokrzywa & Emilgrana Sola & Maślanka Arbuz & Truskawki Polska ryba dorszowata w najlepszym wydaniu. Łupacz to zdecydowanie faworyt tej kolacji, marynowany w kolendrze i limonce pozostał bardzo delikatny i intensywny w smaku. Nie ma mowy o cierpkim posmaku surowej ryby! Całość podkręcają ogórki, świeże i małosolne + lekka galaretka. I nie byłoby(...)drugie danie główne podano Solę. I tu niestety rozczarowanie - zarówno smakowe, jak i wizualnie. Ryba delikatna ale bez wyrazu i smaku. Podana z rzadką pianą z maślanki wyglądała blado. Ciekawym akcentem były pikle z kwiatów czosnku, marynowane w occie kokosowym. Niestety smak kokosa, maślanki i ryby zupełnie do mnie nie przemówił. Ok, a co z dodatkami? A no pojawiła

Spektrum Smaku
Makaron z łososiem i brokułami / Salmon noodles with broccolini 164

minimum dwa razy w tygodniu dlatego wybrałam danie rybne. Szybki makaron z łososiem i brokułami, w lekkim sosie w stylu azjatyckim, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom ryb. Użyłam w tym przepisie bimi, czyli japońskiego brokuła, którego jakimś cudem znalazłam w moim markecie i koniecznie chciałam spróbować. Zamiast niego świetnie sprawdzi się nasz tradycyjny brokuł, polecam! Scroll

karmelowy
Pieczeń rzymska (klops) z mięsa i ryby 229

się nie marnuje, bo można śmiało ją zjeść również na kanapce :) U mnie dziś nieco odmienna wersja bo z mielonej ryby i mięsa. Składniki: 75 dag  świeżej ryby (wg uznania, ja użyłam karpia) 1 cebula 3 czerstwe bułki 20 dag mięsa wołowego mielonego 6 jajek 1 szklanka mleka 1 łyżka musztardy sól i pieprz do smaku(...)wędzonego boczku tłuszcz do formy Wykonanie: Trzy jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Bułki namoczyć w mleku, następnie dokładnie odcisnąć. Boczek pokroić w cienkie plastry. Rybę oczyścić, wyciąć filety, zmielić w maszynce razem z cebulą. Oddzielnie zmielić namoczone i odciśnięte bułki, następnie połączyć z rybą, mięsem, dodać dwa jajka, musztardę i przyprawy do smaku. Wyrobić ręką masę bardzo dokładnie

Tradycyjna Kuchnia