ryby - 22088 przepisów (strona:273/1473)

Pstrąg smażony (w kawałkach) 369

Uwielbiam ryby, choć przyznaje się, że jem je zbyt rzadko. Ostatnio kupiłam ładnego, świeżego pstrąga i postanowiłam przygotować go w tradycyjny sposób. Smażony pstrąg to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Usmażoną rybę podałam z ziemniaczanymi różyczkami .  Składniki na 2 porcje: 1 duży pstrąg sól, pieprz sok z cytryny olej(...)mąka pszenna Pstrąga wypatroszyć, umyć i pokroić w dzwonki (łeb i płetwy nie będą nam potrzebne). Rybę przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Przygotowane kawałki pstrąga obtoczyć w mące. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż pstrąg będzie rumiany. Usmażone kawałki ryby ułożyć na papierze i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Od razu podawać

Ugotować
Paluszki rybne 610

później z samym keczupem ;) Paluszki podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice. 1kg mrożonych filetów tilapii łyżka soku z cytryny bułka jajko sól świeżo zmielony pieprz przyprawa do ryb(...)młynku bułka tarta 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Filety rybne rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym. W razie konieczności usunąć ości. Rybę zmielić, skropić sokiem z cytryny. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie odcisnąć, dodać do ryby. Całość przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić rękoma gładką masę, dodając tyle bułki tartej aby łatwo można było formować paluszki

Smakołyki Asi
Sandacz w sosie śmietanowo- maślanym na rukolowej łączce 130

Ostatnio „upolowałam” w sklepie świeży kawałek tej przepysznej ryby. Szkoda, że bywa tak rzadko i jeszcze ta cena. No cóż. Rybka wyszła pysznie ( wszystko co jest zrobione na śmietanie i maśle jest pyszne, nie ma co się oszukiwać J ). Dzięki duszeniu przez chwilę w śmietanie(...)maśle ryba nie była sucha a nabrała smaku i delikatności. Składniki: Dowolna ilość sandacza Sól Mąka ( do panierowania ) Olej do smażenia 200 ml śmietany słodkiej 18% Spora łyżka masła Rukola Wykonanie: Z sandacza usuwamy łuski. Płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy na kawałki. Każdy kawałek solimy. Odstawiamy na chwilę. W międzyczasie obieramy i kroimy cebulę. Ponownie wracamy do ryby. Panierujemy

Smaki Ewy
Dorsz z koperkiem pieczony w folii 133

dwie godziny w lodówce.  Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę, koperek rozdrobniłam. Niewielką ilość czosnku i koperku włożyłam do środka ryby, resztę posypałam po wierzchu. Na grzbiet ryby nałożyłam pokrojone w kosteczkę masełko, zawinęłam w folię. Zapiekałam przez 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do 200 stopni. Żeby ryba mi nie przywarła na dół folii położyłam papier

Darcia w kuchni
Pstrąg grillowany z cebulką 126

rozpada. Przygotowując pstrąga możemy odcinać głowę lub ją pozostawić. U mnie wersja bez głowy. SKŁADNIKI 2 oprawione pstrągi 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu. 1 łyżka przyprawy do ryb sok z cytryny 2 cebule 1-2 łyżki oliwy bazylia do oprószenia 1/2 cukinii WYKONANIE U mnie pstrąg kupiony w Lidlu, patroszony. Wystarczy wypłukać. Cebule obieramy i kroimy w piórka(...)wkładamy skrojoną cebulę. Na wierzch zostawiamy kilka plastrów. Wyciskamy na pstrąga sok z cytryny i pozostawiamy przynajmniej na 2 godziny. Grill elektryczny nastawiamy na pozycję 4. Układamy rybę i zaczynamy grillować. Obok ryby układamy plastry cukinii. Grillujemy po ok. 10 min. jedną i drugą stronę. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej

W kuchennym oknie Ewy
Szybkie curry z łososiem / Easy salmon curry 119

Zdecydowanie za mało na blogu mam ryb i owoców morza. Uwielbiam je, niestety mój ukochany nie podziela mojej miłości, dlatego(...)przygotowuję je praktycznie tylko dla siebie. Dziś proponuję szybkie i rozgrzewające curry z łososiem, które jest bardzo smaczne, a co najważniejsze bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam wszystkim zabieganym amatorom ryb. Polecam! Scroll down for recipe in English Szybkie curry z łososiem (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek i innego oleju roślinnego 1 duża cebula, posiekana w drobną

karmelowy
Pasta z wędzonej sielawy 123

początek, lubicie wędzone ryby? takie wędzone, świeżutkie ryby to mogę jeść i jeść. Dziś zaproponuję pastę z wędzonej sielawy, jest znakomitym dodatkiem do pieczywa. Ja, przyznam się że używam jej zamiast masła, cieniutko smarując chlebek. Polecam gorąco i namawiam do spróbowania. Pasta z wędzonej sielawy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Grillowany karmazyn 114

jest łatwo dostać tę rybę ale warto się rozglądać. Ta czerwono-złota ryba ceniona jest za szczególne walory smakowe. Traktujmy ją jednak jako rarytas gdyż niestety gatunkowi temu grozi wyginięcie. Mimo, że ryby tej nie łowi się w Polsce mi udało się ją kupić w zachodniopomorskim Unieściu na stoisku ze świeżymi rybami. Aby w pełni cieszyć się

Milion Smaków
Lucjan czerwony w Zamościu 116

lekki opór zębom - co lubię, tak jak w makaronach. Lucjan - bardzo rzadko spotykana u nas ryba . Ta była OK - fajny, delikatny, wręcz nierybny smak i zapach - coś innego. W całym daniu brakło czegoś, co by podniosło kasztanowy smak sosu, wzmocniło delikatny smak tak dobrej ryby. Mimo wszystko, danie z rybą warte spróbowania

Right Behind The Kitchen
Trójmiasta trzecie miasto - Gdynia 154

zacumowany najprawdziwszy z prawdziwych - Dar Pomorza. Bujać nie buja. Menu - i to jest to - same rybki + alko i ewentualnie inne dla dzieci napoje. Jest kilka pozycji, oczywiście nie wszystkie ryby są dostępne - zależne to oczywiście od połowu i apetytu turystów bo miejsce to jest dość mocno oblegane. Można zjeść tam flądrę, dorsza, pstrąga, solę, halibuta, łososia. Jednak nie wszędzie(...)wiem po tej krótkiej wizycie, w tym mimo wszystko urokliwym mieście, aby unikać z daleka lokali, które "specjalizują się" we wszystkim i gdzieś tam daleko są zamieszczone pozycje z rybami (między pizzą, makaronem, golonką i kebabem). A jak jeszcze usłyszycie, że zupę rybną robi się z rosołu drobiowego to powiedzcie "a idź

Right Behind The Kitchen
Włosko-polskie risotto ze świeżym pstrągiem i kurkami 127

dodatków do niego. W poprzednim poście zachwalałem rarytasy ze sklepu rybnego w Pruszczu Gdańskim, w tym między innymi naszego głównego bohatera - pstrąga . I będąc na pomorzu nie należy kojarzyć ryb tylko i wyłącznie z tymi, które żyją w wodach słonych. Mając do wyboru wiele rozmaitości, kupiłem duuuży filet pstrąga, który następnie został oczyszczony z ości za pomocą pincety. Cienkim(...)patelni. Ryba jest tak delikatna, że wystarczy jej ok. 1,5 minuty pod kołderką z gorącego ryżu aby białko pstrąga ścięło się całkowicie. Mięso dzięki temu zachowuje swój niepowtarzalny aromat i soczystość. Na wierzch dodajemy kilka łyżek masła aby risotto miało kremową konsystencję oraz posiekany szczypiorek. Gdy masło roztopi się, całość delikatnie mieszamy aby nie zniszczyć ryby. Doprawiamy ewentualnie

Right Behind The Kitchen
RYBA FASZEROWANA W GALARECIE 130

Ryba faszerowana raczej rzadko pojawia się na naszych stołach. Zazwyczaj tylko od święta. Dziś naszło mnie na tę pyszną, ale niestety trochę pracochłonną rybkę. Obrałam parę marchewek, pietruszek, selera i pora. Pokroiłam je na drobne kawałki,żeby oddały smak podczas gotowania. Wrzuciłam je do większego garnka gdzie dorzuciłam jeszcze cebulkę,ziele angielskie,liście laurowe,pieprz i sól i gotowałam wszystko(...)wyłowiłam wszystko i zabrałam się za rybkę. Dwa kilo morszczuka (może być dowolny filet wedle smaku) zmieliłam przez maszynkę. Dwie cebule pokroiłam,podsmażyłam i również zmieliłam. Dodałam do ryby dwa całe jajka,sporo zielonej pietruszki, parę łyżek kaszki mannej i tartej bułki. Przyprawiłam solą,pieprzem i czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszałam i włożyłam do... i tutaj napomknę

potrawyregionalne
RYBA W SOSIE CURRY W MLECZKU KOKOSOWYM 174

Propozycja na szybki i lekki obiad. Jeśli lubicie ryby, curry i kokosowy  smak  to danie będzie dla Was. Składniki: filet z dorsza (bądź innej dowolnej ryby) puszka mleczka kokosowego cebula 3 ząbki czosnku pasta curry sól pieprz olej do smażenia ryż Cebulę pokroiłam w kostkę i lekko podsmażyłam. Starłam ząbki czosnku. Dodałam pastę curry. Wymieszałam. Wlałam(...)mleczko kokosowe. Wymieszałam i chwilkę podgrzewałam. Filety z dorsza pokroiłam w większą kostkę. Przez około 10 minut podsmażałam go na oleju. Przełożyłam go do sosu. Dusiłam rybę przez około 15 minut. Doprawiłam solą i pieprzem. Podawałam z ryżem. Smacznego

potrawyregionalne
Dorada z warzywami z patelni 119

dorady sól pieprz tymianek sok z cytryny oliwa trawa cytrynowa mąka ziemniaki marchewka por pietruszka Ryby umyć, zioła wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą, natrzeć ryby i odstawić Warzywa pokroić w plasterki lub dekoracyjnie w spiralki, przepłukać zimną wodą i osączyć, smażyć w woku albo frytownicy. Rybę oprószyć mąką i smażyć z obu stron. Podawać z warzywami

Gotowanie jest łatwe