ryby - 22566 przepisów (strona:309/1505)

Jak przygotować wigilijną kolację 117

staropolski piernik , który im wcześniej przyrządzimy, tym lepiej smakuje (nawet miesiąc przed Wigilią). Oprócz tego słone śledzie – jeżeli chcemy, by przeszły smakami przypraw (goździków, śliwki wędzonej), muszą poleżakować. Podobnie ryba po grecku, jeżeli poleży w zalewie przez 3 dni, będzie bardziej delikatna. Polecam też wcześniejsze przyrządzenie pasztetów, galaret i pierogów, aby odjąć sobie pracy w natłoku świątecznych obowiązków. Pierogi doskonale(...)tłustych, ciężkostrawnych. Czy masz jakieś sugestię jak ją „odchudzić”. Nie zgodzę się z twierdzeniem, iż wszystkie potrawy wigilijne są tłuste i ciężkostrawne. Dania wigilijne to dania postne, przede wszystkim ryby, warzywa, które same w sobie nie są tuczące. To sposób ich przygotowania może wpłynąć na kaloryczność. Jeżeli zależy nam na odchudzeniu potraw to zamiast smażenia karpia wybierzmy pieczenie

Cztery Fajery
Kotlety rybne 163

mąki pszennej – 70 g śmietany kremówki 36% – pół marchewki – 1 nieduży ziemniak -2 łyżki posiekanego koperku – pieprz – olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Do blendera dodaj rybę oraz sól. Zblenduj, a jeśli ryba będzie oporna dodaj jajko i wtedy blenduj. Przełóż masę do miski. Dodaj mąkę i śmietanę oraz pieprz. Wymieszaj. Na tarce z małymi oczkami zetrzyj(...)marchewkę i ziemniaka. Warzywa odciśnij mocno i dodaj do masy z rybą. Dodaj koperek i wszystko połącz. Masa powinna być zwarta i klejąca. Na patelni rozgrzej olej, formuj niewielkie kotleciki i smaż je aż nabiorą złotego koloru po obu stronach. Wtedy kotlety nie będą się rozpadały. Kotlety podawaj z ulubionym sosem, najlepiej smakują z sosem tatarskim. Smacznego! Artykuł Kotlety rybne

nietylkopasta.pl
Spaghetti z łososiem, brokułami o nucie cytrynowej 128

Kupiłam kawałek fileta z łososia bo syn smak na niego miał, całą porcję zjeść chciał. Jak wiadomo to nie jest za tanie danie, gdy tyle ryby, jedna osoba dostanie. Jednak plan na przygotowanie łososia(...)szybko zmieniłam, bo nagle kolejne dzieciaki na obiad w domu zobaczyłam :P Tak, tak w progu już krzyczały, że łososia by też zjeść chciały. No i tak z kawałka ryby danie makaronowe przygotowałam do którego dodatkowo oliwki i brokuł dodałam.  Obiad z kilku składników skomponowałam,  w kilka chwil go przygotowałam,  i wszyscy sie najedli idealnie

Moniki Smakołyki
Jedzenie do pracy na zimno - Proste obiady na 7 dni # 5 (PDF do pobrania) 193

wege   z kwietnia - 2 x kurczak, 2 x ryba, 3 x wege z maja -  przepisy do lunchboxa z czerwca - 6 x wege, 1 x ryba Przepisy w wersji do druku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter pon iżej.  Lipcowy zestaw obiadów jest w większości wegetariański. Jedynie sałatka nicejska zawiera w sobie dodatek(...)filmem. Wariacja:  Zamiast ciecierzycy do sałatki możesz dodać ugotowany bób lub białą fasolę. Sałatka komponuje się dobrze również z upieczoną/ugrillowaną piersią z kurczaka lub filetem z ryby. ➤ Kliknij - Przepis na sałatkę tabbouleh + FILM Wtorek - Kotleciki z kalafiora i kuskusu i dip z awokado Raczej nie miałabym ochoty zjeść na zimno kotleta schabowego, ale wegetariańskie i wegańskie

Chilli Czosnek i Oliwa
Smażone sardynki czosnkowo-ziołowe 85

czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z posiekanymi ziołami, szczyptą soli oraz pieprzu. We wnętrze rybek włóż po trochę mieszanki czosnkowo-ziołowej. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wyłóż na nią ryby i smaż przez(...)minuty, przewróć delikatnie na drugą stronę, dodaj plasterki czosnku, w którym zaprawiły się sardynki oraz gałązki ziół. Smaż znowu przez 3-4 minuty. Zdejmij patelnię z ognia, ryby oprósz solą i pieprzem i od razu podawaj

Delicious Place
Poniedziałek: Poke bowl – hawajska sałatka warzywna 184

wykonanie jak i skład są inne. Podobna jest technika przygotowania, czyli miks siekanych warzyw. Poke po hawajski znaczy właśnie „siekać, kroić”. Bazę sałatki stanowi ryż, bardzo ważnym składnikiem jest ryba. Co do reszty dodatków panuje dość duża dowolność, choć zazwyczaj jest wśród nich awokado. Sałatkę wieńczy posypka z nasion sezamu i słony dresing Poke bowl jest bardzo popularna na Hawajach(...)Żeby jeszcze bardziej urozmaicić sałatkę proponujemy zastąpić zwykły ryż ryżem z kalafiora, a wśród dodatków umieścić warzywa zakwaszone na szybko. Składniki: Główka kalafiora 100 g łososia wędzonego lub innej ryby Awokado Garść fasoli szparagowej Garść siekanej czerwonej kapusty Ogórek Pęczek rzodkiewek 2-3 łyżki sezamu 2-3 łyżki siekanego szczypiorku Marynata 1/4 szklanki octu ryżowego lub winnego 2 łyżki

Niedzielny kucharz
Konoba MAX w Biograd na moru (Chorwacja) 129

mogli wszystko widzieć. Nie wiedzieliśmy na co się zdecydować jeśli chodzi o danie główne. Zapytaliśmy kelnera o dzisiejszy specjał. Ten pobiegł do kucharza i przyniósł nam dwie ogromne, świeże ryby. Opisał dokładnie po czy zdecydowaliśmy się uwaga: na mniejszą z nich, a i tak odpowiednią dla czterech(...)osób. Coś mi się wydaje, że restauracja nie bez powodu nazywa się MAX. Pyszna, soczysta ryba minimalistycznie przyprawiona. Została nacięta w miejscu, ułatwiającym wyciągnięcie ości. Podana z pomidorkami, rukolą, oliwą z czosnkiem oraz szpinakiem z ziemniakami. To zdjęcie zamieściłam, aby pokazać Wam wielkość ryby, która nie jest tak dobrze widoczna na zbliżeniu. Kelner bardzo o nas zadbał, dopytywał

Karola gotuje
Łosoś w sosie śmietanowym z makaronem 139

testerka, śmiało stwierdzam, że jest to produkt, w który każdy powinien się wyposażyć.  Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia extra vergine w sprayu. Nadaje się do smażenia mięsa, ryb, jajek, pieczenia, grillowania i sałatek. Zapobiega przywieraniu potraw.  Skład też ma czysty, tylko oliwa z oliwek  i gaz pędny. Cena jest adekwatna do jakości produktu(...)śmietaną i gotowe. Proste prawda? Co ważne zawierające mnóstwo Omega-3. Ten składnik jest krytycznie pomijany przez wiele osób, które nie zdają sobie sprawy, że zjedzenie raz na miesiąc ryby nie zapełni zapotrzebowania organizmowi tej witaminy.  Wartość odżywcza 1 porcji: 517 kcal B 28 g W 57 g T 20 g Składniki na 2 porcje: ▸140 g makaronu

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sałatka z wędzonym pstrągiem 143

Zapraszam Was dziś na pyszny przepis na prostą sałatkę z wędzoną rybą, jakiem w koszulce oraz pysznym dodatkiem w postaci prażonej kaszy gryczanej. Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka(...)garść świeżego umytego szpinaku – garść kiełków – kiełki rzodkiewki – natka pietruszki – 1 jajko – 1 łyżka octu – 60-80 g wędzonego pstrąga lub innej wędzonej ryby – 1/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 mały ząbek czosnku – 1 łyżeczka musztardy dijon – sól, pieprz Na talerzu ułóż umyte liście szpinaku

nietylkopasta.pl
Dorsz z patelni z tymiankiem - szybki obiad 183

Dorsz z patelni to bardzo prosty sposób na szybki obiad. Ryba smażona krótko jest bardzo soczysta. Delikatne mięso dorsza zamarynowane w soku z cytryny z dodatkiem aromatycznego tymianku smakuje znakomicie. Ryba nie musi być nudna, wystarczy dodatek tymianku, by danie nabrało innego wymiaru. Dorsz z tymiankiem, młodymi ziemniaczkami i sezonową surówką to świetny letni obiad, jeden z naszych ulubionych obiadów(...)okresie lata. Składniki: 4 filety z dorsza ze skórą sól, pieprz sok z 1/2 cytryny gałązki tymnianku/suszony tymianek 2 łyżki mąki olej do smażenia Wykonanie: umytą rybę osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny. Pospolić, oprószyć pieprzem i obłożyć lub posypać tymiankiem. Większe kawałki przekroić. Odstawić na 10-15 minut przed ułożeniem na patelni rybę obtoczyć w mące, nadmiary strzepnąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Poniedziałek: Sushi bowl z sosem mayo 186

twórczej. My do sushi bowl dodaliśmy łososia wędzonego – najlepszy byłby surowy, odpowiednio przyrządzony, jednak nie mamy dostępu do pewnej ryby, ze sprawdzonego źródła, nie hodowlanej i świeżej. Ryba do sushi musi być super świeża. Rybę można zastąpić smażonymi krewetkami, mięsem kraba, albo, w wersji, wegetariańskiej, serem tofu. Z pozostałych składników musi być ryż, dobrze ugotowany, kleisty, wymieszany

Niedzielny kucharz
Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie pomysł na obiad 179

dodatki do dania to sprawa tego co było w domu i co było trzeba zużyć ( zero waste ciągle w toku). I co z tego wszystkiego wyszło, szczerze gdy upiekłam rybę, tak pachniała że miałam ochotę zjeść ją na kolację, a nie czekać na kolejny dzień :) Dobra, przechodzimy do przepisu ( u mnie na 3 porcje) Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie(...)się z sosem który spłynął z pstrąga.     Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 8 minut, po tym czasie włączyłam górną grzałkę na kolejne 5 minut i gotowe. Pokroiłam rybę, przełożyłam do pudełeczek i dołożyłam dodatki i wszystko było gotowe :)   * Pierwsze zdjęcie to zestaw spakowany do pracy, w słoiczku na dnie płatki owsiane zalane jogurtem naturalnym, kilka malin

Kuchnia na wzgórzu
Dorsz pieczony w folii 124

filety z dorsza -ziołowa przyprawa do ryb -pęczek koperku -olej Jeżeli filety są ze skórą to ja ściągamy. Wyłożyć  każdy na folię aluminiową. Posypać mieszanką ziół do ryb, skropić delikatnie olejem rzepakowym, obficie posypać posiekanym koperkiem. Zawinąć szczelnie folią i wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ) na 20-25 minut. Podawać z ziemniakami z wody i buraczkami

Kulinarne przemyslenia
Ryba na parze z warzywami 125

Ryba na parze z warzywami Składniki (porcja dla 2 osób): - 400g ryby chudej (np. pstrąg łososiowy) - kilka młodych ziemniaków - sałatka - 3 łyżki jogurtu naturalnego - czerwona cebula - 3 ząbki czosnku - sól i pieprz do smaku - oregano Sposób przygotowania: - rybę włóż do parowaru, na wierzch połóż ząbki czosnku z plasterki i czerwoną cebulę, a w miejsce na przyprawy włóż czosnek, sól(...)pieprz i oregano; - ziemniaki młode włóż również do parowaru; - sałatkę umyj, wymieszaj z jogurtem naturalnym i dodaj szczyptę soli oraz pieprzu; - aby ryba i ziemniaki były gotowe wystarczy ok.25 minut w parowarze. SMACZNEGO

MintTaste
Dorsz w sosie śmietanowo- koperkowym ze szparagami 156

wodzie. Wyjmuję i kroję na mniejsze kawałki. 2. Cebulę kroję w piórka. Rybę kroję na kawałki. Masło rozpuszczam na patelni. Układam rybę oraz cebulę. Smażę na małym ogniu po około 5 minut z każdej strony. 3. Do ryby dodaję szparagi. Całość zalewam śmietaną. Dodaję posiekany koperek. Wszystko razem duszę około 10 minut. Potrawę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania