Tradycyjnie w piątkowe popołudnie na naszym stole gości ryba. Zazwyczaj był to łosoś przygotowywane na różne sposoby, teraz jednak postanowiliśmy przygotować tołpygę w pomidorach podaną z frytkami z batatów. Nie spodziewaliśmy się, że jest tak dobrą rybą, ma smaczne, wilgotne, białe mięso. Co ważne również w większości przypadków ma duże ości, więc ciężko jest je przeoczyć i nie sprawiają problemów(...)dusimy razem przez ok. 5 minut aż por będzie miękki. Dodajemy pomidory w puszce i całość dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Od czasu do czasu delikatnie poruszamy rybę, aby nie przywarła do dna patelni. Tołpygę podaliśmy z frytkami z batatów , ale samo danie jest tak bardzo sycące, że nie potrzebuje dodatków. Smacznego! Post Tołpyga w pomidorach z batatami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepis został wyróżniony w konkursie organizowanym przed markę Princes. Bardzo dziękujemy za wyróżnienie. Uwielbiam ryby pod każda postacią, zdecydowanie bardziej uwielbiam ryby świeże i potrawy z nich. Czasami z braku czasu przygotowuję coś na szybko, co zachwyci gości.Tatar z tuńczyka może być preludium do do tematycznej kolacji, ale równie dobrze może być samodzielnym daniem. Tatar
Kulinarne pyszności MolkiUwielbiam ryby pod każdą(...)postacią, mogłabym jeść codziennie. Są bardzo zdrowe polecane przez dietetyków. Dziś przyszła pora przygotować wędzonego łososia w dwóch wersjach: bez dodatku ziół z koperkiem. Ważne by zachować zasady wędzenia ryb,zaś dodatki możemy komponować według własnego gustu. Staram się ograniczać sól stąd mniej soli w zalewie.Łosoś wyszedł pyszny podany na gorąco poezja
Kulinarne pyszności Molkiszczyptę soli i pieprzu - olej do smażenia 1. Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie nacinamy skórę, aby utworzyć w niej kieszonki na kaparowy sos. 2. W misce łączymy kapary, olej, sok z cytryny, koperek, czosnek oraz przyprawy i całość ugniatamy widelcem. 3. Tak przygotowanym sosem z kaparów wypełniamy nacięcia ryby. 4. Faszerowaną doradę odstawiamy na co najmniej(...)godzinę do lodówki. 5. Po tym czasie rybę smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu przez 5 min z obu stron. SMACZNEGO! :) Spróbujcie również klasycznej dorady oprószonej wyłącznie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi
Bez Cebulimakreli kroimy w paseczki o szerokości ok. 2 cm. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju podsmażamy kawałki ryby. Po ok. 2 minutach do ryby dodajemy kapary, pokrojone oliwki z anchois. Doprawiamy pieprzem (w tym przepisie nie używam soli, ponieważ anchois, kapary i oliwki są dosyć słone). Wszystkie składniki dokładnie
La grande e la piccola cuocaOprócz tego, że obie ryby były wypatroszone, to dodatkowo z tołpygi ściągnięta była skóra. Do dziś nie wiem w jakim celu . Postanowiłam upiec tą rybę całości. Posoliłam i popieprzyłam rybę wewnątrz i na zewnątrz. Obsypałam suszonymi warzywami z własnej spiżarni domowa jarzynka Po leżakowała tak sobie w lodówce dwie godziny, po czym wstawiłam
Kulinarne przemysleniaryżu 500 g filetów z morszczuka 3 jajka 1 słoik krojonych pomidorów 150 g sera żółtego przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sól ziołowa słodka papryka Przygotowanie: Rybę … Czytaj dalej Zapiekanka ryżowa z rybą
czarrna od kuchniZapiekanka makaronowa z rybą! Zapiekanka makaronowa to danie, które dość często pojawia się na naszych stołach. Z wielu powodów, po pierwsze szybko się ją robi, smakuje wszytkim domownikom, jest dobrym sposobem na tzw. resztki takie jak: jedna marchewka w lodówce, kawałek cebuli, resztka sera itp. Jest też dość tanim obiadem, sycącym i jest to danie jednogarnkowe, dzięki czemu oszczędzamy czas(...)względem kształtu to rzecz drugorzędna, ale ja najczęściej sięgam po penne, kolanka czy kokardki. Wybieram makarony na bazie mąki durum (najczęściej włoskie). Moja dzisiejsza propozycja to zapiekanka z rybą, dokładnie z morszczukiem argentyńskim, z dodatkiem warzyw korzennych i pomidorów, w wygodnej formie przecieru pomidorowego. Kilka składników, dzięki którym wyczarujesz przepyszny obiad! SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ: - 500 g makaronu penne
SMYKWKUCHNIAleż pyszne danie mam dzisiaj do pokazania. Delikatna ryba w aromatycznym sosie, taka jak ta pierwszy raz na naszym stole. O tym że warto jeść ryby przekonywać już nikogo nie muszę? Pracy mało a efekt zachwycający, polecam wypróbujcie. Sum pieczony w sosie maślanym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzygotowywanie większej ilości posiłków, marynaty wnikają do produktu spożywczego głębiej i intensywniej dzięki czemu potrawy stają się intensywne w smaku, produkty spożywcze nie tracą aromatu i wody przez co ryba czy mięso pozostają przez cały czas bardzo soczyste i nie wysychają. Można przygotowywać także warzywa korzeniowe oraz twarde owoce. Produkty marynowane należy włożyć do worka próżniowego dzień wcześniej i umieścić(...)skorupce Przed przystąpieniem do gotowania Należy uważnie przeczytać instrukcję i do dzieła jestem ciekawa jak Wam będzie smakowało podzielcie się ze mną waszymi uwagami. Łosoś lub inna ryba 4 steki z łososia kilka plasterków cytryny sól, pieprz do smaku rozmaryn Umyć łososia osuszyć papierowym ręcznikiem, dwa plastry cytryny położyć na rybie, dodać rozmaryn do woreczka
AZgotuj!Tofu z warzywami - al'a ryba po grecku Dzisiaj mam dla was na prawdę smaczną propozycję na danie z tofu. Tofu jest to wegański twarożek sojowy wytwarzany w procesie koagulacji mleka sojowego. Tofu ma bardzo dużą zawartość białka, jest źródłem tłuszczów roślinnych nienasyconych, j est również źródłem wapnia, soli mineralnych i witamin: żelaza, fosforu, potasu, sodu, witamin(...)angielskie 2 listki laurowe bazylia, sól pieprze 4 łyżki przecieru pomidorowego 400 g tofu 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek sok z połówki cytryny przyprawa do ryb, sól, pieprz, bułka tarta olej do smażenia 250 ml bulionu warzywnego żółty ser wegański w wersji dla wegetarian dodatkowo: żółty ser Wykonanie: 1. Danie zaczynamy od zamarynowania tofu
Mój pomysł naSzybkie i pyszne danie mam dla Was. Jadacie ryby? te chude czy te tłuściejsze? U nas na talerzu i takie i takie mają wzięcie choć te tłuściejsze tak jak halibut czy makrela mają więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, potrzebnych aby organizm prawidłowo funkcjonował(...)razem na talerzu polędwiczka z dorsza, chuda, pyszna i nie należy jej przegotować bo będzie sucha, dlatego postanowiłam ją owinąć w szynkę długodojrzewajacą i była to szynka parmeńska. Ryba ugotowała się w sam raz i polecam wszystkim wielbicielom. Polędwica z dorsza w szynce dojrzewaj ącej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieChoć wkroczyły na polskie stoły względnie niedawno, cieszą się niebywałą... Artykuł Warsztaty kulinarne ryby i owoce morza pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEgarnku wodą, dodać por umyty i zagotować, dodać kucharka, sok z cytryny i doprowadzić do zagotowania, na bardzo małym ogniu gotować z 10 minut, duży ogień może rozwalić rybę, garnek z rybą wynieść najlepiej na balkon albo w chłodne miejsce, zimną rybę można łatwo wyjąć z garnka, usunąć skórę i położyć w naczyniu zimny wywar przelać przez drobne sitko(...)garnka, wsypać żelatyny i doprowadzić do zagotowania cały czas mieszając na rybie poukładać ugotowane jajka, marchew pokrojone cienko w plastry, dodać pokrojone ogórki konserwowe, wsypać groszek z puszki bez zalewy i listki natki pietruszki, wlać wywar z żelatyną, i zostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu smaczna i zdrowa rybka w galarecie..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięspecjalnie suszyła owoce na wigilijny kompot, tak jak robiła to teściowa. Jabłka, śliwki, gruszki...Pięknie pachniało w całym domu. Barszcz czerwony i kapusta z grzybami, krokiety z grzybami, karp. Ryby oboje szczególnie lubili zawsze, więc i chętnie je dla Niego przygotowywała. Bo przecież te "pierwsze święta" były czymś w rodzaju prezentu. Dawanego potem co rok, z sercem, miłością(...)okazję przez duchownych i siostry zakonne. Prosfora to odpowiednik katolickiego opłatka. Kolacja wigilijna to także dwanaście postnych potraw, sianko pod obrusem i dodatkowe nakrycie. Na stole królowały zawsze ryby na różne sposoby (przede wszystkim ryba po grecku i karp w galarecie), barszcz z uszkami, cudownie słodka kutia, kapusta z grzybami... Nie mogło zabraknąć świątecznych symboli: czosnku (zdrowie), miodu (powodzenie
Codzienna kuchnia niecodzienna