ryby - 22566 przepisów (strona:320/1505)

Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 174

bardzo szybko będzie przeterminowane, a stąd droga do kosza już jest prosta. Co zrobić z produktami czy daniami, których mamy nadmiar lub mają krótki termin? Ryby Smażone ryby można zamrozić owijając je szczelnie folią spożywczą lub pakując do woreczków strunowych. Pamiętajmy o dokładnym usunięciu powietrza z opakowania. Taką rybę możemy także zamarynować w occie lub słodko-kwaśnym sosie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Turbot sous vide z koprem włoskim i pomarańczą 136

Turbot sous vide z koprem włoskim i pomarańczą,  gdyby ktoś miał ochotę pobawić się i przygotować rybę metodą sous vide to bardzo proszę.  Sous vide – długie gotowanie potraw w próżniowo zamkniętych specjalnych torebkach. Tak ugotowana potrawa zachowuje lepszą jakość i nie traci smaku. Jest delikatna, świetne rozwiązanie dla osób na diecie, które nie mogą jeść potraw smażonych, którym(...)włoski cienko poszatkować. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić skórkę, wlać sok pomarańczowy, zagotować. Gdy płyn zredukujemy o połowę dodać koper włoski i przesmażyć. Dusić aż pozbędziemy się płynu. Filety ryby osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć w torebce do wakowania, na niej położyć koper. Zamknąć próżniowo. Filety miałam nieduże, gotowałam w temperaturze 55 stopni przez 19 minut. Grubsze filety trzeba gotować

królestwo garów
Paluszki rybne z dorsza 89

marynacie i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. 4. Po godzinie rybę obtaczamy w roztrzepanym jajku i mące, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia (ok. 5 min z każdej strony). Olej powinien przykrywać całe dno patelni. Dodatkowo przez kilka sekund obsmażamy również boki ryby. 5. Tak przygotowane paluszki przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć

Bez Cebuli
Dorsz z fasolką szparagową i szpinakiem 152

porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia 350 g fasolki szparagowej sól (do natarcia ryby i do wody na fasolkę) szczypta pieprzu 1 duży ząbek czosnku 130 g sera feta 1 łyżka masła 300 g świeżego młodego szpinaku Dorsza natrzeć solą i wstawić(...)wyraźnie zmniejszy objętość, dodać pokrojony w kostkę ser feta. Mieszać od czasu do czasu i trzymać na patelni dopóki ser się nie rozpuści i nie zmiesza dokładnie ze szpinakiem. Rybę obtoczyć w jajku roztrzepanym widelcem a następnie w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, po kilka minut z obu stron. Na talerz wyłożyć szpinak, na niego rybę a obok

Bullio
Dorsz w porach i marchewce 172

pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać 3 łyżkami oleju i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą stronę. Pory drobno pokroić w talarki. Marchew obrać i utrzeć na tarce z małymi oczkami. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Warzywa przerzucić na rozgrzany olej, doprawić solą(...)pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć przez chwilę (ok. 5 minut), co jakiś czas mieszając. Warzywa wyłożyć na rybę i piec jeszcze ok. 5 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami

Bullio
Łosoś w cieście francuskim 124

miód, sól i korzenne przyprawy, po czym włożyć łososia, dokładnie obtoczyć w powstałym sosie i zostawić w chłodnym miejscu. KROK 3: Francuskie ciasto dzielę na kawałki i rozwałkowuję, kładę rybę, na to układam żurawinę i płatki migdałowe. Ciasto francuskie smaruję wodą lub jajkiem, by łatwiej się kleiło, nacinam po bokach co 1–2 cm w "choinkę". KROK 4: Zaginam, tworzę(...)Przenoszę na papier do pieczenia, smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 20 minut, do zrumienienia. Można odgrzewać w piekarniku. Smacznego. Do ryby proponuję lekkie białe wino. I ciasteczka dziecka

Z notatnika
śledź obsmażany w octowej marynacie 171

łyżeczki ziaren  gorczycy 4 liście laurowe 2 cebule 1 łyżka soli (płaska) 1 łyżka cukru 1/3 szklanki octu 1,5-2 szklanki wody 2 łyżki oleju sposób przygotowania Ryby myjemy,  oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na dwie, trzy godziny w chłodne miejsce. W tym czasie w  garnku rozgrzewamy dwie łyżki oleju, a następnie szklimy(...)Składniki zalewy gotujemy na małym ogniu przez dziesięć minut, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Rybę wyjmujemy z lodówki dokładnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju (z każdej strony smażymy śledzia  nie za długo, tak aby tylko "złapał kolor"). Teraz usmażone ryby przekładamy do słoików i zalewamy octową zalewą ( razem z cebulą i przyprawami). Słoje

Miód i pieprz
wyborne kotlety z leszcza 169

kotlety z leszcza Z niewiadomych dla mnie przyczyn, leszcz jest rybą która niestety dość rzadko gości w kuchni .  Wiele osób szeroko rozwodzi się na  smakiem  norweskich łososi, czy  śródziemnomorskich  dorad ( o okoniu morskim nawet nie wspomnę ), nie zauważając że tuż po nosem ma rybę której  przyrządzenie  co prawda wymaga odrobiny(...)prezentuję  danie z naszego leszcza i apeluję do wszystkich, jedzmy to co  można   złowić  w pobliskich  jeziorach,  bo nie dość iż taka ryba jest  o wiele zdrowsza, to   również  danie umiejętnie z niej przyrządzone wprost zachwyca swym smakiem.  składniki dla czterech osób 1 kg filetów z leszcza 1 cebula pół

Miód i pieprz
Szczupak pieczony w piekarniku 166

gęsty jogurt naturalny ok. 3/4 szklanki śmietana 18 % ok. 1/2 szklanki cebula jajko olej do smażenia mąka, sól, pieprz cytrynowy, ok. 3-4 łyżek tartego żółtego sera Przygotowanie : Świeżą rybę oporządzić, umyć, podzielić na dzwonka, posypać pieprzem i pozostawić na ok. godzinę W tym czasie pokroić w plastry umyte pieczarki i obraną, pokrojoną cebulę, przesmażyć razem do momentu aż wyparuje(...)Dodać do tego śmietanę i chwilę razem pogotować Posoloną rybę usmażyć krótko na oleju w mące i przełożyć ją do naczynia żaroodpornego, zalać śmietaną z cebulą i pieczarkami, ułożyć pokrojony w kostkę obrany ze skórki pomidor Do jogurtu dodać jajko i roztrzepać, zalać tym ponownie całość, wstawić do piekarnika ( 170-180*C) Po 20 min. posypać rybę startym serem, zapiec

Proste Potrawy
Mintaj na obiad! 129

opakowaniu. Do ugotowanej komosy dodajemy posiekane zioła i oliwę, mieszamy o i odstawiamy na 3 minuty, aby aromaty się uzupełniły. Kiedy komosa ryżowa będzie się gotować, możecie przygotowywać rybę, w tym celu, mintaja osuszamy na ręczniku papierowym. Oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w cienkiej warstwie mąki i smażymy na rozgrzanej patelni, na mieszaninie oleju i masła (proporcje pół na pół(...)Rybę smażymy po około 1,5 do 2 minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni dużą łopatką, oprószamy tymiankiem cytrynowym, możecie też podać z plastrem cytryny. Na talerz nakładamy sos dyniowy, za pomocą łyżki robimy małe kulki z komosy ryżowej, na samym końcu układamy filet z mintaja.  Całość możemy oprószyć świeżymi ziołami np. tymiankiem i skropić oliwą z oliwek

SMYKWKUCHNI
Pieczony łosoś z buraczano-ziemniaczanym puree i warzywami gotowanymi na parze 158

Łosoś to moja ulubiona ryba. Ja dłabym go po d każ dą postacią ;) Grunt to dobrać do niej ulubione smakowe do datki i możemy przygotować smaczny obia d :) A Wy lubicie ryby? :)  Skła dniki: duży filet z łososia   masło sól morska/świeżo zmielony pieprz cytryna mini karotki 1/2 brokuła 1/2 kalafiora 4 duże ziemniaki śre dni burak(...)nałożyć nakła dkę na garnek z gotującymi się ziemniakami i przykryć pokrywką, jeżeli nie mamy garnka do gotowania na parze). Łososia dzielimy na porcje, solimy i pieprzymy. Ukła damy rybę  na folii, kła dziemy na nią o drobinę masła i po 2 plastry cytryny. Zawijamy folię szczelnie i wkła damy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni

ChilliJemy
Dorada pieczona w maśle migdałowym z lubczykiem 127

mieszamy z lubczykiem, solą, posiekanymi pomidorami, czosnkiem i kaparami. Dorady czyścimy i nacinamy skórę. Do środka ryby dajemy po 1 łyżce marynaty, a pozostałą częścią  nacieramy boki ryby. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym razem z warzywami np. brokułami i pomidorami i pieczemy 25 minut. Podajemy z sosem tzatziki

Kuchnia Bon Appetit
Pstrąg łososiowy z paluszkami krabowymi w warzywach 102

dnie warzywa (część). Na warzywach układamy jeden plaster pstrąga, skórą do dołu. Na pstrągu układamy paluszki krabowe, które przykrywamy drugim płatem ryby. Rybę związujemy delikatnie nitką, tak aby podczas pieczenia nic nie spadło. Dookoła ryby układamy pozostałe warzywa, ziemniak, zioła i pokruszony ser feta. Całość posypujemy parmezanem, solą i pieprzem. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach

Kuchnia Bon Appetit
Pasta z ryby maślanej 173

Składniki: 20 dkg wędzonej ryby maślanej(...)szalotka 2 ogórki marynowane 1 łyżka majonezu sól i pieprz do podania: świeże pieczywo, jajka gotowane na twardo, pomidory Przygotowanie: Ogórka i szalotkę … Czytaj dalej Pasta z ryby maślanej

czarrna od kuchni