Lubię marynaty do ryb komponowane z soku owoców cytrusowych z dodatkiem pikantnych przypraw. I co ciekawe sposób robienia ryby nie wiele sie różni od siebie. Nawet marynaty są bardzo podobne . A jednak - dodatek lub zamienienie 1-2 składników powoduje , że ryba(...)smakuje inaczej. Gorąco namawiam do takich eksperymentów - rybka posmakuje nawet największym sceptykom. Mam wśród znajomych takich którzy jadali karpia na Wigilię i rybę z frytkami ze smażalni nad morzem i nic po za tym, bo twierdzili , że ryb nie lubią . A teraz sami biorą się za ich przyrządzanie . Czas: 1 godzina Składniki: 1 duży filet pstrąga tęczowego olej
Buniabaje w kuchniLubicie ryby? Ja uwielbiam. Staram się je jeść przynajmniej raz w tygodniu. Ryby przygotowuję na wiele sposobów, najczęściej zapiekam w piekarniku lub gotuję na parze. Parowar dostałam na początku studiów od rodziców i obecnie jest to jedno z moich ulubionych kuchennych urządzeń :). Dania gotowane na parze smakują inaczej niż te z wody, są dużo smaczniejsze a do tego(...)obiad jest gotowy. SOLA GOTOWANA NA PARZE - filet z soli - sól, pieprz, przyprawa do ryb - sok z 1/8 cytryny Rybę nasolić i odstawić na co najmniej 2h, a najlepiej na całą noc. Następnie doprawić pieprzem oraz przyprawą do ryb, gotować w parowarze około 15 minut. Najlepiej podawać z surówką z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj . Przed
Zgrabne GotowanieRybka po grecku . No cóż , muszę przyznać , że nasza rodzinka , nie przepada za konsumpcją ryb, a szkoda , bo jak wiemy , jedzenie ryb zapobiega nowotworom , poprawia zdolności umysłowe , poprawia pamięc , działa też antydepresyjnie , i jeszcze nie tak dawno gdzies wyczytałam , że zmniejsza zmarszczki . Dużo by tu trzeba było wymieniać jeszcze pozytywów na ten temat , dlatego JEDZMY RYBY(...)miło popatrzeć :) Składniki : - 0,5 kg filetu z mintaja - 2 średnie pietruszki - 2 średnie marchewki - średnia cebula - koncentrat pomidorowy - sól , piperz, liśc laurowy - 3 łyzki oleju rzepakowego Wykonanie: Rybę należy rozmrozic , osuszyc ręcznikiem papierowym, pokroic w nie dużą kostkę . Warzywa umyc , zetrzec na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju , obsmażamy na złoty kolor , rybę wcześniej pokrojoną
Słodkości i nie tylkotopionego 200 ml śmietany 18% 50g startego żółtego sera + ser żółty do posypania po wierzchu 2 łyżki masła sok z cytryny 3 łyżki octu z białego wina przyprawa do ryb po jednej łyżeczce bazylii i oregano 0.5 łyżeczki papryki ostrej Wykonanie: Jeżeli mamy(...)mrożoną rybkę to rozmrażamy i odsączamy. Pora obieramy i kroimy na talarki. W rondelku roztapiamy masło i dusimy pora, aż zmięknie. W naczyniu żaroodpornym układamy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb. Na tak przygotowane filety układamy pora. Śmietankę z octem podgrzewamy, dodajemy serek topiony, czekamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy starty żółty ser i mieszamy
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 4 polędwiczki z ryby (u mnie mintaj) 100 ml białego wytrawnego wina por 2 średnie marchewki 2 małe cukinie 3 pomidory przyprawa do ryb, oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sól 2 łyżki sosu sojowego oliwa Wykonanie: Polędwiczki rozmrażamy, a następnie wyciskamy nadmiar wody i posypujemy przyprawą do ryb. Cukinie kroimy w słupki(ok 3cm długości), marchewki(...)pozostałych warzyw i dusimy do miękkości. Odparowujemy wodę i przyprawiamy sosem sojowym, oregano, ziołami prowansalskimi i pieprzem i solą. Na kawałek folii aluminiowej kładziemy 1/4 warzyw, filet z ryby i podlewamy winem. Robimy 4 takie zawiniątka i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Podajemy z białym ryżem
Czerwona PorzeczkaDziś ryba w roli głównej, a dokładnie pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem. Klopsy przygotowałam z mrożonej miruny – jest to chyba moja ulubiona (obok łososia) ryba. Z podanych ilości wychodzi ogromna porcja pulpetów. My jedliśmy je przez 2 dni około 700 g miruny lub dorsza 1 większa cebula 1 kajzerka + mleko do namoczenia 2 jajka 2-3 łyżki(...)smaku) 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz Kajzerkę zalewamy w miseczce mlekiem, odstawiamy na około 20 minut do namoczenia (w połowie czasu przewracamy bułkę na drugą stronę). Cebulę oraz rybę kroimy na mniejsze części, przepuszczamy, wraz z odciśniętą kajzerką, przez maszynkę do mielenia. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około godzinę
Smaki Na TalerzuSkąd pochodzi tradycja karpia na Wigilii? Karp na wigilijnym stole to tradycja, która ma swoje korzenie zarówno w polskiej kulturze, jak i w dawnych zasadach postnych. Już w średniowieczu ryby były ważnym elementem diety w okresach postu – według zasad Kościoła katolickiego w Wigilię należało powstrzymać się od spożywania mięsa. Ryba, jako pokarm postny, stała
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Łosoś z chorizo w sosie pomidorowym to danie idealne gdy szukasz smacznego, prostego i szybkiego przepisu na obiad lub kolację. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji
karolgotujeSzukasz pomysłu na obiad z łososiem w roli głównej? Przed Tobą jedna z moich ulubionych ostatnio propozycji na przygotowanie tej ryby. Podsmażonego łososia podaję razem z sosem szpinakowym oraz ryżem. Smakuje to po prostu cudnie, a jest takie proste do przygotowania. Najpierw doprawiam i obsmażam łososia, a następnie szykuję rzadki beszamel, do którego pod koniec dodaję szpinak. Po chwili(...)soli ( ilość zależna będzie od tego jak słony był bulion ) i gałki muszkatołowej. Wkładamy kawałki łososia. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, jeszcze przez około 2-3 minuty (aby ryba ponownie się zagrzała). Podajemy z ugotowanym ryżem
Smaki Na TalerzuRyba zapiekana w piekarniku W życiu usmażyłem jedną rybkę, potem zdarzało mi się upiec. Wiadomo smażone nie zdrowe, a pieczone zdrowe. Tak mi w głowie zakodowano, więc do smażenia nie garnąłem się. Co najwyżej usmażyłem jajecznicę lub naleśniki.... 👉Jak zrobić obiad zgodny z dietą rozdzielną❓ Robiłem różne potrawy pieczone zanim Agnieszka się wprowadziła, a dzisiaj(...)Agnieszka włada w kuchni i ma dla Was nowy przepis na pieczoną rybę. Zapraszamy na przepis na rybę zapiekaną w szpinaku i mozzarelli. Link do filmu z przepisem Jak zrobić rybę zapiekaną ze szpinakiem i mozzarellą - Miruna zapiekana w piekarniku Składniki: 450g filetów bez skóry (u mnie miruna) 200g świeżego szpinaku 1 mała cebula 2 ząbki czosnku
Dieta Rozdzielna i Zdrowieoczywiście warzywnych. Są też idealne do zapiekanek, gdyż ser, na przykład, idealnie wtapia się w rigatoni. Rigatoni z Mintajem. Na zakończenie, zapraszam na fantastycznie pyszne połączenie makaronu i ryby, w pysznym sosie z pieczonej papryki, pomidorów, pesto i innych dobroci. Składniki Mintaj – u mnie mrożony – 300 gram Rigatoni 250 gram Pesto z suszonych pomidorów 100 gram Czerwona(...)pozostaw na jakieś 30 minut. W międzyczasie mintaja pokrój na wielkość kęsa, dopraw solą i pieprzem. Po drugie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę z oliwek, wrzuć kawałki ryby i dość mocno je obsmaż z każdej strony, następnie przełóż na talerzyk. W międzyczasie usuń spaloną skórkę z papryki, usuń nasiona i pokrój ją w kostkę. Po trzecie na rozgrzaną
RafalCookholenderski nie tylko świetnie nadaje się do szparagów i jajek, ale też rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do ryb. Nam najbardziej smakuje z łososiem. To nie tylko niezwykle smaczne, ale też wykwintne połącznie. Przepis na łososia z sosem holenderskim Składniki: 2 porcje fileta z łososia po około 130 gramów każda, olej, 3 żółtka, sok z ćwiartki cytryny, ćwierć kostki(...)masła, sól, pieprz. Jak zrobić łososia z sosem holenderskim? Łosia oprósz solą i pieprzem, skrop olejem, delikatnie natrzyj, odstaw na około 15 minut do lekkie go zamarynowania. Rybę połóż na rozgrzanej patelni bez dodatkowego tłuszczu zaczynając od strony skóry, smaż pod przykryciem, przez 3-4 minuty, odwróć, smaż bez przykrycia koleje 3-4 minuty. Masło rozpuść w rondelku
Kulinarna PolskaWegańska wersja ryby przyrządzona z selera. Dzięki liściom nori seler po usmażeniu wygląda jak prawdziwa ryba natomiast w smaku, moim zdaniem, jest o wiele lepszy. Print Seleryba czyli seler a'la smażona ryba Course Danie główne Cuisine Japońska Ingredients 2 liście nori 2 saszetki zupy miso 300 ml wody 1 seler 1 jajko 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka
PanGotujeserca, mózgu oraz naszych oczu. Kwasy te stanowią bardzo ważny element naszej diety i powinniśmy jeść ich jak najwięcej. Pomijając czy to łosoś, czy nie to zaleca się jeść ryby co najmniej 2-3 razy w tygodniu. Sprawdź przepis na: Polędwica z dorsza w sosie szpinakowym Składniki filet z łososia warzywa na patelnię ulubione przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!